Autovrije zondag

met categorie:  

Zondag 20 september 2009 organiseert Mechelen voor de eerste keer een autovrije zondag. De volledige binnenstad binnen de ring zal tussen 11 en 18 u afgesloten worden voor autoverkeer. Een centrum zonder rondrijdende auto’s is al een attractie op zich. Maar er vinden ter gelegenheid ook heel wat activiteiten plaats die de moeite waard zijn voor jong en oud. De meeste activiteiten staan in het teken van de zachte weggebruiker en duurzame mobiliteit. Wie deelneemt aan verschillende activiteiten maakt ook kans op mooie prijzen.

Praktisch
De volledige binnenstad wordt vrijgemaakt van autoverkeer tussen 11 en 18 u.

Bereikbaarheid
Naar de autovrije zondag kom je idealiter te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. De autovrije straten in het centrum zullen het alleszins aangenaam en luchtig maken. Voor de fietsers wordt voor de gelegenheid de ondergrondse Parking Grote Markt omgetoverd tot één grote fietsenstalling. Parkeren is uiteraard gratis. Meer nog. De eerste 150 krijgen nog een attentie erbovenop. Je zal er ook je fiets kunnen graveren, kleine herstellingen laten uitvoeren of je stalen ros een gratis bike-wash te laten ondergaan.

Voor wie van verder komt is de bus misschien interessant. De stad Mechelen zorgt op deze dag via een derdebetalersysteem dat alle verplaatsingen op grondgebied Mechelen met De Lijn gratis zijn. Wie niet beschikt over een abonnement vraagt op de bus aan de chauffeur een gratis ticket. Omwille van de activiteiten in het centrum zullen de stadslijnen enkel de halte Veemarkt in het centrum bedienen. Wil je vooraf je busreis uitstippelen surf dan naar de handige routeplanner van De Lijn op www.delijn.be of tel. 070 220 200.

De NMBS biedt bovendien een voordelig mobiliteitsbiljet aan. Voor 8 euro kan men vanuit elk Belgisch station heen en terug naar de steden die deelnemen aan de autovrije zondag. Tussen 13 en 18 u zal er bovendien een shuttledienst per fietstaxi ingelegd worden tussen het station en het centrum.

Programma:

Er werd een interessant programma voor jong en oud samengesteld. Een greep uit het aanbod:

Rommelmarkt, optredens en een zeepkistenrace op de Grote Markt, ontbijtcinema, Opensleufdag Euroshopping, Info- en doemarkt rond verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, ....

Het volledige programma vind je in de folder of op de website van de jeugddienst http://www.jeugddienstmechelen.be/v3/node/147

Schitterend initiatief ... misschien een begin van autoloze zondagen  ?

Het volledige programma ziet er geweldig uit.

Behalve mis ik nog zoiets als bijv. een Circus Ronaldo, of zoiets...

Initiatief om toe te juichen Vera!

Vera, welke voorzieningen zijn er getroffen voor mindervalide-medemensen die om er te komen wél degelijk hun auto nodig hebben?

Mensen die er moeten zijn met hun auto komen op een lijst die aan de politie werd overhandigd. Bvb. het is die dag ook Jazz@home op verschillende lokaties in de binnenstad. De muzikanten (vaak zwaar beladen) kunnen wel de stad in met de auto.

Is er ook een mobiele oplossing gevonden voor de katholieken die naar hun kerk gaan om de Mis bij te wonen want niet iedereen is even jong of goed te been?

Autoloze zondagen, ze zullen het  bij Magna graag lezen

Aan elke invalsweg van de stad komen barelen met een Bord C3 "de zon" en een oranje Bord

Uitgezonderd Fietsers

Taxi's

Delijn

Mindervaliden

Om maar even te antwoorden op Marc1

Groetjes Joren Maetens Team Verkeerssignalisatie

In den tijd van J en S werd er geroepen : Weg met die borden want ze zetten heule rijk . De mensen vergeten toch rap.

