Erfgoeddag

met categorie:  

Musea, archieven en erfgoedverenigingen gingen aan de slag met het thema 'Uit Vriendschap'.

Het resultaat: een verrassende mengeling van blijken van vriendschap en genegenheid doorheen ons erfgoed. Maar er is meer. Ook kinderen uit zes Mechelse scholen gingen aan het werk met de historische vriendschapsverhalen. Zij maakten er hun eigen hedendaagse story van. De twaalf verhalen zijn gebundeld in het (voor)leesboekje Mechelse Maatjes, een boek vol praatjes en plaatjes.  

Meer info en programma vind je op de website van Erfgoeddag.

Over erfgoed gesproken : morgen is het ook de moment om een kijkje te nemen in het Fort van Walem, plaats vol geschiedenis en natuur, recent aangekocht door stad Mechelen, en waarvan het beheer morgen wordt overgedragen aan Natuurpunt.

Hierbij de text van hun uitnodiging:

"In het kader van de "Week van de Aarde" werken we het jaarthema “biodiversiteit” uit op het fort van Walem. Via een uitgestippeld parcours kan je op 26 april het fort ontdekken. We zullen aan de hand van enkele infostanden informatie geven over de huidige en toekomstige natuurwaarden die het fort kan hebben. Door de goede samenwerking met vzw Mechelen Klimaatstad kunnen we het iets grootser zien en zal er ook een klimaatmarkt uitgewerkt worden. 
Op diezelfde dag gaat ook de erfgoeddag door. Het spreekt voor zich dat we daarom ook aandacht zullen besteden aan de geschiedenis van het fort. Om die reden betrekken we nog heel wat andere partners bij de organisatie van het evenement. De Simon Stevinstichting, de heemkundige kring van Walem en de dorpsraad van Walem hebben hun medewerking al toegezegd. 
Om het geheel extra in de verf te zetten, nodigt de Stad Mechelen die dag ook de deelnemers aan de Mechelse klimaatwijken uit voor een (h)eerlijke brunch."

Afspraak dus morgen zondag 26 april, 10-18 u. Dag van de aarde in Fort van Walem 

http://www.mechelsrivierengebied.be/Fort_van_Walem.htm

Mechelse maatjes? aha vandaar dat nieuwe kunstwerk met blauwe hangertjes in de Kruidtuin.

Als ik morgen ergens nog een beetje tijd heb, spring ik binnen...  Het boekje interresseert me wel...

Het is spijtig dat in de titel op de flyer ' Uit vriendschap! ' het vraagteken ( achter het uitroepingsteken ) is verdwenen. In alle officiële aankondigingen staat die er wel en dat heeft zo zijn reden. Vele zogeheten vriendschappen zijn in feite gewone ' ons kent ons ' overeenkomsten waarin elke partij de andere probeert te gebruiken. In die context is dat vraagteken na ' uit vriendschap!? ' wel degelijk noodzakelijk. Enfin, wie daar het fijne wil van weten moet maar een wandeling meemaken met Mechelenbinnenstebuiten vanmiddag om 13u, 14u of 15u met vertrek aan de voorkant van de Lamot. Véél ( heimelijk ) plezier gewenst! De wandeling heet ' Dag Allemaal '.

Terug binnen geraakt voor de regen met één kleindochter die dapper geklost had (kant!) en drie kleinzonen die gefascineerd gekeken hebben naar het spel met het vuur door de glasblazers in het IKA!

En de Mechelse maatjes zijn ook op het droge! Keurig uitgegeven werkje, waarvan ik al een voorsmaakje mocht aanhoren in den hof van Jerom!

't Was een leuke rondleiding om 14.00 uur ... Een grote opkomst, en een fijne toer :-)