Aanschuiven voor cultuur!

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets - balie cultuurcentrum en medewerkster Anne Van De Voorde...)

Aanschuiven in een lekker zonnetje - met een streepje muziek en wat animatie erbij...  Het was soms lang wachten, maar vervelend was het zéker niet...:  en de abonnementen voor een nieuw Mechels cultuurjaar?  ze vlogen de deur uit!

Mijn vrouw nam het zekere voor het onzekere, en de rij wachtenden van de voorbije jaren in gedachten (én wetende dat het vandaag Pinkstermaandag is, en daarom de meeste potentiële klanten thuis zouden zijn), was ze al aanwezig in het cultuurcentrum om kwart over 7 (terwijl de deuren pas opengingen om half 9...)

Maar...haar-vroeg-op-het-appèl zijn, wierp wél zijn vruchten af.  Ze bemachtigde alzo het nummertje '5', en kon meteen na opening  aan één van de vijf balies terecht om onze keuze te verzilveren - zeker van goeie plaatsen voor de voorstellingen die we willen bijwonen...

En er hing een leuke en ontspannen sfeer op de site.  Het wachten werd aangenaam gemaakt door toffe mini-optredens, die de wachtenden wel wisten te waarderen, zoals je kan merken op deze foto...

En een kopje koffie met koffiekoek erbij: mooi toch, deze verwelkoming...

(tussen de aanwezigen: twee bekende acteurs van 't Arsenaal: Tuur Deweerdt en Geert Dufour...)

En ik welke voorstellingen ik me kan verheugen? 

Myriam Makeeba achterna - Mama Africa, zal ons wel bekoren.  Ik ben er zéker van. De Flamencoklanken van Maria José Franco zullen ons in de Oude Stadsfeestzaal weten te betoveren... The Scene brengt ons pop van de Lage Landen, en is natuurlijk een gevestigde waarde...  Kleinkunsteiland: we vonden het een must!  ...  De humor van ManManMan: we kunnen het smaken... Yvegueni: alléén al voor hen zouden we een abonnement overwegen!...  De broers Kolacny en Koen Buyse zullen ons in januari naar de Stadsfeestzaal lokken..., Sioen, 'calling up Soweto'..., Hautekiet en De Leeuw, en de kleurrijk maffe Belcanto met zijn 'Balzaal der Gebroken Harten', vervolledigen ons lijstje.

En op de koop toe zijn er de extra kaarten: '20 jaar RIFRAF - Feest' in het Cultuurcentrum, op 9 oktober...

Het is ons, eigenzinnig gekozen, lijstje.  En we vinden dat het er mooi uit ziet!

Enne, even als randbemerking: is Mechelen dan écht niet rijp voor een grotere concertzaal?   Ik dénk het wel...  De stadschouwburg is knus en straalt een warme ouderwetsheid uit - en leent zich uitstekend voor intiemere concerten - maar vaak is ze toch wat té klein... Niet?

Ik heb al bijna spijt dat ik niet ben gaan aanschuiven vanmorgen.
Ik heb tot op heden ook nog steeds geen programmablad ontvangen :-(
Mooi artikel in elk geval, Jan.

Programma wordt enkel verstuurd voor abonnees van vorige twee jaren.

Hier kan me bij aansluiten! Een meer dan geslaagde 'SpeedDate' !

Of zoals ik het al eerder schreef bij een andere post en ook op de blog van de mooie vernieuwde website van het Cultuurcentrum:

"Om 8.05 was ik aan het Cultuurcentrum, snel bleek: was niet alleen en kreeg nummertje 86, en zo rond 11.30 heb ik mijn abonnement kunnen samenstellen en tien minuutjes later of was het sneller liep ik voldaan buiten ;-)

Ondertussen kunnen genieten van het zonnetje op het plein aan het CC, goed gelachen met de twee heren die her en der serenades brachten, goochelkuntstjes uitvoerden, gezellig gekletst met andere wachtenden, goed gelachen, fijn gesprekje gehad met Cultuurfunctionaris Lies Timperman... ook veel bekenden tegen het cultuurlijf gelopen ;-))

Ok, we moesten een tijdje wachten, maar met zulk goed weer en zulke goede ontvangst: wie maalt erom?!!!"

