Opwindende foto

met categorie:  

Een uniek document: De laatste torenwachter, Guillaume (Jomme) Goyers (1856-1926), bij het opwinden van de "rammel"
(verz. Louis Terryn, met dank aan Roger Kokken)

Volgens onze klokkensteller:

Hier zien we het oorspronkelijke opwind wiel met smeedijzeren tandwieltrein die omstreeks 1930 vervangen is door een gietstalen en vanaf dan elektrisch opgewonden werd. Het opwindwiel is ook verdwenen. Doorheen de kroonlijst v/d rammel waar toen nog geen kap op zat zien we nog het vals plafond v/d uurwerk kamer zitten. Dat is in 1980 jammerlijk gesloopt. Ook afgebroken is de houten wand links en vervangen door een nieuwe met glazen ruitjes. Verder zie je rechts nog de glazen ruitjes van het portaal van de uurwerk kamer. Dat is in 1980 eveneens gesloopt, een grote vergissing!!!

vernomen op de lezing van Luc Michiels en Nick de klokkensteller in Lamot zaterdag ll.:

Nu wordt de rammel om het uur opgewonden. Het gewicht wordt maar zo hoog opgewonden dat er voor één uur rammel in zit. Voordeel: het gewicht kan bij een kabelbreuk maar van 6 meter hoog vallen, in de vernieuwde valbak, die voortaan niet meer gevuld wordt met snoeihout, maar wel met dakpannen!

Inderdaad, heb ik zaterdag zelf geverifieerd.