Tentententoonstelling ?

"...MECHELEN : Het Rode Kruis wil een humanitair tentenkamp voor asielzoekers optrekken aan zijn nationale hoofdzetel in de Motstraat in Mechelen. Waarnemend burgemeester Koen Anciaux (Open VLD) is niet opgetogen met de beslissing van het Rode Kruis..."

Mechelasiel of Tentententoonstelling en moet Mechelen meegaan, meedoen of meedraaien in dit (Federaal) Circus ?Foto Gimycko

Bericht in de krant

Fedasil

Ik schaam me, dat we in dit land een tentenkamp moeten opstellen,

hier moeten betere oplossingen voor zijn, kan men geen school openen, die staan toch leeg in deze tijd, of eventueel iets anders.

Werd daar, enkele jaren geleden, in de buurt van de Motstraat / Colomabrug geen huisjesmelker opgepakt ?  Het soort van mensen, die jarenlang geprofiteerd hebben van deze situatie (en de toen, verkeerd uitgedraaide, politieke ideeën om gratis geld te geven om te huren).

 Alles goeie ideeen om Mechelen op de kaart te zetten als toeristische metropool.En dat alles zonder inspraak van de Mechelaar.

 Inderdaad Marc VC , dit land krijgt wat het verdiend heeft.

Er zijn voldoende lege kazernes ter beschikking, uitgeprocedeerde asielzoekers hebben geen enkel recht, ze kregen het bevel het land te verlaten, hoe kan Fedasil veroordeeld worden wegens geen opvang voor personen die niet eens wettelijk hier verblijven?
Staat er niet in de wet dat het strafbaar is hulp te verlenen aan illegalen?

 Waarnemend burgemeester Anciaux moet niet op de borst kloppen, hij moet handelen en de boel laten opruimen voor de zon ondergaat.

G.L.: Ik dacht dat mensen een onderdak geven en armen huisvesten een Christelijke Deugd was ?

 Inderdaad, maar er zijn grenzen en die zijn reeds lang overschreden.Wij kunnen onmogelijk OCMW zijn voor heel de wereld.Genoeg is genoeg.

 

Wij als rijk westers land moeten de zwakkeren verder helpen, we hebbene er in het verleden lang genoeg van geprofteerd.

Uiteraard niet door alles en iedereen asiel te verlenen, dat kan ook niet,

maar door ze te leren vissen in de derde wereld, ipv vis te geven.

 En degene die deze onwetende mensen naar hier halen moeten onverwijld opgepakt worden want dat zijn mensenhandelaars.

@Marc: Ken je www.kiva.org ? Daar leer je mensen mee vissen.

Dat het Rode Kruis zijn hoofdzetel heeft in Mechelen en dat waarnemend burgemeester Koen Anciaux ook adviseur is voor het kabinet van minister van Asiel- en Migratiebeleid Annemie Turtelboom (Open VLD) is een eerder toevallige samenloop van omstandigheden. dixit De Standaard. Mocht het geen toevallige samenloop zijn dan is het uiteraard wel een geniaal idee om net in Mechelen een tentenkamp op te richten.

Wat ik me nu dus wel afvraag : Na de slecht uitgevallen Opel VLD-strategie om voor de Vlaamse verkiezingen van juni 2009 geen enkel initiatief te nemen in het asieldossier heeft Bart S ontslag genomen als Open VLD-voorzitter waarna hij naar eigen zeggen aan 'een tocht door de woestijn' begon. Zijn zijn papieren hiervoor wel in orde ? (lacht niet)

 Men zou de politieke moed moeten hebben een asielprocedure in te voeren die de betrokkenen zo vlug mogelijk te laten weten of zij recht hebben op asiel of niet. Dat is niet leuk voor hen, maar dan weten zij tenminste snel hoe het zit. Maar ja, dat kan in dit land nu éénmaal niet,want in het zuiden des lands denkt men er anders over en vice-versa. Denk aan het gekibbel tussen Madame Arena en Mevrouw Turtelboom. En verder: tja er leven nu éénmaal hele volksstammen van het in stand houden van dergelijke toestanden. Van advocaten tot mensen in schimmigeorganisaties, die op de kosten van de gemeenschap die zelfde gemeenschap regelmatig voor schut zetten. Ik ben het voor één keer eens met GL. Wij kunnen geen OCMW spelen voor de hele wereld. Het spijt me. Suggestie: Zet zo'n tentenkamp in de tuin van Madame Arena of Elio di Ruppo. M.a.w. laat de Walen ook eens de kastanjes uit het vuur halen. En tenslotte: beschaamd over zo'n kamp hoeven we niet te zijn. In de jaren negentig was er zo'n enorm kamp aan de zuiderzee in Nederland, wie herinnert zich dat nog?

