Hoe de toeristische uitstraling van deze stad vergroten?

met categorie:  

(artikel Sven Van Haezendonck in GVA - foto's: Patrick Hattori)

Mechelen wil sleutelen aan het toeristisch imago van onze stad.  Mechelen IS aantrekkelijk -  en dat weten wij maar al te goed.  Maar hoe kan de aantrekkingskracht nog verhoogd worden?  Evy Van Schoorisse van Toerisme Mechelen lanceert een nieuw strategisch plan waarin alle mogelijke projecten worden gebundeld die de volgende vijf jaar trachten om het toerisme nog méér aan te zwengelen...

Vandaag brengt Sven Van Haezendonck dit nieuws in de Gazet van Antwerpen.  Ik kreeg gisterenavond de kans, om samen met gids Rudi De Mets en Leo Lenaerts van het Bruulcomité, al een paar ideetjes te spuien.

Het zijn slechts een paar proefballonnetjes.  Want het is de bedoeling dan nog meer enthousiaste Mechelaars ideetjes op tafel gooien voor deze promotie-actie.

Welk terrein kan nog 'ontgonnen' worden?  Welke plekjes zijn de moeite waard om te bezoeken? Wat is jouw droomparcours?   Geef mee vorm aan het toerisme in onze stad!

Je kan dit alles bezorgen aan de toeristische dienst:  www.toerismemechelen.be   Maar ter plaatse kan je ook een vragenblad afhalen.  (of: je kan het invullen via het internet).

Gisterenavond heb ik met Rudi De Mets op één van de gezellige terrassen van onze stad, al eens doorgeboomd over het thema.  En Rudi ziet alvast nog méér kansen in het promoten van onze beiaard.  Hij denkt hierbij aan uitgewerkte arrangementen rond het klokkenspel.  Zouden beiaardconcerten op maandag niet perfect kunnen gecombineerd worden met een torenbezoek en een etentje?

Leo Lenaerts ziet wat in het opnieuw invoeren van rondritten met een paardenkoets.  Enne...hij vraagt zich ook af wanneer de nieuwe voetgangersbrug over de Dijle er gaat komen, nabij de Vismarkt...  Als middenstander vindt hij ook dat de horeca best een tandje kan bijsteken.  Té weinig zaken bieden toeristenmenu's aan.  Maar verder is Leo best tevreden met de toeristische uitstraling van onze stad de laatste jaren.  Maar: we moeten blijven evolueren!  Mechelen hééft de troeven!

(foto: Jan Smets)

Eén van mijn ideetjes raapte ik onlangs op na een korte, gegidste tocht, door Peter Meuris (voor Mechelenbinnenstebuiten: 'Nonkel Pastoor en Tante Nonneke').  De wandeling duurde niet veel langer dan een halfuur, maar was bondig, gevat, en boeide van het begin tot het einde.  Nadien heb ik het er met Peter nog over gehad.  Niet élke toerist wil - of heeft de tijd - om op een dagtrip naar onze Dijlestede, een gidstocht van twee uur mee te maken.  Hij of zij, wil misschien ook nog eens de toren op, een terrasje plegen, lekker eten, shoppen...  Een korte gidstocht is misschien beter in te passen in een gepland bezoekje.  (niet als vervanging van het huidige aanbod uiteraard - maar als 'toegevoegd alternatief')

Ik denk ook dat Mechelen nog méér een duidelijk profiel moet uittekenen.  We moeten niet concurreren met steden waar we het op een aantal terreinen toch niet van kunnen 'winnen' - maar we moeten nog chauvinistischer onze Bourgondische Tijd in the picture plaatsen.  Ik was pas in Brugge voor de toptentoonstelling over Pracht en Praal ten tijde van Karel de Stoute...  En dat tijdperk en deze hertog die zo bepalend zijn voor de Europese geschiedenis, zijn méér dan gekend in binnen-en buitenland.  Laat ons Karel de Stoute in vettere letters op het Mechels visitiekaartje drukken!  Hij zorgde ervoor dat Mechelen op de Europese kaart werd geplaatst door de installatie van de Grote Raad...; zijn weduwe Margareta van York, koos deze stad als haar residentie...  Begin al met hem een eigentijds uitgevoerd standbeeld te gunnen in onze stad... Het kan een begin zijn van een nog duidelijker historisch profiel...

Het zijn maar losse ideetjes van een mij en twee andere Mechelaars.  Maar er is ongetwijfeld veel méér dat nu bij jullie opborrelt!  Kruip in de pen Maneblussers!!

Mooi initiatief!!

 

Ik volg trouwens de vraag wanneer eindelijk de Beethovenbrig wordt afgewerkt...  Er was me verteld dat er problemen waren met de hellingsgraad voor rolstoelgebruikers.  Ik denk dat deze mensen het op de noodbrug ook niet gemakkelijk hebben, met nen buggy is het in ieder geval een hele opdracht...

Ook het Dijlepad mag dringend eens deftig worden afgewerkt want deze plaatsen zijn allebei gelegen in een toeristische hotspot, maar dreigen wel eens terug in verval te raken.

 

En wat met de Pekton???  Toch een monument dat alleszins niet mag ontbreken aan de Lamot site.

 

Voorts denk ik dat Mechelen alle troeven heeft om nog veel meer toerisme aan te trekken, maar monumenten zijn niet alles, toeristen zijn graag op plaatsen waar iets te beleven valt --> evenementen, café's, restaurants, ... (in bvb het Begijnhof zouden best wat meer terrasjes te vinden mogen zijn) ik denk dat daar nog progressie mogelijk is, toch zeker als je gaat vergelijken met andere kunststeden.

Dat in combinatie met een duidelijke marketingcampagne waarin we onszelf een duidelijk profiel aanmeten kan ervoor zorgen dat 'toerisme Mechelen' een ferme boost kan krijgen.

Enkele dingen, die nog op verwezelijking wachten :

-Maneblussersfontein op de Botermarkt (zie heel oud artikel op MB)

-Botanique Bruist (zie recent artikel op MB)

-Fietstochtenparcours langs de Mechelse Randgemeenten

Absoluut te vermijden :

-Een zoveelste filmfestival in een zoveelste filmgenre

Reeds aanwezig, maar kan altijd beter, groter, interessanter :

-Mechelen Kermis

  • Torenbestijging bij zons(op/onder)gang, met een glaasje champagne er bij. Exclusief met een gids naar boven, even langs de zolders van de kathedraal en dan genieten van een glaasje op het dak van de stad.
  • Foto-meetups,  die we al enkele jaren met succes organiseren. Telkens met een 30-40 tal mensen die met onze stad kennismaken.
  • Geocaching is ook een tof idee, om de stad via GPS wat beter te leren kennen.
  • Stadsexploratie met SEGWAY zie ik ook wel zitten.

Mechelen als Kinderstad is natuurlijk een heel erg sterk merk ! Volgens mij is dat het sterkste dat we in huis hebben. Dat moeten we blijven promoten en bekend maken !

Het is het studiebureau Karvansera die dit exploratief onderzoek opgezet heeft. Toerisme Mechelen ondersteunt dit door de oproep te verspreiden.

Dank je voor de leuke ideeën. Vullen jullie het formulier in? Dan kunnen deze zaken verzameld en mogelijks meegenomen worden in het kader van het nieuw strategisch plan. Het formulier is te vinden op www.toerismemechelen.be op de homepage of bij het Toerismehuis (Hallestraat 2-6).

Meer van dat is welkom! Bedankt!

Mechelen is pas Top Notch, als je een Sinjoor kunt overhalen om eens een bezoek te brengen aan (and I quote) “dat gat, waar niks te beleven valt”.  Een quote, dat ik geregeld op mijn bord krijg.
Ik zou nu niet direct een groot scherm met “Recente Mechelse Flickr-foto’s” in het Centraal Station van Antwerpen hangen (nogal duur), maar, volgens mij, zijn er wel goedkopere alternatieven te vinden.

Peter, Mechelen-Kinderstad is een ijzersterk product!  Juist.  Ik zei het gisteren ook nog tegen Sven, als ik het had over een 'sterk profiel', waar ik uitkwam op dat 'Bourgondische Gezicht' van de stad...

Wéét je, dat we het onlangs ook nog hadden over 'gezellige pleintjes'... Mechelen heeft een aantal grotere pleinen met goeie horecazaken - maar we missen inderdaad hier en daar nog kleinere gezellige hoekjes om te terrassen...  Waar ik nog potentieel zie, is o.a op de nieuw aangelegde Zoutwerf...  Moet ook gezellig om zitten zijn nu...

Een mogelijk idee voor de Stad is om de verschillende musea, en hun museumstukken, wereldwijd wat meer zichtbaar te maken.  Want nu zijn die websites (1) (2) een beetje algemeen en kom je weinig te weten wat bv de echte topstukken zijn.   Dus ASAP een archivaris / documentalist in dienst nemen, alles op de gevoelige plaat vastleggen en onderbrengen in een rubriek Foto’s of zoiets.   En wanneer je dan, in 3D even een glimp kunt opvangen, ben je, als niet-Mechelaar, misschien sneller geneigd om eens effe af te zakken naar Mechelen.

BTW : Gaat dat studiebureau dit alles netjes bundelen en afgeven op het Stadhuis, als advies ? Het is misschien interessanter om zoveel mogelijk gedachtenkronkels, hier op de Blog neer te schrijven, zodat iedereen ze kan lezen.  Hierdoor kunnen dan, misschien, organisatoren van diverse activiteiten ideeën opdoen.

  • Een gezellig (klein) pleintje (zo eentje dat je moet weten liggen) hebben we enkel nog aan de Wollemarkt. Zoutwerf is inderdaad een mogelijkheid, maar toch weer niet echt wat we bedoelen.
  • Een cafe met een (grote) tuin a la theatercafe in Lier. Dat missen we ook nog denk ik.

Als er morgen, om welke reden dan ook, nog eens een Kerk sneuvelt, dan zou ik er niet direct een hotel in onderbrengen voor die enkele Rich and Famous, die hun dikke vette euro's zonodig willen uitgeven om in een Kerkgebouw te kunnen overnachten.  Breng er dan, as much as possible, klein cultureel erfgoed in onder, zodat de kleine toerist, maar ook de niet-direct-goed-bemiddelde Mechelaar, nog wat cultuur kan opsnuiven en "de ouwe kerk" nog eens kan bezoeken tegen een betaalbaar prijske.

BTW :

Wanneer wordt alweer die grote Mechelse "La Grande Bouffe"-Barbeque, georganiseerd door Den Deigem, gehouden in de Karmelietentuin ?

:-D

Net voor de fuif die jij ging organiseren.

