Verlies je hart in en aan Heffen

met categorie:  

Goed nieuws voor wie nog maar weinig fotografische of poëtische inspiratie vindt in Mechelen Stad. In onze deelgemeenten vallen er nog zoveel leuke plekjes te ontdekken. En daar kan je nu zelfs een prijs mee winnen. Waar wacht je nog op?

Laat je dus van je creatiefste kant zien en neem deel aan de foto- en poëziewedstrijd in het kader van het cultuurproject Start2Art van het Buurtcomité Heffen Dorp. Nog tot eind augustus kan je je eigen fotografische en/of poëtische meesterwerken inzenden om deel te nemen aan een foto- en poëziewedstrijd rond het thema "Heffen on earth". Uiteraard mag je dit thema naar eigen goeddunken invullen. En je hoeft absoluut geen professionele dichter of fotograaf te zijn. Wij zetten de belangrijkste regels even op een rijtje:

  • Deelname aan de wedstrijd is gratis.
  • Maximum 5 foto's en/ of (Nederlandstalige) gedichten per deelnemer.
  • Zowel voor de foto- als voor de poëziewedstrijd zijn er twee categorieën : jonger dan 21 jaar en ouder dan 21 jaar.
  • De deelnemers gaan akkoord dat hun inzendingen eventueel gepubliceerd worden.

Het insturen van de gedichten en/of foto's kan per e-mail of via De Post. Elk gedicht/foto staat in een afzonderlijke bijlage (of is getypt/afgedrukt op een wit blad A4-formaat) en is voorzien van een schuilnaam.

De identiteit (familienaam, voornaam, geboortedatum, volledig adres en telefoonnummer) + schuilnaam van de inzend(st)er wordt vermeld in de e-mail (of op de achterzijde van het blad).

De uiterste inzenddatum is zondag 30 augustus.

De winnaars van beide categorieën worden bekendgemaakt tijdens de Openstratendag op zondag 13 september en ontvangen ter plaatse ook hun prijs.

De inzendingen kunnen enkel verstuurd worden aan Ward Bosmans (Buurtcomité Heffen Dorp) per e-mail: wardbosmans@telenet.be of via De Post: Ward Bosmans Foto- en poëziewedstrijd, Stwg. op Heindonk 35, 2801 Heffen. Wij wensen je alvast veel succes!

Schitterend initiatief!!  Ik ben hééééél erg benieuwd naar de resultaten van de foto-en poëziewedstrijd! 

Mechelenblogt volgt dit graag op...

Mooi initiatief !!!!!

Ik zal dan ook meer dan waarschijnlijk deelnemen !!!! Slechts 2 kleine bemerkingen :

1) "De inzendingen worden beoordeeld door een lokale vakjury bestaande uit professionele en amateurkunstenaars (fotografen en dichters).De deelnemers gaan akkoord dat hun inzendingen eventueel gepubliceerd worden". Graag de samenstelling van de jury op voorhand bekendmaken alsook het medium waarop u de inzendingen wenst te publiceren ! U begrijpt dat ik onmogelijk kan deelnemen indien ik het risico loop om door janneke en mieke te worden beoordeeld om dan vervolgens -laat het ons even karikaturaal houden- mijn gedichten op een rol schijtpapier te zien verschijnen. :-) 

2) "De winnaars van beide categorieën worden bekendgemaakt tijdens de Openstratendag op zondag 13 september en ontvangen ter plaatse ook hun prijs." Graag de exacte hoofdprijs op voorhand bekendmaken ! U begrijpt dat ik me voor een prijs die niet in verhouding tot mijn verplaatsingsonkosten staat moeilijk tot in Heffen kan begeven op zondag 13 september 2009.

Hopend op een spoedig antwoord van de organisatoren zal ik me deze namiddag alvast eens tot in het paradijselijke Heffen begeven teneinde daar wat broodnodige inspiratie op te doen voor mijn -ik voel het nu al aan mijn water- prachtige Heffen gedichten ! Grzzzz

@ anoniem

Dat we de jury voorlopig liever anoniem houden zal je wel begrijpen. Maar toch al een tip van de sluier: voor de fotowedstrijd gaat het om een in Mechelen erg gewaardeerd en gekend amateurfotograaf en een kunstfotografe die bovendien docente is aan twee kunstacademies. Voor de poëziewedstrijd gaat het om een lokaal Heffens amateurdichter en een 'bekende naam'.

