Sharaf wil bruggen bouwen

met categorie:  

In juni werd de mechelse vzw Sharaf boven de doopvont gehouden.

De initiatiefnemers zijn een groep gemotiveerde mensen van islamitische origine. Zij willen van Sharaf een spreekbuis maken van de moslims in het Mechelse. "Sharaf" is Arabisch voor waardigheid, trots, fatsoen en eer. De vereniging wil een brug vormen tussen alle Mechelaars (moslim en niet moslims).

Vorige woensdag kwam de vereniging voor het eerst naar buiten. In het kader van de vastenmaand, ramadan, organiseerde ze in het Scheppersinstituut een iftaravond; het "verbreken van de vasten"  (zie ook http://www.mechelenblogt.be/2009/08/ramadan-back-town). Op die avond werd niet alleen de vasten, maar ook wel het ijs gebroken. Een 60-tal mechelaars van diverse origine (zowel moslims als anders gezinden) genoten er gezellig samen van heerlijke lekkernijen en konden zo nader kennis maken met deze (voor mij alvast) ongekende islamitische traditie.

 Dat de jonge vzw haar missie om bruggen te bouwen niet ijdel opneemt bleek ook al tijdens die iftaravond. Ramadan is dan wel vooral bekend als de vastenmaand, het is ook de maand van de barmhartigheid, solidariteit en vrijgevigheid. De opbrengst van die avond en de ingezamelde giften worden geschonken aan de Lage Drempel, een mechelse vereniging die actief is binnen de vierde wereld. Op een ogenblik waarop de actualiteit overheerst wordt door debatten over onze verschillen en of we die wel willen aanvaarden was dit een mooi en ontroerend moment van samenhorigheid over de gezindten heen.

Ik kijk benieuwd naar het volgende initiatief van deze jonge mechelse vereniging. Meer nieuws vind je nu al op hun webstek: http://www.sharaf.be/about.

Wel, dat is een schitterend initiatief ! Succes ermee !

Er is ongeveer € 500 opgehaald en het stadsbestuur heeft via Schepen Salmi € 1000 bijgedragen. Beide bedragen gaan integraal naar de Lage Drempel.

Dat is tenminste eens goed nieuws!

Een brug proberen te maken is natuurlijk een lovenswaardig initiatief maar volgens mij is het meer aangewezen om betekenis nr. 3 van sharaf, nl. fatsoen, bij te brengen aan een nogal belangrijk deel van hun jonge mannelijke geloofsgenoten.Van de overige betekenissen hebben ze gewoonlijk een tikje teveel. Dus is het een kwestie van prioriteiten stellen!

Eddy, ge waart me voor.

@ Eddy en Roger,

Ik verkies 10 keer liever het gezelschap van die ambetante Marokkaanse hangjongeren dan van zure, humorloze, racistische fossielen als jullie. (Ik wacht nog even op G.L.)

@ Wout, ik ken je niet en wens je ook niet te kennen, maar voor zo ver ik weet heb ik hier nog nooit iemand persoonlijk beledigd.  Ik zeg hier simpelweg mijn mening en die kan meer dan voldoende getoetst worden aan de evenementen in Brussel van twee weken geleden (om 1 voorbeeld te noemen)  Dit is een pure realiteit en daar kunnen volgens mij zelfs positivo's van jouw allooi niet omheen.   Het uiten van beledigen aan iemand die jouw visie over het een en ander niet deelt  is waarschijnlijk een eigenschap van de grappige niet racististiche olijkerds die alle anderen "onverdraagzamen" noemen..  Je stijl zegt in elk geval meer dan genoeg over jezelf.

Prachtinitiatief!  Ik was er érg graag bijgeweest, maar had avonddienst op mijn werk.  Ik hou van bruggenbouwers!

Ik ondersteun dit graag, en wil er op één of andere gelegenheid zéker nog eens graag mee kennismaken!

succes.

Wout, hou dit waardig aub.

@ Roger:

Ik kijk ernaar uit U te leren kennen.

@ mechelenblogt:

noemt ge dat herhaaldelijk veelvuldig verdoken racistisch gezeik van voornoemde heren 'waardig'?  Als dat zo is schrap mij dan maar.