Ik weet nog wel een ' loos ' pleintje met potenties: het stukje St. Janskerkhof recht tegenover de oude stadsfeestzaal. Het paalt aan het Klapgat, hofke van Olijven en de St. Janskerk. Kerken hebben altijd een mysterieuze aantrekkingskracht als het over café's en restaurants gaat. Beeld je in dat dat onmogelijke stukje parking daar weg gaat en vervangen wordt door bomen annex terras. Wanneer men dan de oude stadsfeestzaal kan omtoveren tot brasserie én je maakt de Merodestraat autoluw dan ben ik zeker dat je daar meer kansen creëert dan in den botaniek. Je zit er tussen het hof van Busleyden, het Groen Waterke en de Grote Markt. Wat kost het? 15 Parkeerplaatsen? Eens de restauratiewerken aan de St. Janskerk achter de rug dan kunnen de te planten bomen mooi aansluiten met het groene gedeelte aan de andere kant van de kerk aan de St. Janstraat.

Goed idee Luc. Eigenlijk beter dan een cafe in Busleyden denk ik.

Wat dacht je van het loos pleintje van het Cellenbroedersklooster achter de Begijnhofkerk ? Ook niet slecht he .... (maar de buurt wil allicht wat rust daar)

Schrijf (Mechelse) schrijvers en dichters aan en laat hen voorlezen uit eigen werk.  Voor een soortement Jaarlijks Mechels Schrijfcollectief fabriceren die dan een verhaaltje van enkele A4-tjes dik en lezen ze dat voor, als promotie van hun dikkere verhalenbundels.  Dit alles georganiseerd door de Mechelse Rederijkerskamers in de vele Mechelse stadsfeestzalen, in samenwerking met bv doventolken.

@Peter: ik vrees ook dat het begijnhof een no - café - area moet blijven. Alhoewel ik terugdenk aan de tijd dat het Anker zijn poort in de Hoviusstraat openhield en dat je daar direct een terrasje kon doen. Ik heb geen idee of de nieuwe infrastructuur er nog iets terras-achtigs toelaat.

Het ligt misschien wel aan mij maar ik vind in de vorige opmerkingen regelmatig het fenomeen ' eten en drinken ' terug. Is dit streven naar bourgondisch leven alleen hier aanwezig of ook bij de toeristen? Ik herinner me van de vorige edities van de ' week van de smaak ' dat de centrummanager toch wel wat moeite had om de mechelse horeca op dreef te krijgen. Misschien omdat die ' week ' in november plaats grijpt en terrasjes dan niet echt veel aantrek meer hebben. Persoonlijk vrees ik dat we wat jong zijn om bijv. de Gentse feesten te kunnen evenaren. Er is nog veel denkwerk vereist, nog meer geld en waarschijnlijk nog méér durf.

Wel rekening houden dat de laatste jaren in de Merodestraat volop door privéinitiatief heel wat vervallen gebouwen opgekuist zijn. Oa het mooie hoekhuis aan het pleintje (nr 45) Ook het huis daarnaast (nr 47) is volop in zijn oude glorie herstelt. Over de Thai (=restaurant) is ook nog pas een nieuwbouw. Dit zijn allemaal woningen met gezinnen. Ook zij doen op die manier mee aan het vernieuwen en aantrekkelijk maken van de stad. Dus wel opletten met zomaar overal terassen te gaan maken want dat zou in buurten die nu terug opbloeien een averechts effect kunnen hebben.Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand van jullie graag met zijn gezin op de vismarkt zou wonen. Ditzelfde telt ook voor de vernieuwde zoutwerf. Terassen=ok maar in de buurt opletten met bewoonde gebouwen. Of spreken we hier weer over het ´nimby´syndroom. = Not In My Back Yard.

Klopt Mechelaar. Al zie ik een terraske aan het Jef Denynplein dwars op de loop van de Melaan (achterkant TSM) wel zitten. Erg zonnig.

 Een kleine bedenking:

Is het vergroten van de touristische uitstraling van Mechelen geen proces dat al jaren aan de gang is, eigenlijk al lang de goeie weg op is, maar wat je niet kan forceren? Wat met andere woorden gewoon zijn tijd nodig heeft om te groeien? 

Het is een leuk artikel en the usual suspects komen nog eens in de gazet :-))), wat uiteraard d'office een goede zaak is, maar is het niet een beetje een open deur intrappen?

Ja, dat wel, maar misschien zijn er ideeen die nu meer rijp zijn dan andere. Wie had er ooit gedacht om een concertje op de Dijle te houden ten tijde dat LAMOT daar nog stond te stinken ?

 Voilà, dat bedoel ik, dat komt gewoon vanzelf ( mits een positieve sfeer van vooruit willen uiteraard ) maar een goed idee of wat gaat aantrekken kan je niet voorspellen. In ouwe science fiction films heeft ook niemand een gsm :-))

Relax, we zijn goed bezig, stay the course en ge zult zien: het komt wel in orde.

Met meer heb je natuurlijk meer ideeen dan alleen maar de Toeristische Dienst.

Ik denk ook dat toeristen gratis mp3 moeten kunnen laden downloaden op de site. Gebeurt in vele andere steden trouwens. Thuis downloaden en hop mee op reis.

En dan heb je meteen je informatie bij je als je door de stad wandelt.

(niets gaat boven een echte gids natuurlijk :-)

 Dat is ook waar, er kan inderdaad een goed idee tussenzitten wat bovendien ook nog eens kan aanslaan. Laat ons hopen.

't Is al bij al een plezant initiatief uiteraard. Ik ben trouwens zelf zinnens mijn bescheiden bijdrage eraan te leveren, haha

@49 jarige: de Merodestraat is inderdaad van bruisende straat netjes verbouwd tot slaapstraat. De stadsfeestzaal is nog een relict van volksvermaak. Wanneer het in deze vraagstelling gaat over ' de uitstraling van de stad vergroten ' dan zal een terrasje meer daar zeker goed aan doen. Niet ieder terras jaagt omwoners weg. St Janskerkhof heeft geen bewoners als buren, dus dat zou daar wel moeten kunnen. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat de volledige horeca in Mechelen afgebouwd moet worden omdat mensen terug in Mechelen komen wonen en alleen maar slapen. Er is trouwens nog een belangrijke wet die vraagt wat er eerst was: het terras of de bezoeker. Voor mij was het de bezoeker: zonder horeca komt die niet meer terug en dat zal zeker niet door Evy als mogelijke optie weerhouden worden. Maar niemand zal een terras bouwen als er geen bezoekers zullen komen.

Een universiteit zou ook helpen, ... of een Europese top ... ? :-)

@Peter: mogen we die puntjes na die top invullen met ploeg?

:-) Inderdaad een Europese topploeg. FC Telenet bvb. dat brengt volk op de been.

het ernstig beteugelen van sluikstorting zou ook erg ten goede komen van het toeristisch imago van de stad. nu ruimt men het wel op (in de binnenstad) maar het is er de volgende dag wéér en altijd op dezelfde plaatsen. ik heb reeds regelmatig zo'n idioot gezien die met de fiets langs de openbare vuilnisbakjes rijdt en er zijn prullen in dumpt, anderen werpen het gewoon naast de bakjes, de glasbollen of langs de straten.

en zeg nu zelf een nette stad zet toch méér aan tot wandelen en shoppen, trouwens telkens ik bezoek krijg van vrienden en familie wordt me dat op de boterham gesmeerd (zo van "wat een vuile stad" of "al die hondedrollen"....) nu kan men niet elke meter een agent inplanten maar ze zouden toch wat meer aandacht aan dit fenomeen mogen schenken.

Ik blijf erbij, men dient eerst af te werken waar men aan begonnen is vooraleer we kunnen dromen over nieuwe projecten.  Half werk trekt op niks.

 

En als er dan iets moet veranderen in Mechelen is het ons saai imago.

Op Werchter veel mensen tegengekomen die in Mechelen hebben gestudeerd en allen hebben ze dezelfde opmerking over Mechelen:  Mooi maar niets te beleven...

Als er dus ergens aan moet gewerkt worden is het dat wel.  Ik heb het niet over etablissementen zoals op de Grote Markt, maar zaken waar iedereen welkom en graag gezien is.  Iemand haalde al het Theater café in Lier aan, awel zoiets mis ik ook, maar ook nog veel zaken als Den Akker, De Gouden vis en de Mille zouden mogen.

 

Ik denk dat Mechelen alle potentieel heeft, alleen zou het wat minder saai mogen zijn.

Vraagje: Zijn we nu hier citymarketing aan het doen ? :-D

Want voor ge het weet hebt ge weer een student aan uw been die zijn eindwerk maakt over online 2.0 web marketing van steden.

En dan volg ik Christophe: het zal wel vanzelf komen zeker ? Als we maar goed uit ons doppen kijken en initiatieven een kans geven ....

Zeg JanS, die Margareta van York heeft die niet ergens een gedenksteen aan haar graf in Mechelen en een standbeeld in onze stad ?

(ge moet er wel met een loupe naar zoeken)

En herinner je nog in 1467, toen Karel de Stoute werd ingehuldigd in onze stad ? Dat is in 2017 net 550 jaar geleden !! Toen hadden de Mechelaars duidelijk meer respect voor deze oude vorst :-)

 En vooral origineel blijven, niks klakkeloos willen copieren, zoals bvb het theatercafé in Lier, ik ken dat café, toen ik in Lier woonde kwam ik er ooit eens, en in Mechelen is idd niks dat daarop trekt... so what? Dat ze in Lier hun foor trekken met hun theatercafé zeg ik, in Mechelen ander en beter! Een beetje chauvinisme bon sang! Als we dan toch gaan naäpen, bouw dan ineens het zuiderterras na aan het keerdok, het je tenminste nog een uitzicht.
Allez, jongens, het theatercafé godbetert, een café met daarachter een slecht onderhouden hof waar de tafels zodanig schots en scheef door mekaar staan dat als je er een talloor soep op zet de helft eruit loopt en ondertussen kun je wat zitten gapen op wat muren met klimop. En als het dan regent kan iedereen naar binnen scheuffelen om dan te gaan zitten in een ongezellig decor. (lacht)

Zeg en wat denken de Bloggers over grootse be(v)rijdingsfeesten? Dat is namelijk dit jaar in september zomaar eventjes 65 jaar geleden: de bevrijding van Mechelen!!! Met alles erop en eraan: coloborateurs opsluiten, vrouwen hun haar afscheren, huizekes plunderen (zeker bij die waar wat te halen valt) , al de rest kapot kloppen en/of in brand steken. En ook een pakske slaag mag niet ontbreken.... Allez, just an idea.......Misschien tekort bij om te organiseren of wordt het een verrassing? GRAPJE!!!!!!!

@Christophe: Ik bedoel dus een cafeke met nen hof, a la Theatercafe. Allez gelijk als het Herenhuis vroeger in de Hanswijkstraat.

De horeca in Mechelen mag wel een tandje bijsteken vind ik. Bv Afgelopen zaterdag een terrasje gezocht. Tuurlijk is dat een hectische bedoening met zo'n weer ... dat is overal het geval ... maar ik heb 3 - 4 zaken tegengekomen die in volle centrum, zomerseizoen en bij een stralende zon ( dus op een zaterdag , dan nog marktdag ...) gewoon gesloten waren ! Sorry he, maar zoiets kan niet ! In volle seizoen, centrum op een stralende dag moet dat vollen bak zijn, dat MOET leven !! ZOiets moet mee volk trekken ... mensen die zeggen kom we gaan eens een terraske doen of eens gezellig door het centrum keuvelen en een ijsje eten ... Als de terassen vol zitten zitten ze vol natuurlijk, maar terassen gewoon gesloten houden ??? Dat zie je in andere steden toch veel minder hoor ! Ik begrijp ook niet dat er niemand afkomt op die horeca kans aan de kruidtuin.

