Het rommelt bij de stadsgidsen

met categorie:  

(Volgens GVA)

Aan de vooravond van Stadsvisioenen heerst er ongenoegen bij de Mechelse stadsgidsen. Met groepen mogen zij overdag de Sint- Romboutstoren niet meer op.

(...)


In het verleden trok de Sint-Romboutstoren jaarlijks 11.000 bezoekers. De stad hoopt nu elk jaar 30.000 tot 50.000 toeristen te lokken. “Dat zal nooit lukken als wij van de toren worden geweerd”, zegt stadsgids Michel Leriche. Behalve op maandag mogen zijn collega’s en hij van halftien ’s morgens tot vijf uur ’s avonds de toren niet meer op met groepen. Van scholen en verenigingen wordt verwacht dat ze tijdens deze openingsuren een zakcomputer huren.

Volgens mij is dat onrealistisch. Ik ben het eens nagegaan. Buiten de openingsuren die nu gepland zijn, heeft geen enkele groep de toren al beklommen. Wij voelen ons bekocht door het stadsbestuur”, zucht Leriche.

Voorzitter Herman Vermeulen van de Gidsenbond bevestigt dat er ongenoegen heerst. Tijdens de jaarlijkse vergadering heeft hij zelfs al eens gedreigd met een staking. “Laat het duidelijk zijn. We vinden de openstelling van de toren een goed initiatief. Maar wij hadden graag een oplossing gezien voor onze begeleide rondleidingen, want met de nieuwe regeling zijn we absoluut niet blij”, stelt Vermeulen.

(...)

De stad is niet doof voor de kritiek van zijn gidsen. Begin april heeft Rebekka Koch, het diensthoofd toerisme, een onderhoud met de Gidsenbond. “Dan volgt een eerste evaluatie van het project. Wij hopen op z’n minst dat rondleidingen tijdens de voormiddag in de toekomst toch opnieuw kunnen”, zegt Herman Vermeulen. Dak kathedraal ontdekken Het diensthoofd Toerisme benadrukt dat er verschillende formules zijn uitgewerkt voor een ontdekkingsreis in de toren. “Natuurlijk willen wij in eerste instantie het bezoek met onze multimediagids promoten. Schoolgroepen kunnen dat voor 2,5 euro per leerling. Volwassen individuele bezoekers betalen na Stadsvisioenen 7 euro, en hun kinderen 3,5 euro. Wij denken wel aan een voordeeltarief voor gezinnen”, legt Koch uit. Volgens haar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Voor 7,70 euro zullen mensen ook een uitgebreid bezoek achter de schermen kunnen brengen. Je zal dan zelfs het dak van onze kathedraal kunnen ontdekken, en daarvoor schakelen wij uiteraard graag onze ervaren gidsen in”, vertelt Rebekka Koch.

  • Krijgen we binnenkort een staking van de Gidsen ?
  • Of integendeel een interessante rondleiding over de daken van Sint-Rombouts ?
Ik prefereer toch een gids van vlees en bloed, waaraan je een vraag kan stellen als die opkomt.
Zo'n zakcomputer, waarschijnlijk met hoofdtelefoon, zorgt ervoor dat de torenbeklimming een individueel iets is, wat heel wat van de gezelligheid wegneemt.
Een levende gids daarentegen leidt een groep mensen de trap op en vertelt een verhaal, met de nodige annecdotes erbij en af en toe een plezante noot.
Hij kan vragen beantwoorden en is eigenlijk een beetje een entertainer, terwijl zo'n zakcomputer niet meer is dan een domme machine die keer na keer hetzelfde verhaaltje aframmelt.

Ik vermoed dat het financiële plaatje de uiteindelijke reden zal blootleggen: de investering van de ' moonwalk ' zal er moeten uitkomen ( wat ik ook normaal vind ). Per jaar heb je X aantal bezoekers maar dan opgedeeld in Y groepen. Als je dan de kosten van de multimediagids en de live - gids zou vergelijken dan heb je een hoop cijfertjes ( voor mij onbekend maar voor de insiders niet ) en dan kan je wat gaan rekenen waar de meeste opbrengst ligt. Wat veiligheid betreft verkies ik nog altijd groepswandelingen boven individuele beklimmers waar stijgers en dalers mekaar op de trap moeten kruisen, tenzij men op de verdiepingen verkeerslichtjes plaats: 5 min. tijd voor stijgers en daarna 5 min. voor dalers?