Blijft de vraag of Mechelen, als vijfde grootste stad in Vlaanderen, moet meegaan, meedoen of meedraaien of opdraaien voor een aartsmoeilijk gegeven als het begrip Asiel.  Eerst was er het probleem van geldgeven, waarmee een kromme situatie werd geschapen met huisjesmelkers.  Dan had je de oplossing van opvang, maar blijkbaar zit nu alles stampensvol en enkele weken geleden wilde men terug naar de eerste (ongelukkige) situatie terugkeren met als uiteindelijk resultaat een tentenkamp in oa Mechelen. 

Als ik mij in dezelfde (hopeloze) situatie zou bevinden als die mensen, zou ik ook elders mijn heil gaan zoeken en God of Allah, of wie dan ook danken op mijn twee blote kniekes, dat men mij wil helpen.

Je mag niet vergeten dat die mensen in hun eigen land hun hebben en houden verkocht hebben voor een appel en een ei, omdat ze daar totaal geen toekomst meer hebben en bovendien nog 's opgelicht worden door mensensmokkelaars die hen de hemelop aarde beloven.
Eens ze dan hierkomen, worden ze nog maar 's uitgespuwd door de maatschappij. 

Ik snap niet dat mensen zo egoistisch kunnen zijn om anderen niet verder te willen helpen ondanks dat ze zelf veel meer hebben dan nodig.

Zijn wij sukkelaars als we anderen helpen ? We hebben verdomme bijna allemaal twee auto's, een dak boven onze kop, flatscreen-tv's om ter grootst, dvd-recorders en alle luxe die je je maar kan indenken, zelfs de grootste schooier heeft een gsm in z'n zakken zitten.

 

 

 

@ JanG :

Ja, maar morgen schrikt iedereen zich een hoedje als er naast je, bij de bakker, een asielzoeker staat te bedelen voor een stuk brood.  En als ze dan nog enkele figuren geregeld door hun straat zien lopen (want wat moet je een hele dag doen, als je niet mag werken), dan is het hek van de dam...

We kennen de tentenkampen in oa Afrika en als "wachtkamer op betere tijden", is het absoluut niet echt aan te raden.  En ofdat een tentenkamp in Mechelen echt veel beter is ?...

Of het nu de meest geschikte oplossing is of niet...  En los van alle mogelijke bedenkingen rond té lang lopende procedures, en andere redenen om 'het' niet te moeten doen, gaat het hier om een louter humanitaire actie.  Ik wéét best dat dit niet ideaal is.  Maar dit is een tijdelijke noodoplossing, die beter niet zou nodig geweest zijn.   Ik heb respect voor élke andere mening in deze moeilijke materie, waar pasklare oplossingen niet voor handen liggen.   Klink ik nu 'melig' en vergezocht als dit me een beetje doet denken aan het ouwe verhaal van 'geen plaats in de herberg?'....

En nee - we moeten niet het OCMW van de hele wereld spelen - maar we kunnen écht wel iets méér doen dan we nu doen in onze 'beschaafde' Westerse wereld. Het is mooi praten als we rond de vleespotten van Egypte zitten...  Mensen verlaten hun geboorteland niet zomaar uit plezier hoor, zoals wij een chartervlucht nemen naar ons 'betonnen tentenkamp' aan één of andere costa...

Dit is alleen mijn eigen, héél persoonlijke mening.  Ik hoop dat deze kwestie in alle sereniteit wordt behandeld - en dat er niet geruzied wordt over de hoofden van deze mensen.  En laten we dit ook hier maar met alle respect doen - wat de mening hierover ook mag zijn.  Ik durf dit hopen...

In Knack schrijven ze dat het zou gaan over een, tot nu toe, honderdtal personen, maar ook dat er mogelijk een uitbreiding van het tentenkamp wordt overwogen.

Nog graag een korte aanvulling bij de reactie van Jans, waarbij ik mij overigens totaal aansluit.

Ik wens niet in een polemiek te gaan over asielbeleid dat al dan niet te laks of te streng zou zijn, dat doet hier niet terzake. 