Wat de publicatie betreft... We zijn niet meteen van plan om de inzendingen te publiceren in een boek ofzo. Dit zinnetje staat erin zodat we de winnende creaties bijvoorbeeld kunnen uitprinten op groter formaat of doorgeven aan de pers.

Ik weet niet hoeveel uw verplaatsingskosten bedragen maar als u van ver komt zal de prijs inderdaad niet in verhouding staan. U kan geen auto winnen bij ons. Het zal eerder gaan om boekenbonnen of waardebonnen en een leuk symbolisch aandenken. 

De wedstrijd heeft als enige bedoeling om mensen op een creatieve manier uit hun kot te lokken. Wij hebben allerminst de ambitie om een soort 'grote poëzieprijs van Heffen' te organiseren. Leve de laagdrempeligheid - remember Stadsvisioenen... 

@ anoniem :

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik begrijp dat je de namen van de jury nu nog niet prijs geeft (deze personen worden waarschijnlijk niet graag belaagd of tot omkoping verleid) maar ik reken er toch op dat deze namen een week voor de indien-einddatum bekend gemaakt worden zodat ik dan kan beslissen of ik mijn verheven Heffense gedichten ten prooie geef aan deze hopelijk befaamde kunstcritici. Maak er eventueel een persmoment van, dat is extra reclame voor uw project ! 

Gratis tip : Indien u laagdrempeligheid nastreeft ambieer dan zeker een "grote poëzieprijs van Heffen" te organiseren met grote namen in de jury. Hierdoor zal je veel meer deelnemers -waaronder ook ikzelf- krijgen.

Dat Stadsvisioenen niet laagdrempelig was en geen publiek trok, ligt volgens mij aan het feit dat er over gans de lijn geen aanvaardbaar niveau gehaald werd. Niemand wilt graag op een evenement "beneden alle peil" gespot worden. Ge had mij de tentoonstelling "De hemel in Tegenlicht" eens moeten zien doorcrossen nadat ik me na gratis uit te knippen kaarten in De Standaard toch tot een verplaatsing naar de Lamot had laten verleiden. Mogelijk liep ik er sneller dan het licht ! Als daar maar geen gedonder van komt, zou je kunnen stellen, haha.

 Beste mijnheer Bosmans,

                                                 vooreerst veel succes gewenst met uw initiatief . Als ze in de stad moesten denken dat die van achter de Zenne dorpsslapers zijn dan is met deze nog maar eens het tegendeel bewezen. Het maisdoolhofke in Hombeek heeft ondertussen ook reeds zijn deugdelijkheid bewezen. Maar wat anders nu, in de kamer hiernaast zijn we bezig met Mechelse bierbrouwers. Maar in Heffen is toch een Brouwerijstraat, waar zou dat kunnen naar verwijzen ? Aan het werk man en laat ons iets weten.

Er stond destijds inderdaad een brouwerij in de brouwerijstraat. Op de plaats waar nu het enige appartementsgebouw in die straat staat.

Er waren toen wel meer brouwerijen in Heffen. Ook op de Steenweg op Heindonk was er één en ook op het dorpsplein. Om van het aantal café's nog maar te zwijgen. Iemand heeft ooit eens de optelsom gemaakt. Daaruit bleek dat er in de jaren 60 ongeveer 50 café's waren. Daarvan blijven er nu nog maar 4 over... 

Kunnen we daar geen namen opplakken ? ieder cafe had toch niet zijn eigen brouwerij zeker.Ook in Hombeek waren er midden vorige eeuw plus minus veertig afspanningen zoals ze dat toen noemden. Volgens de boeren was dat zogezegd om de paarden te laten drinken.

Die brouwerij op het dorpsplein, was dat van Zeeldraayers van het Alpenhof ? (of hoe dat begin jaren 60 ook heette)

Roger, ik heb S of Z eeldraaiers altijd gekend als een biersteker zoals ze zegden dus iemand die cafe 's van dranken voorzag. Die zaak bestond nog tot over enkele jaren. Die familie was ook eigenaar van veel herbergen en vooral op den buiten. De laatste baas noemde Guy en is nog niet zolang geleden overleden als ik juist zit. Of zij ooit gebrouwen hebben ben ik niet zeker maar daar kom ik wel achter. Onzen archivaris uit Heffen moet ons maar een beetje helpen.

Maar nu zitten we met ons bier toch wel in de verkeerde kamer zeker, hoe gaan we dat nu oplossen?

