Geschiedenis van aartsbisdom binnenkort in tweedelige publicatie

Nee, lieve mensen, ik heb géén aandelen in het boekwerk dat binnenkort op de markt wordt gegooid door uitgeverij Halewijn.  Maar toch wil ik het nieuws op Mechelenblogt brengen.  Zélf ben ik geschiedenisfreak én daarom zou ik dit werk graag op mijn boekenplank zien...  De drukpersen rollen nog niet - maar er is al kans om in te tekenen op deze publicatie (en daarmee doe je dus profijt...  't is maar een weet...)

                                           

Zijn er Mechelaars die nu nog niet weten dat het aartsbisdom deze lente zijn 450-jarig bestaan vierde? 

Inderdaad, 450 jaar geleden, in politiek woelige tijden, werd de kerkelijke kaart van onze streken, grondig hertekend.  De wereldlijke gezagsdrageres én de katholieke kerk zelf, waren vragende partij voor deze vernieuwing.  De hervorming was een feit toen het Concilie van Trente, als reactie op het succes van de reformatie, wou benadrukken dat een herder van het volk dichter bij de gelovigen moest staan.

Zo gezegd, zo gedaan: In 1559 werd het aartsbisdom Mechelen opgericht, en de eerste aartsbisschop, de wereldse Granvelle, kreeg de titel van 'Primaat van de Nederlanden', en werd hiermee de belangrijkste kerkelijke gezagsdrager van onze Lage Landen... Mechelen schreef een nieuwe belangrijke bladzijde in zijn bestaansgeschiedenis.

Over de geschiedenis van dit aartsbisdom (dat dan later Mechelen/Brussel werd, onder kardinaal Suenens), geeft uitgeverij Halewijn en KADOC (Documentaite-en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving van de KU Leuven) dit tweedelig werk uit.  Het belooft een unieke publicatie te worden, waarvoor vakhistorici garant staan.  Ik geloof het graag.  Niet enkel de aartsbisschoppen en hun beleid staan centraal, maar ook de vele facetten van de ontwikkeling van het kerkelijke leven in dit aartsbisdom.  Vele kaarten, tabellen, grafieken, en een rijke iconografie van een driehonderdtal illustraties zullen dit werk stofferen.

Praktisch: twee boekdelen van het formaat 23 x 32 cm - van elk 300 bladzijden, in een harde kaft met linnen band en stofwikkel.  De prijs is euh, even indrukwekkend: 110 euro; maar wie intekent voor de datum van 1 oktober, betaalt slechts 90 euro (en da's toch een besparing van 20 euro).

In december ligt het lijvige boekwerk bij uw favoriete Mechelse boekhandel.

Méér info en bestelformulier op website www.kerknet.be/aartsbisdom

of: bestellen bij Halewijn:  03 210 08 11   (fax: 03 210 08 36)

Mij lijkt het alvast wat als Mechelenliefhebber.  Afwachten of het de verwachtingen inlost...

@Jan: zoals je zegt, de prijs is niet ... euhh, laagdrempelig en dan wil ik eerst eens zien/voelen wat ik voor die prijs krijg. Langs de andere kant ben ik gebrand om te weten wat ik voor nieuws kan leren in deze materie. Deze week doe ik mee met de lotto en wie weet?

Spijtig maar dergelijke geschiedkundige werken spreken maar een beperkt publiek aan en daarom ga ik ook wat afwachten want er is al zovéél gepubliceerd over deze materie.....en wellicht over enige tijd aan een lekker prijsje te krijgen bij De Slegte? 

Voor enkele euro google je dit alles ook bij elkaar, hoor.  Morgen dit alles op de Wikipedia of MM.

Jammer voor de Grafische Sector, maar ja, the times they are a' changin...

Een boek dat knisperend opent ... daar gaat niets boven ...

Als Graficus kan en mag ik dit zeggen : Old School.

Want zo een dubbele turf ligt nu eenmaal zwaar op je... salontafel.  En er worden dan nog een pak bomen voor geveld.

