De finntastische finesse van finn.

finn. - foto (c) Bart Schelkens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 27 november. Een optreden van finn. in de stadsschouwburg: een finntastische avond om in te kaderen. Zoveel is zeker. De Duitse singer-songwriter Patrick Zimmer aka finn. gaf een veel te kort maar krachtig en enorm intens concertje, zwanger van kippenvel- en andere naar-de-keelgrijpmomenten, ten beste.

Matt Elliott, bekend van de Engelse elektroformatie Third Eye Foundation, mocht de avond openen. Hij deed dat met een aantal akoestische gitaren, zijn stem en een teveel aan tapes, loops en effecten. Een erg wisselvallig optreden dat duidelijk toonde dat de man knappe songs kan schrijven, ook heus wat kan met zijn stem en goed aan knopjes kan frunniken. O ja, zijn akoestische gitaarspel was ook niet mis. Maar... Wàt was er tijdens dit optreden nu eigenlijk écht live? Voortdurend stopte ie met gitaar spelen of zingen terwijl je dan de gitaar of stem on tape nog vrolijk hoorde verder doen. Een leuke gimmick voor even, maar...

Wanneer Elliott, en dat deed ie maar één keer, eens geen tapes of effecten gebruikte, hoorde je een talentvolle muzikant met pakkende melodieën. 

Matt Elliott - (c) Bart Schelkens

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elliott's stem, al dan niet live, kon gaan van heel erg laag tot de hogere regionen met veelal erg Slavisch aandoende klaagzang, wat ansich enorm knap was. Ik denk trouwens dat een CD'tje van de man wel iets voor mij kan zijn. Maar op een liveoptreden  heb ik toch liever echt een 'performance'. En liefst volledig live... Het had wat mij betreft ook een beetje een te hoog 'kijk mama, zonder handen-gehalte' (letterlijk soms wanneer weer eens zijn gitaar vrolijk speelde terwijl Elliott die met geen vinger aanraakte).

Elliott's muziek is in principe in mijn straatje, maar zijn semi-live performance stelde me toch erg teleur. En ik was dudielijk niet de enige. Velen verlieten de zaal  tijdens dit optreden. Jammer. Vooral omdat ze niet terugkeerden voor finn. en zo misten ze een uniek concert...
 

finn. - (c) Bart Schelkens

 

 

 

 

 

 

 

 

 Deze 'Leonard Cohen op helium', zoals finn. zélf zijn heel erg aparte hoge stem omschrijft, trakteerde de schouwburg op het wondermooie 'The Best Low-Priced Heartbreakers You Can Own' conceptalbum, aangevuld met andere knappe naakte liedjes uit de vorige albums.

Het erg aparte, iele en o zo breekbare stemgeluid  -akkoord de gelijkenissen met de stem van Jónsi Birgisson (Sigur Rós) dringen zich op, en neen: gelukkig niét met Mika!- grijpt je naar de keel. De intensiteit en intimiteit of zeg maar gewoon eerlijk: de schoonheid, destemeer! 

Die opmerkelijke stem van finn. werd gecombineerd met akoestische gitaar, trombone, strijkers en cimbalen die  harmonische accenten toevoegden, maar de stem bleef de basis.

Geen of weinig toeters en bellen, wel eerlijke intense liedjes die recht naar de hartstreek mikken. En Hoe!

Vooral het recente album kwam dus aan bod. En op dat album staat eigenlijk niets dan moois! Enorm genoten. Zeker van uitschieters zoals 'Julius Caesar', 'Half-Moon Stunned', 'The Fourth, the Fifth' en 'This is No Lullaby' en ook 'Wrong Side' (uit 'The Ayes Will Have It, 2005). En ook het in de eerste bisronde gespeelde  'To keep us Busy For Years' (uit 'Expose yourself to lower education, 2003) was super.

finn. (c) Joren Van Utterbeeck

 

 

 

 

 

  