Juli is niet volle seizoen in Mechelen. Misschien wel voor u, maar in Juli en Augustus gaan de mensen naar het Zuiden.Maar inderdaad, we kunnen nog altijd gedreven cafebazen gebruiken, maar ze zijn er wel hoor.

Het Molenhuis in de kruidtuin wordt verhuurd zonder afwerking. Ge kunt al beginnen met zelf een vloerke in uw huis te leggen. Om het met de woorden van Christophe te zeggen: Mechelen is hier nog niet echt rijp voor.

@peter

Ja dat klopt , de andere maanden zijn die zaken wel open zeker ?? En elders krijgen horecauitbaters hun zaak volledig ingericht in de schoot geworpen of zo ?? Tiens dan moet ik daar eens gaan kijken, ik heb dat VOLLEDIG zelf moeten doen ( ja ook de vloer).

Die gast heeft overschot van gelijk !

Juli/augustus is misschien rustiger kwa Mechelaars maar het gaat hier over toerisme en dan is Juli/Augustus wel degelijk een topperiode !

Klanten moet je lokken he, je moet zelf ook investeren en niet altijd op de andere rekenen. Als iedereen dat doet ... dan krijg je Mechelen

Veel goede wil, en ideeën, het kader is er ook, en nu nog mensen die het in realiteit omzetten.

Een historische stad als Mechelen waar zelfs op de Grote Markt horeca zaken blijven leegstaan ... 'jesus christ' !! Kan toch niet zeggen dat ge goed bezig zijt zeker !

Ik heb zelf 2 zaken, de eerste jaren is dag en nacht werken ( en daarna eigenlijk ook nog, al heb ik het geluk dat ik me wat personeel kan veroorloven )

Maar als ik bepaalde (ik ga geen namen noemen) beginnende horecauitbaters gewoon op hun lui gat zie zitten terwijl de klanten voor hun deur voorbijlopen ... en ik hoor diezelfde horecauitbater dan enkele dagen later openlijk zeggen 'het lukt niet en dat komt door Mechelen, dat is een dood gat'  sorry he, hoe komt dat dan ??

Jammer van dat Molenhuis in de Kruidtuin maar ik denk dat het voor een investeerder/uitbater financieel niet rendabel gaat zijn.

het pand afwerken en inrichten gaat een kapitaal vergen dat nooit in verhouding kan staan met het rendement van de zaak......héél jammer.

de stad zou het pand volledig moeten inrichten en dan voor een bedrag of bij opbod (zoals de frituutstandplaatsen) verhuren, misschien dat er dan iemand aan wil beginnen.

Lamot zet intussen zijn personeel aan de deur wegens deficitair! en dat is verdomme nu

juist wél centraal en goed gelegen dus?

@marc1; Inderdaad,dat denk ik dus ook van het molenhuis. Niet rendabel. Nog niet.

Ik hoop dat Lamot toch open blijft want een lege Lamot zou het laatste zijn wat we daar willen.

@anoniem: Je hebt wel een punt dat er panden op de Grote Markt leeg staan. En dat is niet normaal. Maar op de Vismarkt is alles wel bezet he... en dat is het centrum tegenwoordig.

Enfin, allemaal maar wat meer op cafe gaan.

We wijken wel af van het onderwerp ...

Een historische tramlijn van het station naar de Grote Markt langs de Bruul, en terug (zelfde weg of rond langs de IJzerenleen & Brusselpoorrt), met "electric streetcars" (trams dus) van de jaren 20 tot 50.

Het is een succesvolle attractie (gans het jaar door) in verschillende steden wereldwijd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Heritage_streetcar

Voor het bekendste voorbeeld, San Francisco, zie:
http://www.streetcar.org/
en
http://www.sfmta.com/cms/mfleet/histcars.php
 

Iets wat ook met toerisme te maken heeft zijn bijvoorbeeld de monumenten op onze kerkhoven. 

het is me oa opgevallen dat de stad bordjes plaatst wanneer de concessies (vroeger eeuwigdurend) vervallen zijn en zo ook bij het mooie graf van kunstenaar en beeldhouwer Ernest Wijnants die nota bene zijn collectie naliet aan de stad.

kan de stad dan niet uit erkentelijkheid dit graf zelf in beheer nemen en ook nog andere graven van markante personen (arm of rijk)?

men zou verwonderd zijn hoeveel personen van elders op zo'n kerkhof komen rondwandelen op zoek naar familie, bekenden, beroemdheden etc. 

@ Peter:  Ik heb het hierboven al gehad over de uitstraling van het Bourgondische tijdperk, en het recupereren van Stoute Karel - maar ook voor zijn weduwe, Mevrouw York, heb ik een zwak.  Ze valt wat in de schaduw van haar stiefkleindochter Margareta van Oostenrijk - maar ze blijft een uitermate boeiend figuur.  En van deze Engelse prinses is bitter weinig te merken in het stadsbeeld (behalve een (mooi) klein stenen beeld boven de poort van het stadhuis, aan de binnenkant, in de Befferstraat...

Lees er nog eens de (oude) post op na:

http://www.mechelenblogt.be/2005/11/pleidooi-voor-engelse-prinses

Laat ons deze historische periode mét deze twee belangrijke figuren méér in de verf zetten.  Ze hebben internationale uitstraling. 

@peter, die kinderstad dat zou toch wat meer permanentie moeten hebben want van naast de speeldag is er niet veel meer dan het speelgoedmuseum en het doe-centrum technopolis.
En ja Peter, de stap van de vismarkt naar de melaan is nog altijd een drempel, ook al is de melaan mooi heringericht en is er het terras van cafe de Melaan het is er nog steeds een dooie steriele bedoening.

Een ideetje daarvoor is volgens mij een fonteintje met een waterspuit die als een waterslang  sinusoidaal laveert van de ene kant naar de anderekant en terug, een beetje zoals het fonteintje in het wijnegem koopcentrum.

Er zou naast de nodige overnachtingsgelegenheid inderdaad ook wat te beleven mogen zijn. Binnenkort als de nieuwe lijn naar zaventem klaar is zou het misschien interessant zijn om mechelen meer te promoten voor business doeleinden als veiliger alternatief dan de brusselse hoofdstat, een beetje concurrentie waar Mechelen zeker aan kan meedoen als stad dichtbij de hoofdstad.

ook een meer frekwente kruidtuin pic-nic in de zomerdagen zou wat volk op de been kunnen brengen (wel minder voor toeristen dan)

@Marc1, hebt ge er al eens aan gedacht om zelf naar die onverlaten te stappen en hen erop te wijzen dat ze je habitad aan 't vervuilen zijn? Ik doe dat alleszinds.
En bij Lamot moogt ge niet komen en iets drinken met de kinderen op de veelal lege etage want dat is voor eters, ge moet met uw koets en de stanteboetiek de trapkes doen naar de koperen kuip, eigen schuld dikke bult zeg ik dan.

@christophe, een teatercafe inderdaad, man man we hebben toch ook 'baron van zon', veel beter he.

Terraskes die gesloten zitten, zouden ongestraft in gebruik moeten kunnen genomen worden door de concurenten zolang de afwezigen er niet zijn, ze hebben toch ongelijk. Zo is er dan minder tekort aan toeristische laafplaatsten.

Zeg Werner nen tram over de groete markt, ge zijt nie goe zeker.

@ Lieven:  ik denk toch dat Mechelen-Kinderstad beslist méér in haar marge heeft dan het aangehaalde, hoor.  Laten we er ook maar Planckendael en de Nekker aan toevoegen; een mooi werkende Kinderraad;  'strand aan de Dijle' met kinderspelen; publicaties zoals nu onlangs: 'Mechelse maatjes'...; figurentheater De Maan, 'Gouden Pladijs' - zoektocht voor gezinnen met kinderen; Boekenruilbeurs voor kinderen in de bib; Grabbelpas, natuurdriedaagse voor kinderen in Mechels Broek,..., enz.. enz... Nee, als er één terrein is waarop érg goed gescoord wordt, is het naar mijn aanvoelen toch wel op dit vlak.  Maar alles is natuurlijk voor verbetering vatbaar...

Lieven,

in de Lamot heb ik welgeteld één keer een ontbijt genomen en gezien de dienst (ik was zonder klein mannen) toen al te wensen overliet ben ik er niet meer geweest (ik ben nogal categoriek in die dingen) en iets waar kinderen niet welkom zijn daar blijf ik ook zonder kinderen weg (totdat ze het verstaan zeker).

dat sluikstorten gebeurt gelukkig voor mij niet in mijn directe omgeving maar mijn bezoekers vallen er wel over.

als ik die snul met zijn fiets nog eens zie op de Dessainlaan, de Brusselpoortstraat, of elders (en hij niet alleen) dan zal ik eens vriendelijk proberen er iets aan te doen (hopelijk kost het me geen blauw oog of een pak agressie).

 

Tiens, waar blijft nu over dit onderwerp GL met zijn mening en voorstellen? gewoonlijk is die er toch als de kippen bij om zijn duit in het zakje te doen? misschien met vakantie aan zee of in de Ardennen en luilekker aan ons zijn voeten vegen zeker?

Wat ik mis in Mechelen:

* Een Rik Wouters museum of grootse expositie

* Duidelijkere informatie over het kunstpatrimonium in de stad en de schatten die er in onze kerken te bezichtigen zijn

* Meer levendigheid op zondag

Uiteraard moet je toerisme met meerwaarde aanbieden, maar platte commerciële evenementen brengen vaak meer aandacht op en meer volk op de been. Enkele ideetjes:

* Grote avondmarkten tijdens de zomermaanden

* Brugge heeft z'n Aspe dag, Gent z'n Flikken, Sara en LouisLouise dag, Stille Waters en De Smaak van de Keyzer lokten massa's toeristen naar het Scheldeland en de fruitstreek. Waarom geen Familie (de VTM-soap) weekend in Mechelen? Wie de soap soms volgt weet dat Mechelen er uitgebreid in beeld komt. De verschillende locaties kunnen met een wandelroute verbonden worden, samenwerking met familievriendelijke attracties als Planckendael, Technopolis, Speelgoedmuseaum, enz. ligt voor de hand. Zorg voor een tweedaagse en een Familie arrangement in de Mechelse hotels. Succes verzekerd als de populaire acteurs over de hotels verdeeld worden om er samen met de gasten te ontbijten. Een uitzending van de slotaflevering in Utopolis en een slotevenement op de grote markt kunnen er ook nog bij

* Meer populaire muziek dan Maanrock alleen is gewenst. Een klassiek openluchtconcert met muziek van Beethoven, een concert ter ere van Louis Neefs, tv-programma's als Hit The Road en Zo Is Er Maar Eén live naar Mechelen halen, of een wekelijks topconcert op de Grote Markt à la Turnhoutse Vrijdagen.

