Mechelen / Malines

met categorie:  Enkele dagen geleden werd deze kaart aangeboden met volgende omschrijving :

“Mechelen Malines – Hanswyck Vaart met brug – Zeer zeldzaam – Roeiboot"Ik denk de omgeving te herkennen en hou het dus op de Leuvense Vaart, met oude brug en de Colomakerk oftewel den Hanswijkenhoek.

En vermoedelijk zullen al die Hanswijkenhoekers me daarin volgen.
Of zit ik er helemaal naast ?
 @ gim

Geef toe dat de gebouwen van de oude brouwerij van Feremans of Peremans, meer karakter hadden dan "het baken" van de Sint-Jozefskerk in zijn neo-gotische stijl. Soms, heel soms vraag ik mij af of de gealliëerden niet wat accurater door hun bommenvizier hadden kunnen kijken. De brouwerij, toch een bron van vermaak en lafenis, heeft men nooit meer heropgebouwd. Moest de kerk zijn platgegooid dan zou er stante pede een nieuwe zijn herrezen.

Ik heb mij laten vertellen dat er op aan de Leuvense Vaart vroeger een roeiclub was (dus niet de kayakclub). Vandaar misschien de roeiboot...

Misschien een ideetje voor de leden van de Kanoclub aan de Leuvense Vaart :

Sla een paar roeibootjes in en verhuur ze, bij goed weer, aan al die Mechellovers.  Dan kunnen die, met hun madam, een zalig tochtje gaan maken oep de Vaa(r)t.

Géén speedbootjes, zenne, want dat is niet romantisch !

En dan al die madammen, met ne kanten parasol, in die roeibootjes... dat geeft toch een romantisch cachet.  Nietwaar, Dames ?

:-)

Ward Bosmans,Ja daar was een Canoclub aan de Leuvense Vaart.Louis

Ik ga me een kanten parasol aanschaffen.

Op een zwoele zomeravond mag jij dan roeien en ik zal nu en dan een romantisch kreetje slaken.

@ Shoshan : Hoe klinkt dat, zo een romantisch kreetje ?

:-D

Schitterende  kaart !  Om de puntjes op de "i" te zetten.  Dat brugske heette "Withuisbrug".

@ Jef Van Ransbeeck: nogal wiedes wat je komt te vertellen.  Een kerk is er voor ons zieleheil en een brouwerij is het werk des duivels :-)

De Withuisbrug, nu Colomabrug, lag een stuk dichter naar de Tervuursesteenweg, dan het huidige exemplaar.

Ik heb het oude brugje nog amper gekend, dus ik vermoed dat het verdwenen is, eind de jaren zestig ?

De reden dat de brug opgeschoven is had waarschijnlijk te maken met de geplande ligging van de Colomalaan en met de pracktische kant van de zaak, zodat de ene brug gebouwd kon worden, terwijl de andere nog in gebruik was.

 @ Jan Goovaerts

Het was dus volgens jouw prachtkaart  toch de brouwerij FEREMANS. De Sint-Jozefkerk blijf ik desalniettemin een troosteloos lelijk neo-gotisch gebouw vinden. Ik respecteer echter de kerkgangers van den Hanswijkenhoek hun mening als zij dat een te bewaren erfgoed vinden. Zelfs het oude Coloma - voor sommigen Withuisbrugje - had voor mij meer stijl en roept bij mij prachtige jeugdherinneringen op.

Het schip lijkt mij beladen met biertonnen, Ik heb in mijn jeugd nog aan de reddingssloepjes van de Stellaschepen kunnen meedrijven tot aan de Voetbalstraat . Thans de afgebrande en afgebroken site van cafe bij Fieke. We moesten dan het hele eind terugzwemmen tot aan onze zwemplaats aan de Withuisstraat. Het Colomabrugje gebruikten we 's avonds, als Armand de brugdraaier zijn dagtaak er op zat, als duiktoren of afspringplatform. Wee ons als hij dat vanuit zijn stamcafé op de hoek van de Bautersemstraat, bij de vader van Fons Rooms opmerkte. (Fons is in de jaren negentig nog voorzitter van Footballclub Racing Mechelen geweest).

@ Jan G, ik dacht dat dat "brugske van éne man" in 1968 afgebroken werd.  Het was steeds een leuk zicht, wanneer er een boot doormoest, de brugdraaier als een ezel rond de houten kaapstander te zien lopen om het brugske op te draaien.  En idd, de nieuwe brug ligt zowat 50-60m verder dan de oude, op ongeveer de hoogte van de vroegere monumentale ingangspoort van Coloma.   Helaas moest die poort wijken voor de melkkoe van de Staat.

Juist Jef, Fons Rooms volgde (meen ik) advokaat Frans Meulemans op als Racingvoorzitter.  En indien ik me niet vergis was het daarvoor Gillis.

Het jaar kan kloppen, want ik herinner mij de brug nog vaag en in 1968 was ik 8 jaar.

Ik ben even op zoek gegaan en ik vond deze foto's nog.

Mooie foto's Jan... ik heb ze ooit nog gepost :-) 

Ik heb er zoveel liggen en gedownload, dat ik zelf niet meer weet waar ze vandaan komen :-)

 Al maar goed dat Roger geen auteursrechten reklameert :-)))

 Dat cafe op de hoek van de Bautershemstraat noemde "De Vaartkapoenen".Daar kon je ook roeibootjes huren(groen-wit geschilderd)ben er dikwijls mee gaan varen.Dat waren platbodems waar je de raarste keuren kon mee doen,je kreeg ze gewoon niet omver.Louis de canoclob bestaat nog altijd hoor maar die is aan de Auwegemvaart.

Heeft er soms iemand foto's in zijn bezit van het cafe "de vaartkampioenen"?

mijn grootouders hebben mij er heel veel over verteld !

u  kan mij steeds bereiken op het volgende e- mail adres

carine_rooms43@hotmail.com

alvast bedankt!

carine