'k Ben zeer te spreken over de puike organisatie en dito gezelligheid. Ook de koffie en gebak kon ik appreciëren alsook de superhandige draagtas die we meekregen!

Met mijn keuze, een bont allegaartje aan Toneel, Comedy en Muziek, ben ik ook best tevreden:

-toneel met Jef Demedts: "Picasso, striptease van een genie" en de KVS-voorstelling "Missie".

- Muziek: "Kleinkunsteiland" (ondanks de aanwezigheid van Jelle Cleymans), Hautekiet & De Leeuw, Guido Belcanto, Vialski & Lady Angelina, Yevgueni en het feest van "20 Jaar RifRaf", het onvolprezen rockmagazine dat zich onlangs in Mechelen vestigde.
(Alhoewel 'liefhebber', géén The Scene, want op dat moment ben ik aan het genieten van Boudewijn de Groot in de Kon. Elisabethzaal.)

- Comedy met Get Up, Stand Up, Tour de Farce Deluxe (vol. 1 én 2), Ronald Goedemondt, Nigel Williams,  Kommil Foo, Gunter Lamoot en ManManMan, waarvan we één Man vandaag al aan het werk zagen (deel van het knotsgekke duo)

Hopelijk kunnen vandaag alle 'speeddates' verwerkt worden en kunnen de medewerkers van het CC op een aanvaardbaar uur besluiten en genieten van een welverdiende rust!

 

En nu... op naar alweer een boeiend cultureel seizoen !!

@Peter: Dat wist ik niet, Peter, ik dacht dat er gewoon gebust werd.

Dan had ik nog lang kunnen zitten wachten op een cultuurfolder :-)

Om mijn antwoord toch nog een interessant weetje mee te geven, Ik las net op de RTV-site dat de publiekstrekkers voor het nieuwe seizoen Kommilfoo, Axelle Red en Wouter Deprez zijn.

 

Mijn lijstje als nummertje 288: Yevgueni, The Scene, Axelle Red, Hautekiet & De Leeuw, 20 jaar RifRaf en Jan Desmedt & Kim (voor de ganse familie).

Komen daar later mogelijk nog bij: Sioen en Neeka.

 

 

Beste bloggers....

ik moet zeggen... het was ook voor ons een leuke - zij het vermoeiende dag... En dan bracht ik de dag nog niet aan de balie door... Onze baliedames werken quasi onafgebroken door van half negen tot voorbij zeven uur deze avond... Onze rotsen in de branding verkochten een record-aantal abonnementen en dan verdient zeker een stevige pluim!

Hun doorzettingsvermogen wordt daarentegen ook de rest van de week zwaar op de proef gesteld met de verkoop via mail, website, telefoon en balie vanaf morgen!

Wij zijn alvast erg blij met de verscheidenheid aan bestellingen. We vinden dat jullie erg gespreid hebben gekozen. En dat maakt het leuk voor diegenen die nog moeten bestellen.

Wij vonden het alvast een bijzonder fijne dag (blij dat onze inspanningen om het aangenamer te maken bij de mensen in de smaak vallen).

ps voor diegenen die het programma nog niet ontvingen... onze gloednieuwe website bevat alle info!

Het was een geslaagde dag. Imke, Jade, Christiane, Christel en Katleen verwerkten alle lijstjes tot na 20u00. Meer dan 830 abonnementen gingen de deur uit. Onze bijzondere dank aan Jan voor het verslag op Mechelenblogt. Groetjes en tot  binnenkort.

En ja Jan, WE HEBBEN ECHT NOOD AAAN EEN GROTE PODIUMZAAL.. We zouden veel minder mensen moeten teleurstellen. Bovendien kunnen vele producties niet bij ons terecht. Te klein podium...

 En daar ben ik het alleszins volledig mee akkoord. Mechelen zou veel meer gebaat zijn met een deftige grote podiumzaal dan met een voetbalstadion.