Maar wel volgende rechtzettingen t.o.v. van wat hier wordt gesuggereerd en aangeklaagd:
1° Dit heeft niets met Mechelen of het beleid van Mechelen te maken; het gebeurt enkel hier omdat de hoofdzetel van het Rode Kruis toevallig (?)  -onze beleidsmensen lopen meestal hoog op met wie zich allemaal in M wil vestigen- hier is. Dit hoort thuis op MechelenBlogt omdat het zich in Mechelen afspeelt maar niet omdat Mechelen hier iets mee te maken heeft of iets aan kan doen. In die zin (en in het licht van dit humanitaire drama) is de vraagstelling van Gimycko ongepast maar de reactie van onze waarnemend burgemeester op het TV-nieuws schandalig.

2° Er bestaan internationale afspraken over asiel en migratie en die moeten nageleefd worden; gelukkig maar is het nog steeds een universeel mensenrecht om ergens asiel te vragen. De mensen voor wie het Rode Kruis nu in de bres springt omdat de overheid lafhartig faalt zijn "vers aangekomen". Dit heeft totaal niets te maken met uitgeprocedeerden die niet willen vertrekken! En wie dat beweert is ofwel onwetend ofwel te kwader trouw en doet aan stemmingmakerij.
Die internationale afspraken die België mee heeft onderschreven stellen duidelijk dat eenieder in afwachting van de behandeling van zijn asielaanvraag recht heeft op opvang en zorg. In afwachting daarvan zijn zij hier perfect legaal.

Dat Mechelen een deel uitmaakt van een soortement "wachtkamer" voor het mogelijk verkrijgen van asiel is te begrijpen, behalve dat dit meestal geassocieerd wordt met oa Het Klein Kasteeltje of één of andere (open of halfopen) kazerne in een bosrijke omgeving.  Maar een "kampement", aan de rand van een stad, roept wel een pak vragen op (hoe, wat, waar).  Misschien niet direct vergelijkbaar, maar we kennen de beelden van TV.

Dit alles heeft niks te maken met mogelijke uitzetprocedures, na een mogelijk gefundeerde asielweigering.  Die beelden kennen we, van al die gesloten centra rond de luchthaven.

Voor echte asielzoekers mag er gerust plaats zijn in België en dus ook Mechelen. Ik wandel echter elke morgend voorbij de plek waar deze asielzoekers zich moeten aanmelden. Ik kan je verzekeren, het zijn niet de sukkelaars zoals men ons wil doen geloven.

Men moet een verschil maken tussen asielzoeker en gelukzoeker !

Tja, er zijn mensen die denken dat de asielzoeker de sukkelaar is, nee dat  zijn degene die in hun land blijven en daar aemoede lijden.

Daar is hulp nodig, zodat de mensen aan een toekomst kunnen bouwen.

Degene die naar hier komen zijn avonturiers, ze komen aan zonder papieren, natuurlijk, zodra ze op het grondgebied zijn verliezen ze die papieren.

De DVZ mag dan uitzoeken waar ze vandaan komen, ze weten heel goed dat als ze afgewezen worden ze het land moeten verlaten, bij controle zegt de politie telkens weer hetzelfde en ze knikken ja, maar zodra de agent uit het zicht is lachen ze zich te pletter.

Al die lui die zo staan te schreeuwen van het is onmenselijk en si en la, wel waarom nemen ze dan geen gezin op in hun woning, dat is pas christelijk, we praten dan verder na een week, ja een week, langer is niet nodig om er een andere mening op na te houden.

Doen dus, adopteer ze, voed en kleed ze, sponseren dus, er voor verantwoordelijk zijn, mij niet gelaten, maar blijf van mijn belastingsgeld, ik heb het zelf nodig.

En als ik een cent over heb, er zijn genoeg arme mensen hier die geen auto's, flatscreens en weet ik veel hebben, oogkleppen dragen noem ik dat.

Genoeg is genoeg.

Wat mij in deze tegen de borst stuit, is dat dit land virtueel failliet is, dat we ei zo na de hoogste belastingen ter wereld hebben, zowat de laagste pensioenen van Europa en dat we elke keer een beetje meer worden uitgezogen onder het "mom van", dat er nooit "financiële ruimte" is voor dit of dat voor de eigen bevolking,  maar dat men voor de opvang van hordes goudzoekers (waarmee men voortdurend last heeft en geen blijf meer weet) blijkbaar steeds een kudde ezels vindt die geld schijten.

