Pat Donnez in de Zondvloed

    

(foto's: Jan Smets)

Het moest en het zou Mechelen worden.  Dat beloofde hij.  Dat moest hij dus waarmaken:  Pat Donnez, schrijver, radiomaker en Mechels stadsartiest...

Maar...zijn boek 'Niets is waar, en zelfs dat niet', werd eerst voorgesteld in Brussel.  Maar een belofte indachtig, zouden zijn 'gesprekken met Titaantjes' ook een podium krijgen in Mechelen, voordat het zou worden geïntroduceerd in Antwerpen.  En daarom werd vanavond in die zalige Zondvloed in de OLV-straat, Donnez, geinterviewd door zijn al even Mechelse vriend - hoofdredacteur van De Morgen, Yves Desmet...

De middelste verdieping van de boekhandel zat afgeladen vol - gezellig bij mekaar tussen rekken en tafels vol boeken - zoals het uiteraard hoort in een boekhandel.

Ze waren er allen - de bekenden en onbekenden.  Mark en Ali en Rudi, en al de anderen. 

Heel leuk opgesteld: stoelen van allerlei origine: een Thonetstoel naast een rococomodelletje, een fifties-zitmeubel naast een bescheiden krukje...  Ik nam plaats op een ascetische kerkstoel...  En daar hoef je verder niks achter te zoeken.  Hij stond daar strategisch opgesteld, om me ongestoord en vanuit een goeie hoek, foto's te laten schieten voor dit Mechelenblogt-ooggetuigenverslag...

Pat is me niet onbekend.  Samen zaten we op dezelfde school - Hij een paar jaar hoger dan ik - en daardoor hadden we niet zoveel contact met mekaar.  Maar ik bleef hem altijd volgen - als radioman, dichter, en nu dus stadsartiest. 

      

Een goeie vriendin van Pat, de schrijfster Ann Meskens, had de eer om op een ongedwongen manier, de schrijver, en de andere gasten aan te kondigen.  'Ongedwongen': dit zou het heel de avond worden...

     

Niemand minder dan de excentrieke Sinjoor, 'nachtburgemeester' van Antwerpen - Vitalski, las voor uit het nieuwe boek - en gaf er zijn eigen-zinnige commentaar bij.  En nou mag je van deze man verder denken wat je wil: hij deed dit aardig, met gevoel voor humor, en gevat.  Pat en Yves konden vaak hun lach niet onderdrukken...

Toen was het de beurt aan beide vrienden.  Yves Desmet vuurde de vragen af op Pat Donnez - in een leuk, amicaal vraaggesprek.  Het nam ons mee naar de begindagen van het legendarische radioprogramma - wie er de revue passeerde....  Mooi.

Enne: wat brengt de toekomst?

Pat Donnez hield de lippen stijf op mekaar - maar tussen de regels door, konden we toch verstaan dat er binnenkort weer wat op stapel staat.  Hier horen we beslist méér over!

Niet is waar en zelfs dat niet bundelt de beste gesprekken van Pat Donnez met zijn gasten in het spraakmakende programma.  Over hun inspiratie, liefde, crisissen, troost, en ook een heel klein beetje over geld...

Wie komt er onderandere aan bod in het boek? Salvatore Adamo, Najib Amhali, Tom Barman, Sylvia Kristel, Raymond van het Groenewoud, Youp van 't Hek, Kamagurka, Liesbeth List, Robert Long, Helmut Lotti, Connie Palmen, Panamarenko, Bart Peeters, Peter van Straaten, Toots Tielemans, Urbanus, Bram Vermeulen, en vele andere...

Bekende en iets minder bekende Vlamingen en Nederlanders...

Pat Donnez wordt algemeen beschouwd als één van de beste interviewers van Vlaanderen.

Sta me toe even te citeren uit het boek:

'...Het zou me weinig kosten om mensen in een beenhard interview  te fileren.  Vandaag beschouwt een beetje interviewer zijn geinterviewde als een last waar hij van af moet, dumpjournalistiek.  Dan zie je zo'n ratelend kliertje schuimbekkend zijn genodigde, liefst een politicus, de studio uitschelden.  Zelden heb je iemand die zegt: 'U mag uzelf interviewen, ik ga'.  Zo'n politicus durft dat niet omdat hij met handen en voeten aan de media gebonden is.  Om maar te zeggen, laat mij de mensen zogezegd maar mooier maken.'

    

'..Je leest in Niets is waar en zelfs dat niet,  de verhalen van zangers, auteurs, cabaretiers, kunstenaars en artiesten.  Geen van hen kreeg het in de schoot geworpen, ze hebben ervoor geknokt, sommigen letterlijk.  Op jonge leeftijd je vader verliezen, gepest worden op school, een vernederende sollicitatie moeten ondergaan of je vrouw die je de deur wijst, strekken zeer tot aanbeveling.  Het zijn allemaal rode lopers om het later te maken....'