@Lieven: ge zijt zelf "nie goe zeker". want volgens u is er niet veel meer dan het speelgoedmuseum en het doe-centrum technopolis. Maar ge vergeet wel dat ge voor elk van die twee kindertoestanden apart minstens een halve dag nodig hebt. 

Trouwens den baas van Neverland wordt vandaag begraven, we kunnen hem nog moeilijk aanspreken om hier een filiaaltje te willen openen!
 

Rik Wouters museum?  Klinkt niet zo slecht!  Het is één van onze (misschien wel allergrootste) kunstenaar van de laatste eeuw...  Ik hou alleszins héél erg van zijn werk.  In Busleyden hangt er wel 'wat', maar niet zo erg veel (en  dan nog niet zijn topwerken...).

Maar...  valt het wel te realiseren?

enne...waar blijft zijn 'Nel'?    ;-)

NB:  Over standbeelden gesproken: daarstraks in de dienst van toerisme het beeld van Walravens opgemerkt ('de Maan'), dat de vijftigjarige gidsenbond liet maken als geschenk voor de stad.  Het zou terecht komen in de Minderbroedersgang...  Euh... wanneer?? 

Maar OK - ik wéét het - dit is naast de topic. ;-)    Terug over naar toerisme...

@Jans, "Kinderraad;  'strand aan de Dijle' met kinderspelen; publicaties zoals nu onlangs: 'Mechelse maatjes'...; figurentheater De Maan, 'Gouden Pladijs' - zoektocht voor gezinnen met kinderen; Boekenruilbeurs voor kinderen in de bib; Grabbelpas, natuurdriedaagse voor kinderen in Mechels Broek,..., enz.. enz..."
Daar weet ik niet veel van en dat als ouder met drie, weliswaar nog jonge kinderen. Misschien moet Mechelen in de eerste plaats maar een beginnen met goed comuniceren, naar de burgers en de toeristen toe.

@RP, we hebben toch elke donderdag parkpop, 't zijn wel niet altijd ronkende namen op internationaal vlak maar ambiance is meestal wel verzekerd en wat betreft Turnhout, ik geloof dat dat alweer voorbij volgens bewoners een beetje in mineur tov vroeger.

Rik Woutersmuseum?  Mooi initiatief, maar wat gaat men er tentoonstellen?  Enkele jaren geleden bezocht ik in Oostende een goed gestoffeerde Rik Wouterstentoonstelling maar het merendeel van wat er te bezichtigen was kwam voor de duur van de tentoonstelling uit privébezit.

@Lieven

Ivm Kinderstad: surf naar de rubriek 'kids' op UiTinMechelen.be of klik door op de banner 'De stoere zomer van Mechelen Kinderstad.

Beide links zijn aanklikbaar vanop de homepage van UiTinMechelen.be.

Er verschijnt 4x per jaar een seizoenskrant die ruim (in de regio) verspreid wordt . Je kan die ook downloaden via voormelde rubriek. 

Kinderstad wordt voorlopig vooral uitgespeeld in de regionale vrijetijdsmarketing en niet zozeer toeristisch. Het profiel van de doorsnee 'kunststadbezoeker' is nu eenmaal niet erg gezinsgericht.

@RP

Ivm kerkelijk patrimonium > www.uitinmechelen.be/nl/node/187.

Helaas zijn de technische capaciteiten van de sites uitinmechelen.be en toerismemechelen.be (voorlopig) te beperkt om sommigen trekkers zo uit te spelen als we zelf zouden willen. Alles kan inderdaad beter. 

:-)

 

PS: urls voluit lijken de spam steeds te triggeren...

Geen Rik Woutersmuseum in Mechelen. We hebben bijna niets. Helaas. Ik was trouwens ook in Oostende, enkele jaren geleden.

Maar een Rik Woutertentoonstelling kan natuurlijk wel. (elke 20 jaar ?)

Waar zijn eigenlijk al die stoeten gebleven ?

Foto Gimycko - Vitrine Windels

Om de toeristische uitstraling van Mechelen te vergroten zou ik beginnen met strontgazetten gelijk de Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws te verbieden in Mechelen. Waarom ? Om de doodeenvoudige reden dat deze strontgazetten een forum geven aan zuivere -kunstverkrachtende- marginalen ! Enkele voorbeelden :

-AWG (toparchitecten/filosofen/topinginieurs/stedenbouwkundigen) plant en magnifiek Holocaustmuseum te Mechelen... 20 marginalen zijn misnoegd en krijgen een forum in de regionale rioolpers waarna de mislukte Vijckomkoper, Bartje S, de populaire uithangt in de regionale rioolpers en vervolgens het magnifieke ontwerp van AWG naar de bliksem helpt !

-Dominique, de geniale uurwerkmaker, restaureert het magnifieke torenuurwerk van de Romboutstoren... 20 marginale Mechelaars, waaronder alcoholiekers residerend onder een dringend onbewoonbaar te verklaren pannendak in de nabijheid van de Romboutstoren, krijgen een forum in de regionale rioolpers waarna de mislukte Vijckomkoper, Bartje S, een week voor de verkiezingen zijne kazak draait en het magnifieke werk van Dominique, de geniale uurwerkmaker en torenwachter,  verkracht !

- ... (de volledige lijst is vrijwel eindeloos)

Mijn conclusie : Toeristen trekt ge enkel door topkwaliteit te bieden, zowel historische topkwaliteit als in uitvoering zijnde topkwaliteit. Niet door een afgekookte variante op de meest recente leugenachtige communicatie/marketing aangaande kutevenementen gelijk Stadsvisioenen ;-)

@ Marc T: de omkoopbare heette Vynck  :-)

en ... als we nu eens een keer die toren afwerkten ?

en ... als we SMT eens een uurtje op de toren lieten uitwaaien?

dat is echt wel SMT à la Grand-Cru.

we hadden reeds lang een museum moeten hebben dat uitsluitend moderne kunst zou bevatten (periode 1900 tot heden), daarnaast een museum oude kunst en dit alles in speciaal daartoe in te richten gebouwen (predikherenklooster bijv), Busleyden omtoveren tot een bewoonde residentie (waarom genieten kastelen zoveel bezoekers), en dan de Brusselsepoort als oudhedenmuseum, schepenhuis voor kleine tentoonstellingen (ook van privépersonen zoals vleeshuis in Lier), één of twee historische kerken inrichten als musea voor kerkelijk kunst en dan hebben we een toffe museum-as.

Ik weet niet of Mechelen zoveel musea moet onderhouden. Is onze collectie zo geweldig dan ?

Ik ben erg gecharmeerd door de collectie van het Schepenhuis, houden zo. En vooral iets doen met de zaal van de Grote Raad, want dat is natuurlijk grote klasse. Misschien hier iets rond Karel De Stoute opzetten ? Een permanente tentoonstelling met Audioguide en Multimedia ?

De kerken ? Laat die maar zijn zoals ze zijn, verscheidenheid is goed. Elk met zijn eigen verhaal ...

De idee van museum-as was goed maar werkt niet omdat de twee uiteinden in niemandsland liggen. De Brusselpoort ligt waar ze ligt en dat is onder de huidige verkeersomstandigheden ( ze ligt als het ware op een vluchtheuvel ) een non-locatie. Het andere eind, de Dossinkazerne, lijdt aan dezelfde omgevingsziekte. De ideale as is een cirkel ( sic ). Een mens is maar een mens en die blijft liever in een mensrijke omgeving dus op plaatsen waar ' leven ' is. Aan de Brusselpoort moet je tegen mekaar schreeuwen om verstaanbaar te zijn en aan de Stassartstraat is het net andersom. Een geschikte locatie ( maar het zijn natuurlijk vijgen na pasen ) zou boven de geplande parking op de Ovamsite in de Kan. De Deckerstraat kunnen geweest zijn. Daar zat je netjes tussen het centrum en het begijnhof ( dat altijd een aantrekkingspool zal blijven vanwege zijn Bokrijk-waarde )

Persoonlijk ben ik van mening dat de stad niet alleen aantrekkelijk moet zijn voor de toeristen, maar ook voor ons, de inwoners.
 
Ik vind de Grote Markt, sinds de vernieuwing,  niet meer de place to be in Mechelen.
Het is een kil plein geworden, terwijl het eigenlijk een ontmoetingsplaats zou moeten zijn.
 
Vroeger was er het Stadhuis gevestigd, wat heel wat mensen naar de Grote Markt trok, maar nu zijn alle functies overgebracht naar het, trouwens schitterende, Huis van de Mechelaar.
Waar vroeger de mensen op en af gingen om naar hun auto te gaan, verdwijnen ze nu in een hoekje van de Markt onder de grond.
 
In de zomer zie ik nog wel jongeren gezellig op de kasseien zitten, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn.
 
Daarom zou men de Grote Markt een stuk aantrekkelijker moeten maken door er een soort oase van te maken.
 
Ik denk dan aan een fontein of een soort vijvertje, naar voorbeeld van die aan de Wapper in Antwerpen, waar men in de zomer op de rand kan zitten, met de voetjes in het water.
Ik denk ook aan zitbanken, die kunnen verwijderd worden bij manifestaties, zodat ze niet in de weg staan.
 
En ik denk ook aan het standbeeld van Margaretha Van Oostenrijk.
Geef dat toch de plaats die ze verdiend en waar ze altijd gestaan heeft : centraal op het marktplein, in plaats van ergens opzij aan een bijmarktje, in 't midden van de weg, waar toeristen uit hun sokken gereden worden.
 
We zouden daarvoor eigenlijk een actiegroep moeten oprichten :-)
 
@Peter : Den toren afwerken, allemaal goed en wel, maar dan zijn we de Skywalk kwijt :-)
Een liftje tegen den toren daarentegen lijkt me dan wel een beter idee.
Een tweede actiegroep ???
Ik zat er op te wachten tot er ene zich weer maar eens HOPELOOS belachelijk kwam maken met diene zever van 'zet Margaretha' waar ze altijd gestaan heeft. Het moest er van komen ! :-)))) Hij bedoelt daar waar hij 'denkt' dat ze altijd gestaan heeft omdat hijze daar altijd heeft zien staan. En Mechelen bestaat maar een paar tientallen jaren (NOT) dus ze zal daar 'altijd' wel gestaan hebben. Typische uitspraak van mensen die dus KOMPLEET niet weten waarover ze praten !!

[off topic] Om duidelijk te zijn: dat standbeeld van Tuerlinckx stond daar natuurlijk wel altijd. Daar in het midden van de Grote Markt. Neemt niet weg dat het er nu veel beter staat.

@anoniem: waar hebt ge het eigenlijk over?

Waarom niet, eens per jaar, een Groot Dialectenfestival in Mechelen ?

Haal de betere dialectsprekers naar hier : Stroppen uit Gent, Sinjoren uit Antwaarpe, Ketjes uit Brussel, Ajôône uit Aolsjt en verder nog mensen uit Bruhhe, Haaasselt, Eeklo, Sint-Niklaas, Oostende, Lier, Herentals, Leuven, enz.