Ende tamtams en GSM's staan wellicht rood gloeiend om vrienden en kennissen aan te porren om naar hier af te zakken, liefst met zwangere vrouwen.  En dit is een spijtige realiteit die we mogen danken aan de verrottingspolitiek terzake uit de Wetstraat.

Hemeltergend dat dit door volslagen incompetente zakkenvullers aan de rand van het failliet gebracht land, van ons zweet  al hotels moet bekostigen om aan de niet aflatende stroom avonturiers onderdak te verschaffen terwijl er nog leegstaande kazernes zijn.  Wanneer die destijds goed genoeg waren voor onze miliciens, zullen ze dat wellicht ook wel zijn voor hen.

Beste Roger Kokken,

"Wat me tegen de borst stuit (...)" Hahahaha ! Stel u voor dat er geen zwartwerk bestond in Mechelen. Naar waar zou uw zoon dan moeten vluchten ??? Hou aub uw domme kloten commentaar voor uzelf dan zal ik uw zoon af en toe nog eens aan een jobke in 't zwart blijven helpen, ok ? (Pas op, ik apprecieer zijn werk, mijn tuin ziet er werkelijk veel beter uit nadat hij er de te grote bomen heeft omgezaagd. Veel ruimer zicht etc... )

Soit, in een vorige topic werd nog de naam "Van Kerckhovenstraat" in vraag gesteld omdat deze Van Kerckhoven de rechterhand van Afrikaplunderaar Polle II was. Roger Kokken, leer dus aub uw geschiedenis en kom ten vroegste binnen 10 jaar nog eens terug op deze blog met uw idiote "Wat me tegen de borst stuit (...)" 

Oh ja, mocht de oplossing van de federale regering tegen 21 juli 2009 nog niet "gerealiseerd zijn" dan is er ten mijnent (Brusselsesteenweg 270, Mechelen) verzekerst een kamer vrij alwaar ik vrijblijvend een asielzoeker (kinderen geen bezwaar) kan opvangen. Ook bij mijn ouders en bij mijn broer is er voor een persoon in nood (een Afrikaan die alles, werkelijk alles, heeft moeten achterlaten) ten allen tijde logement voorhanden mocht er na 21 juli 2009 nood aan zijn.

Morgen ga ik alvast in de Motstraat een kijkje nemen en hoop ik er enkele Afrikaanse kinderen te kunnen plezieren met wat speelgoed dat ik morgenochtend in de GB zal aanschaffen. Ik hoop dat er nog Mechelaars zijn die wat medeleven hebben met deze mensen. (t.t.z. die niet zo achterlijk zijn als u, Roger Kokken)

Werkelijk, Roger, uw schrijven shockeert me.

Met gepaste (min)achting.

MarkT hou het waardig aub.

Een mens in nood moet je helpen. Mensen die hun land verlaten doen dat niet voor hun plezier, maar doen dat omdat er een ernstige reden is. Verder denk ik niet dat je mag verschuilen achter een slecht politiek beleid om geen hulp te bieden. Een goede politieke oplossing zou zijn om mensen snel mogelijk uitsluitsel te geven van een beslissing van asiel. In afwachting van een dergelijke politieke oplossing moeten we de nieuwe inwijkelingen menselijk ontvangen. Dat hoort zo in een beschaafde wereld. Enfin, dat denk ik er over.

@markT: het lijkt er nu toch sterk op dat ge u niet kunt gedragen tegenover uw medemens. Blijf hier a.u.b. weg.

 Eigenlijk wou ik er niets meer over zeggen omdat iedereen mijn standpunt wel zal kennen.

Armoede, uitbuiting en verdrukking zijn misdaden maar het zijn niet wij burgers van dit land die deze misdaden begaan hebben.Het zijn de regimes in deze diverse schurkenstaten die moeten worden aangepakt in plaats van ze te pamperen.Maar medeplichtig zijn zij die deze volksverhuizingen helpen organiseren en die zitten onder ons want overal aan de Europese grenzen staan wegwijzers richting Belgie en die komen daar niet vanzelf.En in tegenstelling met wat hier iemand beweerde zitten we met een groot aantal " uitgeprocedeerden " wiens uitwijzing steeds maar wordt belet door toedoen van pro deo raadsmannen door de gemeenschap betaald.

... mensen in nood moeten we helpen ....

