NIEUWS van de week

met categorie:  

Bloemlezing van het nieuws van de week.

(Bron GVA)

Parking achter kathedraal ontlokt protest bij buren

Er komt protest op gang tegen de aanleg van de parking op het Sint- Romboutskerkhof. Onder meer de horeca-uitbaters van de Wollemarkt staan niet te springen voor het project. Eerder hadden diverse erfgoedbewakers zich al uitgesproken tegen de ondergrondse parking die Vinci Park zou uitbaten. Onder de grond zouden zich immers duizenden skeletten van soms al bijna duizend jaar oud bevinden. Nu roeren ook enkele buurtbewoners en horeca- uitbaters zich.

“Het is beter om het eeuwenoude kerkhof te laten rusten”, vindt ook buurtbewoner Hugo Van den Eynde. “Bovendien moeten voor het plan twee heel oude lindebomen sneuvelen. En dan is er ook nog de Sint-Romboutstoren. Als ze op nog geen veertig meter afstand een diepe put gaan graven, dan weet je nooit hoe de drassige bodem zich gaat gedragen."

"Ik vraag me af of ze volledig kunnen uitsluiten dat hier iets gebeurt zoals de instorting van het stadsarchief in Keulen. Kortom: voor amper een vijftigtal parkeerplaatsen meer is het al die last niet waard”, suggereert Van den Eynde.

Zijn voorstel is om het Sint-Romboutskerkhof bovengronds te verfraaien en de ondergrondse parkeerplaatsen een paar honderd meter verder te bouwen aan de Ovam-parking in de Kanunnik De Deckerstraat.

Oudste Mechelaar bezweken op 105

In de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle nemen familie en vrienden vandaag dinsdag om 11u afscheid van Clementina Piron. De vrouw overleed vorige week dinsdag op 105-jarige leeftijd, waarmee ze met stip de oudste inwoner van Mechelen was.

Dieven roven voor grof geld aan katalysatoren

Dieven hebben dinsdag hun slag geslagen bij autorecyclagebedrijf Verholen. De driehonderd tweedehandse katalysatoren die ze stalen, zijn samen 15.000 euro waard. Zaakvoerder Michel Verholen van Verholen Car Recycling aan de Oude Baan in industriezone Mechelen-Noord kreeg vorig jaar in mei voor het eerst af te rekenen met dieven die het op tweedehandse katalysatoren hadden gemunt.

(Bron Nieuwsblad)

Voormalig ziekenhuis wordt straks viersterrenhotel

Het voormalige Sint-Elisabeth- ziekenhuis in de G. de Stassartstraat heeft alles in zich om te worden omgevormd tot een hotel. De plannen zijn klaar, het is nog wachten op de nodige vergunningen. Het viersterrenhotel zal het eerste zijn met een binnen- en buitenzwembad in hartje stad.
Het dossier lijkt in een stroomversnelling te komen. 'Dit is een zeer fraai project', zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). 'Het is de bedoeling om een dakterras aan te leggen dat uitzicht geeft op zeventien kerken in de stad. Dit wordt het mooiste panorama van Mechelen. De ligging is perfect vlak bij het toekomstige Holocaustmuseum, de invulling van het gebouw kan niet beter. Het voormalige ziekenhuis, van zes verdiepingen, staat nu acht jaar leeg maar hoeft niet te worden afgebroken. Zelfs binnen zijn relatief weinig aanpassingen nodig. De oude ziekenkamers worden omgevormd tot hotelkamers, zestig in totaal.'

Bedoeling is dat op relatief korte termijn met de werken kan worden gestart. 'Al ben ik een beetje voorzichtig om er echt een termijn op te plakken', zegt projectontwikkelaar Marc Dockx. 'De ingrepen zijn inderdaad minimaal, het gebouw is nog in zeer goede staat. Maar er is een bestemmingswijziging nodig en dat vraagt altijd tijd.'