Laat dan al die betere dialectsprekers ook nog eens hun fameuze streekprodukten meebrengen en uitstallen op een pak schragen, voorzien van ne schoene twalsiree.

En geef ze dan ook nog eens allemaal een tiental dezelfde plakaten met dezelfde tekeningen op, waarop ze dan, in hun dialect geschreven, het zjuste woord kunnen schraove van watter oep staot.  Wedden dat gien iene ni-Mecheleir zal wete wa ne Langenasem is ?  Of nen Boesjkammeree.

Enfin, hilariteit gegarandeerd, allien al oemda we mekander ni of amper verstaon en we kunnen, tegelijkertijd, ons voeten nog eens onder tafel steken voor een niet direct gekend streekprodukt, afkomstig van een stad of streek van aan den andere kant van 't land.

Allez, just an ID, zeunne.  Ne soort van Fata Morgana 2.0

:-)

@Anoniem : Ik ben altijd bereid om bij te leren, dus mag je ons hier eens vertellen waar het standbeeld van Margaretha dan overal gestaan heeft.

 

 Ik heb een goed gedacht:

Als we nu eens in 't midden van de Grote Markt een grote katapult zetten waarmee we al de dikzakken en gebrekkelijken tot boven op de toren kunnen schieten?

Twee vliegen in één klap: iedereen geraakt op den toren en d'r zal veel volk komen naar kijken naar zo'n spektakel, al de café's zullen vol zitten!

@ Christophe : Daar hebt ge, in Mechelen, nu echt gene katapult voor nodig !

Misschien kunt ge, eens per jaar, de Groete Mèt volgooien met opgeblazen ballonnen (lege ballonnen trekt nu eenmaal geen volk) en dan hebt ge ineens een soort van ballenbad, maar dan voor de grote mensen.  Een soort van Mechels Ballonnenfestival, als het ware.

:-)

Bij ne volgende Nacht van de Duisternis (altijd goed tegen de lichtvervuiling) zou men misschien alle verlichting binnen de stadsmuren kunnen uitschakelen en een Lampion-en Kaarskensfestival kunnen houden.  In het donker, met een zaklamp in de hand, je weg zoeken, door al die loze straatjes, naar een leeg tafeltje op een terras.  Straten, pleinen, café's en terrassen enkel verlicht met kaarsen, theelichtjes en lampions, zodat oa de Chinese Mechelaar en dito toerist opeens een déjà-vue-effect krijgen.  Tegelijkertijd zou dan misschien ne Lichtstoet Nieuwe Versie (zoals die van Coloma) door de binnenstad kunnen gaan.

Een kaars voor je raam (die nacht) zou ik niet meteen zetten, want voor je het weet... staan je gordijnen in de fik.

Mechelen moet het altijd hebben van ééndagstoeristen die dan hun hotelletje in Antwerpen of Brussel effe verlaten om een dagje Mechelen te consumeren. Waarom zou Mechelen niet het lef hebben om de zaken om te draaien: hotel in Mechelen en van hieruit bezoeken naar Brussel en Antwerpen brengen. De toerist zal nog steeds slechts één dagje Mechelen ' en zijn bezienswaerdigheeden ' bezoeken maar je kan hem, met de juiste motiveringen, strikken voor meerdere overnachtingen in Mechelen. Wanneer je ergens gaat overnachten dan profiteert de naburige horeca daar ook van.

Los daarvan zou ik het toeristisch aanbod niet bijkomend focussen op een bepaalde dag of week van het jaar maar op een continu of meermaandelijks aanbod. Dus geen Lokerse feesten die na een week heisa het stadje terug in de vergetelheid dompelen maar  365 / 7 aanbiedingen zoals toeristenmenu's op de kaart brengen, de huidige stadswandelingen en weet ik veel wat. Voor een ' één-week ' event heb je bijna evenveel voorbereiding nodig als voor een continu aanbieding.

@Luc: We hebben geregeld buitenlandse toeristen die langer verblijf boeken in Mechelen om van hier uit de verschillende steden te bezoeken. Dus dat kan !

even voor alle duidelijkheid: de ontslagen in lamot vallen bij de mensen van het congresgebeuren , heeft totaal niets met het restaurant te maken. ( kleine journalistieke regel: check/dubbelcheck)

Bedankt Anoniem voor deze toelichting.

Ok, ik ben engelstalige toerist, ik kom naar Mechelen en ik google ' tourism mechelen '. de www.tourismmechelen.be brengt mij mooi bij de oude benaming ' In en Uit Mechelen ' ( die sinds een tijdje in het nederlands ( sic ) 'Uit in Mechelen ' geworden is ) met een mooie engelstalige uitleg. Ik kies voor ' special packages en ik vind een aantal ' city visions ' arrangementen met in het logo de einddatum 21.06.2009. Zijn die nog geldig voor mij als engelstalige toerist en wat beduidt ' city visions '? Ik kies dan maar voor de special package ' Burgundy delights '. Ik kom uit op een verzorgd arrangement met halverwege de tekst een verwijzing naar ' guided tours '. Dat gaat vlekkeloos met dat kleine detail dat ik in de duitstalige versie terechtkom. No problem want bovenaan het scherm zie ik de keuzemogelijkheden naar andere talen. Ik klik dus op english en .... ik kom terecht op de engelstalige startpagina van In en uit Mechelen en ik kan weer van vooraf aan.

Vooraleer we de toeristen naar Mechelen lokken is er nog wat quality control te doen.;-)

Dat Luc, is waar ook ik mij mateloos aan kan storen...

 

Wij hebben in Mechelen zeer veel goede bedoelingen, maar het grootste deel van de tijd leveren we half werk.

Projecten worden niet afgewerkt (Dijlepad, Beethovenbrug, Pekton), websites zijn niet up-to-date, Stad om te zoenen maar de weinige vuilbakken puilen uit, enz...

 

Wat mij betreft zijn er 2 punten die moeten worden aangepakt om een constante stroom aan toeristen te kunnen verwelkomen:

 

1.  Doe iets aan het saaie imago (studenten die hier tijdelijk woonden hebben hun mond vol over het feit dat hier niets te beleven is)

2. Consequentie (heb niet alleen "stadsvisioenen" over projecten, maar werk ze volledig uit, zowel renovatieprojecten als stadsprojecten).  Momenteel is alles van B-kwaliteit en dat merk je.  Er zijn dikwijls zeer goede initiatieven, maar halverwege is weer bezig met het volgende waardoor me het vorige vergeet.

De Websites van de stad en daar reken ik Anno-expo en Stadsvisoenen ook bij, zijn om het zacht uit te drukken erg cryptisch. Er wordt constant gewisseld in de verschillende talen zoals Luc opmerkt.

En laat ons inderdaad oproepen aan de bevoegden om deze dingen die er zijn beetje bij beetje te verbeteren en aan te passen. Maar dit is een aparte topic waard denk ik.

Verder denk ik Erre dat je het een beetje moet nuanceren. We krijgen geregeld mensen over de vloer die vroeger in Mechelen hebben gestudeerd en er een weekendje willen doorbrengen. En dat is allicht een gevolg van goede herinneringen.

 Wat volgens mij ook meespeelt is het feit dat de besten in hun vak niet echt voor de stad Mechelen werken. De échte goeie verdienen elders een pak meer en bovendien zijn de wervingsprocedures van de stad en de overheid in 't algemeen te langdradig. Als je daarop moet wachten ben je op een ander al ingewerkt en aan de slag. Bovendien telt ervaring niet mee als je per ongeluk niet het vereiste diploma hebt. Een kluns met een diplommeke die hij behaalde in een helder moment maakt dan weer wel vrij veel kans.
Resultaat is dat je de beste webmasters niet op het stadhuis moet gaan zoeken, klinkt misschien wat cru maar 't is wel de realiteit.

De Grote Markt is al jaren niet meer de place to be van Mechelen. Dat komt echter grotendeels door het verouderde aanbod van de horeca. Die mikken op mensen die overdag goed komen opdoen, maar net die mensen zijn 's avonds afwezig. Waarom zou je dan openhouden? Een vicieuze cirkel en die zie ik helaas niet zo snel doorbroken worden. En het terugzetten van Margriet op de Grote Markt zal daar zeker niet toe bijdragen.  Dus laat Margriet maar staan. . 

Ik ben even vlug door de vele reacties gegaan en heb ze niet allemaal grondig kunnen doorlezen (daarvoor is mijn middagpauze te kort ;-).

Maar ik wil toch even reageren op twee dingen:

-Mechelen mooi maar niets te beleven? Als iemand dat tegen mij zegt, vraag ik hoe lang het geleden is dat ze Mechelen echt bezocht hebben en wat ze meepikten van de vele activiteiten die er nu toch zijn. Soms zelfs zoveel dat je echt keuzes moet gaan maken.

-En gesloten horeca: vorig weekend in De Haan doorgebracht en daar was er na elven ook nergens meer de mogelijkheid om nog een terrasje te doen of een drankje te nuttigen. Alles was gesloten of liet de klanten nog net hun consumptie opdrinken. En dat is toch ook hoogseizoen aan de kust?

Ik heb nog een parking gevonden die kan omgetoverd worden tot een attractief pleintje ( met boompjes en een haag ): de vijfhoek. Er is al een bestaand terrasje maar dat kan beter uitgebouwd worden. Die enkele auto's kunnen hun auto dan kwijt op of onder ( althans volgens de stadsplanning ) de vest. Zo maak je de kruising van de Bruul met de O.L.Vrouwestraat / Hanswijkstraat wat aantrekkelijker. Je zit er naast het water en den botaniek.

Voor de Klassieke Traditionelen (of is het Tradionele Klassieken) onder ons de Klassieke Kroegen, à la de Grote Markt ?

Voor de Nostaligische Hippies Bruine Kroegen, à la De Vismarkt ?

En voor de Hippe Jongeren van vandaag een Kroeg nieuwe stijl, à la Zuiderterras in Antwerpen ?

Voor die laatsten is de Auwegemvaart misschien een geschikte lokatie, want er moet dringend iets gedaan worden met die achterkant van de Comet, daar aan de Leuvense Vaart !

Foto's Gimycko

@Gim: gaat ge daarmee de stad aantrekkelijker maken voor de toeristen of alleen zij die per kano komen? ;-)

...vermits deze blog toch ook een 'uithangbord' is voor onze vurige stede:

minder gekrakeel, en meer positieve ideën los van alle politiek, religie of wat dan ook.....zou m.i. heel veel kunnen bijdragen...

 

't is maar een ID hoor...

@ Leyander :

Ik geloof niet dat veel Niet-Mechelaars MechelenBlog lezen, zeunne

:-)

BTW :

Wat dacht je van mijn Jaarlijks Mechels Schrijfcollectief ?  En moet dat dan zoiets worden à la Saint Amour of iets totaal anders ?

@ Luc :

Nee, hoor, alleen ne "loze, verloren hoek" wat opwaarderen.  Want aan de achterkant van de Comet is er nog werk aan, zeunne.