 Peter, niet goed gelezen . Helpen ja maar daar waar het moet, in hun thuisland en niet hier.Hier hebben we al meer dan problemen genoeg. Dus stoppen die mensenstromen nu.

Ondanks de minachting van Mark T sta ik volledig achter de visie van Roger Kokken. Ik vrees namelijk dat het percentage avonturiers en gelukzoekers, weggelopen krapuul, vluchtende misdadigers en dergelijke een stuk groter is dan het percentage echte asielgangers. Helaas voor de echte hulpbehoevenden. Het is zoals altijd. Men steekt een (goedbedoelde) hand uit naar een echte sukkelaar en een bende hongerige piranha's vreet je hele arm op. En waarom is België zo populair bij dergelijk schoremorrie? Omdat men er in dit apenland nog steeds niet in slaagt eens iets deftigs op poten te zetten, gewoon omdat nord en zuid het nooit eens worden over een gezamelijke politiek.  De omliggende landen zijn veel en veel minder tolerant dan wij en de "tamtam" seint overal "ga naar België". En wie kan de zaken oplossen en wie zit er met de gebakken peren? De burgers van dit land met de bijna hoogste belastingsdruk van de hele wereld, de laagste pensioenen van Europa. Kijk he mensen, ik ben geen onmens, ik wil gerust mijn belastingsgeld deels laten besteden aan wie het echt nodig heeft, maar niet aan profiteurs. En die zet ik als het moet "manu militari" het land uit. 

Dat men, van kazernes, uiteindelijk is moeten overschakelen naar tentenkampen geeft bewijs dat de gevoerde politiek (hoe goed bedoeld ook) faalt en dat het water aan de lippen staat.  Maar dat is natuurlijk nog niets in vergelijking met bv Oostende, waar sommigen onder de sterrenhemel slapen om alzo de volgende boot naar Engeland te kunnen nemen, nadat Sangatte is gesloten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sangatte

G.L.: Ik denk dat we twee dingen moeten doen.

  • Mensen in nood helpen.
  • En zorgen dat er een snelle en duidelijke procedure is.

Het is niet omdat het tweede niet is vervuld dat we het eerste niet moeten uitvoeren. Beide taken kunnen onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd. Taak een: daar kunnen we in helpen, voor Taak twee wachten we nog steeds op politici.

Mensen in nood moeten inderdaad geholpen worden. Dat we niet van ons moeten laten profiteren en niet het Wereld-OCMW moeten worden daar zijn de meesten het wel over eens.

Ik geef Peter gelijk, na de eerste opvang, de hulp in nood moet er snel een definitieve oplossing komen. Dat het niet automatisch een toewijzing van de Belgische nationaliteit moet zijn is mijn mening. Ook moet de Europese Uni mi tussenkomen voor de geboden hulp, We zijn inderdaad geen melkkoeien.

Het is trouwens ook niet de bedoeling van het Vlaamse Rode kruis om er een definitief kamp van te maken:
"Deze noodopvang gebeurt vanuit een humanitaire bezorgdheid. Rode Kruis-Vlaanderen zal de 100 nieuwe asielzoekers tijdelijk opvangen, niet structureel. We geven daarbij voorrang aan gezinnen en moeders met kinderen. Bovendien organiseren we de opvang tot 21 juli 2009, vermits de federale regering aangekondigd heeft dat er tegen dan een structurele oplossing voor het probleem zal zijn."

Het volledige relaas vindt u hier

Er is het spreekwoord : "a beggar can not be a chooser".  En door dat "Federale Circus" wordt het meer een soort van Cityhopping ipv een goed degelijk uitgebouwd asielbeleid.

Uiteraard moet het probleem aan de basis opgelost worden en moet er gezorgd worden dat die mensen in hun land van herkomst willen blijven en dat de toestand daar opgelost wordt, zodat de vluchtelingen terug kunnen naar hun eigen land.
Maar dat neemt niet weg dat de gevolgen van de problemen in hun land zich in ons land situeren en dat we dat niet uit het oog mogen verliezen.
 
Het gaat om in de eerste plaats om mensen.
 
Mensen die ten einde raad waren in hun land en daarom elders hun geluk gaan zoeken.
Persoonlijk denk ik dat je al behoorlijk op je tandvlees moet zitten vooraleer je je thuisland en je familie vaarwel wil zeggen.
Er zullen daar wel avonturiers tussenzitten, maar dat is maar een klein percentage, denk ik.
Of al die anderen dan moeten boeten voor die paar avonturiers, vind ik niet.
 
