Battel in Beeld

met categorie:  

(foto: Jan Smets (oude foto: verzameling fam.Vermeulen-Van Neck))

Al woon ik al haast mijn hele leven 'op' Coloma,  net zoals al enkele generaties familieleden langs moeders kant Hanswijkenhoek-ers waren -  langs vaders zijde wortelde mijn familie in Battel, en heb ik er zélf mijn eerste drie levensjaren doorgebracht - in de 'Battelse Bergen' om te preciseren.

'Battel': ik heb dan ook een speciale band met deze Mechelse wijk...

      

Grootmoeder was een dochter van een tuiniersfamilie op de Battelsesteenweg - aan 'Den Eik'.  En de 'Smetsen' woonden 'op Achterwèts'...  Na hun huwelijk vonden mijn grootouders hun nestje op de 'Steenweg op Leest'...

Battel...

Met zijn dorpse karakter is het nooit een zelfstandig dorp geweest.  Het hoorde sinds mensenheugenis altijd al bij de Maneblussersstad.  Het was zelfs een belangrijk gehucht, daar er een heerweg liep over haar grondgebied.  En uit het grijze verleden stammen nog een paar restanten, als het Hooghuys en het Tolhuys...

Battel...

..geklemd tussen de Dijle en de Zenne, en met de Leuvense vaart er doorsnijdend, is ondanks de toenemende bebouwing, en de 'verminking'  door de autostrade, toch nog vrij landelijk en groen gebleven.   Het heeft zelfs een uniek natuurgebiedje: 'den Batteleer'...

Battel...

Het heeft beslist charme!  Van 'de Warande' tot de negorij aan het Zennegat...  Van 'den Eik' tot 'Achterwèts'...   Van kasteel Beaulieu tot de Baron Empainlaan...  Battel, met zijn herinneringen aan boeren en volkse figuren, aan molenaars en kasteelbewoners...

     

(foto's: Jan Smets)

Battel...

Het Battel van vervlogen tijden - Het Battel 'in sepia' en met kartelrandjes, inspireerde de jonge Battelaar Geert Laarmans tot het inventariseren van dit 'erfgoed'.  Samen met zijn vrienden Jan De Laet, Pieter Van Praet, Jeroen Verbeeck en Pieterjan Aeyels, zette hij een projectje op poten.  Iets meer dan een jaar geleden begon de zoektocht naar ouwe foto's.  In het stadsarchief was echter weinig terug te vinden.  En daarom werd in Battel de vraag gelanceerd om eens te snuisteren in oude foto-albums en op stoffige zolders.

En zo groeide het...

Stilaan begon de verzaming aan te dikken.  De Erfgoedcel van Mechelen stak ook een handje toe.  En de foto's werden ondertussen allemaal gedigitaliseerd, om ze te bewaren voor volgende generaties. 

En nu is het zover!

Op zaterdag 28 november, wordt in de parochiezaal van Battel een unieke, gratis vertoning gegeven van dit nooit eerder vertoonde fotomateriaal uit privécollecties.  En dit op groot scherm!   Twee presentaties: om 14 uur en om 20 uur.

100 jaar Battel in Beeld...

Ik maak er graag wat tijd voor vrij!  En ik denk - néé: wéét - dat het ook vele anderen zal boeien...

 

Werkgroep 'Battel in Beeld': 015/34 08 75  - 015/63 03 26)

Met medewerking van Stadsarchief Mechelen, Erfgoedcel Mechelen en www.beeldbankmechelen.be

 

Bedankt Jans, een mooie bijdrage voor een mooi project

Vanuit het stadsarchief wil ik toch even nuanceren omtrent het feit dat er in onze collecties bijzonder weinig materiaal over Battel te vinden zou zijn. Feit is dat we heel wat foto's, prenten en kaarten in bezit hebben, maar dat de nadruk té sterk  op gebouwen en landschappen ligt.

Eén van de grote verdiensten van dit project is dat de werkgroep massa's foto's hebben gevonden die het échte leven in Battel weergeven. Door hun onvermoeibare inzet en de hulp van vele Battelaars zijn prachtige beelden van het dorpsleven vanonder het stof gekomen. De vele, kleine beeldpuzzelstukjes zijn eindelijk (en misschien wel net op tijd) samengebracht tot een uniek beeldverhaal. Chapeau voor de werkgroep en de vele hulpvaardige handen en ogen van Battel !!

Wat betreft "Battel in beeld" op het internet:
Met de werkgroep hebben we afgesproken dat er vanaf 28 november via een "thematentoonstelling" op de beeldbankwebsite circa 180 Battelse beelden on line gezet worden. Deze zijn afkomstig uit onze collecties en uit privécollecties en werden recentelijk ingescand. De ingescande foto's van de werkgroep nemen we in de nabije toekomst ook op in de beeldbank.

Ik heb de stille hoop dat uit dit project ooit een fotoboek zou 'ontstaan'....   ;-)

Misschien?

Deze kwam ik onlangs nog tegen op één of andere verkoopswebsite...

Battel : Pastorij en Klooster

Battel : Leuvense Vaart

Gisterend twee geslaagde en druk bijgewoonde projecties in Battel!

Binnenkort komt een selectie van de getoonde foto's op de Beeldbank.

 

Geachte,

Mijn grootouders hadden vanaf de jaren 30 tot begin jaren 50 een patisserie in de befferstraat 28 (huidig café alliance). In onze familie zijn daar geen foto's van. Ik kan echter moeilijk geloven dat die niet zouden bestaan. Zou u mij eventueel kunnen verder helpen ? Vriendelijk bedankt.

Ik kan je persoonlijk niet voorthelpen...  Maar kijk eens op de Beeldbank...

 

www.beeldbankmechelen.be

succes!