:-)

@Luc, ik vind dat echt geen slecht idee van de vijfhoek. Niet alleen omdat ik er in de buurt woon maar ik heb het altijd al sneu gevonden voor de winkels voor den Bruul dat er zo een 'natuurlijke bariere' is. Dat plein houdt echt tegen om wat verder te stappen ook al is de straat meer naar het station to ook best te pruimen.

Misschien dat pleintje, aan de Vijfhoek, terug leeg maken (geen autostaanplaatsen meer) en de tafeltjes en stoelen netjes gerangschikt rond onze Ignace (Kennis)Als daar meer tafeltjes staan, gaan ze die garcon daar wel ne keer overrijden.
Ik blijf het een raar zicht vinden als je een ober met plateau de straat ziet oversteken :-)
 
Het oude Medisch Centrum daar is ook niet echt attractief als café.
Tiens, wat is nu de functie van het gebouw van het voormalige Medisch Centrum ?

Plein op 5-hoek is een goed idee. Op voorwaarde  dat den Bruul Auto(luw/vrij) wordt.

Zoals je ziet op die oude foto's is dat, naast "ne lege" Vijfhoek, er alleen maar nen tram voorbijdendert.  Toen misschien ééntje om het elk half uur, want toen was de Mechelaar nog niet zo gehaast.

Als we nu dit alles autoluw of autovrij willen krijgen, zullen we al die auto's en "lichte" voertuigen onder de grond moeten laten verdwijnen.  Nu al in de verschillende ondergrondse parkings, morgen misschien onder de gehele binnenstad.

Ik ga nog gelijk krijgen...

Als ge maar voldoende overtuigt zijt van uw grote gelijk, dan komt het misschien wel uit.

Mechelen op paaltjes met eronder een grote oppervlakte waar de autos naar eigen willekeur kriskras door elkaar rijden. Hoeveel dimensies zou je niet nodig hebben om ongevallen of om een totale bouchonnade te vermijden?

@ Lieven :

Sommigen zijn daar al mee bezig. Check it hier en hier (uitvergroting)

Die architecten worden met de dag maffer...

:-)

Aangezien een autoluwe Bruul de volgende honderd jaar moeilijk realiseerbaar is denk ik dat een gezellig pleintje op de 5-hoek moeilijk wordt.

zeg Gym, die hollanders zijn al langer maf dan vandag hoor, ze bouwen al tientallen jaren op piepschuim.

Of misschien niet echt zo maf, telkens schuiven de staatsgrenzen op en wordt Nederland wat groter.

Zij zijn waarschijnlijk de werkelijke oorzaak van de stijgende zeespiegel. waar moet anders al dat water naar toe?

@ Peter :

Tja, maar binnenkort hebben we een nieuw station en wordt het daar REUZEGEZELLIG !

 

@ Lieven :

Als je eens gaat parkeren onder het Novotel / Match en je gaat -1 en zelfs -2 weet je wat ik bedoel met ondergrondse levering en leveringsstraten.  Een soort van modern antwoord op de oude waterstraatjes in Mechelen (Toen ook een manier van goederen leveren).

En als je die ondergrondse ruimtes dan ook nog zou voorzien van bijenkorfhotels, zoals gekend in steden zoals Tokio, dan kun je daar goedkoop arme toeristen en asielzoekers enkele nachten te slapen leggen.

Allez, just an ID, zeunne.

(niet te betalen)

Misschien is het ook geen slecht idee om het nieuwe voetbalstadion nabij de E19 meteen van een dak te voorzien zodat er niet alleen één keer per week in gesjot wordt, maar het gebouw ook voor grote concerten gebruikt kan worden. Zo heb je een modern alternatief voor het Sportpaleis in Antwerpen dat ongetwijfeld een succes wordt. Met de tram richting centrum en station en een mooie wandelboulevard van aan het stadion richting Rode Kruisplein heeft dit ongetwijfeld ook heel wat positieve gevolgen voor het stadscentrum.

Ik wil u niet ontnuchteren RP maar dat moderne alternatief voor het sportpaleis bestaat al. Je zou dan eerder willen concureren met twee alternatieven, of moet ik originelen zeggen.

Nu de Keerdok...

...en de Winketkaai...

...stillekensaans de allures beginnen te krijgen van ne soort Mechelen Docklands, zullen ze daar ook een soort van Café Zuiderterras kunnen gebruiken.  Café Den Aoven Dok bekt niet echt, dus misschien La Piscine de Malines of zoiets.  In de zomer met een groot terras aan de waterkant en in de winter de Place-to-be voor Cultuur-en Sportverenigingen misschien.

Foto's Gimycko

 Maffe architecten Gymicko? Vooruitziende architecten zou ik zeggen. We zouden er hier beter ook zo'n hebben. Misschien hebben (hadden) we die wel, maar zijn ze uitgeweken. 

Zijt maar zeker, een maffe architect hebben we hier ook ...

Ik moet toegeven dat de laatste 16 reacties veel houvast zullen bieden aan Evy wat betreft: hoe kunnen we onze stad promoten naar de toeristen toe. Is er misschien iemand die buiten de context van deze vraag ook nog iets kwijt wou? ;-)

Het probleem is natuurlijk dat we tussen 2 metropolen wonen (Brussel en Antwerpen) en daar kan een stad natuurlijk moeilijk tegen op (meer inwoners en meer centen).  En ze liggen dan nog eens maar een 25 km ongeveer van Mechelen.  Is dat niet den afstand tussen (ik zeg maar wat) Queens en The Bronx ? 

Ons Bartje zei het in het verleden al : wij hebben een Wereldhaven op 25 km van Mechelen (aka Quartier Anvers) en we hebben een Internationale Luchthaven (aka Quartier Zaventem).

@Gim: in mijn ogen zie je het verkeerd: laat die twee metropolen voor wat ze zijn en laat Mechelen zich concentreren op wat de anderen niet hebben: Mechelen is goedkoper, beter bereikbaar, rustiger cafés en resto's ( en dat is dan weer de taak van onze horeca ), alles binnen handbereik ( maw 10 min. wandelen ), beter bier en dichter bij Zaventem. Laat ze dat maar eens aanvechten. ;-)

@ Luc :

Inderdaad.  Dingen copiëren is nergens voor nodig, want het budget is een pak kleiner (Antwerpen : 1 miljoen inwoners - Groot-Mechelen : 80.000).  En dan zou het enkel maar een flauw afkooksel zijn van het origineel.  Dus liefst geen Mechanische Baby-olifant.

Sommige van de ideeën, die ik hierboven heb neergeschreven, kunnen gemakkelijk uitgevoerd worden met een klein budget.

En vanavond heb ik genoten van het televisieprogramma "Beste Vrienden" van Bruno Wynendaele en ook hier pik ik weeral een ID op.  Ergens vermeldde hij dat in de omgeving, waar deze uitzending liep, stadsdelen het jaarlijks tegen elkaar opnemen in een soort van Jaarlijks Spel (Zie ook Menselijke piramidebouwen in sommige Italiaanse Steden).  Ook dit zou in Mechelen, met een gering budget, kunnen gerealiseerd worden.  Een soort van jaarlijkse Mechelse Spel zonder Grenzen (weet je nog ?) met Brôôn Krôôs tegen Nekkerspoel tegen Hanswijkenhoek tegen Heihoek tegen enz. en met ne rode draad tussen elk spel en nen Mechelse Beker als trofee.  Voor die 2 scheidsrechters van toen zullen we wel 2 Mechelse gerechtsdeurwaarders kunnen vinden en elk stadsdeel vaardigt zijn 5 beste (of sportiefse) mannen en 5 vrouwen af om de eer van hun stadswijk te verdedigen.  Ge zoudt dat natuurlijk ook kunnen doen met de 6 randgemeenten en de binnenstad.

http://www.youtube.com/watch?v=y-TGV5L_YBM

Dat sommigen ideeën blijkbaar ingang vinden vond ik op een affiche aan het Huis van de Mechelaar waarop stond dat de kleine Mechelse voetbalploegen binnenkort een soort competitie houden : SC Mechelen vs VK Leest (of zoiets) vs KVK Hombeek vs SK Battel enz.  Geweldig idee, goe gevonden en vermoedelijk ne Crowdpleaser !

Het moeten niet altijd mooie plekken zijn... Hoe zit het met interessante ménsen hier in Mechelen...?

Wie kent het oude Heertje uit de St Katelijnestraat dat werkelijk pràchtige tekeningen maakt, soms gezeten op straat met papier en houtskool of potlood... Wie kent het vrouwtje met de bontjas... Wat zou HUN verhaal zijn?

Ik ken hem / haar niet maar hoe haal je daarmee de potentiële toeristen mee naar Mechelen?

Het klinkt absurd misschien, maar wist je dat je bv in Trotter, als je over toeristische streken leest, je ook gewezen wordt op belaade figuren die je zou kunnen tegenkomen? Het zijn altijd aparte, opvallende mensen die zich misschien niet ééns van hun eigen 'fame' bewust zijn, maar wel in toeristische magazines vermeld worden.

Deze reactie van mij kan ook verkeerd opgevat worden zie ik nu, alsof je mensen zou lokken naar Mechelen omdat hier bewoners als 'rariteit' gezien zouden worden, dat is geenszins mijn bedoeling.  Het zijn kleurrijke figuren die zo lijken weggelopen te zijn uit een film.  Ik heb respect voor hen.  Het vrouwtje met de bontjas prikkelt mijn fantasie... Ze heeft lang, grijs haar, afgetrapte schoenen, gebruind, maar àltijd - tenzij de zon blaren schijnt - draagt ze die bontjas.  Ik weet zeker dat anderen hier op de site haar al vaak gezien hebben.  Zulke mensen geven de stad kleur.  Zulke mensen maken dat de stad leeft, dat er over gepraat wordt. 

Ik wil hiermee enkel duidelijk maken dat het niet altijd de horeca en de 'er is iets te doen' plekjes zijn die een stad aantrekkelijk maken, maar in de eerste plaats de ménsen die er wonen.

Misschien moet je hem/haar al eens gezien hebben voor je echt begrijpt wat ik wil zeggen.  Ik kan het niet zo goed onder woorden brengen :-)

Jo Haazen ? Rudi & Ferre ? De draaiorgelman ? M Tourlouse ? De Belleman ? Kardinaal Danneels ?

Wordt dat dan een soortement van Gluren naar de Buren of Staren naar Mechelaren, of zoiets ?

:-D

BTW : We hebben natuurlijk àl die Mechelse Flickrpaparazzi...

 

Zeg moeder Lieve, dat "oude heertje uit de st.k.straat" is wel een degelijk en alom gewaardeerd kunstenaar hoor en qua leeftijd is hij misschien jonger dan gij "moeder"!

allez zeg het hem zelf als ge hem nogeens ziet en als ge durft natuurlijk!

 Dat madammeke met haar (ondertussen gescheurde) bontjas is nu niet direct een figuur om  toeristen aan te trekken. Eerder bedenkelijk. Ik hoor weleens zeggen dat die geld genoeg heeft, maar dergelijke "stadslegendes" worden wel over meer randfiguren verteld.

We moeten nao ni van Mechele een poeppekas maken, zeunne ! 

