Klokkenwerpen in mineur

Iedereen die gisteren omstreeks 4 uur op de Grote Markt stond, heeft het wel meegemaakt. Het klokkenwerpen verliep een beetje veel anders dan we gewoon waren.

De klokken worden reeds sinds 1946 losgelaten vanaf Sint Rombouts naar het stadhuis. Sinds 1985 verliep het loslaten van de klokken per afstandsbediening, laat dat nu net iets zijn dat gisteren fout liep. Een of andere flauwe plezante saboteerde het klokkenwerpen, waardoor deze hun lading meteen losten toen ze vertrokken aan het galmgat. Als gevolg hiervan vielen de klokken dus niet over de markt.

Mischien moet weer teruggegrepen worden naar de aloude manier van een lont, die de klokken opent eens ze boven de hoofden van de gretige Mechelaars komen.

(foto's: Jan Smets)

Niet begrijpend - tikkeltje vertwijfeld staren enkele bekende Mechelaars en verantwoordelijken naar  de klokken die het 'niet deden'...  Wat een anticlimax...

We zien hier schepen Karel Geys met naast hem stadsgids Eric Vekemans, en in de tweede foto verantwoordelijke Karel Verbist (voor wie dit de laatste editie is voor zijn pensioen) in gesprek met gids Rudi Demets...

Jammer...

Mijn zoon en ik stonden ook op de Grote Markt, klaar voor het evenement.  En zoals iedereen waren we ontgoocheld. 

Maar was het effectief sabotage door een of andere onverlaat of werkte het systeem gewoon niet goed?

Wat jammer seg.

Ik kon er jammer genoeg niet bijzijn, maar blijkbaar heb ik niets gemist

Wij konden het vanop de stellingen van de St. Janskerk zien dat er een klok bij was die onmiddellijk na het verlaten van de toren haar lading loste.

 Voor het eigenlijke gebeuren hadden we het er nog over dat het oude systeem met de lont misschien wat voorbijgestreefd was, maar desalniettemin toch meer passend is bij een folkloristisch gebeuren zoals het klokkenwerpen. En misschien is dit debacle een goede reden om ernaar terug te grijpen.

Volledig feilloos zal dat systeem ook wel niet zijn, en met afstandbediening kan je natuurlijk klokjes laten vallen -eerlijk verdeeld- over heel de lengte van de markt, dat wel, maar het is in ieder geval een stuk charmanter en minder gevoelig voor onverlaten met stoorzenders of slechtfunctionerende afstandbedieningen.

Ik las ergens dat blijkbaar het systeem van de audiogidsjes waardoor je individueel de toren kan bezoeken, de frequentie van het klokjeswerpsysteem zouden gestoord hebben. Resultaat: de klokjes werden vroeger gedropt.

Ik zeg het u, die skywalk moet dicht ...  (hij is behekst)

(Grapje, ik kon het echt niet laten, Filip. Jouw verhaal zou best waar kunnen zijn. Weet iemand meer ?)

@ Filip, Het zou best kunnen.  Er waren in het verleden al op afstand bestuurde autootjes die op de 27 MHz  frequentie werken en die (eveneens op afstand bestuurde) garagepoorten konden open en toe gaan.

Niet helemaal onlogisch idd, de 27 MHz (citizen band) kan de boosdoener zijn, dat ik daar zelf niet aan gedacht heb.

Lijkt me logischer dat ze in de toren een wifi achtig signaal gebruiken voor de pda ? Neen ? 2.4 GHz of 5 GHz is dat.

Ik beweer niet dat het dat effectief is geweest. Ik heb het ergens gelezen.

Ik kan me ook moeilijk inbeelden dat iemand zich gaat bezighouden met het saboteren van het klokkenwerpen. Mocht dat toch het geval zijn, heeft die heel veel geluk gehad dat hij/zij direct die juiste frequentie gevonden heeft.

 In de toren zit mmenteel zoveel nieuwe technologie dat een storing van die zendertjes niet onmogelijk lijkt. Werk voor de techniekers ...

altijd eerst testen voor je start, ook al wéét je dat het moet werken.

garagepoorten op de 27mhz band? Kan toch niet, kan elke sul met ne cb u garage open doen...

Tommy,  ik heb het nooit zelf meegemaakt, maar ik heb het zowat 10 jaar geleden ergens gelezen.

Ja roger, ik meen dat ook gelezen te hebben en als vroeger CB gebruiker weet ik ook dat een paar kanalen altijd risico vertoonden op storingen van radio geleide autos en vliegtuigjes. Geen wonder als je weet dat in UK en US de CB ook voor toys voorzien was. Er wordt altijd wel wat speelgoed me'gesmokkeld' omdat het in belgie duurder is of niet verkrijgbaar.