Wat mij vooral stoort is dat die mensen vrijwel onmiddellijk een etiket opgekleefd krijgen.
Ze worden direct scheef bekeken en voelen zich alles behalve welkom.
Misschien zit er wel een toekomstige beste vriend tussen, die nu totaal de kans niet krijgt om te bewijzen dat hij de vriendschap waard is.
 
Ik ben ooit het hardst in 't zak gezet door mijn eigen zuster, waaruit ik geleerd heb dat je mensen stuk voor stuk moet beoordelen en niet op af- of herkomst.
 
Maar al bij al zijn de problemen ginderachter en zitten de sukkelaars hier.
Ze een minimum aan hulp geven, is dus wel het minste (en menselijkste) dat we kunnen doen.
Ik zou er nu niet onmiddellijk nieuw speelgoed voor gaan kopen, maar hen voorlopig opvangen is het minste wat we voor hen kunnen doen.
Of ze nu zwart, bruin geel, of zelfs groen zien, doet niets ter zake, het zijn mensen, net als wij.
Alleen hebben wij het geluk gehad dat onze bloemkool hier stond en niet ginder.
Anders hadden wij nu in hun schoenen gestaan en werden wij nu scheef bekeken.

Arme of rijke vluchtelingen, "sukkelaars" of avonturiers, zwart of geel, politieke of economische vluchtelingen... daar gaat het eigenlijk hier niet direct om.  Maar over het feit van die tentjes.  Iedereen vindt een goede huisvesting (met de nodige luxe) superbelangrijk en daar werken we heel ons leven ons voor krom.  Dan dokken we, noodgedwongen, nog een pak centen af aan de belastingen zodat de overheid een goed beleid kan verwezelijken, op alle gebied, met als droevig hoogtepunt dat ze dan hun aangegane politiek (waaronder asiel) niet serieus kunnen uitbouwen.  Met als droevig eindresultaat : tentjes in de Motstraat in Mechelen. 

Zeg Gym, je zegt zelf net dat bedelaars geen kiezers zijn en dat beaam ik ten volle maar wat die tentjes betreft, dat zijn geen kampeertentjes hoor, Het rode kruis is wel beter uitgerust dan jouw vijftienjaarlijkse kamp. Bovendien het is maar voor tien dagen en het is zomer.

Die vluchtelingen, als het echt vluchtelingen zijn zullen wel ander dingen gewend zijn, vergeleken met hun vorige toestand zou dit luxe moeten zijn. WC en douchecellen, eten en begeleiding. Misschien kan jij er nog wat entertainement gaan brengen

Jan Goovaerts, je bent een man naar mijn hart !

Jan Goovaerts, je bent een man naar mijn hart !

Beste Marc Tourlouse,

Ik heb gewoon MIJN visie gegeven zonder daarbij iemand te beledigen.  Ik verwijt jou toch ook niet dat je wellicht een linkse zak bent met oogkleppen van een halve m² en die al ziende blind is...  En waarom mijn zoon en Leopold II hier worden bijgesleurd is me ook een raadsel.  Ik veronderstel dus dat die onbeschofte oprispingen aan je warrig brein ontsproten zijn na de zoveelste 33-er die je die dag hebt binnengekapt.  

Ik ben de eerste om te beamen dat ECHTE sukkelaars moeten geholpen worden, maar niet het soort asielzoekers dat nagenoeg dagelijks de krant haalt door diefstallen in de Leuvense Fnack (om maar een voorbeeld te geven).    Dat rapalje moet stande pede uit het land worden geschopt.

En of je beneveld oor dit nu graag hoort of niet: de opvanggrens is bereikt.  Of om het met de woorden van een notoir fraudeur te zeggen: "trop is te veel". 

"trop is teveul", komt dat niet van meneer Pijp?