Z'emme al genoeg mè ons gelache !

:-D

Ik gaf gewoon mijn mening op een respectvolle manier, die wordt blijkbaar niet gewaardeerd hier, jammer.

 

En ik denk niet dat ik ouder ben met mijn zevenentwintig lentes.

 

Ik laat de discussie aan anderen over.

 Vrij rap op je tenen getrapt MoederLieve. Als je een post plaatst dan moet je tegen de weerbots kunnen. En ik vraag me echt af wat er nu verkeerd was aan de opmerkingen van diverse mensen na je reactie.

@ Rudi :

Maar ne gedreven Stadsgids in een Keizer Karel-pakske... daar komen de toeristen wel op af, zeunne !

:-D

Ik hou niet van dat gehak.  Maar het is iedereen vrij daar al dan niet aan deel te nemen.

Ik wens iedereen nog een prettige, zonnige avond!

insgelijks, en bedankt voor de bijdrage.

Dat de Rudi ne serieuze stadsgids is, dat weten we allemaal, maar hij kan oek serieus de plezante ôôthange : met ne sjal over zijne kop tijdens de plezante wandelingen (met partner-in-crime : De Ferre), in een Keizer Karelpakske of in de Mantel van Sintemette.

En dat gegeven geeft me (alweer) een nieuw idee : waarom niet, op de zomerzondagen (dat zijn er 9 in totaal), enkele acteurs inhuren die dan, oep de Groete Mèt, een kort historisch element, feit of persoon plezant uitbeelden in een historisch kostuum.

Aangekondigd, door den Belleman met de slagzin : "Boeren, Burgers en Buitenlui, kom dat zien - kom dat zien !" maken volgende personen dan hun opwachting : Keizer Karel - Margaret(h)a V.O. - Rombout Keldermans - Rembert Dodoens - Lucas Fayd'herbe - Franske Hogenberg - Alfred Ost - Hiêronymus van Busleyden - Bart Somers.

Blijft de vraag welke acteur, van bv 't Arsenaal, we zouden moeten overtuigen om Bart Somers te spelen, zo rond de klok van één uur op ne zondagachternoen, en of daar natuurlijk volk zal oep afkome !

:-)

Binnenkort moeten de toeristen niet meer naar Mechelen komen want dan kunnen ze via Google Earth onze stad bewonderen.

Een half uurtje geleden kwam ik de googlemobiel tegen op het kruispunt Wilgenstraat-Dennenstraat. Jaja, den Hanswijkenhoek gaat nog bekend worden aan de andere kant van deze aardkloot. ;-)

@ Filip : Zat je jasje goed ?  Zat je dasje goed ?

:-D

jaja Gim, vader gaat opstap...

Hier in de Hanswijkstraat heb ik de googlemobiel ook zien passeren twee weken geleden

@ Lieven :

Hopelijk bolt het Googlemobieltje, deze dagen, niet langs het Oud Oefenplein, want dat staat daar tegenwoordig blijkbaar op ontploffen en is dus geen goeie reclame voor de Toeristische Uitstraling van deze Stad !

is het daar nu echt zoals het nieuwsblad zegt ?
"leegstaande huizen zijn met hout dichtgetimmerd en hermetisch afgesloten. 'Dat doen we om te beletten dat jongeren die leegstaande huizen binnendringen en er zaken uithalen die niet deugen'
of wil men Mechelen in discrediet brengen? Een slechte naam krijg je op een twee drie, een goede naam krijgen kost 20 jaar inspanningen.

Een impressie (niet van de Googlemobiel)...

Foto's Gimycko

 Wat het wel heel goed schijnt te doen is de Hombekerkoutermaisdoolhof. En het is de inrichters gegund. Dagelijks een hondertal bezoekers is niet slecht voor Hombeek.De formule is simpel maar ho zo efficient. Geen tralala maar eenvoudig met kind en kegel door de maisdoolhof lopen. Ge hebt daar geen plan of gidsen voor nodig, een simpele stafkaart volstaat. Ge moet er wel voor zorgen dat ge er voor den donker uit zijt anders ziet het er slecht uit want 's nachts dwalen in Hombeek de schavakken nog rond.Parkeren is er gratis, waar is dat in Mechelen nog te vinden.En na de zware dagtaak is de Carolus er zeker zo lekker als onder den toren en nog een stuk goedkoper ook. Ook absoluut geen last van zigeuner orkesten. Als ik dan ook lees dat Heffen en Leest af en toe ook wat te bieden hebben wie zal het ons dan kwalijk nemen dat we daar blijven waar we thuis zijn.Achter de Zenne.

érgens kan ik de onderliggende redenering van "moederlieve" volgen:

de 'uitstraling' van een stad beperkt zich m.i. niét tot acties en werkzaamheden die we (...anderen willen laten..) doen, maar ook door de 'inkleuring' door haar bewoners, geschiedenis, cultuur...

Er is een verschil tussen 'iets doen aan uitstraling' en 'iets uitstralen'.
Het eerste is een bewuste actie met een bwust doel (i.c. toeristen aantrekken).Ratio.
Het andere is iets 'zijn'...Emotie en principes.

 

just an opinion :-)

Den tijd dat we hier in Lederhosen liepen is al een tijdje voorbij en of daar ooit een toerist voor zou op afkomen, betwijfel ik.

Waarom geen Mechelen Bad? Een strandje aanleggen aan het keerdok of op de Haverwerf en zo'n zwembadbood laten aanrukken tijdens de zomervakantie?

en toch ... Moeder Lieven en Leyander zeiden het al ... de mensen maken de stad.  U en ik. Elke dag opnieuw ! :-)

@ RP :

Dan zou ik, voor Keerdok en Haverwerf eerder gaan voor een soort ponton (à la Dijlefeesten, maar misschien een maatje kleiner), waarop kan geklauterd worden en afgesprongen.  Eventueel voorzien met ne schôôvaf of zoiets...

:-)

En dan 's avonds Keerdokrock of Keerdokklassiek !

Foto Gimycko

Zo is dat Peter!  Ik heb net met goeie vrienden gezeten op een heerlijk terrasje onder zuiders bladerdek in het doodlopende steegje in de Begijnenstraat - in 'de Graspoort'.  Voortreffelijk gegeten in een ontspannen kader.  In dat stukje straat zaten de buurtmensen gezellig te keuvelen, de kinderen te spelen...  En op de achtergrond stond de ouwe vertrouwde Sint-Romboutstoren te blinken.  De stad is sfeer.  De sfeer zijn de mensen.  De mensen maken de stad.

Ik heb vanavond weer een heerlijk stukje Mechelengevoel 'gevoed'.  Deze stad zit tot in de kleinste vezels van mijn lichaam.  En dit wil ik graag doorgeven, meegeven...

Iets wat niet in de GvA vermeld wordt en ook niet in het artikel van jans :

De beste tips worden gepubliceerd en in het plan opgenomen, maar je kan daarbovenop ook nog een prijs winnen ( wedstrijdreglement op te vragen bij Toerisme Mechelen ). Er vallen tickets te winnen voor Contour 2009 en een boekenbon ter waarde van 50 euro. http://www.toerismemechelen.be/nl/node/2592

Een ticketje voor Contour 2009 of een boekske van 50 euro ... Mijn ideeën zijn per stuk minstens 50.000 euro waard ! Hoe moeten we dat oplossen ?! (lacht niet)

ja, das een moeilijke natuurlijk.

De stad heeft precies ook een groots idee om de toeristische uitstraling van Mechelen te vergroten: Mechelen is kandidaat (en grootste kanshebber) aankomstplaats van de eerste rit van de Tour de France 2010.

http://hln.be/hln/nl/1295/Tour-De-France/article/detail/934926/2009/07/18/Tourspektakel-volgend-jaar-in-Mechelen-en-Spa-.dhtml

 

 

@ RP :

Jaren geleden zijn die mannen al wel eens door Mechelen gereden.  'k Zèn toen gaon zien oep den Brusselstienweg...

Het zou niet gaan om een start- of aankomstpunt voor de tour, hij zou gewoon Mechelen doorrijden.

't Is wel te hopen dat men de Brusselsesteenweg dan varkensrugvrij maakt. :-)

22 mei 2004 : valpartij van Jean-Patrick Nazon op de Brusselsesteenweg.

22 mei 2009 : oprichting en inhuldiging van het monument "Gedenk de dag van de gevallen coureur" door De Jan Van Cant Vrienden ( Afdeling Wielrennen en Facteurorganisatie ) ! 

 

"Gedenk de dag van de gevallen coureur"

 

Ik denk dat daar best in het Tourdossier gewag van wordt gemaakt !

De laatste keer dat de Tour door Mechelen en dus uiteraard ook over de enorm fraaie Brusselsesteenweg passeerde was op 30 juni 1978. Bernard Hinault, Joop Zoetemelk, Lucien Van Impe, Bernard Thevenet, Freddy Maertens en Michel Pollentier streden toen om de eindzege. Pollentier werd nadat hij zich op l' Alpe D'Huez in de gele trui had gereden gepakt met zijn ondertussen beruchte peer.

Weet er iemand of er ergens foto's bestaan van die Tour-doortocht in Mechelen ?

 Mark T? Was daar toen geen tussensprint aan nummer 270 ? Is die ondertussen uitbetaald ?

Met de doorgang van de tour nr zoveel: daar gaan we nu eens blijvend een toeristische uitstraling aan overhouden! Eendagsvliegen, hoe groot ook, blijven ook maar één-dagsvliegen. :-(

Dit heeft niks te maken met ' een ' eigenheid van Mechelen wat je zou kunnen promoten. Dan kan je beter een beiaardwedstrijd organiseren van het niveau, de allure en faam van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat zou dan nog eens typisch mechels zijn.

@ Luc :

En welke specifieke "eigenheid" zou je aan iets of iemand willen toedichten dat a) typisch Mechels is en b) waar toeristen voor willen op afkomen ?  Buiten onze Toren zou ik niet direct iets anders kunnen opnoemen, want musea, winkels, theaters en Vlieten-in-de-Stad hebben ze ergens anders ook (en soms zelfs groter en / of beter uitgebouwd).

 Bescheidenheid siert de mens en dus ook de stad waarin die mens woont. Twee voetjes op de grond houden als het kan.

We zijn geen NY, Londen, Parijs, Amsterdam, Praag, Wenen, Barcelona en geen Brussel, Brugge of (...zucht...) Antwaarpe.

Dus wat zou zo MF Mindblowing Interesting kunnen zijn of gemaakt worden om hele horde toeristen naar dit stadje te krijgen ?

@Gim: wel dat is nu juist de bevraging van de stad: wat zien de mechelaars als een uitstraling van hun eigenheid waardoor de toeristen blijvend zouden geïnteresseerd zijn om naar Mechelen te komen ( en er geld op te doen! ). Dus een velokoers die hier efkens passeert zal nooit dezelfde weerklank / zaad in't bakske brengen als iets wat maanden, jaren of blijvend geldig is. Het zijn natuurlijk extreme voorbeelden maar dat is de lijn waarin moet gezocht worden.