USA and Canada reserved frequencies

  • 27 MHz: general use, toys.

UK and Spain reserved frequencies

  • 27 MHz: general use, toys, CB radio

Ik ben zelf ook CB'er en clandestiene radioamateur geweest en ik zeg niet dat het niet kan, ik weet dat het wel kan... Wat ik gewoon wou zeggen is dat het niet slim is van die garagepoortproducenten om dat op de 27mhz band te laten werken, vragen voor problemen he...

Allé Lieven, gij ook nog "op den bak" gezeten... Lang geleden? En wat was u roepnaam dan? Ik weet niet meer op welk kanaal wij zaten met onzen hoop, maar dat was nog best cool... Elk weekend vossejacht op de parking van de toenmalige GB, en daarbovenop nog eens over het hele land vossejacht rijden om toch maar eens een bekertje te kunnen winnen, wat wel een paar keer gelukt is... Waar is den tijd zeg...

In den tijd dat de dieren nog spraken...Quatsch. In den tijd dat de verplichte legerdienst nog bestond werden we in de kazerne Baron Michel met tientallen klaar gestoomd om de ruimte af te schuimen. Het opleidingsprogramma bestond erin binnen een relatieve korte periode kontakten te leren realiseren en boodschappen uit te wisselen met andere eenheden. Alles in Morsetaal tut tut tut tuut. Degene die slaagden zaten voor de rest van hun legerdienst lekker in de radiowagens en degene die mislukten konden lijnen leggen. Vandaar denkelijk het gezegde : " den boom in ". Dat zenden ging behoorlijk snel soms tot 120 tekens per minuut. Het was een mooie maar vooral leerrijke tijd. Welke kluppel heeft dat toch afgeschaft en vooral waarom. 

Dat is inderdaad lang geleden Tommy, en als ge ooit nen ambetanterik op uw bakske had, dan was ik da mss met mijn 10W installatie, als 'piraat' had ik gene vaste roepnaam, maar 't was wel plezant nu heb ik alleen nog mijn SWR meterke en twee auto antennes ergens in de kelder denk ik. Mijn peter die was ook constant bezig met zijne pieper maar ik ken zijnen roepnaam niemeer

Kijk eens aan nog cb'ers

dat heb ik zelf ook nog gedaan. Waar is den tijd

Vanwaar komt die traditie van het klokkenwerpen eigenlijk? En waarom is het de laatste keer? En waarom op 13 september?

Ik woon nu al 7 jaar in Mechelen en heb daar nog nooit een aankondiging van gezien of iets over gelezen. Ook dit jaar is het ongemerkt aan mij voorbijgegaan.

 Het klokkenwerpen gaat terug tot in de 12e eeuw toen de Mechelaars in navolging van Brabo die zijn hand in de Schelde smeet massaal hun klokkenspel in de Dyle smeten.

Sindsdien herdenken wij deze gebeurtenis jaarlijks.

De datum is geheim.

In 1946 werd dit evenement in het leven geroepen door de stad naar aanleiding van de plaatsing van het beiaardklavier op Sint-Rombouts.

Meer info vind je in dit artikel op de site van Gazet van Antwerpen

Hahaha !  Goe bezig, Sint !

:-D

BTW : Dit evenement sloot vroeger den Bloemenstoet af.

Bij mijn weten de enige stad waar ze met klokken smijten.

Ik heb toch een gemeente opgegoogled, waar zoiets ook gebeurt...

Klokkendag Asten

Morgen vindt in het nationale klokkendorp Asten de jaarlijkse Klokkendag plaats. Er is muziek, een historisch openluchtspel, een beiaardier bespeelt de reizende beiaard van de Koninklijke Eijsbouts Klokkengeiterij en de dag wordt afgesloten met klokkenwerpen vanaf de toren van de Grote Kerk.


Trouw

Interessant Gim, want de befaamde klokkengieters komen van daar.

@ Peter :

Je moet die Wikipedia-link van Asten eens helemaal bekijken.  Hier staan zelfs de Noord-Zuid-Oost-West-locaties op van hun historische gebouwen en pleinen.  Als je zo een coördinaat aanklikt, krijg je nog een lijst van allerlei GoogleMap-, GoogleEarth-of Blinkadepten die je rechtstreeks, met een luchtfoto, naar dat historisch gebouw leiden.

Misschien een ID voor Mechelen om hun Cultureel Erfgoed digitaal beter te pinpointen.