Te zien in de crypte...

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Als de regen, in tegenstelling tot de zonnige edities van de vorige jaren, géén roet in het eten strooit, trekt zondag de eeuwenoude Hanswijkprocessie weer eens door de straten van de binnenstad...  Duimen dus voor dit Mechels Mobiel Monument...

Maar... de Hanswijkbasiliek is deze meidagen ook wel een bezoek waard. 

Niet alleen is er een mini-expo opgesteld in de weekkapel, over 450 jaar Aartsbisdom - ook de crypte is deze maand zoals ieder jaar in mei, opengesteld voor het publiek.  Enne...we kunnen er prachtige kunstwerken bewonderen!  Ik kan er van getuigen...

Nora Van Wayenberghe toont er haar moderne sculpturen.  Eenvoud, evenwicht en kracht zijn de sleutelwoorden in haar beeldhouwwerk.  Vanuit een gedetailleerde observatie, met respect voor de natuur, cultuur en met oog voor moderne en industriële architectuur, komt ze tot een strakke symmetrische eenvoud,.  Nora brengt blauwe hardsteen, ijzer en zwerfkeien op een natuurlijke wijze samen tot één geheel, waar ze moeiteloos in elkaar overvloeien, elkaar aanvullen en aanvoelen.  Het werk geeft een gevoel van rust en eenvoud...

Maar niet alléén van deze kunstenares is er werk te zien in het unieke kader van de Hanswijkcrypte.  Ook van Godelieve Pettens (een dame met Mechelse roots die nu en Ekeren woont) is er kunst te zien!  Haar grafische werken tonen vooral schimmen, gevat in een wazige wereld.  Daarnaast ook objecten en symbolen die onze diepste gevoelens willen beroeren...

Mij wist het alvast te 'beroeren'.  Haar grafisch werk sprak me erg aan...

De moeite, niet?

Als deze kunst je matig weet te boeien, kan je in de crypte nog héél wat andere dingen bekijken, die te maken hebben met de verering van de Lieve-Vrouw van Hanswijk.  In de zijbeuken wordt met foto's, oude prenten, wandtapijten, schilderijen en documenten de geschiedenis van Hanswijk opgerakeld.  En da's beslist ook een ommetje waard.  Waar ik vooral aandacht voor had, zijn de wat naiëf uitgewerkte 'mirakelschilderijtjes'.   Ze zijn als het ware historische 'publiciteitspanelen' voor Hanswijk.  Boeiend!  En de archaïsche zinnen doen je zeker glimlachen...

Een voorbeeld:

Dit alles is nog te bekijken tot 31mei., op alle vrijdagen en zaterdagen van 13 uur tot 17 uur, en op de zon-en feestdagen van 12 uur tot 17 uur.

Er is deze maanden méér te doen en te zien in Mechelen, dan je zou durven dromen...

 Daar ga ik zeker eens een bezoek brengen.

Ik wist niet dat het een basiliek was.

De kerk is sinds 1987 verheven tot basiliek, naar aanleiding  het 'grote jubeljaar 2008', dat duizend jaar volkdevotie in Hanswijk vierde,Jan...

Lijkt me zeer interessant.
 
Meimaand is de Mariamaand en dit artikel deed me denken aan de kapel, halverwege in de Geerdegemstraat.
Tijdens de Mariamaand mei werd daar elke avond om 20 uur gebeden aan de kapel.
Dat was ook het geval wanneer een inwoner van de straat overleden was.
Dan werd er gebeden vanaf de avond van het overlijden, tot de avond voor de begrafenis..
Ik weet niet het gebruik er nog bestaat, want de oudere inwoners hebben zowat allemaal plaats geruimd voor een nieuwe, waarschijnlijk minder fanatiek gelovige, generatie.
 
De laatste keer dat ik zo'n gebedsavond meegemaakt heb, was in 1978, bij het overlijden van mijn vader, die toen al een tiental jaar niet meer in de straat woonde, maar nog steeds aanzien werd als "ene van de Geerdegemstraat".
 
Misschien leest er hier iemand van de Geerdegemstraat mee en kan hij/zij vertellen of dit gebruik nog steeds in voege is ?

jans, ik denk dat er een tikfout staat in je laatste post.... 2008 ?

 

natuurlijk...  stom van mij...  Jubeljaar was uiteraard 1988...

Ik ben vorige zaterdag een kijkje gaan nemen en het is inderdaad meer dan de moeite waard. Wat een grote ruimte ook. Maar wel aan restauratie toe, lijkt me, net zoals de basiliek zelf. Ik vraag me trouwens af wat er onder die laag witte verf en pleister zou zitten, want hier en daar was die afgebladerd en zag je iets van kleur.

Ook een fijne verrassing was dat je al dat moois gratis kan gaan bekijken. Dat is in andere steden toch vaak niet het geval.