@GL : zeg dat nu nog eens, maar dan in verstaanbare taal, aub.

Jan, dat is normaal als ge een beetje ouder wordt komen de hersenvretertjes.

Ga ne keer terug naar 17 oktober 2007; Huiszoeking op ........Maar dat was lang voor mijn intrede op den blog zenne.

Snap niet goed wat wij daar mee te maken hebben :)

Gelijk heb je G.L. we hebben eigenlijk nood aan automatische verzinkbare paaltjes om op geregelde tijden (bvb zondags) het centrum autovrij te maken. Onlangs zo nog iets gezien in Lissabon.

Maar ja, dat vereist 5 minuten politieke moed.

Seg, nu ik er aan denk, hebben we zulke paaltjes niet in het centrum ?

Peter, ik bedoelde maar dat een reeks borden plaatsen aan alle invalswegen een beetje centen zou kunnen kosten. We gaan dat verhaal van den barmhartige Samaritaan toch niet herhalen zeker. Gerust laten wat gerust is.

Nog beter was opnieuw stadspoorten hangen, die kunt ge dan sluiten als ge geen bezoek wenst. Ook niet overdrijven hé, of leven we niet meer in een vrij land ?

Met barelen bedoelde ik wel Nadarbarelen ;)

deze zijn tijdelijk en gelden alleen komende zondag ;)

Dat is duidelijk Saki. 

Gelijk heb je G.L. ! Een vrije stad, iedereen kan er in en uit en vooral die van Hombeek zijn welkom. Alleen af en toe geen auto's, behalve diegenen die de auto nodig hebben zoals hulpdiensten, taxi's en minder-mobielen.

Enfin, 3 minuten politieke moed dus.

Peter, kort antwoord want ik heb vastgesteld dat er over die paaltjes hier in het verleden reeds een en ander te doen geweest is. En geen politiek maar.....

1 U hebt het recht om uw auto te laten staan maar u hebt niet het recht mij te verbieden mijn auto te gebruiken. Dat zijn DDR praktijken .

2 Als u en gelijkgestemden massaal de strijd met de auto willen aangaan dan moeten jullie ook de moed hebben om tegen Opelanen, Magnaten, e.a. te zeggen dat u het op de boterham van hun kroost gemunt hebt.

3 U zou ook moeten inzien dat Absurdistan hier zijn gelijke niet vind. Steeds maar meer blokkendozen op de beperkte ruimte van deze city. Allen voorzien van de nodige ondergrondse parkeergarages. Daarenboven links, rechts, boven en ondergronds nieuwe openbare jackpotten erbij om dan ten allerlaatste normaal autoverkeer te verbieden. Begrijpe wie kan.

Dus Peter, ik zal zondagmorgen mijn bakske vol kappen en de ganse dag op de VRIJE Hombeekse wegen rondtoeren genietend van de GROENE Hombeekse natuur. 

Ik heb al geleerd niet in het centrum te wonen.

Ook bij een kertoren is het niet interessant wonen.

Nu weet ik ook dat het niet goed wonen is bij een sportcomplex, waar de buurt toch niets aan heeft.  Ondanks de komma is dit laatste bedoeld als een bepalende bijzin.  Ik had dus ook kunnen schrijven : " Nu weet ik ook dat het, bij een sportcomplex waar de buurt toch niets aan heeft, niet goed wonen is."

@ GL :En dat allemaal om toch maar een sensibiliseringsactie te kunnen ondermijnen, die enkel en alleen ons wil duidelijk maken dat het ook 'anders' kan met onze mobiliteit.  Niet meer en niet minder.  Niemand wil een auto uit de samenleving bannen - alleen moeten we met z'n allen toch eens flink nadenken of het soms niet anders kan met onze mobiliteit.   En daar hebben uw kromme redeneringen over Opel en Magna, (én vroegere politieke lokale gebeurtenissen) niks mee te maken.  Dat eerste is recupereren van een menselijk drama, om toch maar gelijk proberen te halen, en dat tweede heeft hier nog minder mee te maken.