Ik vind dat we dit probleem puur pragmatisch moeten bekijken. 
Wat wordt verstaan onder "asiel zoeken"  ? Mensen die in hun thuishaven niet veilig zijn.
Als ik zie dat bv. een Kosovaarse familie met 9 kinderen hier asiel zoekt, dan stel ik mij de vraag : wat is anno 2009 het probleem in Kosovo ?? De oorlog is al lang voorbij, de westerse economieën pompen daar massa's geld in bewaking en beveiliging.
Dat zijn dus volgens mij geen asielzoekers, maar gelukzoekers. Of misschien volk dat op de loop is voor het gerecht ? Ik ken niet het probleem van elk van die "asielzoekers", maar hoeveel daarvan zijn er echt asielzoekers en hoeveel willen hier gewoon aan de vetpotten komen zitten (al zijn de vetpotten bijna leeg) ?
Dan kunnen we de vraag stellen : hebben wij die mensen nodig en is er een plaats voor hen ? Nee, simpelweg nee : België is al acuut overbevolkt. Vergeet niet dat al die mensen ook nog moeten wonen, eten, werken, zich verplaatsen. We hebben die mensen ook niet nodig, we hebben al werklozen genoeg. Overigens duurt het minstens een volle generatie voor een immigrantenfamilie volledig ingeburgerd is qua taalkennis, cultuur, enz.

In heel deze affaire zijn er een aantal individuen die er dik geld aan verdienen : de mensensmokkelaars, de rode advocaten, de organisaties die zichzelf zo belangrijk vinden om "mensen te helpen". Na hun dagtaak gaan ze lekker in hun villa zitten, ver van al de miserie. Hoeveel van die individuen hebben een asielzoeker in huis ?

De oplossing is nochtans simpel : na een korte procedure terugsturen naar het land waar ze beweren afkomstig van te zijn.

Idd Lieven, "meneer pijp" of teVDB, die de staat ooit voor een slordige 600.000.000 frank oplichtte, zo goed als geen straf kreeg en nadien gelauwerd werd voor bewezen diensten aan het land....

Waren onze Noorderburen, 100 jaar geleden, beter in organizeren dan wij, nu ?

Check it out hier en lees vooral de onderstaande links

OK, het was toen wel een andere situatie...

 Ik denk dat Gommarus er niet ver af zit. Niet rond de hete brij draaien maar nuchter ( Mark T ?) annalyseren. Wat nu hier bij ons - in Mechelen - gaande is zijn vijgen na pasen. 

Hoe geraken die mensen in hun thuisland op een vliegtuig, trein of boot ? Hoe geraken die in Zaventem door de grenscontrole ? Wie wijst die mensen de weg naar alle mogelijke diensten eens ze aan land zijn? Daar ligt de oorzaak van de problemen. Mag ik verwijzen naar Gommarus die de daders voor deze wansmakelijke dienstverlening  duidelijk heeft omschreven.

Dus waarnemend burgemeester u moet uw verantwoordelijkheid nemen ten bate van onze stad en dit niet laten duren tot 21 juli. Het RODE kruis moet  met zijn illegale praktijken stoppen. 

... en mensen in nood helpen. Wat hier zo vaak vergeten wordt is het feit dat het hier om mensen gaat. Iemands zoon, dochter, iemands vader, moeder.

Mij best om dit met allerlei idiologie van de hand te doen hoor, maar weet dan wel waar je mee bezig bent. (en of je dat christelijk kan noemen ?)

Chapeau trouwens (alweer) voor al de vrijwilligers van het Rode Kruis die dit mogelijk maken !

(mijn standpunt in deze kan je hoger lezen)

Als ik het hier zo lees, zou ik niet graag, om welke reden dan ook, op straat komen te staan.
 

@ JanG :

Dat is, door de eeuwen heen, altijd een waarheid als een koe geweest, want eenmaal dat je op straat komt te staan of vluchteling bent ben je afhankelijk van de goedheid of grillen van anderen.

Velen van hen zullen zeggen : "Not in my backyard"

"You always walk alone" als vluchteling of buitenslaper.

Tenzij je de juiste vrienden hebt natuurlijk ...

Zijn "vrienden" niet een relatief begrip voor een Vluchteling of "Buitenslaper" ?

Bij bv het Leger des Heils heb ik ook altijd het wrang gevoel dat er ergens een angeltje moet zitten (soep en... een Bijbelvers !)

Niet altijd, er bestaat onvoorwaardelijke vriendschap.

Naief, allicht wel, maar liever naief dan cynisch.

Ik denk dat je in zo'n situatie alleen je échte vrienden overhoudt.

Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat het hier om mensen gaat, dat het hier stuk voor stuk persoonlijke drama's zijn. Niet de asielzoekers (of gelukzoekers) zijn verkeerd, het zijn de individuen die het hen mogelijk maken hier te geraken en hier te blijven.
Ik herhaal dat we dit pragmatisch moeten bekijken : hoeveel mensen kunnen wij nog opvangen in ons land ? 100.000 ? 1.000.000 ? Nog meer ? Vergeet niet dat er minstens 1 miljard mensen honger hebben in de wereld.
Het is de allerhoogste tijd om te stoppen met deze vertoning. Ons land is VOL. Onze maatschappij kan deze druk niet meer aan.
En laten we stoppen met pseudo-emotioneel beroep te doen op onze menselijkheid. Dat is niet eerlijk en dat lost niets op.
Uiteraard moeten wij mensen helpen, maar geen miljoenen. Lees "Le camp des Saints" van Jean Raspail eens. In 1973 heeft deze schrijver een apocalyptisch toekomstbeeld van de wereld geschetst. Stilaan krijgt hij gelijk.

 Zeg, kunnen we die mensen niet eens laten testen op hun voetbalkwaliteiten?
Over het algemeen kan je stellen dat hoe beter de vreemdeling kan sjotten, hoe beter hij geïntegreerd geraakt. En ze zitten hier nu toch en ze hebben toch niks anders te doen, he?
Als er een paar goeie tussenzitten en ze zijn bovendien nog transfertvrij ook doen we der misschien nog een goeie zaak aan.

wie weet zit er nog wel eens een kaka tussen

Ja, je kan tegenwoordig beter tegen een balletje kunnen trappen dan een superloodgieter of een tweede Andy Warhol te zijn.  Voor je het weet heb je je Asielpapieren-for-Life vast en ben je verkast naar Real Madrid of Monaco.  En dat allemaal omwille van een paar balcontrolekunstjes.

Go figure...

Als je het gegeven een beetje van op afstand bekijkt dan kan je stellen dat het gros van de bewoners van de US, Canada en Australië ontstaan is uit vluchtelingen uit onze contreien. Probeer daar nu, na 200 jaar, maar eens binnen te geraken. Europa heeft daar geen lessen uit getrokken: wij laten vluchtelingen binnen en dan gaan we / ze procedures volgen die moeten uitsluitsel geven of je mag blijven of niet. Daar zijn we dus maanden en jaren mee bezig en de mensen waarover het gaat weten op de duur niet meer wat wit of zwart is. Wij vormen de aantrekkingspool en de broeihaard voor alle ongelukkigen waar we geen oplossing voor hebben. Louter pragmatisch moet je dan besluiten dat je de problemen van die mensen alleen ten gronde kan oplossen op de plaats van oorsprong. Het zal lang duren voor we zover zijn maar zoals reeds algemeen geweten: de landen waar die ongelukkigen wonen moeten ginder, op de plaats zelf ' gecorrigeerd' worden. Dat klinkt waarschijnlijk erg neo-colonialistisch maar de problemen moeten ' ginder ' opgelost worden en niet hier. Vlaanderen heeft zijn eigen vierde wereld en die wordt niet kleiner. In historische context zou ik zeggen dat in Mechelen iedere H. Geesttafel moest zorgen voor de behoeftigen van haar eigen parochie en niet die van een ander.

Title : "Refugee"

Hit the world,
Tell it to the crowd
You're on the run
If you go back,
If you return
You will be lookin'
At the wrong side
Of a gun

You're a refugee
Your life is on the line
You're looking out
For better days
A place
Where people shine

Without any clothes
Without posessions
You're livin'  on the street
And the shinin' people
You were hopin' to find
You will never meet

You're just a refugee
Your life is on the line
You're lookin' out
For better days
But there is
No place
Where people shine

Gimycko 1988

een artikel uit de standaard on line "Het is al beter dan een kraakpand"

Laten we eens ophouden om die mensen te veroordelen.
Wat wilt een asielzoeker? Een beter leven.
Dit is wat we *allemaal* willen, alleen hoeven we daarvoor niet te migreren.

Ik ga akkoord dat naastenliefde omgekeerd evenredig is met de afstand en we vooral voor eigen deur moeten vegen (vierde wereld) alleen mogen we de derde wereld niet uit het oog verliezen.

Wat Afrika betreft, hun rijkdom is de oorzaak van hun armoede, doordat het als voorspoed diende voor ons.
Maw, armoede is het resultaat van onrecht en dus geen economisch maar een politiek probleem maar dat is voer voor een andere discussie.

ik vind de reacties van de 'illegalen buiten-aanhangers hier boven, veel schokkender dan wat markT schrijft! Ook bij ons is er plaats in de herberg na 21 juli....