En daarvoor doe je het!

met categorie:  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Sinte-Mette zit er weer op...

Het was weer gezellig in Groot-Mechelen.

Deze morgen reed ik met Stef Van Malderen rond van Noord naar Zuid, om Sinte-Mettezangertjes te spotten in de Mechelse straten.  En als we een mooie groep bemerkten, mochten ze voor de micro, rechtstreeks het onvervalste Sinte-Mettelied in de ether zingen van Radio Reflex!

We vertrokken om 10 uur...  En drie kwartier later waren we toch wat wanhopig aan het worden...  Het was vrij doods in de straten, een enkel groepje buiten beschouwing gelaten...  En die waren dan vaak niet eens verkleed - hadden de mijter thuis gelaten of zongen het zielloze 'Sint-Maarten, de koeien hebben staarten...'

Maar nét als de wanhoop groter werd, was de redding nabij.  Want Walem verraste ons blij!  In elke straat van de Mechelse deelgemeente trokken kleurrijke, schitterend verklede groepjes rond!  Walem krijgt dan ook vandaag de pluim van Sinte-Mette-wijk bij uitstek!

En van toen af konden we enkel tevreden zijn - want in de buurt van Antwerpse Steenweg, Coloma, enz.  was het nadien tof om te zien dat de traditie niet dood is!  (en dan vergeet ik nog andere dorpen en wijken...).  Alleen...de binnenstad was wat stil... Jammer!  Daar moeten we als Sinte-Mettegenootschap volgend jaar werk van maken!

En natuurlijk was het Sinte-Mettefeest in Scheppers weerom een voltreffer!  Tof!

We zijn tevreden.

We zagen vele gelukkige kindergezichtjes.

...en daarvoor doe je het tenslotte...

(foto's: Jan Smets)

Proficiat voor alle zangers !

(en voor Jan natuurlijk)

Toffe ploeg, gelukkig ziet de toekomst er erg mooi uit !

opvallend meer Sintemette-zingers dit jaar in onze buurt (Coloma) - plizant!

Weerom een super de super fotoreportage, van een ongetwijfeld héél fijne dag!!!
Tot mijn spijt en schande was ik weer eens prominent afwezig... hopelijk volgend jaar beter !

Geen zangers gezien op de Astridlaan, evenmin elf-elf-elf-zangers........

ook niets gezien in de Populierendreef helaas

Ik moet het geloven want hier hingen ze met trosjes aan de bel. Hombeek Sint Martinus is niet voor niets het originaal in de regio. En nu Zondag met de zuur verdiende centjes naar de kermis en dan zijn die mensen ook weer tevreden. U ziet , met heel simpele dingen is de economie in beweging te houden. Het moet niet altijd de grote show zijn. hm, hm.

Bij ons thuis - Astridlaan - was het héél povertjes dit jaar.  Mijn dochter is gaan zingen met enkele vriendinnetjes, maar zélf kregen we slechts 3 zangers aan de deur, waar nochtans een Sinte-Mette-welkomaffiche hing.  Al die aangekochte snoep dus voor niks!

 

In en rond de Korenmarkt - Adegemstraat was het verschrikkelijk stil en tijdens een wandeling langs de Grote Drie (IJzeren Leen - Bruul - OLV-Straat) ook weinig tot geen zangertjes gezien.

Hier (Stassartstraat) hetzelfde... het is zelfs het allereerste jaar dat we gewoon géén (!) kinderen aan de deur kregen. Ook niet voor 111111 trouwens.

 

Nu deze “Goed-Heilig” man de revue gepasseerd is, mag de volgende zijn opwachting maken.

En, om geheel in de stemming te komen, hier nog eens Toon Hermans en waarom hij niet van “Snieklaas” houdt.  Hilarisch gewoon !

Toon Hermans – Snieklaas (6:38)

Enjoy

Koen, lust gij geen snoep ?

Ik was nog iets vergeten, die kermisuitbaters die worden volgende week in het huis van de Mechelaar verwacht om hun standplaatsgeld te betalen en dat is niet mis tegenwoordig. En zo zie je maar waar de zangcentjes uiteindelijk terecht komen. 

 

Ook in Muizen veel zangers. Bij ons in de straat een 80-tal, dat lijkt misschien niet veel, maar ik denk tov van een 5-tal jaar terug is dit eens stijging met zeker 30% !

Wat me wel opviel was dat er veel 'oudere' kinderen bijwaren (meer dan vroeger)  en dat ze steeds minder 'verkleed' zijn.

