Jammer!

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Als ik me niet vergis is het maar een drietal jaar geleden dat de jaren uit het straatbeeld verdwenen toeristische wegwijzers wéér op drie plaatsen in  het historische stadscentrum opdoken...   Dit leuke feit kreeg dan ook terecht de nodige persbelangstelling, en de hoogbejaarde beeldhouwer van de knappe wijzers, was dan ook een fiere toeschouwer bij de inhuldiging...

Maar...

Na een paar jaar is het huilen met de pet op: de wegwijzer op de Schoenmarkt 'verdween', en kwam niet meer terug.  Eigenaardig?  (ik heb hierover vroeger reeds een post gemaakt).

http://www.mechelenblogt.be/2008/07/weg-wijzer

Maar er is méér aan de hand!  Bekijk de wegwijzers eens nauwkeurig...

De polyester kopies van de houten wegwijzers die bestand moesten zijn tegen weer en wind en vandalisme, staan er nu erg troosteloos bij.  In een mum van tijd zijn ze ernstig aan het 'afbladderen'.  Het gaat van kwaad naar erger.  Jammer toch...

Ik wil géén beschuldigende vinger uitsteken naar wie dan ook - maar het doet me wel wat om deze mooie wegwijzers die zo typisch Mechels zijn, en door vele toeristen werden gewaardeerd, zo te zien verkommeren....

(foto: Jan Smets: detail van de 'verdwenen' wegwijzer op de Schoenmarkt...)

(foto: Jan Smets: en zo mooi en keurig was de wegwijzer op het Sint-Romboutskerkhof.  Bekijk de bovenste foto eens - het is een detail van deze wijzer...  Jammer, niet?)

Als er nu niet dringend op één of andere manier ingegrepen wordt, zijn deze wegwijzers reddeloos verloren, en rijp voor ophaling met het groot huisvuil...

Ze verdwijnen en 'bladderen af'... hier is werk aan de winkel !

en zo mooi stonden ze er bij...

(foto: Jan Smets)

Maar...bekijk hem nu maar eens als je er één van deze dagen zou voorbijlopen...

Inderdaad, ik heb dat ook opgemerkt. De originele wegwijzers  waren in hout waren en deze ' remplacanten ' in polyester? Ligt daar het probleem dat de verf niet pakt?

"Jammer" is een zwaar understatement!  Maar "jammer" inderdaad ;-(
Hopelijk wordt er snel wat aan gedaan !

Laat ons dat vooral hopen.  Want soms...euh, kan zo iets lang op zich laten wachten, en als fiere Mechelaar zou ik dat jammer vinden.

Op 24 januari 2007:

(Een verse wegwijzer, foto Peter Meuris)

Inderdaad.  Ik herinner me jouw foto van deze toen nog 'gloednieuwe' wegwijzer...  Het is zelfs nog géén drie jaar geleden, zoals ik dacht...    Da's dus wel héél snel!

(en...ik denk dat het verval nu verder snel zal gaan, want op korte tijd 'zie' je de verf gewoon in vellen lossen...)

Ik zou zou toch niet zo vlug requiem roepen. Die polysteren replica zijn waarschijnlijk / hopelijk toch geen enige exemplaren? Voor mijn part heeft polyester toch een levensduur van ettelijke jaren en is het probleem, sorry de uitdaging te zoeken in de hechting van de verflaag. Is er soms een deskundige in de zaal?

Ik heb net gesproken met de mensen die deze polyester wegwijzers hebben gemaakt. Maar de zaak is gestopt, en de ze wisten er niets meer van ...

@Peter: ' de zaak is gestopt ', bedoel je dat het bedrijf niet meer bestaat?

De uitbaters hebben een nieuwe uitdaging, en ik weet niet van een overname. Het was een bedrijf in Mechelen Noord.

Vandaag kwam de verwaarlozing van de wegwijzers ter sprake in de Streekkrant.  De Mechelse oppositie bij monde van Marc Hendrickx klaagt het euvel aan.  Frank Nobels geeft het probleem toe, maar belooft een alternatieve oplossing door uitbesteding van het onderhoud door derden?  Door de reorganisatie van de stadsuitvoeringsdiensten is dit niet meer mogelijk om zélf te doen.

Vraag is natuurlijk HOE men deze polyester kopieën van de ooit houten exemplaren uit 1954 gaat onderhouden..., en wanneer de wegwijzer van de Schoenmarkt terugkomt?

Wie het ook zal uitvoeren, hij zal zich moeten reppen want het toeristisch seizoen staat voor de deur. Het heeft niet veel zin dat Bart Somers onze stad op de wereldkaart zet maar de toeristen vinden hun weg niet in de stad. :-)

Alweer een voorbeeld van een goed idee dat slecht afloopt wegens geen opvolging en/of onderhoud. Dat schijnt een constante te worden in onze schone stede.

weer een blauw zeeridder verhaal.

Ik die dacht dat de kosten voor werking en onderhoud mee in de kostenberekening moesten zitten alvorens beslissingen kunnen genomen worden. . .

en dan zullen we maar zwijgen van de nadere bewegwijzering doorheen de stad die scheef, krom, plat of anders staat en op verscheidene plaatsen te laag hangt......