Toen ik hem eerst zag, dacht ik dat hij uit de jaren vijftig stamde

met categorie:  

Yannick Clukkers (19) uit Mechelen werd vijftig jaar te laat geboren. Of het nu over architectuur, fotografie, muziek of voer-tuigen gaat, voor hem zijn “de jaren stillekes” dé glorietijd. De oudste in zijn steeds groeiende collectie aan retro fietsen is een herenfiets uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

“De fiets is van het merk Record Cycle en het is een Type Sport. Mijn broer Sam had hem drie jaar geleden in de kringloopwinkel zien staan. Hij vertelde me erover bij thuiskomst en we zijn meteen met z’n twee terug gegaan”, vertelt hij. “Op het etiket stond 85, maar van de andere kant kon je dat even goed als 28 lezen. Bij het afrekenen zeiden we het laatste bedrag en de persoon aan de kassa keek wel even raar op, maar enkele momenten laten was ik buiten met mijn nieuwe oude fiets.”  

“Eerste werk was alles wat niet origineel leek, zoals enkele reflectoren, eraf halen en nadat ik hem vervolgens helemaal gekuist had bleek hij in goede staat te verkeren. Vanonder het vuil kwamen zelfs wat je nu pinstripes zou noemen tevoorschijn: handgetekende verflijntjes die met een zeer fijn penseel gezet worden.

Oude fietsen verzamelen begon voor Yannick een vijftal jaar geleden toen hij van zijn grootvader een replica Colnago kreeg. “Dat is een koersfiets uit de jaren zeventig waarvoor je bijna vijftigduizend frank ophoestte en hem dan nog eens zelf aan de fabriek in Italië moest gaan afhalen”, verduidelijkt hij. “Ondertussen heb ik ook zo een originele voor 120 euro, een vijfde van de huidige tweedehands prijs, op de kop kunnen tikken bij een Gentse wieler-toerist.” 

Ook als het op gemotoriseerde voertuigen aankomt grijpt de jongeman terug naar het verleden. Al sinds de jaren zeventig is vader Clukkers in de ban van Citroën, een liefde die ook zijn zoons zouden overnemen. Broer Sam heeft als ware citrofiel al meerdere wagens versleten en sinds 2006 is ook Yannick bezig met de restauratie van zijn eigen Dyane Confort uit 1967, een model gelijkaardig aan de alom bekende Deux Chevaux. “Mijn vader was nooit echt bezig met oude dingen. Wanneer zijn twee PK stuk ging, kocht hij gewoon een nieuwe. Hij begrijpt niet goed waarom ik mijn Dyane restaureer en zegt altijd dat ik beter een nieuw exemplaar zou kopen”.

“Waar die interesse vandaan komt, ik weet het niet meteen. Ik denk dat het gewoon mijn persoonlijke stijl is zoals we die allemaal wel hebben”, vertelt de jonge Mechelaar. “Je leert de levensstijl van die tijd pas echt kennen door de producten van toen te gebruiken. Toegegeven, ik ga nooit in een fabriek van die tijd werken en iets als een fototoestel was waarschijnlijk een luxeproduct, maar toch kweek je zo een gevoel voor de toenmalige tijdsgeest. Je leert mettertijd ook beter het productiejaar inschatten: toen ik de herenfiets bijvoorbeeld voor het eerst zag, dacht ik dat hij uit de jaren vijftig stamde.”

Ondertussen is Yannick al volop bezig met de restauratie van zijn nieuwste telg: “Mijn meest recente project is een fiets uit 1947 van het Belgische merk Royal Expres en ook die wil ik weer in volledige nieuwstaat krijgen. Om elke dag naar school te fietsen heb ik ook een model uit de jaren tachtig. De Record Cycle komt alleen bij mooi weer buiten, dus niet bij regen en al zeker niet wanneer er gestrooid is geweest. Hij heeft het al heel lang, meer dan zeventig jaar, in relatief goede staat volgehouden en zo wil ik hem dan ook nog even houden.” 

Artikel + foto's: Gil Plaquet

Yannick Clukkers is weer bijna een bekende Mechelaar geworden. Leuk artikeltje Gil.

Tof artikel Gil!

Ik hou ook heel erg van de foto's van Sam....

http://www.flickr.com/photos/mymightyvehicle/

Ga maar eens een kijkje nemen!

Interessant! Een mooi open doekje voor Yannick. En als ie een bekende Mechelaar wordt, wel het weze hem van harte gegund !  ;-)

Sams foto's zijn ook erg de moeite (zie de reactie van Jan hierboven voor de link).

Knap geschreven, Gil!!! Het lees heel vlot en 't is inhoudelijk dik in orde... Mooi portretje van Yannick!! Tof!!

@ Gil, ik heb hier nog een koperen petrollamp uit de jaren stillekes liggen (zonder glas). Ge moogt ze komen halen :-) 

Toffe verzameling, bij de foto' zitten er inderdaad enkele pareltjes!

En zo wordt een mens dan "bekende mecheleir"...Moest er hier trouwens nog iemand anders zijn of iemand anders kennen in Mechelen die met oude fietsen bezig is, laat het mij weten. Momenteel vormen Sam en ik een eenzaam clubje :-)

home.scarlet.be/clukkers/clukkers/fietsen.html

Tof artikel Gil, merci!

Wel Yannick, ge moet een keer gaan kijken in 't atelier, tijdens de laatste openbedrijvendag stond daar een tandem van de jaren dertig :-) Mooi gerestaureerd. Ga daar praten met de verantwoordelijke van het fietsatelier, ...

http://users.skynet.be/atelier-mechelen/

Morgen herwerkt (als in door een ander journalist over gedaan) in Gazet van Antwerpen met bovenstaande foto. 

En dat Yannick uit het goede hout gesneden is kan ik bevestigen. Ga uw eigen weg jongen en veel succes gewenst in de wereld der grote mensen. 

Yannick, we hebben meer gemeen dan alleen die afgeleiden van de 2pk's! wanneer gaan we met drieen touren op de oude fietsen?

Paul

Hallo Yannick,

leuk om dit verhaal te lezen, ik zit ook al een jaar of 10 in de oude koersfietsen en binnenkort verhuis ik naar mechelen, wellicht kunnen we eens een tour maken na de winter.  Ik heb zelf framebouw gereedschap aangeschaft en een framejig, hiermee wil ik binnenkort zelf gaan bouwen, in principe heb ik alles bij elkaar, enkel moet ik nog een forkjig maken en dan kan ik aan de slag. Heb jij hier ook interesse in? Ik ben wel eerst nog opzoek naar een atelier in mechelen zodat ik dit alles niet thuis in de living hoef te doen.

 

groet


Arno Volkers