FrédericWeinigen, buiten de Mechelen-Diehards, kennen de oude naam van de Mérodestraat in Mechelen, namelijk de Koeistraat.
En weinigen, buiten de Geschiedenis-Diehards, weten iets over Fréderic de Mérode.
En zo goed als niemand heeft enig idee hoe die kerel er moet uitgezien hebben.
Tot nu.

Onlangs werd een tekening aangeboden met een duidelijke kop en een ondertiteling, om het bewijs te leveren.

En na nog effe surfen op dat wereldwijde web hier toch een aantal interessante gegevens omtrent deze persoon :

  • Lid van een grote (toen nog geen Belgische) adelijke familie
  • Heeft gevochten voor de Belgische onafhankelijkheid in 1830 tegen den Hollander
  • Heeft oa Mechelen en Lier "bevrijd"
  • Dodelijk gewond geraakt in de streek van Zurenborg (Antwerpen – Berchem)
  • Overleden bij familie in Mechelen

En de herdenkingsplakkaat is ook te vinden in Mechelen, alhoewel je een beetje moet zoeken om het te vinden.

Foto Gimycko

Zurenborg Vandaag

Ja, diegene die die gedenkplaat op de Veemarkt (of heet het daar nog Befferstraat?) heeft verstopt...

Ja, was het echt zo een held ? De Frederic ? En zijn link met Mechelen is er ook met de haren bijgesleurd. Gewond geraalkt in Zurenborg, dan tot in Mechelen gesukkeld, en aldaar gestorven.

Geeft mij maar de Koeistraat ... :-)

In Berchem staat een standbeeld van die de Merode.  Een tafereel waarmee de strijd wordt uitgebeeld.  Antwerpenaren noemen het standbeeld "de drie zatlappen".

Ieder stad heeft haar helden nodig. De broers ( 4 ) de Merode zouden tijdens de Nederlandse overheersing voor 1830 van Willem I af geraken en als oude adel terugkeren naar het vertrouwde Ancien Regime waaronder ze veel verworvenheden hadden. Toen dus in october 1830 het Hollandse leger wegtrok vanuit Brussel richting thuis, werden ze achternagezeten door Brusselse en Luxemburgse vrijwilligers. Dat is natuurlijk het uitgelezen moment om het familieblazoen wat op te poetsen en Frederik de Merode ging mee in de achtervolging. Eerst werd Lier bevrijd dan Mechelen en daarna Berchem en Borgerhout. Stom natuurlijk dat hij zich daar laat neerschieten maar hij heeft er dan ook een standbeeld voor gekregen. Bij de herziening der straatnamen in Mechelen in 1865 bleef de Koeystraat gewoon de Koeystraat maar in 1905 moet er iemand zijn vinger omhoog gestoken hebben in de gemeenteraad want prompt werd de naam van de Koeystraat veranderd naar de huidige naam. Waarom? Joost mag het weten.

1905?  1905 - 1830 = 75!

En die ene met dat vingertje zal gehoopt hebben dat Leopold II een lintje zou komen doorknippen onze Frédéric ter ere!

 

In werkelijkheid waren de Hollanders op de vlucht omdat ze lucht gekregen hadden van een Frans expeditieleger dat net België binnengetrokken was om hun terug te jagen, dat de Fransen dit eerder deden om hun eigen belangen te verdedigen hoeft er eigenlijk niet aan toegevoegd. Het Hollandse landleger stelde op dat moment zo weinig voor op militair gebied dat ze het risico niet konden lopen daadwerkelijk slag te moeten leveren. Ze hadden wel een leger, maar het was niet slagvaardig, en dat hebben ze ook nooit meer gehad. 

@christophe: je zit er een beetje naast wat data betreft en of dat hollandse leger nu zo slecht was weet ik niet. In 1831 hadden die zich gehergroepeerd en vielen ze België binnen en ons samenraapsel van leger was geen partij voor hen. Het is toen pas  dat men hen afdreigde met een Frans expeditieleger dat de Belgische grens was overgestoken.

Terug naar 1830 : het  is wel een feit dat de hollanders gaan lopen zijn uit Brussel ( ik dacht 27/9 en dat is uitgerekend de datum van de feestdag van Wallonië). Vandaar dat de Walen zo'n hekel hebben aan de Hollanders denk ik. Trouwens de "brabançonne" ( oorspronkelijk enkel een Frantalige tekst!) was in het begin gewoon een anti-hollandse tekst. Zo erg dat men in 1839, toen NL eindelijk de Belgische staat  erkende,schoorvoetend en onder druk van de grote mogendheden, de tekst noodgedwongen gewijzigd heeft in zijn huidige vorm. 

