QR

met categorie:  



Het was daarstraks op de radio en nu reeds in de krant...

De eerste speciale barcode waarmee informatie in beeld en tekst zijn op te roepen, is afgelopen week geplaatst op de gevel van Utrechts Monumenten Fonds aan de Lange Nieuwstraat.

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de organisatie krijgen alle 120 monumentale panden ven het UMF de komende maanden een plaatje met een zogenaamde QR-code naast de voordeur. Wie die code ’leest’ met zijn mobiele telefoon, krijgt straks op zijn schermpje de pagina op de website van het UMF te zien, waarop alle informatie van het pand is te vinden. Geschreven tekst geven in combinatie met foto’s indruk van de historische waarde van het gebouw.

Lees de rest van het artikel in het
Algemeen Dagblad.

Vandaag in Utrecht.   Morgen in Mechelen ?

En is dit dan het einde voor de (Mechelse) Stadsgidsen ?

  • Deze codes betaan al erg lang in het Japanse straatbeeld, waar iedereen met een mobiel toestel het internet consulteert.
  • Verder denk ik dat het idee om te denken dat een stadsgids vooral informatie overdraagt, al jaren niet meer geldt. Een stadsgids vertelt verhaaltjes en maakt een context. En dat kan digitaal ook wel, maar dan niet door gewoon per lokatie één enkel verhaaltje (en steeds hetzelfde) te vertellen.

geef mij maar een levende stadsgids hoor. Veel persoonlijker en levendiger.

En dan hoef ik ook geen hoogtechnologische gsm te kopen, dat ding is voor mij een telefoon en niks meer.

In de gazet van onze Sven stond dit weekend een soortement bericht (van onze Sven) over een persoon uit Schriek (Dominick Vansevenant) die met zijn Oost-Vlaams bedrijf (Arena Solutions) een zakcomputer op de markt brengt, die je gidst in de Sint-Romboutstoren.  De stem, die je begeleidt, is die van Pol Goossens (Frank uit Thuis).

Ik heb me al rotgesurfd op een digitale versie van het artikel, voor een link hier, maar tot nu toe noppes.

 Als het niet op het net staat, bestaat het dan wel? :-))

Geef mij ook maar de gids van vlees en bloed, tot nu toe ben ik vijf keer met een gids door mijn eigen stad getrokken, en dat waren vijf positieve ervaringen. Een keer ben ik met een interactieve electronische gids door Brussel getrokken en dat was een tegenvaller van formaat, halverwege gestopt. Maar goed, 't is niet omdat het mijn ding niet is dat er geen publiek voor is. Voor mij is het meer "én", en niet "of". Voor elk wat wils.

@ Christophe :

Dat is te begrijpen, met al die sexy stadsgidsen.

:-D

Foto Gimycko