Ik kan Herman Vermeulen wel volgen in zijn redenering.  Hopelijk komt er snel een compromis - want zowel de individuele toerist als de groep moeten aan hun trekken kunnen komen.

(foto: Jan Smets  :  Herman Vermeulen)

@luc: Stijgers en dalers komen elkaar hoogstens tegen op de 23 treden naar de "skywalk", de dalers zullen verder de tweede trap gebruiken. Die trap was tot vandaag niet in gebruik omdat hij uitkwam in de kerk. Nu zal dat ook het geval zijn, maar nu is er iemand aanwezig aan de balie en dat was vroeger niet het geval. Vergeet ook niet dat de toren eigendom van de stad is en dat je dus met de andere trap eigenlijk in de kerk terecht kwam en de kerk is eigendom van... de kerk(fabriek). Wat de audiogids betreft : ik heb onlangs nog zoiets gebruikt in Schloss Schönnbrunn in Wenen en ik geef grif toe dat dit uitstekend was. En ook de audiogids die verleden jaar werd gelanceerd voor een stadswandeling is leuk en een goeie basis om de stad te leren kennen. Maar de "petite histoire" krijg je natuurlijk van een gids. Vandaar dat we niks hebben tegen de herinrichting van de toren, maar gewoon een verbod om met groepen de toren op te mogen samen met individuelen is ons probleem. Terloops : in Schönnbrunn was er wel een gids bezig met een groep. Voor een groep gebruik je beter een gids. 20 vrienden die allemaal met een audiogis tegen hun oor rondlopen is minder leuk dan naar een deskundige uitleg luisteren.

Wat betreft de wandeling op de daken: ik heb zo mijn twijfels wegens dezelfde reden als hierboven: de kerk is van de kerk en de daken zijn van de kerk. Ik heb dergelijke wandelingen wel regelmatig gedaan als toemaatje voor groepen toen de zolders makkelijk bereikbaar waren. Maar die zijn vandaag goed afgesloten. Verder zie je dus de bovenkant van de gewelven en kan je ook in de zijbeuken terechtkomen. Een doolhof trouwens, je kan zelf buiten het dak op, maar opnieuw is de opportuniteit de vraag. Ik  zou zo'n wandeling kunnen doen en zo zelfs in de kerk uitkomen, wat nogal een serieus extraatje zou zijn, maar ik kan me niet voorstellen of de kerkfabriek dat wil goedkeuren en ik kan ze geen ongelijk geven.

@rudi: dat de twee trappen gingen gebruikt worden wist ik niet. Toen Sven-gazet, i.v.m. de reddingsoefening door de brandweer, schreef dat ' de torentrap tientallen ankerpunten bevatte ' voor de reddingstouwen, dacht ik alleen aan de ' buitentrap '.

Ik kan me wel voorstellen dat men die ankerpunten slechts op één trap gezet heeft, enfin dat denk ik toch. Nog enkel dagen geduld en we weten het.

 

soms ontdek dingen liever zelf

soms is een gids boeiend

soms oersaai, maakt zeer flauwe moppen of weet er niets van (met een stadsgids zal dat laatste wel behoorlijk meevallen denkek)

maar vrijwel nooit neem ik een audiogids of iets dergelijks (valt meestal tegen)

@stijn: ik volg niet: maak je een onderscheid tussen een gids (' soms oersaai') en een stadsgids ( ' dat zal wel behoorlijk meevallen')? Of bedoel je wat anders?

Een stadsgids is een gids, maar een gids is niet alijd een stadsgids :-) Maar een stadsgids wordt wel verondersteld iets van zijn stad af te weten, anders kan je het beter aan een audiogids overlaten ( of is dat een flauwe mop?) 