Dockx heeft nog meer projecten in het centrum van Mechelen lopen. Onder meer het - waarschijnlijk - oudste hotel van Mechelen, de Drie Paardekens, in de Begijnenstraat, krijgt stilaan weer het uitzicht en de herwaardering van een hotel. Dit hotel krijgt drie sterren en moet in het voorjaar van 2010 klaar zijn.

'Hotels in Mechelen lonen nog', zegt Marc Dockx. 'Er is momenteel nog geen overaanbod. Bovendien groeit de stad nog altijd.'

Beiaardconcert naar aanleiding van Moederdag

Mechelen - Zaterdag speelt Tom Van Peer een speciaal 'Moederdagconcert' op de beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Het concert start om 14u, de luisterplaats is de tuin van de pastorie aan het Onze-Lieve-Vrouwkerkhof nr 5.

Bejaarde brutaal overvallen voor amper 40 euro

MECHELEN - In een woning aan de Eggestraat werd dinsdagnamiddag een 88-jarige alleenwonende vrouw brutaal overvallen. De vrouw werd bij de keel vastgegrepen en van haar geld beroofd. De dief ging aan de haal met amper 40 euro.

(Radio Reflex)

Mechelen maakt zich klaar voor Contour 2009

Contour 2009 - Vanaf zaterdag 15 augustus tot en met zondag 18 oktober wordt de Mechelse binnenstad het epicentrum voor de vierde editie van Contour, de biënnale voor videokunst. Onder de titel 'Hidden In Remembrance Is The Silent Memory Of Our Future' toont "Contour 2009" een boeiende selectie van videowerken van nationale en internationale kunstenaars, waaronder bekende namen en werk van opkomend nieuw talent. Dit alles op 12 uitzonderlijke architecturale locaties, allen op wandelafstand verspreid in het centrum van Mechelen.

Op de volgende locaties kan je terecht: Je start aan het Cultuurcentrum, vervolgens ga je naar de ingang van het Cultuurcentrum (kant Melaan), Scheppersinstituut, TSM, Huis De Lombaard, parkeerplaats Trendson, Contour, Figurentheater De Maan, De Garage, stedelijk museum Schepenhuis, pastoraal centrum en De met.
 

Kathedraalparking; voor mij hoeft ze niet maar ik ben wel nieuwsgierig naar de archeologische vondsten. Wat er gesteld wordt over die drassige bodem is een kwakkel. De kerk en de toren werden gebouwd op dezelfde zandduin als in dewelke de parking bedoeld is dus als de toren er al 550 jaar staat dan zal die parking ( als hij niet onder de toren gebouwd wordt ) niet veel aan de stabiliteit  veranderen. De gronden van de Ovam in de Kan. De Deckerstraat daarentegen staan wél op drassige bodem bovenop en vlak naast twee vlietjes

De bomen die recent werden gekapt op de vesten waren veel ouder dan de exemplaren op de Voddemet die er nog maar net 100 jaar staan dus dat men daar van wakker zal liggen durf ik betwijfelen. Trouwens in een artikel van Sven Gazet ( 07/07/07 )  verklaarde Greet Geypen: '  Een deel van de bomenrij aan de kathedraal verdwijnt. Zo maken wij het prachtig zicht op de zijbeuk van Sint Rombouts vrij. '. Met hetzelfde argument kunnen we het toekomstige Holocaustmuseum ook kelderen.

Laat mij nu niet zeggen dat ik vóór die parking ben maar met deze argumenten alleen gaan we er niet komen.

@Luc: Inderdaad, bouwen boven vlieten is niet eenvoudig

Sommigen gaan wel erg kort door de bocht om te argumenteren. Laat ons volwassen argumenten hanteren, en een ingevallen Toren is er geen van.

(Om een mensenmassa te bespelen wordt er graag gespeeld op FUD : angst onzekerheid en twijfel. Als je de mensen kan doen twijfelen dan heb je ze op uw hand. Daar doe ik niet aan mee.)

