Lodovico

met categorie:  

Je komt wel eens wat tegen, als je surft op dat wereldwijde web.

Hier Mechelen, door Lodovico Guicciardini uit 1613

EnjoyGoed, de tekening is een beetje groot voor de Blog en ik wou hem hier niet in stukken hakken. Dus heb ik hem op Flickr gezet.

Dus, gewoon effe hier klikken en bekijk de volledige tekening.

Het zijn mooie prenten, maar daarmee is het zowat gezegd.  Guicciardini staat niet bepaald bekend als een betrouwbare iconografische bron.  Hij zal wel in Mechelen gepasseerd zijn, maar erg realistisch is zijn tekening niet.  Zijn zicht op Mechelen toont een woud van kerktorens en spitsen, waarvan er een heleboel de Sint-Romboutstoren lijken te evenaren in hoogte.  Ook de kathedraal staat er niet waarheidsgetrouw op.  Het is allemaal héél schetsmatig.  En het heuvelachtige landschap rond de stad is duidelijk aan de fantasie van de tekenaar ontsproten.  Op de unief gaf mijn professor iconografie Guicciardini als voorbeeld van een bron, die altijd met een korreltje - hier zelfs met een dikke lepel - zout moet worden bekeken.  Neemt niet weg dat het op zich wel interessante prenten zijn.

Overigens een goed systeem, Gim, om de grote foto in zijn geheel op Flickr te zetten voor de belangstellenden.

 

Koen & Gim

Als je op historic-cities.huji.ac.il/ gaat kijken dan vindt je een prachtig panorama in kleur van Braun & Hogenberg dat iets uitgebreider en in betere proporties een zicht op Mechelen toont dat in de lijn van Guiciardini zijn ietwat summiere tekening ligt.

Ik meen trouwens Gim dat ik door jou of door Roger Kokken ooit werd aangeraden die site te openen. Waarvoor nog steeds mijn dank.

@ Koen : Graag gedaan !

:-)

Jef, da ware kik.  En oep die saajt steun nog vuil shoen beilekes van ouveral, zoewèl in Bellege as in de beurlande.  Vè de g'intresseirde: 

http://historic-cities.huji.ac.il/search_a_z.html