De rest...

Dat moet je zélf maar lezen.  Het boek is uitgegeven bij Lannoo, en voor 22 euro is het het jouwe.  Bij mij ligt het nu op het nachtkastje... En morgen ga ik er alvast in beginnen...

Jans, krijgen we nu een gelijkaardig verslag over de causerie die meester Jef Vermassen over pater Damiaan brengt in de Basiliek van Hanswijk (dinsdag 10/11 te 19.30 uur)? Nadien is er gelegenheid tot vragen stellen en een receptie in de crypte....allen daar heen. zomaar een ideetje voor 'n blogske.

Hallo Marc, we nodigen u graag uit om hierover een verslag te schrijven, of om ons wat meer informatie toe te zenden. Als we iemand bereid vinden om er naar toe te gaan, en om er een verslag van te maken, vindt u dat hier binnenkort.

[on topic]: Fijn verslagje Jan !

Fijn verslagje Jan, ik heb veel 'zin' gekregen in dit boek.... Op jouw beschrijving afgaande is het helemaal mijn ding ... Hier ga ik achteraan, dit moét ik hébben, lezen ...

@ Marc 1:  bedankt voor de vriendelijke tip.  Ik ga hier graag op in, en engageer me om hierover een verslag te maken op 'dit blogske'.    (de weg naar de crypte hoef je me zelfs niet te wijzen, want ik bracht al een paar maal een post over een tentoonstelling aldaar, op Mechelenblogt...).  Zo nodig moet je maar verdere info aan mij doosturen. 

@ Peter en Markec: bedankt voor de waardering voor dit nachtelijk verslag.  ;-)

 

Vind ik leuk.

Bedankt Mark!  Ik ben blij dat dit verslagje toch hier en daar gesmaakt wordt.  Zelf heb ik er deugd aan beleefd.  Maar het vraagt toch wel wat tijd om het in mekaar te boksen, na het gebeuren...  Foto's opladen, bewerken, schrijven, plaatjes inpassen...   ;-)

En dan moe in bed kruipen...   Maar waardering van een post is toch de drive om verder te doen!

En straks begin ik in het boek te lezen... 

Jans, Peter, meester Jef Vermassen vertelt over "Damiaan heilig" en knack-medewerker Misjoe Verleyen modereert.

Assisenpleiter Jef Vermassen was in 2005 de vurige pleibezorger van Jozef de Veuster als grootste Belg aller tijden.

Hij verdiepte zich in het leven van pater Damiaan en noemt hem een "kompas" en "hét antidepressivum" voor deze tijd.

Pauze met gelegenheid tot vraagstelling is voorzien evenals een optreden van het Boboto-koor onder leiding van Stijn Latré.

Na de pauze is er een debat met Jef Vermassen, de provinciaal van de Picpussen en deken Selleslagh van de Hanswijkparochie.

afgesloten wordt met een drink in de crypte van de basiliek.

de avond gaat dus door op dinsdag 10 november te 19.00 uur in de Hanswijkbasiliek.

Kaarten aan 5€ (zondagvoormiddag in het winkeltje achteraan de kerk).

@Jans: ja, een waardering voor een post is altijd een goede stimulans.. soms komt die er, soms niet....  En als je bepaalde thema's aansnijdt steekt er zelfs een heuse storm op ;-)

@Marc1: interesant!!! Ben niet echt een fan van Vermassen als te vaak opgevoerde BV - maar da's meer de "fout" van de media wellicht, maar dit interesseert me dus wel...
"Jammer " genoeg zit ik op 10 november in Verviers waar Pavlov's Dog optreedt...
't valt dus samen...
Ik kijk dus al uit naar het verslagje hierover  ;-)))

Markec, ik ben evenmin een liefhebber van mr Vermassen want volgens mij nogal mediafiguur maar ben wél benieuwd wat hij over iemand als pater Damiaan te vertellen heeft (ikzelf zou zo'n avond niet ingericht hebben........ben nieuwsgierig, ook qua opkomst).

@marc1: Doe dhr. Selleslagh de groeten, 33 jaar geleden kwam hij mijn klasje binnenlopen, en hij heeft op mij altijd een bijzondere indruk nagelaten, niet in het minst tijdens onze trouwmis. :-)

Peter, dat zal ik zeker en graag doen en wees er van overtuigd dat hij nog héél goed zal weten wij gij en uw echtgenote zijt hoor want hij heeft een formidabel geheugen.

Een echt fijne mens trouwens.

En zo is er een mooi huwelijk gesloten tussen twee totaal verschillende Mechelse activiteiten...  

Wat is het leven mooi in ons Mechelen...   ;-)