@Wout: niemand zegt dat je het eens moet zijn met wie dan ook, maar speel aub de bal in plaats van de man... naar mijn bescheiden mening heeft elkeen het recht om zijn mening te hebben én te vertolken, dat recht geldt zowel voor links, rechts, centrum, katholiek, protestant, moslim, boedist, atheist... of welke ook je strekking / overtuiging mogen zijn... En voor allen geldt: doe het met waardigheid en respect voor de ander ... aub !

Dus, ja,  inderdaad: hou het waardig...
Niemand heeft, voor zover ik dat hier kon lezen, jou aangevallen, doe dat dan aub zelf ook niet he...
 

Back on topic: een interessant initiatief, dat ik, ook al begrijp ik de eventuele kritiek of/en het voorbehoud, in de gaten zal houden... Succes!

Mijn idee is dat je alle initiatieven die mensen dichter bij mekaar kan brengen onvoorwaardelijk moet steunen. De punten geven we aan de eindstreep, niet bij de start. Simple comme ... goeiedag ( een doordenkertje ).

@ markec:

moet ik me al persoonlijk aangevallen weten om 'herhaaldelijk verdoken racistisch gezeik' aan te mogen klagen? Waar speelde ik de man en niet de bal?

@Wout: herlees eens even een aantal dingen, herlees ook de duidelijke oproep om het waardig te houden. Je zal dan misschien ook ontdekken wat voor een toon jij in je reacties aanslaat tegenover andere bloggers: dat is nergens voor nodig: of je nu met hen van mening/overtuiging verschilt of het met hen eens bent.

Klaar als een klontje. Meer uitleg behoeft niet.

@ markec:

waarom dan geen oproep aan voornoemde heren die 'herhaaldelijk verdoken racistisch gezeik' uiten om het 'waardig' te houden?

Moet ik me verantwoorden omdat ik dat 'racistisch gezeik' aanklaag of moeten de heren in kwestie zich verantwoorden voor hun 'racistisch gezeik'?

Dat is de vraag en klaar als een klontje idd.

@Wout: We vragen dat aan iedereen om het waardig te houden. Het feit dat we zowel van linkse hoek als van rechte hoek verweten worden 'partijdig' te zijn sterkt ons in de idee dat we een neutrale koers voeren.

We kunnen gerust van mening verschillen, maar discussieer met argumenten, niet met modder. Hou jezelf waardig.

Geen mening hebben is ook neutraal hé?

op deze giftige reactie las ik echter geen 'hou-het-waardig-aub-vingertjes'.

"Geplaatst door Eddy Luyten (niet gecontroleerd) op zo, 13/09/2009 - 19:19.

Een brug proberen te maken is natuurlijk een lovenswaardig initiatief maar volgens mij is het meer aangewezen om betekenis nr. 3 van sharaf, nl. fatsoen, bij te brengen aan een nogal belangrijk deel van hun jonge mannelijke geloofsgenoten.Van de overige betekenissen hebben ze gewoonlijk een tikje teveel. Dus is het een kwestie van prioriteiten stellen!"

@Wout: Duidelijk racistische uitlatingen worden gewoon verwijderd. Daar heeft niemand een boodschap aan. Ik neem aan dat we daarvoor niet telkens naar jou een mail moeten sturen,met de boodschap die we verwijderd hebben ?

En nogmaals: Ik had het enkel over wat die heren zelf ongevraagd inbrachten. De bal en niet de man dus.

@ Mechelenblogt: hoeft ook niet. Ik reageer enkel op wat ik zelf lees.

Of een inbreng gevraagd of ongevraagd is, zal wel een zaak van heel persoonlijke perceptie zijn zeker:-)) Het is maar vanuit welke invalshoek je het onderwerp bekijkt. En nogmaals het is niet omdat een standpunt naar voor wordt gebracht, dat iedereen er moet mee akkoord gaan of  ......erop reageren!!-))

