OMD 2009!

met categorie:  

OMD ? OMD !

Open Monumentendag

Zondag 13 september in het teken van Zorg.

Wat kunnen we verwachten in onze stad ?

 

 •  Eerst en vooral wil ik melden dat De Teugel een wandeling van 2 uur plant getolkt in Vlaamse Gebarentaal. Om 10u30 en om 14u30. Reserveren vereist.

 

 • In de Begijnenstraat kan u terecht voor een 16e eeuw pand, gerestaureerd in opdracht van CM, en vergeet daar vooral ook niet de kleine tentoonstelling rond de restauratie van de panden in de Begijnenstraat !

 

 • Wat je ook niet mag overslaan is het cellenbroedersklooster in de Nokerstraat. Schitterend gerestaureerd en alweer open op deze OMD.

 

(Foto Erf-goed.be)

 • Poppenspel, in het oudste huis van Mechelen ? Ook de Heilige Geestkapel (13e eeuw !) en Heilig Geesthuis staan open voor bezichtiging. De gebouwen werden sinds 1968 gebruikt door het poppen- en figurenteater De Maan ! Misschien wel de verrassing van de dag ? Open 10.00-20.00, doorlopend gegidst.

 

(Foto Erf-goed.be)

 • Wie meer van historische vaartuigen houdt, komt aan zijn trekken aan het Zennegat !

 

 • In de Onze-Lieve-Vrouwestraat kan je de Refuge van Grimbergen bezoeken. Pas gerestaureerd !

 

(Foto Erf-goed.be)

 • Interbellum fan ? Ga dan gerust naar de bouwprojecten van de COO (OCMW) van de jaren 30 (Antwerpsesteenweg 43). Een U-vormig complex van 30 enkelhuisjes met een centrale binnenplaats. Heel wat mensen zouden hier de dag van vandaag graag wonen !

 

 • Een constante: De Sint-Janskerk. Maar verneem hier meer van 'op de stellingen' ! Of leer meer van de recent ontdekte muurschildering. (Je vindt er trouwens de mooiste Rubens van de stad !)

(Foto Jan Smets)

 • Of de Sint-Pieters kerk, ook al in de steigers. Maar dan de voorbereiding van de globale interieurrestauratie, en de restauratie van het achtergelegen Petruslokaal.

 

(Foto Peter Meuris)

 • In de Kanunnik de Deckerstraat staat het nummer 22-24 open: de omvangrijke privekliniek van dr. De Schepper annex woonhuis.

 

 • En last but not least: Huis Cadix, 18e eeuwse verbouwing door de familie Huens. Een schitterende Trompe-l'Oeuil en vooral authentieke binnenkoer.

(Foto Peter Meuris)

Tijd te kort ? Allicht wel ...

Ik ga al zeker starten met het Huis Cadix!  Dat heb ik (véle) jaren geleden al eens bezocht met een Open Monumenten Dag, en ik was hier erg van onder de indruk.  En dan... lijstje verder afwerken...  Ik kijk er al naar uit - zoals elk jaar.  Dit evenement wil ik voor geen geld missen.  (jammer dat het niet over een héél weekend loopt...)

Ik moet iets bekennen... ik heb de voorbije maanden dikwijls 's avonds rond de Sint-Janskerk rondgeslopen om te zien of ik niet eens stiekem op de werf en zo op de stellingen kon komen... maar in tegenstelling tot sommige andere werven was deze hermetisch gesloten... Jammer, want hier lag geen kiekeleireke, nee hier lag bijkans een statietrap voor de mannen die naar boven moesten... dat zag ik mijzelf ook nog wel doen... En zie, deze morgen vertelde iemand van de kerkfabriek mij dat mijn natte droom waarheid zou worden !

Ik zou het hier niet teveel mogen promoten of die stellingen worden zondag een stellingenoorlog....

Jansenius, doe de groeten aan Bart, een gids van dienst.

De historische vaartuigen aan 't Zennegat hebben we vorig jaar gedaan.  Dat was wel de moeite en sommige schippers nodigden je graag uit voor een bezoekje aan hun boot.

Dit jaar houden we bij de binnenstad.  Het Cellebroedersklooster en de refuge van Grimbergen staan alleszins op het programma. 

Ik las net dat sommige monumenten de deuren al openen om 10 uur, het wordt een gevulde dag. Ongetwijfeld zal ik nog wel volk tegenkomen zeker. Als je een bebaarde brede Mechelaar ziet van rond de 30 tik me gerust aan en zeg even hallo.

Mijn fotokes vind je op hier.