@rudi: enkele weken geleden waren we met enkele mechelse gidsen op bezoek op de gentse tentoonstelling ' wandtapijten voor bourgondische hertogen ' en hoorden we de plaatselijke gids het verhaal van Margareta van Oostenrijk doen met verkeerde namen van echtgenoten en verkeerde machtsopvolging. We bekeken mekaar en dachten het onze over de kennis van die museumgids. Het bestaat dus, ik weet alleen niet of stijn het heeft over de pertinente onkunde van zijn gids of over het declameren van een databank.

Ik heb goede ervaringen met audiogidsen in musea, dus ik ben er zeker niet tegen.  Maar ik heb ook zeer goede ervaringen met gidsen van vlees en bloed aan wie je vragen kan stellen en die fijne details en anekdotes kunnen aanhalen.

Ik denk dat je mensen de keuze moet laten: audiogids of live gids.  De stad moet in beide voorzien.

Het probleem is waarschijnlijk dat deze museumgids iets heeft moeten instuderen voor deze rondleidingen, zoals wij dat ook doen voor de rondleidingen van "stadsvisioenen". Dat is al niet makkelijk omdat je deze materie niet genoeg beheerst om er "uit de losse pols" kunt vertellen. Wat wel het geval is met de klassieke wandelingen. Eén vraag aan mij kan leiden tot een heel ander verhaal en een ander gezichtspunt. Maar je moet dan wel opletten dat je op die "zijwegen" weet waarover het gaat en als je dat niet exact weet dan zeg je dat gewoon. Wat nu die Margareta historie betreft: zou het niet kunnen dat die man hier verkeerdelijk het leven van Margareta van Parma bedoelde die in NL algemeen bekend staat als Margareta van Oostenrijk? En ja dan ben je de mist in als je dat pakweg op een nederlandse site gaat opzoeken. Alleen spijtig dat geen van die collega's er de man op attent maakte. Ik heb die naamsverwarring ook nog maar recentelijk ontdekt door gesprekken met NL groepen. Al wist ik wel dat Margareta van Parma in Italië ook als M  V Oostenrijk bekend staat, maar dat dit ook in NL zo was? Trouwens, het was een eretitel die zij van Keizer Karel gekregen heeft en toevallig was ook zij op een bepaald moment "landvoogdes der Nederlanden" Capisce?

ik bedoel inderdaad een gids op een tentoonstelling ofzo die iets heeft moeten instuderen en die er duidelijk minder vanaf weet als ik zelf...dan stoort het mij enorm, vind ik het oersaai omdat ik niet meer naar halve waarheden wil luisteren en duurt het niet lang voor ik zelf afdwaal....

een stadsgids is meestal iemand die in de stad leeft en er graag leeft, interesse heeft, anekdotes kent, ...ed., daarom zei ik dat da misschien minder voorkomt dat een stadgis oersaai is...

niets tegens stadgidsen of audiogidsen maar ik lees liever een boek (of wikipedia ;), met nodige zoutkorrel natuurlijk) en ontdek zelf

@stijn: ok, ik kan terug volgen.

EZn daar gaan we weer -)

Geen enkel multimediatooltje weegt op tegen een goeie gids.

Niettegenstaande de in scene gezette hetze kanselredes/hagenpreken de nationale media haalde en alzo de broodnodige publiciteit voor Stadsvisioenen werd gegenereerd zou de Open VLD nog een extra publiciteitsstunt gepland hebben...

Naar verluidt gonst het sinds enkele dagen in menig Mechels literair café van de geruchten dat o.a. de bekende base-jumpers Johan Vervoort, Cedric Dumont en Tanja Dexters zijn aangezocht om nu zaterdag van de Romboutstoren te springen !

Ik kijk er alvast naar uit !

ik heb het liefst van al een stadsgids, vanwege het "extra" , de levendigere uitleg en dergelijke. Maar een audiogids is héél handig als je niet zo goed kan horen, in een groep van 20 man naar een gids luisteren heeft in dat geval zo zijn nadelen.

Kan de stad het dan niet gelijk de Spaanse toeristen doen, (en dichter bij huis: zoals bij brouwerij Duvel Moortgat),  een gids met micro en iedereen zijn eigen koptelefoontje, afgestemd op de frequentie van de micro van de gids?