Al degenen die minder "verkleed" rondliepen, direct in die nieuwe gesloten jeugdinstelling steken, en heropvoeden! ;-)))

Wordt het niet stillekensaan tijd om, naast Sinterklaas, ook Sintemette met veel bombardie binnen te halen in Mechelen ?

Sintemette moet natuurlijk niet ingehaald worden, komende van nen boot uit Spanje en aangemeerd aan de oevers van de Dijle of Vaart, maar gezeten op een paard !   Liefst geen schimmel gebruiken, geen mijter en zonder pieten, maar met zwaard en mantel.  Leden van 't Arsenaal of amateurtheatergezelschappen kunnen dan misschien zorgen voor een stel arme bedelaars.

BTW :

Mechelen is tegenwoordig zot van ondergrondse parkings.  Nog effe en we kunnen ons blikken dozen parkeren onder... de Botermarkt.  Dan kan eindelijk dat mislukt fontein daar weg en vervangen worden door een Maneblussersbeeldje.  Blijft dan nog de vraag waar we dat Sintemettebeeldje ergens moeten gaan neerpoten.

:-)

 Naast ons Margrit of op de skywalk.

@ Anoniem

Veel kinderen in Muizen zegt ge. Bij ons in 't dorp van Muizen in ieder geval niet.

Vier groepen zijn bij ons komen zingen (in het totaal 13 kinderen). Er waren wel 2 kinderen die het echte Sinte Mette-lied hebben gezongen. 

Wij zijn bij ons in de wijk verkleed rondgegaan met twee zingende jongens en twee blokfluitende meisjes, van 3 en 5 jaar. Na goed een uur waren de kindjes verkleumd en moe van het zingen en toen hadden we nog maar 14 huizen gedaan. Ook bij ons zijn er maar 3 zanggroepen langs gekomen, maar je moet dus al heel wat zangertjes hebben om aan elke deur 5 optredens te krijgen.

Ze hebben wel het échte sintemette lied gezongen (tekst en melodie op een uur erin gedrilt met behulp van www.sintemette.be) en de buit was behoorlijk. 't Was mijn eerste keer en ik vond het fantastisch. Volgend jaar weer!

 En volgend jaar verwachten we je op het Sinte Mette feest in Scheppers Kazamel. Noteer al maar vast in je agenda.

Wat het feest zelf betreft: ongeveer even veel volk en zangers als  verleden jaar. Waaonder, gelukkig, zeer veel nieuwe gezichten en nieuwe jonge kinderen. Dus een hoopvol vooruitzicht. We doen rustig verder en de suggestie van een Sinte Mette op een paard hadden we ook al geopperd. Alleen, kan onzen Belleman wel paard rijden?

Nee Rudi maar hij kan er wel achter lopen om de bollen op te rapen.Spass bei seite. 

Kan onze Rudi wel paard rijden ?

:-D

wij wonen sinds januari in de landbouwstraat... als nieuwe mechelaars waren we niet echt voorbereid op sint mette (schandalig ik weet het). Ik heb zeker een 8tal groepjes zien passeren, een viertal hebben aangebeld (waaronder een 14jarige jongen helemaal alleen die werkelijk aandoenlijk schoon het echte sinte mettelied zong - zo klonk het toch vanuit de badkamer toen mijn vriend de voordeur opendeed)

wij kennen in dergelijke traditie enkel het zingen van Drie Koningen, maar waren aangenaam verrast door de fijne traditie hier in mechelen. wij zullen volgend jaar beter voorbereid zijn op sinte mette :-)

In Muizen was het inderdaad druk, 't is te zeggen toch bij mijn ouders in de Kerkstraat.... Daar was het den ene achter den andere...

In mijn eigen straat, een groepke of zes...

Succes van de Kerkstraat was te verklaren door één van de bewoners, die had een kraampje voor zijn deur gemaakt en bakte gratis pannekoeken voor de kinders... Origineel initiatief... De drukste sinte mette in jaren in het dorp!

Marc C, vanwaar zijde gij ergens?

@ TommyG :

Prachtig initiatief, dat pannekoekenbakken voor de zangertjes !

Misschien een idee voor Mechelen-Binnenstad bij de volgende doortocht van Sintemette.

:-)

Het was weer leuk dit jaar, al die lieve snoetjes voor de deur. Er waren momenten dat ik bij wijze van spreken beter met de deurklink in de hand kon blijven staan. En één groep van een 20-tal enthousiaste kereltjes zong me bijna doof ;-)

Tof is ook de traditie van de ouderraad van de St. Jozef basisschool in Coloma die de avond ervoor komen zingen: een hele groep met bolderkar en instrumenten. Hartverwarmend.