 

finn. toonde zich haast verlegen en leek haast nederig bij het - terechte - vele applaus. "Thank you So much!". En toen hij na de main set, die met zijn krappe uurtje gerust langer had mogen duren voor mij (mijn enige puntje van kritiek!) terugkwam voor de bissen, leek hij ook daar verbaasd over. Behalve 'To keep us busy for years' werden we getrakteerd op enkele opmerkelijke covers. Ok, 'Moon River' van Mancini/Mercer lag misschien nog in de lijn van verwachtingen, maar ik onthou vooral die supercover van Grauzone's 'Eisbaer'. En, haast onherkenbaar, en uniek gebracht: 'I Just Call To Say I love you' van Stevie Wonder!

En toen was het echt gedaan. Mooie liedjes duren niet lang. Een veelheid ervan ook niet, maar het waren geweldige 75 minuten. Met dank aan finn. !

> Setlist finn.: 
Prologue
Half-Moon Stunned
Truncheon Sound
You
Hearts of Roses
Julius Caesar
Wrong Side
In the wake of...
The fourth, the Fifth
This is no Lullaby
The Truth is a Lie
For Mona

#encore
To Keep us busy for Years
Moon River (Mercer/Mancini)
Eisbaer (Grauzone/ Eicher)

#encore 2
I Just Called To Say I Love You (Stevie Wonder)

 (c) Joren Van Utterbeeck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag: (c) Markec
Foto's: (c) Bart Schelkens - (c) Joren Van Utterbeeck

Mijn broer was teleurgesteld in het eerste deel, en was dus één van diegenen die de zaal verlieten na de pauze...  Ik hoorde het hem gisteren zeggen.

Blijkbaar heeft hij 't beste deel van de avond gemist...

 

PS: over een ander optreden gesproken - als ik even een zijsprongetje mag maken ;-)   Mijn ouders waren gisteren in de Minderbroederskerk voor een optreden van het Ensorkwartet, afgewisseld met teksten van Dimitri Verhulst:  heel beklijvend en knap....    Geheel terzijde dus - nu terug naar topic...

Ja, Jan, ik sprak nog met Koen en Gerd in de pauze, maar ik had toén niét de indruk dat ze niet meer zouden terugkeren voor finn. en dat is inderdaad jammer...

finn.: het is niet dé eerste muzikale ontdekking die ik dit jaar deed dankzij het Cultuurcentrum en indeze, Brendan Bury die me het optreden van finn. had aangeraden. Een wijze man, die Brendan! ;-)

Wat je 'PS' betreft: klinkt idd. ook interessant!

Ze worden hoe langer hoe beter, die recenties. 

Weer een knap verslag.
En inderdaad jammer dat er al mensen de zaal verlieten tijdens het optreden van Matt Elliott.
Hopelijk zijn er daarvan nog een deel teruggekomen om finn. te beluisteren.

Ik wil niets afdoen van de kwaliteit van bovenstaand verslagje maar 't is 'Third Eye Foundation 'i.p.v. 'Third Eye Blind'.  Die laatste bestaan ook, maar maken toch iets andere muziek dan Matt Elliott en Co.

En wat die semi-live perfomance betreft : Matt Elliott loopt en samplet ter plaatse wat hij heeft gespeeld en gaat daar mee aan de slag.  Meer 'live' kan het niet volgens mij ...

Ik heb genoten maar ik begrijp dat veel mensen het op hun zenuwen krijgen van dit soort muziek.

@Peter & Bart: dank voor die bloemen ;-)

@GVer: natuurlijk Third Eye Foundation.... een vergissing - silly me!: ik edit het in de post .. thanks! ;-)

Mja.. de loops mogen dan live geweest zijn, ik vond het leuk voor even, als effect, maar dat was het dan ook, daarna werkte het me behoorlijke op mijn zenuwen ... Maar des gouts et des couleurs he...

aangepast!

Mijn vrouw was trouwens één van die mensen die Matt Elliott maar niks vond.

(lach)