Zulke content kan evengoed op het web, want tegenwoordig is toch iedereen mobiel online (GSM-iPhone-Draagbare PC) oftewel de voorbode van het elektronische book, waar je dan tegelijkertijd nog filmpjes en geluid in je content kan steken.

ik als gadgetfreak, verkies toch nog altijd een old style boek hoor

een kort artikel online van een krant ok, maar daar ga ik mijn papieren gazet ook ni voor opgeven

Men voorspelde in de jaren zeventig, met de opkomst van de pc, een paperless desk. Sindsdien worden er meer bomen gekapt dan voordien. Om het cru te stellen: voordien werden alleen de dingen gedrukt die de moeite waard waren en nu print men om het even wat. Dat is ook het inhoudelijk verschil tussen drukken en printen. Lang leve het lijvige boek!

En dat terwijl, op dit eigenste ogenblik, een pak Europese projecten, à la Europeana, en Musea, à la Africamuseum, al hun dierbaarste bezittingen asap willen laten digitaliseren en op het web smijten, zodat de geïnteresseerde en de wetenschapper, waar ook ter wereld, er direct nota van kunnen nemen via het WWW.

Een soortement van HeemkundeFlickr, als het ware, met digitale afdrukken van oude prentjes, teksten en voorwerpen ter lering en vermaak van allen (die een PC met internetaansluiting bezitten)

:-)

@ Gim: maar dat zijn twee verschillende vertrekpunten. Het zou goed zijn dat alle originele ( en fragiele ) documenten en kaarten gedigitaliseerd worden zodat ze beschikbaar worden voor den gewoonen mensch. Het zal mij er echter niet van weerhouden om voorkeur te geven aan, zeg maar, een Suske en Wiske in papieren vorm dan op mijn scherm. Denk ook maar aan de recente publicatie van de cabinetskaarten van Ferraris waarvan de eerste druk ( 11 kilogram per boek ) vlug uitverkocht was, dus er is een markt voor.

@ Luc :

Ik heb hier ook nog een pak dikke turven liggen over vanalles en nog wat en nog een hele encyclopedie.  Het leest niet echt als een roman en dit alles ligt hier dus stof te happen.

De moderne mens en internetfreak van tegenwoordig geeft het op na een half uur en wil misschien die hele brok geschiedenis fragmentarisch tot zich nemen.

Daarom dat ik ook geen half uur zit te suffen op de grote brokken info op bv een Wikipedia-artikel en is het altijd handig om, na enkele minuten tekst, een link te kunnen aanklikken naar eenvolgend onderdeel (of een break of plaspauze te nemen).

:-)

Ik moet ook toegeven dat mijne geërfde Britannica, in zoveel delen met bijlagen, nu ook in een aantal kartonnen dozen steekt en geen zonlicht meer ziet. De ruimte in mijn boekenkast was beperkt en ik had mettertijd die anderhalve lopende meter nodig voor andere naslagwerken. In het algemeen geloof ik dat het verschijnsel encyclopedie in boekvorm volledig achterhaald is omdat de evolutie veel te vlug gaat om daar nog algemene boeken over te schrijven. Aan de andere kant als het gaat over geschiedenis- of kunstboeken, die blijven veel langer actueel.

@ Luc :

Vroeger stond een bibliotheek dikke boeken heel chique.  Daarna had je een bibliotheek CD's, met een miljoen keer meer informatie.  En nu staat de hele bibliotheek van Alexandrië op honderden of duizenden servers.  Gratis wereldwijd te raadplegen en, voorzien van een GoogleAdje, verdienen ze er nog wat mee...

:-)

Dus geen papier-, druk-, of verdeelkosten meer.  Enkel content of inhoud.

een encyclopedie online (beperkt zoals wikipedia) kan ik volgen

maar een leesboekske in bed dat toch liever in papieren vorm

@Gim: print jij den blog dan niet af?? LOL

@ Luc : Niet alles, nee !

:-D

Er wordt hier door Jans een ernstig gegeven als een tweedelige uitgave over het aartsbisdom gebracht en een zekere Luc meent weer met allerlei zever te moeten afkomen! U bij het onderwerp houden aub. De blog mag hier wel even ingrijpen of zijn ze met vakantie? Maar ja, er zijn zo van die types die graag zichzelf bezighoren....