Ik hoop écht dat men zal inzien dat een grotere zaal héél erg nodig is in Mechelen.  Als je ziet hoe vaak mensen naast tickets grijpen, is dit toch héél erg jammer.  Mechelen heeft een grote culturele uitstraling, en is een aantrekkingspool voor een hele regio.  Deze stad schreeuwt voor een grotere zaal.

Nu heeft men zowat alleen de (wel erg gezellige en 'intieme') Stadsschouwburg en de voor een aantal gelegenheden ook bruikbare Minderbroederskerk...  Maar verder?  een op de draad versleten 'Theatrium', de oude Stadsfeestzaal...

Een stad die zijn kandidatuur wou stellen als culturele hoofdstad, moet durven hoger mikken.  Koken kost inderdaad geld - maar toekomstgericht is dit wel écht een investering die zal lonen.

Koken kost inderdaad (soms veel) geld. Maar een gotere concertzaal is broodnodig. Zoveel is duidelijk...

En over Theatrium zullen we maar kort zijn. Eén ding: Boudewijn de Groot die enkele jaren geleden, on stage in Theatrium, zijn 'afschuw' voor de zaal uitsprak. Hebben we de Groot - op die éne keer in het MMT (nu Arsenaal) na dan - nog in Mechelen gezien? Nee. dus.
 

Met een grotere cocertzaal kunnen niet alleen méér mensen bediend worden, ook grotere namen kunnen er aantreden. En zo moeten we om pakweg De Nieuwe Snaar of Arno in Mechelen te zien niet meer in die stoffige aftandse Theatriumzaal kruipen...

Ik ben er van overtuigd dat met een grotere concertzaal Mechelen zich nog sterker op de kaart kan zetten, zéker ook als cultuurstad!

Zou toch mooi zijn? Niet?

 Gisteren kon ik er niet bij zijn, helaas. Het gevolg is dat we dit jaar weer een paar dingen gaan moeten missen tenzij we elders gaan kijken.
Is dit nu de schuld van geen grote zaal in Mechelen? Wel, ik zeg: gedeeltelijk. Sommige artiesten zijn  nu eenmaal snel uitverkocht, ongeacht de grootte van de zaal, maar bij ons is er meer nogal heel snel uitverkocht, net omwille van ons gebrek aan een deftige grote zaal. Als ik even hardop mag dromen: een capaciteit van 5000 à 6000 personen zou zeker niet misstaan voor een stad zoals Mechelen. En dat ge daarmee wat artiesten naar hier haalt is vanzelfsprekend. De ligging van Mechelen is ook perfect. Wie al eens een paar keer naar Vorst Nationaal geweest is zal dit kunnen beamen.
Zoals reeds gezegd werd: stukken interessanter dan een nieuw sjotplein voor koning voetbal!!!

ik was gisteren ook aanwezig op de aboverkoop, was er om 08.30u; had nummer 122 en was om 14 u. aan de beurt. Ondanks de animatie toch heel lang wachten. Ik geloof best dat de medewerkers hun uiterste best doen, maar vraag me toch af hoe dit uiteindelijk zo lang kon duren. Vijf balies en 120 nummers op 5 uur tijd, dat betekent +/- 24 klanten per uur in totaal ofwel +/- 5 per medewerker per uur? Dit lijkt weinig, maar als ik er zelf zat, waren er al snel een dikke 10 minuten voorbij, en k had niet het gevoel dat ze traag werkten. Ik hoop dat het CC blijft zoeken naar nog betere manieren om deze verkoop vlotter te laten verlopen, ik blijf me immers afvragen hoe ze uiteindelijk voor de zon verdween aan nr/. 250 geraakt zijn Ik stel me wel vragen bij het aantal tickets per voorstelling dat je mag bestellen. Ik heb begrepen dat, als je 20 vrienden kan verzamelen die elk naar 5 dezelfde voorstellingen gaan, je dus ook 20 abo's kan bestellen. Een negatief neveneffect hiervan kan zijn dat populaire voorstellingen heel snel uitverkocht geraken, omdat mensen met een hele resem bestellingen afkomen. Wat dan ten nadele is van bvb. alle mensen die een nummertje ergens in de 200 hebben, maar er wel stonden.