Weet ik veel: gondelwedstrijden op de Dijle / afleidingsdijle als onderdeel van Dijlefeesten ( inclusief Dijlebier / Dijleconcerten / Dijlepaden / een concert op een podium in het keerdok ( weg van de slaapwijken van Mechelen ) enz. Als je maar gebruik maakt van wat Mechelen al heeft en wat een andere stad niet heeft.

@g.l.: het is juist die negatieve ingesteldheid die van Mechelen terug een proviciestadje zou maken. Je mag best fier zijn op wat je voorvaderen verwezenlijkt hebben en je moet dat echt niet met valse bescheidenheid willen verstoppen voor anderen. Wat je nu predikt is wat de doorsnee mechelaar sinds 100 jaar werd voorgehouden: als er een stoet of processie voorbijkomt moet je niet vlaggen want dat staat niet. Een mechelaar zal altijd eerst spreken over de europese musea die hij bezocht vooraleer hij ervan kan overtuigd worden om eens de musea in Mechelen te bezoeken!

@ Luc :

Die enkele ideeën van jouw zijn goed, maar om zulke ideeên een heel jaar door 24/7 te kunnen bedenken, financieren, uitvoeren en opvolgen dan heb je een continue gedreven citymanager nodig die met continue brainstorms daarmee moet kunnen bezig zijn en alle mogelijkheden van de stad moet kunnen inzien en gebruiken.

Dus zou dit artikel best, tot aan het eind der dagen, open moeten kunnen blijven staan, zodat er nieuwe ideeën blijven binnenkomen en kunnen we alleen maar hopen dat iemand er iets aan heeft.

En BTW : Met het water (Dijle en Vaart) moet inderdaad veel meer te doen zijn !

@Gim: i n d e r d a a d! en hopen dat alle mechelaars deze blog, niet alleen, lezen maar ook een eigen inbreng doen. Bij de stad kan het slechts tot 31 juli.

We moeten niet wedijveren met andere steden - we zijn Brugge of Gent niet.  Mechelen heeft zijn eigen charme.  En we moeten uitvergroten wat ons groot heeft gemaakt - met een (h)eerlijk chauvinisme. Niet omdat we de grootste of de mooiste zijn - maar omdat het 'ons' Mechelen is.  Ik schreef het reeds: laat ons de Bourgondische periode nog véél sterker als imago uitspelen: de Grote Raad, de beide Margareta's, de Oude Hoofdstad der Nederlanden, Karel de Stoute (!!!!!!), de stadspaleizen, het centrum van kunst, wetenschap en Humanisme (met grote namen als Moore, Erasmus...), de internationaal bekende Karel V die hier zijn kinderjaren doorbracht...  Da's een duidelijk én in binnen-en buitenland gekend tijdperk!  En als je deze stad op die manier kan 'herinvullen', dan straal je dit geschiedkundig belangrijk profiel vanzelf uit.  En de rest?  Het is allemaal meegenomen: onze gezellige pleinen, de véle prachtige kerken op een terrein dat zo groot is als een voorschoot...  Maar eerst: werken aan dit profiel.  We hebben het wel - maar het is te bescheiden uitgespeeld.

Mechelen: de stad op het snijpunt van Bourgondische en Habsburgse tijd - de stad op het kruispunt van oude tijd en nieuwe tijd...  Enfin: verzin maar wat slogans die blijven hangen.  't Gaat tenslotte over marketing.  En daar moeten we gebruik van maken. Niet omdat DIT publicitaire aspect hét belangrijkste is van de hele operatie, maar het is nu eenmaal 2009, en zo werkt het nu eenmaal.  Men moet wat lef hebben om zijn troeven optimaal uit te spelen.  Mechelen hoeft Parijs niet te zijn (in Godsnaam nee...); maar we zijn vééééél te lang té bescheiden geweest.  Gooi je op de markt Mechelen! 

't Is één invalshoek - 't Is zoals ik het aanvoel.  Maar ik geloof dat het kan werken.

Goed, begin al met een logo dat iedereen begrijpt...

Dit was het mijne.  Kan altijd beter, natuurlijk.  Te gebruiken bij de volgende Women's High Heel Race of Garçon-met-tableau-en-2-gevulde-pinten Race

(MC = Mechelen City of Mechelen Country en zeker geen copie van "Ik hou van A")

Ik zal er direct een culturele hoofdstad 2015-doordenkertje tegen plakken:

Mechelen, dat zijn wij

Mechelen = wij

M=ons

Mons ;-)

@ allemaal : de stad ("het dorp" voor wie de wereld kent) looft slechts 50 eurokes uit voor het allerbeste idee. Daarmee is toch alles gezegd zeker... 50 eurokes ! In eender welk achterlijkste dorp ter wereld is er toch minstens één schepen die weet wat er wat meer in de picture moet staan of vergis ik mij weer schromelijk ? Enkel in Mechelen bestaat het dat het stadsbestuur (als ge werkelijk niks kunt ga dan in de Mechelse politiek) er in slaagt om een extern "bureau" te laten uitzoeken welke Mechelse scheet er nog meer moet gepromoot worden en enkel in Mechelen is er een schele journalist die het beschamende persbericht van de stad transformeert in een artikel waarin oude zakken zoals de Lenaerts hun "idee" kunnen ventileren. Mechelen is dus echt werelduniek !!!

Ik hoop dus echt dat de Luc in de prijzen valt. Hij verdient het. Uit al zijn reacties blijkt een ongelooflijk intellect. De Luc verdient mijn inziens echt die 50 euro. De Vijfhoek herinrichten ! De Luc is werkelijk een genie ! Ook hoop ik dus dat er binnenkort een boulevard naar de Luc genoemd wordt en dat er een standbeeld voor de Luc wordt opgericht. Uiteraard kan een kapel ter ere van de Luc ook niet te lang worden uitgesteld en dient het logo van de stad Mechelen asap te worden aangepast aan de contouren van de caput van de Luc. Ook zou ik graag hebben dat er munten geslagen worden met de beeltenis van de Luc. Knikkers, bvb den dikke normale, zouden bij voorkeur ook vervangen worden door knikkers waarin het portret van de Luc is verwerkt. Ook zou ik de Samsonworst verbieden. Geef toe, de Luc Worst gaat toch veel meer toeristen trekken ! (lacht niet)

@SMT, te gek om los te lopen en daarvoor zijt gij tot 5 uur opgebleven.

Maar ernstig nu , Chareltje 5 zou ik toch niet in de vitrien plaatsen want in het buitenland lezen ze ook de " WIKI " en die man zijn parcour was niet zo schitterend? Als ge me begrijpt.Maar wat dan gedacht van een heus spoorwegmuseum met oude steamers, de bakskes van Melchtal en een heus smalspoor langs de vesten met een echte " toet - toet ". Mechelen is toch de bakermat van den ijzeren weg. Wat ik echter vrees is dat men al dien ouwen brol verkocht heeft als oud ijzer.Dus vergeten maar.

Met al dat (and I quote) "...oud..." en "...geschiedkundig..." gaat ge maar een beperkt publiek aantrekken.  En ook de kerken zijn groter, hoger en breder aan de andere kant van de heuvel.  Gaan daar jongeren, jonge gezinnen en hippe grootouders op afkomen ?

Tegenwoordig fitnessen al die hippe oma's erop los, surfen ze op de golven van het WWW en flickren ze zich een breuk op Parkpop, Maanrock en tijdens de Highlandfeesten of de Rozentuinfeesten in 't Vrijbroekpark.

BTW : Wanneer komt het Folklorefestival terug naar Mechelen ?

 Gim, ff googelen naar " www.weizeritztalbahn.de " . Duits woordenboekje erbij nemen a.u.b.

 Ja dat de link niet werkt ligt waarschijnlijk aan die duivelse Z maar GOOGLE helpt u wel verder.

@ GL :

Ge gaat nu toch geen smalspoorbaan (à la Lange Wapperbrug) over Mechelen bouwen, zekers ?

:-D

 Het is een idee gelijk een ander. En in de plaats van die hypermoderne tram die in de kopjes speelt zou het een schitterend alternatief kunnen zijn. De vraag die zich stelt is wat er gebeurd is met die oude Thomassen, zoals onze kleinste die locs noemt. Als we alles in 't buitenland moeten gaan kopen zal het niet betaalbaar zijn maar dat is het trouwens nu ook niet.

 Gim, ik wou een paar beelden plaatsen maar ge weet dat ik dat niet meer kan.Dus zelf surfen.

..euh.. zijn we nu aan uitstraling aan het doen ?

 

Misschien kunnen we op een dag of weekend in het jaar de Mechelse horeca in de kijker zetten met een culinair festival? Alle restauranthouders uit het Mechelse krijgen een standje op en rond de markt en stellen er hun specialiteiten voor als klein hapje. Bezoekers kunnen aan alle toeganswegen voor 10€ een strookje van tien consumptiebonnetjes kopen en naargelang het hapje vragen de standhouders 1, 2 of 3 bonnetjes voor hun hapje. Een leuke manier om Mechelen culinair te ontdekken en als het naar meer smaakt weet je meteen waar je zekers eens moet gaan eten!

@ RP: daar bestaat de Week van de smaak al drie jaar voor en de samenwerking met de horecabedrijven was telkens niet echt denderend te noemen. Zij stonden er niet op te wachten. Misschien lag het aan de formule, misschien ook niet.

@ Leyander :

Wat ik eigenlijk nog mis is een goed Mechellied.  Goed, we hadden dat FataMorganaLied van onze Jo van NiteSpirit, maar misschien meer iets in de trant van a) Lichtjes van de Schelde, b) Oh lieve Vrouwetoren of c) Antwaarpe, gaa zè toch veur maa...

Dus laat al die Mechelse Dichters asap aan het rijmen slaan en goei lyrics bedenken.

Nu de Vierdaagse van Nijmegen is gelopen en binnenkort den Dodentocht van Bornem eraan komt, misschien nog eerst ne Ronde van Mechelen voor Wandelaars :Hombeek - Leest
GoogleMapsInfo : 2,9 km – 34 min (lopen)Leest – Heffen
GoogleMapsInfo : 2,1 km – 24 min (lopen)Heffen – Walem
GoogleMapsInfo : 6,2 km – 1 uur 16 min (lopen)Walem – Elzenstraat
GoogleMapsInfo : 3,0 km – 37 min (lopen)Elzenstraat – Bonheiden
GoogleMapsInfo : 7,9 km – 1 uur 36 min (lopen)Bonheiden – Muizen
GoogleMapsInfo : 3,1 km – 37 min (lopen)Muizen – Hombeek
GoogleMapsInfo : 6,1 km – 1 uur 16 min (lopen)

GoogleMapsInfo Totaal : 31,3 km – 6 uur 20 min (lopen)

Niet voor doetjes en meer als ne Vavojo !

:-)

Geplaatst door RP (niet gecontroleerd) op di, 07/07/2009 - 18:38. Wat ik mis in Mechelen: * Een Rik Wouters museum of grootse expositie

Fijn om te zien dat mijn voorstel van anderhalf jaar geleden werkelijkheid wordt. Nu mijn andere voorstellen nog :-)