DDR-praktijken??  Laat me niet lachen.

Niemand wil JOU iets verbieden.  Tuf  zondag naar hartelust rond in uw groene natuur.  Ik hou je niet tegen.  Kap dus gerust uw  'bakske vol'...

;-))

Blijkbaar ligt het weer niet in de markt. Gebeurd wel meer.

 G.L.: daar heeft u een punt: de Hombeekse natuur is heel genietbaar. Ik vertoef er graag: dan spring ik op de fiets, vertrek hier aan de vaart en rij via het Zennegat, Heffen en Leest naar Hombeek en doe daar nog een stevig toertje. En da's heel goedkoop, ik moet er geen bakske voor volkappen ;-)

Wel uitkijken, op zondag, dat je niet overhoop wordt gereden door... een zeepkist
!
:-D

Feitelijk ben ik persoonlijk gewonnen voor autoloze zaterdagen want dan is iedereen thuis, zijn de winkels open en komen de mensen hun boodschappen doen (dan te voet), gegarandeerd meer ambiance.

@ Marc1 : Inderdaad meer ambiance !

Vooral al ge ze dan, te voet of met het openbaar vervoer, zou zien sleuren met 6 flessen Spa Brôôs van anderhalve liter !

:-D

@ G. L. : Is er ook gedacht aan dingen waar ge op het eerste gezicht niet aan zou denken ?

@Vera: het is en blijft een goed initiatief, net zoals Marc1 het stelt: efe wat meer mensen ' op ' de straat.

't Is t'oupe daddet e zondag droeg blèft.  Dan koumme me mette vello na Meichele.

Gin parkeirprobleime en 't is oek nog goo vè ons laof.

@G.L.: Ik rij zelf ook behoorlijk wat kilometers met de auto, maar omdat ik in de stad woon kan ik me de luxe permitteren  om ergens te geraken, zonder dat ik per se in de auto moet stappen. Ik varieer in het verkeer !

En tussen haakjes, het verkeersreglement verbiedt u om in heel wat enkel richtingstraten te rijden, is dat dan DDR doctrine ? U zou eens moeten gaan kijken op plaatsen waar stukken stad verkeersvrij zijn, en u hoeft daarvoor niet eens zo ver ...

Gezelliger én veiliger. 

:-D

Peter, dat is uw mening en die heb ik te respecteren.

Ik vind een autoloze zondag een mooi initiatief.
Door de animatie in de binnenstad zal het weer een mooi gebeuren worden.
Toch lees ik dat de autobussen vandaag, morgen en zondag niet in de binnenstad kunnen/mogen en dat de op- en afstapplaats zich op de Wollemarkt bevindt.
Dat vind ik dan weer geen goede oplossing.
Voor sommige mensen is stappen niet zo evident en zij kunnen dus niet in het stadscentrum geraken.
Er zou een transport moeten voorzien worden vanaf de wollemarkt naar enkele punten in de binnenstad. bvb Grote Markt, Leermarkt, Veemarkt, Korenmarkt.
Dit zou op een milieuvriendelijke manier kunnen, dmv de paardentram.
 

bovenstaande reactie aan GL komt niet van mij!

Dat wordt zondag weer interessant. Een meute zwakke weggebruikers die zich nog minder van het verkeersreglement gaan aantrekken dan anders.

Nochtans blijft het verkeersreglement volledig geldig en is het centrum niet autoloos, maar zeer auto-arm (sommige voertuigen zijn nog steeds toegestaan).

Inderdaad J.C. ben benieuwd. Kom je met de auto ?

Naast een autoarme zondag morgen was er vandaag al een kunstenrijke zaterdag.