En of het Nederlandse leger zo weinig slagvaardig is weet ik niet. In 1940 hielden ze het inderdaad niet zo lang uit tegen de Moffen als wij, maar hun luchtmacht haalde wel meer Duitsers neer dan die van ons. ( Onze vliegers werden trouwens door onze eigen soldaten beschoten) en in Eben Emael zagen onze verdedigers wel Duitse zweefvliegtuigen passeren maar vergaten er op te schieten omdat hun officieren hen zegden dat het bevriende toestellen waren en dat ondanks een versterkte alarmtoestand. Ik heb dat laatste allemaal uit een uitzending op History Channel over de Duitse "special forces" van toen met als voorbeeld de val van Eben-Emael. Buiten deze stommiteiten mag er wel gezegd worden dat de jongens van het fort nog wel gevochten hebben met de moed der wanhoop, maar het fort was veel te snel "kreupel" gemaakt. Om dan toch ook eens met de hollanders te lachen. Diezelfde "special forces" veroverden al snel enkele belangrijke bruggen op de Nederlanders door zich te vermommen als Nederlandse soldaten en de verdedigers namen hen gewoon mee de brug over. Ofte het paard van Troje in 1940.

En vandaag zijn de Nederlanders wel uitgerust met het modernste materiaal in alle strijdkrachten. Dat is niet altijd het geval bij ons, al is men met een inhaalbeweging bezig. Ik haal dit nu niet aan uit Belgisch nationalisme maar als overweging dat als je toch mensen een oorlog instuurt ( wat ik niet toejuich-maar er is wel een zekere realiteit) je die met het beste materieel uitrust en dan daarop niet bespaart, wat enkel decennia lang niet altijd het geval was in België. Denk even aan de tot op de draad versleten c-130 Hercules vliegtuigen.

@ Rudi :

Zouden onze ABL-gasten (Armée Belge / Belgisch Leger) nog altijd schieten met FAL of Vigneron of gebruiken ze tegenwoordig de Minimi van FN ?

En ook uw broek versleten, geweren en toiletten gekuist en het Vaderland verdedigd in een kazerne in de "10de Provincie van België" ?

:-D

Qua geweren denk ik wel dat de ABL goed materiaal hebben. En minimi hebben ze zeker, ook de Amerikanen trouwens. Vergeet niet dat FN een wereldwijd bekend bedrijf is dat aan de hele wereld levert. Onlangs op discovery,  in "future weapons" een reportage over een nieuw machinegeweer van FN dat het "neusje van de zalm " is (state of the art in het Engels). Alleen pech als je in de kogelbaan van zo'n ding loopt natuurlijk, want het blijft een moordtuig.

Ik was bij de raketten (Nike) in Kapellen Erft, ik denk 11de wing missiles. Via google kun je foto's bekijken van diverse kazernes van het ABL  (Arm Belgisch leger :-)) ik denk als je BSD intikt  dat je er op terecht kunt  ...

De enige manier waarop je een land punten kan geven op militair vlak is -jammer maar helaas- aan de hand van hun prestaties in oorlogen. België scoort daar uiteraard vrij slecht wegens jong land en twee keer de moffen tegen gehad, poco pech. Maar de Hollanders scoren echt niet veel beter, de successen die ze behaald hebben zijn soit solo tegen tegenstanders genre de negerkens van de congo, en soit in winnende coalities... om de vergelijking met voetbal te maken maakten zij nog een goal als het al 6-bros was (lacht).
 

Dankzij FN Herstal is ons leger op gebied van lichte wapens zeer goed uitgerust, op dit ogenblik is Holland beter uitgerust als het om hi-tech gaat, maar laat u nooit misleiden door het niveau van uitrusting. Zeer zeker, in de geschiedenis hebben de best uitgeruste legers dikwijls gezegevierd, maar even dikwijls zijn ze de boot in gegaan tegen hoopjes slecht uitgerust ongeregeld, vijftien jaar geleden legden ouwe mannen met een schapenvacht om hun schouders en gewapend met een geweer uit WW2 evengoed een nato-soldaat met een paar tienduizend euro materiaal rond zijn nek omver. En dan zwijg ik nog over de amerikanen in Somalië en Irak.

Maar op de Fabrique Nationale in Herstal mogen we gerust trots zijn als kleine Belgskes, daar wordt kwaliteit geleverd.

In 1962 heb ik tijdens mijn opleiding een FAL gehad.  Een uistekend geweer en mits een kijker treffend tot op 800m.  Haha, nadat mijn geweer "gezeroteerd" was (aangepast aan mijn "oog"), schoot ik vanop 100m 5 kogels allemaal in de roos van pakweg 25cm doorsnee.  Maar dat was volgens de instructeur niet goed, want die vijf kogels zaten over die roos verspreid en dus niet "gegroepeerd".  Ik heb hem dan voorgesteld om even op de plaats van die roos te gaan staan om te zien wat er van zijn kop nog zou oversblijven...   Na mijn opleiding werd ik FALO-schutter.  Dat was een FAL met een zwaardere loop en een pikkeltje waarmee men automatisch kon vuren zoals met een mitrailleuse (20 kogels/seconde).  Een schitterend wapen waarmee ik enkele malen heb deelgenomen aan wedstrijden en op 400m de "kartonnen ventjes" in Leopoldsburg en Vogelsang neerlegde...  Eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat ik bij het doelschieten in Vogelsang slechts éénmaal de roos raakte.