Ik vind het alvast formidabel dat jullie "in de verkeerde kamer" over bier en brouwers zitten te leuteren. Het geeft iets multicultureels en grensoverschrijdend aan deze topic en het geeft mij alvast enorme inspiratie om werkelijk enkele formidabele Heffen Gedichten te produceren. Het moet gezegd, Heffen, ik ben er zonet eens gepasseerd, het heeft wel iets... Bij nader inzicht bijlange niet zo marginaal als de ligging -achter de Zenne en net zoals Hombeek in een ongunstige windrichting- doet vermoeden.

 Beste G.L.,

De Heffense Brouwerijstraat telde begin vorige eeuw zelfs meerdere brouwerijen  - vandaar ook de naam, alhoewel de straat voorheen Nijverheidsstraat heette en omwille van de fusie haar naam diende te veranderen. En wat betreft de heer Seeldrayers: de man kwam inderdaad een tijdje geleden te overlijden en was effectief een in de streek gekende biersteker. 

De Heffense archivaris - laat die toevalligerwijs dan ook nog net in de Brouwerijstraat wonen - kan hier ongetwijfeld uren over uitweiden. Bij gelegenheid vraag ik 'm dan ook wel even hoe de vork in de steel zit. De man in kwestie ken ik trouwens zeer goed.

 

Beste Anoniem, 

'k Was toch wel enigszins verbaasd te lezen dat je ons mooie dorpje enige marginaliteit toedicht. Als er nu een noemer is waaronder Heffen niet te plaatsen valt.. Enfin, bij het doorkruisen ben je wellicht van het tegendeel overtuigd. We zijn dan ook uitermate benieuwd naar de vruchten van je tochtje-door-Heffen;-)

 

 

 

 

@ elle

Tja, excuses dat ik jouw fraaie habitat ten onrechte enige marginaliteit toedichtte. Dat doe ik nu enkel nog met Hombeek en ook wel een beetje met Zemst. Als je vanuit Mechelen naar deze dorpen rijdt dan duurt het toch wel even voor de stank van de Zenne uit je neus verdreven is. Minstens tot aan het frituur zit ge er mee opgescheept. Vandaar.

Soit, Heffen is inderdaad een bijzonder fraaie buurt. Ik ben denkelijk nog niet door de brouwerijstraat gereden dus daar zal ik geen gedicht over schrijven. Maar misschien wel een gedichtje over jou ! Let wel, hiervoor moet ik je niet per sé eens ontmoeten. Het mag natuurlijk wel maar het hoeft niet meteen. Dat komt omdat ik me bij de naam "Elle" telkens een enorm fraaie en lieve verschijning voorstel, dikwijls met pronte borstjes ! Dit komt doordat ik enkele vrouwen ken die "Elle" heten en er zo uit zien. Bij de naam "Adolf" denk ik dan weer onmiddellijk aan een tandenborstelsnor etc... Wist ge trouwens dat Elle van edel/adel afstamt ? Nu wel, in ieder geval. Als er dus bij mijn Heffense gedichten een lofrede aan Elle zit dan weet je dat ik heb meegedaan. xx

Is de samenstelling van de jury voor de fotowedstrijd nu al bekendgemaakt?

 Ik denk dat anoniem toch al lang geleden door Hombeek en Zemst gepasseerd is. Bij mijn weten is de Zenne sterk aan het verbeteren in waterkwaliteit ( er zou al zelfs vis op zitten), na de opening van een zuiveringsstation. Dus het ergste is mogelijkerwijze voorbij, tenzij de laatste warme weken voor verandering gezorgd hebben. Dat kunnen de Hombekenaars ons wel vertellen zeker?

Maar ja er zijn hier en daar ook nog mensen die denken dat de Dijle in Mechelen-centrum nog steeds dezelfde zwarte stinkende poel is als pakweg 25 jaar geleden. Wat ook al lang niet meer het geval is. Het kan er dus alleen maar op verbeteren.

@ Rudi, 

                de Zenne doet het inderdaad goed sinds de waterzuiveringsinstallaties stroomopwaarts in dienst zijn getreden. De stank is weg en hoe paradoksaal het ook mag lijken, het water is zuiverder bij aflopende dan bij opkomende tij. Dus er komt wat vanaf het Zennegat ( Rupel, Dijle of schelde ). Voor de leefbaarheid van vissen zal het natuurlijk noodzakelijk zijn om grote baggerwerken uit te voeren want er steekt nog wat in denk ik. Maar waar moeten ze met die drek van zestig jaar naartoe? Het enig nadeel is dat we in Hombeek nu niet meer weten welk weer het morgen zal zijn.