Hou het waardig, Eddy.

@Blog, uw reactie is wel aan het verkeerde adres gericht; of is "het waardighouden" niet ook bedoeld voor de medewerkers van Mechelen Blogt???

Mag ik vragen wat er mis is aan de reactie van Luc?

Beste Eddy , waar heb je problemen mee ?

(ter info: 'het waardig houden' is vooral voor de mensen zelf bedoeld, schelden en mensen aanvallen haalt vooral de aanvaller onderuit)

 Beste MarcV,

                         Lucky Luck heeft een beetje de venijnige gewoonte hier mensen onderuit te halen. In dienst van wie hij dat doet is mij niet helemaal duidelijk en ik denk dat het aan hem is om eens duidelijk zijn positie uit te leggen.Het is met die man nooit goed als het in zijn kraam niet past. Dat hij ons eens uitlegt wie zijn broodheren zijn.

@MarcVC, de fout bij Luc is namelijk dat hij, wanneer er exacte feiten opgegeven worden door 'bepaalde' personen , waaronder mezelf, hij steeds deze bloggers beschuldigd van "politiek" te willen voeren. Het is toch niet omdat een blogger politiek geengageerd is, dat hij niet meer mag meediscussieëren. Of wel soms?

Wat heeft dit in godsnaam te maken met deze post allemaal?  Ik zie niks, maar dan ook niks in de reacties van Luc op deze topic wat niet door de beugel zou kunnen.

En de reacties over 'broodheren' en 'in dienst van?', enz.. catalogeer ik onder de noemer 'achterdocht' en 'verzieken van den blog'...  Het spijt me zeer.

Als hier niet op een 'normale manier' kan gecommuniceerd worden, ga ik deze topic afsluiten.  Stook dan elders maar ruzie.

@Jans: het spijt mij ook zeer ... ik heb niet gewonnen met de lotto en ik zal dus moeten sparen voor dit prachtig boekwerk.

Ja, het boek is inderdaad duur - maar voor boeken van die omvang, is dit vrij normaal...  Maar boeiend zal het zeker wel zijn.  Denk, én hoop ik toch als ik de inhoudstafel lees op de in de topic aangegeven website.

Voor (Mechelse) geschiedenisliefhebbers toch een mooi hebbeding.  Sparen dus...   ;-)

Ik heb de reacties van Luc gelezen en herlezen, maar ik kan er toch ook niets verkeerd aan vaststellen, maar het zal wellicht aan mij liggen :-)

Inderdaad Roger, er is hier niets verkeerds.

Laat ons elkaars mening respecteren hoewel we van mening verschillen, en terug de topic vervolgen.

Ik zal hem zeker in mijn kast hebben, maar ik weet alleen nog niet wanneer.

Allez, terug naar het thema! Bij voorinschrijving kost het zaakje, speciale opbergdoos inclusief, dus 110 eurokes! En laat ons nu eerlijk zijn, als het werk, dat toch van universitair niveau zal zijn, degelijk gebracht wordt door de drukkerij, dan kost het toch maar driemaal de kostprijs van de cataloog "Hemel in tegenlicht". Is dat nu echt zoooooveel. Als ge ne keer ergens een diner gaat doen, zijt ge dat bijna per persoon kwijt. En dat voor een éénmalig genieten..... Die boeken hebt ge voor lange tijd en kunt ge regelmatig eens ter hand nemen.De restanten van uw diner zijn dan al lang langs het waterzuiveringsstation gepasseerd. En ge kunt ze zelfs nog aan iemand vererven; dan heeft die er ook nog wat aan. Als ge bovendien wat plaats moet maken in de boekenkast, hoeft ge zelfs geen doos meer te gaan zoeken, want die is er dan al bij! En tenslotte, nu er dan toch iets te verkrijgen is dat werkelijk en rechtstreeks met het oorspronkelijke thema verbonden is.....:-))

 

@allemaal: Kijk naar de korte inhoud en zie of ge het geld er voor over hebt. En of dat duur is dat hangt van uwe portefeuille af en uw interesse.

Ik hoop hem ooit in mijn bib te hebben.