De piek was wel in de ochtend tussen 10 en 12 uur. Tegen de middag was ik mijn grote snoepvoorraad bijna kwijt. En 's avonds tan nog traditiegetrouw de toffe Chiro-bende aan de deur.

Och nee, dat vind ik geen goed idee Gim... Nu is het initiatief eens zo prachtig omdat het gewoon een particulier was die op het idee kwam, zonder winstbejag, zonder sponsors...

Wat het nog prachtiger maakte is het feit dat die mensen zelfs geen kinderen hebben...

Natuurlijk, als andere mensen volgend jaar hetzelfde willen doen, kan alleen maar toegejuichd worden, maar hou het stadsbestuur erbuiten, Bartje staat al vet genoeg :-)

@ TommyG :

Natuurlijk !  Geen initiatief van Hogerhand of zo, maar misschien wel een idee voor (anonieme) particulieren, die hier mee de Blog zitten te lezen.  

En misschien kunnen of willen de Madammen van de Mijnheren van het Sintemettegenootschap zoiets er wel bij doen.

:-)

Gim, nooit gedacht dat wij het nog eens gingen eens zijn met mekaar! Voor alles nen eerste keer blijkbaar :-)

@ TommyG :

Aha, waren er dan ooit dingen waarover we het niet eens waren ?

Bizar, hoe zo iets banaal als een blog mensen uiteen zet of bijeen brengt, alhoewel we mekander van haar noch pluim kennen.  Buiten natuurlijk het kringetje ingewijden die ge zowat op elk evenement tegenkomt of ziet bijeenstaan op één of andere Flickrfoto.

;-)

@ Eef: het was werd geweldig plezant om de avond voor Sinte Mette te gaan zingen in onze wijk. Met enkele ouders en leerkrachten, aangevuld met wat instrumenten en een 'natje' op tijd en stond ... werd ons 'kabaske' goed gevuld t.v.v. de basisschool St Jozef Coloma.

Enkele sfeerbeelden zijn te vinden op de website van de school http://www.coloma.be/node/237

 Zeg Gymicko. En wat is het Sinte Mette Feest in Scheppers dan? Daar krijgen alle zangertjes gratis pannenkoeken van ons Genootschap als zij komen zingen. Wij doen dat al 15 jaar tussen  haakjes. So what?

Inderdaad Rudi, misschien moet Gimycko een keertje komen kijken. 11.11.2010 staat al in mijn agenda.

@ Rudi :  Mooi, mooi !

Maar ik herinner me nog dat we vroeger (toen we nog schoon en jong waren), in de voormiddag, gingen Sintemettezingen (in mijn geval dus in den Hanswijkenhoek) en in de namiddag (vanaf zo rond 15h30) ook nog nen hele show kregen in de Stadsschouwburg met zingen, dansen, nen hele boel sketchkes, een pak clownerieën en nog zoveel meer.  En tegen half zes 's avonds nog nen extra zak snoepgoed om mee naar huis te nemen.  Ik geloof niet dat er toen pannenkoeken bij waren.

:-)

 Mooie fotoreportage! Wat is het fijn om al die lachende kindergezichtjes te zien:)

Hier bij ons in Hombeek was het vroeger de gewoonte dat er de hele dag werd gezongen. Onder de noen eventjes naar huis om iets  te eten en dan terug aan de harde arbeid. Sinds enkele jaren heeft de school Esdoorn echter ook een pannekoekenstand opgericht, soit.'S avonds tegen dat het geld geteld was zorgde  moeder voor wafels of pannekoeken met bruine suiker.

Maar waar hier nog niet over gesproken is, is de schone reklame die er weer gemaakt is voor de zaak . Moederke van negentig jaar die met de beste bedoelingen haar deurke opendoet en door een paar van die kankertjes - waar de burgemeester het over heeft - koudweg wordt overvallen. Ge moogt er wat op verwedden dat, dat deurke zoals vele anderen volgend jaar niet meer zal opengaan. Het is toch wel spijtig dat over die dingen in " het nieuws van de week " niet veel te lezen is. Maar vanmiddag op de TV bevestigde onzen Bart toch dat hij wist waar ze zitten als ze niet bij de politie zitten. We gaan erop vooruit .

 

Werd er vroeger ook Mechelse Pontekoek (of Peperkoek, in 't goe Vloms) aan al die brave, zingende kinderen uitgedeeld ?

:-)

 Pontekoek was bij ons verboden want daar kregen ze de kakkerij van.

Méér foto's nu op:

 

www.sintemette.be