(foto: Jan Smets)
Zaterdag wordt hij begraven.... Albert Ribbens, de laatste burgemeester van Muizen, voordat het dorp in 1976, met de fusies, samenging met Mechelen. Albert stierf op de, zoals men dat dan pleegt te noemen: 'gezegende leeftijd' van 93 jaar.
Raf en Elly Ribbens-Vandenbroek, een koppel uit mijn kennissenkring, verliest op één jaar tijd, hun beider vaders. Op die leeftijd is dit niet verwonderlijk natuurlijk - Maar het is wél zo dat beiden bekende Mechelaars waren. De vader van Elly, was niet minder dan de vroegere stadsbeiaardier Piet Vandenbroek - en de vader van haar man, Raf, was de oud-burgemeester van de Mechelse deelgemeente Muizen, Albert Ribbens...
Albert was afkomstig van Loenhout, maar door zijn huwelijk met Simonne Geets, in 1946, werd hij Muizenaar. In dat jaar werd hij gemeenteraadslid voor CVP. Van 1964 tot 1976 was Ribbens de burgemeester van het dorp.
Ribbens was een sociaal bewogen man. Met deze waarderende woorden typeren vriend en vijand hem.
Albert Ribbens zette er zich sterk voor in dat Muizen in 1976 kon samengaan met Mechelen, ipv een nieuwe gemeente te vormen met Elewijt en Hofstade.
In het stadsbestuur zou hij van 1977 tot 1982 zetelen als schepen van financiën.
Een paar maand geleden brak de man zijn heup, en sinsdien ging zijn gezondheid achteruit.
Zaterdag om 10u30 wordt Albert Ribbens begraven in de Sint-Lambertuskerk van zijn geliefde Muizen.
Ik wens de familie veel sterkte.
Zijn loopbaan als politicus heb ik nooit gevolgd. Ik zal de heer Albert Ribbens blijven herinneren als een stuwende kracht achter het amateur toneel in het Mechelse.
Ik wens de familie veel sterkte.
Goh, die man heb ik wel geregeld in Muizen gezien, maar ik heb nooit geweten dat hij ooit nog burgemeester geweest is...
Burgemeester Albert Ribbens was een fijne man met een even fijne familie.
hij was nog een politieker van de "oude" stempel die zich in dienst van de bevolking stelde.
heb hem persoonlijk, evenals zijn broer Achiel, goed gekend.
dus Jans hij verdient echt wel een "in memoriAm" hoor.......
Ons vokke
Voor velen was vokke de laatste burgemeester van Muizen. Voor mij was vokke mijn grootvader. Ik ben bijna 41, dus ik heb hem lang mogen kennen. En het is een eer hem gekend te mogen hebben. Hij was de beste grootvader die ik me kon dromen. De herinneringen aan hem zijn mooi, ontelbaar en onbetaalbaar.
Gisteren hebben we hem begraven. De viering was mooi, sereen en heel pesoonlijk. Bij deze ook mijn dank aan alle aanwezigen. Hij rust nu naast onze Marc.
Voor mij zal hij nooit sterven. Zolang ik leef zal ik hem meedragen in mijn hart. En als later mijn tijd zal gekomen zijn hoop ik en weet ik dat hij me zal opwachten.
Het gaat je goed vokke. Ik heb je altijd graag gezien.
Tot ziens... aan de andere kant.
Sandra
"...Albert Ribbens zette er zich sterk voor in dat Muizen in 1976 kon samengaan met Mechelen, ipv een nieuwe gemeente te vormen met Elewijt en Hofstade..."
En blijkbaar moet Hofstade, làng voor 1976, een onderdeel of deelgebied geweest zijn van Muizen. Zat daar de uitgraving van de Leuvense Vaart voor iets tussen of was dat veel later ?
@Jos: een voor mij onbekend stukje geschiedenis, tof!
Ik heb ooit ergens gelezen dat er ook een overeenkomst moet zijn tussen Hofstade en de Geerdegemstraat.
In de Geerdegemstraat stond vroeger een kapel en de Hofstadenaren kwamen daarnaartoe om aan hun kerkelijke plichten te voldoen.
Waarschijnlijk deden ze dat omdat Muizen te ver was voor de verplaatsing.
Schitterende bijdragen van Jos Nys en Anoniem. Na de aanleg van de Leuvense vaart in 1750 begonnen Hofstade en Muizen hun eigen leven te leiden. Een kleine eeuw later had Hofstade echter een troef voor op Muizen: zijn putten die er gekomen zijn door de aanleg van de taluds van de spoorwegen. Hofstade werd begin 20e eeuw "the place to be" voor zondagmensen die er hun vertier gingen zoeken. In de jaren 30 werd een stoomboot ingelegd om van aan de Withuisbrug te Mechelen (beter gekend als de Colomabrug) de verbinding te verzekeren met "Hofstade strand" En vroeger nog, bestond er zelfs een treintje dat een traject aflegde om de bezoekers naar Hofstade-"bad" te brengen. In zijn beste outfit trok men toen naar de putten van Hofstade.
Merkwaardig detail: één van de putten was via een ondergronds buizen/pompsysteem verbonden met het rangeerstation van Schaarbeek, waar dat water gebruikt werd om er de treinen mee te wassen.
Roger,
anoniem = Jos Nys
Ik herinner me naast de spoorweg, een 3-tal bassins(bezinking), later nog in beheer door de plaatselijke natuurvereniging. Daarnaast een klein gebouwtje met daarin een rechthoekige put die konisch afliep. Keigevaarlijk toen, geen afsluiting. Denk zelfs dat er ooit een ongeval gebeurd is en nadien werd het afgebroken. Misschien was dat het pomphuis.