Dat de parking er maar rap komt,

want geeft toe, zoals het nu is ist geen zicht he

Hoe meer wagens ondergronds, hoe beter, maar ik heb de parkings liever op wandelafstand van de markt ipv vlak onder de toren. Dat zorgt voor meer beweging en leven in de stad. Hopelijk zorgt de heraanleg van de Korenmarkt volgend jaar ook voor een plein met minder wagens en meer zicht op de gevels. Nu de gerenoveerde gevel van het Hof van Cortenbach van achter de zeilen is verschenen, heeft de Korenmarkt er weer een eyecatcher bij.

men spreekt van autovrije straten,
men spreekt van autoluwe straten,
van straten om te spelen.

ik vraag me 2 dingen af (misschien de vraagtekens van een leek ?)

1. is de ondergrondse parking van de grote markt dan totààl bezet ?

2. zijn  x-aantal bijkomende parkeerplaatsen écht nodig pal aan de St-Romboutstoren / grote markt of mag het ook, ergens anders ?

En als het over "toegankelijkheid' gaat, al eens geprobeerd om de grote markt te bereiken met een rolstoel zonder gehobbel  over kasseien, boorden, e.d. ?

Ik opteer voor een lange-termijn visie die er van uit gaat dat mobiliteit in een binnenstad niet noodzakelijkerwijs "auto's" betekent, noch dat er meer parkeergelegenheid zou moeten komen.
Ex falso sequitur quodlibet

 

 Ik vrees, Leyander, dat de parking Grote Markt inderdaad aan het uiterste van haar capaciteit zit.

Wat betreft de" vallende toren problemen" volg ik de opmerking van Peter. Toren en kerk staan op een zandduin. Dezelfde kwakkels werden verteld tijden het uitgraven van de parking Grote Markt. Men sprak ook al jàààààren van ondergrondse gangen onder de markt etc... Ben je gaan zien tijden de werken? Geen gangen te zien en verder: zand, zand, zand.

De OVAMparking uitbouwen heb ik niks op tegen, mag als alternatif voor de "voddemèt", maar hier spelen de vlieten dan wel hun rol, Peter heeft dat goed gezien. Dus einig kans op slagen.

Je opmerkingen over de hobbelende invalidenwagentjes volg ik dan weer wel. Daar mag eens aandacht aan besteed worden.

 Ondertussen kan ik uit zeer goede bron melden dat het parking dossier, zeker tot spijt van Hugo Van den Eynde, gewoon aijn gang gaat en dat men binnen twee maand met de archeologische arbeid zou starten. Wat de bomen betreft. Al wat in het midden van het pleinstaat, dus ook die twee lindebomen, gaat verdwijnen. Zover ik weet een 5-tal bomen. De andere bomen rond het plein blijven. Het monument van de gesneuvelden verhuist na de werken naar een plaats meer tegen de kathedraal en in de plaats van dat beeld komt het bekende werk "huiselijke zorgen" van Rik Wouters. Het is de uitdrukkelijke wens van de stad dat het St.Romboutskerkhof een groen plein wordt MET bomen. Er zou binnenkort info volgen, met tekeningen etc...

Bedankt voor de info Rudi.

Lijkt me logisch.

Ik ben blij voor Nel...   ;-)

 

http://www.mechelenblogt.be/2008/10/waar-nel-gebleven

Wat Leyander zegt klopt: waar blijven al die autoluwe straten, als de ondergrondse parkings in het hart van de stad komen? De parking langs de Zandpoortvest staat er grotendeels verlaten bij. Leidt automobilisten daar naartoe.

 

Ben je al eens gaan kijken op de voddemet? Daar zit tegenwoordig altijd volk op de bank, staan mensen gezellig te keuvelen, ... Dit is nog één van de weinige pleintjes in Mechelen waar voldoende groen aanwezig is. Houden zo. Minder auto's méér banken, dat zou pas vernieuwend en vooruitziend zijn voor Mechelen