Ik ken Wout niet, maar hij heeft 200% gelijk. Meningen en opinies van links en rechts moeten uiteraard kunnen, maar de herhaaldelijke racistische (maar blijkbaar door de mods aanvaardbare en waardige) praat van GL, Luyten en Co, waarmee dit oorspronkelijk mooi forum (zoals zovele blogs, fora,... op het net) wordt bevuild is de reden waarom ik en veel anderen hier de laatste maanden wegblijven en geen reacties meer posten. In vergelijking met de reactie van Luyten op deze post, is de reactie van Wout zeer waardig. Sinds lang nog eens bezoekje gebracht aan Mechelen Blogt, maar ga dat dus jammer genoeg niet meer doen. Ik heb, ondanks de goede bedoelingen van vele bloggers, genoeg van dit forum dat intolerantie, onverdraagzaamheid en racisme tolereert. En als er dan iemand als Wout terecht reageert, waarvoor dank, is er deze droevige reactie van de moderator... 

@Anoniem Bedankt voor de reactie. Mechelen Blogt tracht een neutrale koers te voeren met het verwijderen van manifest racistische opmerkingen.

Soms is de grens dun, maar zeggen dat herhaaldelijke racistische praat door de moderatoren wordt geduld is gewoon onwaar.

We trachten alle onderwerpen open te stellen voor iedereen. Ieders mening kan aan bod komen binnen bepaalde grenzen. Door weg te blijven wordt uw mening minder  verdedigd op deze blog.

Ik veronderstel dat op deze blog wel degelijk de vrije meningsuiting geldt. Dus zijn inderdaad alle beleefde reacties mogelijk/nodig! Kan men iemands standpunt minder pruimen, dan hoeft men niet steeds  "racisme" aan te slepen wqant meestal is het dat ook helemaal niet. Maar werkelijkheidsontkenning heeft nog niemand geholpen....-)

ja verander de naam van een partij en ineens zijn ze niet meer veroordeeld

dat zal ik nooit snappen

ik raad alle misdadigers aan om ook een naamsverandering aan te vragen, het kost wat geld, maar ineens ben je dan weer onschuldig

Als het vlaams belang echt zegt veranderd te zijn tov hun vroegere koers, zouden ze dan in Antwerpen niet eens iemand moeten uit de partij zetten die onlangs bepaalde racistische uitspraken gedaan heeft (zoals de pooier van allah etc)

Je houd de mensen jaren voor de gek dat het een lust is en je wordt nog niet eens veroordeeld. En misdadigers worden zo wie zo vrij gelaten in ons rechtssysteem. De gazetten stonden er de laatste jaren bol van. Om u krom te lachen als het voor veel mensen niet zo erg was. En een goedkope uitleg hebben ze altijd de gutmenschen.

Marc VC uw reactie heeft niets met het onderwerp te maken hoor en trouwens die partij werd niet veroordeeld maar een aantal van haar vzw's dus........

gaan we hier nu eens de rekening maken van alle partijen, hun uitspraken en hun schandalen? we gaan werk hebben.....

Snel voordat het te laat is.

De heilige van den dag is WENCESLAUS ( 907-935 ) vermoord. Patroon van Polen, Hongarije en Bohemen.

[Off Topic] Deze discussie wordt ook in de media op gang gebracht door bvb Lucas Van Der Taelen in De Standaard van vandaag.

Peter, ik ga geen olie op het vuur gooien maar dat wist iedereen toch al lang. Alleen mocht het niet door IEDEREEN gezegd worden. En wat denk je, zal Mechelen daaraan kunnen ontsnappen ? 

Inderdaad G.L. door bruggen te bouwen en het fenomeen te benoemen en aan te pakken kom je al een heel eind.

Sharaf start met het bouwen van bruggen en het opzetten van een aanspreekpunt. Zowaar een goed idee.

Vooral niet rond de pot draaien Peter.

Hoi Luitjes, lang geleden dat ik nog eens kwam snuffelen op deze blog (3 jaar).  Ik zie meteen dat er nog stof voor meningen en discussie is op voorwaarde dat dit gebeurd met eerbied en waardigheid voor iedereen. Op zich is er niks mis met de waarden die deze nieuwe vereniging wil uitdragen: waardigheid, trots, fatsoen en eer. Laat ons hopen dat er mooie dingen uit voortvloeien. Zonder onmiddellijk in extremistische vooroordelen te vervallen (zowel links als rechts)...

Een vereniging met zulk een waarden in het blazoen zal deze wel toepassen ook.

Hoop doet leven...