Na effe de braderij afgeschuimd te hebben, dook ik de Mechelse Academie in en keek effe rond bij de randactiviteiten (voorstelling van allerlei Mechelse Kunstenkamers en sociale verenigingen).  Naast oa Markec (VTB-VAB-kraam, I presume) zag ik daar ook de President van de Jazzzolder (aka Lejo Vanhaelen - "Hallo, buurman !") rondlopen en dit samen met een heleboel kunstminnende geïnteresseerden.

En met dat goeie weer was het weeral leuk in Mechelen !  Dat belooft voor zondag !

:-)

Foto Gimycko

ik zat er met Markec inderdaad in de stand van vtbKultuur Mechelen, vlak naast de Jazzzolder

Nog enkele beelden van ne goedgevulde zaterdag.  Can not wait till sunday !

:-)

Bandje in den Bruul tijdens de Braderij

Kunstenvoorstellingsmarkt

Academie Tuin

Academie - Schildersatelier

Academie - Tekenatelier

Academie - Tekeningen met Mechelen als onderwerp

(Foto's Gimycko)

@Peter: ik ben er morgen, maar vermits ik in de Stationstraat woon is er geen reden om mijn auto te nemen. Trouwens met een internationale groep mensen die ik rondgids door de stad, en ja zij komen wel met de auto. Met drie in één auto is dan ook weer best te verantwoorden, zeker als het een rit is met moeilijke openbaar vervoer aansluitingen.

@J.C.: Klopt als een bus. Het openbaar vervoer heeft nog talrijke hiaten. Succes met de gidstocht ! Mechelen zal er op zijn best bijliggen.

Misschien zou, tijdens de autoloze zondag van 2010, de leraars van den TSM ook eens een schaakevenement kunnen organiseren oep de Groete Mèt. Veel heb je daar niet voor nodig : een pak tafels, een schaakbord en schaakstukken en een stel gedreven schaakbollebozen. En omdat die leraars dat al enkele jaren organiseren in de TSM, zouden ze er eventueel een Beker van Mechelen kunnen maken.

TSM Schaakklub

En ’s avonds kan dan misschien een Poker-After-Dark georganiseerd worden in al die bruine kroegen, op de Vismarkt.

Allez, just an ID, zeunne

:-)

Pixar : Geri’s Game

@G.L: Een leuke autovrije dag gehad ? Ik anders wel  !!

Ik vond het maar magertjes.  Buiten Grote Markt (zeepkistenraces), IJzeren Leen (BikeJumpen) en Veemarkt (Traditionele rommelmarkt) was er weinig te zien (Botermarkt : Niks - Korenmarkt : Niks - Vismarkt : Niks - Melaan : Niks - Sint-Romboutskerkhof : Niks - Haverwerf : mager).  Zelfs geen Nidagra-danspasjes op de Schoenmarkt.  Voor de rest wel een pak krommekes met goedbedoelde initiatieven, maar vooral in flyer-vorm.

Een begin, maar het evenement moet nog een pak meer uitgebouwd worden.

Foto's Gimycko

Gelijk heb je: er is werk aan, op naar de volgende autoloze zondag ?

@ Peter, gij mocht met uw karreke niet weg. Adieu vrijheid. Ik heb in ieder geval geen problemen gehad met dat gedoe.  

Ja, maar maak het dan een pak meer uitgebreid naar volwassenen toe.

Want nu leek het een soort van Mechelse Kinderspeeldag Light Edition.

@G.L.: Ik heb geen auto. Jij hebt voor 20 september autotax betaald ... vrijheid ?

Omdat ik in de stad woon kan ik me de luxe permitteren  om ergens te geraken, zonder dat ik per se in een auto moet stappen. Ik varieer in het verkeer !

Verder heb ik vandaag een 60tal mensen over de vloer gekregen in het kader van JazzAtHome. Leuke mensen, en alweer een erg interessante ervaring rijker.