Groen & Wit en Geel & Rood

met categorie:  

Groen & Wit...

...en...

Geel & Rood

Alleen stond er bij beide foto's geen jaartal bij.  Jammer !

 @ Gim

 

Beide ploegen waren de vooroorlogse  teams van groen-wit en geel-rood. WO II wel te verstaan al zouden de outfitjes het anders laten veronderstellen.

Maar de Racing was toch de beste ploeg van 't stad. Tot nader tegenbericht of luidruchtig gegniffel van andersdenkenden.

@ Jef :

Ik was wel overtuigd dat deze beelden een pak ouder zijn dan deze hieronder...

...of slechter onderhouden.

Beide beelden worden nu aangeboden op eBay.

BTW : Wie is nu eigenlijk de Ploeg van 't Stad ?

:-D

 @ Gim,

               laatste foto is van augustus - september 1951 ( rouwband overlijden Kan . Dessain ).

Voor de bovenste KV foto tip ik op oorlogsjaren maar de Jos Nijs zal ons daar meer kunnen over vertellen alhoewel ik er ook alle voornamen zou kunnen opplakken.

En onze Louis in de States speelt die niet meer mee ?

@ GL :

Aside our Louis USA, zijn er nog wel meer 80-jarige Kakkers of Racingers die, met een duidelijke finesse, de toetsen van hun PC kunnen beroeren, inzicht hebben in het doolhof van deze Blog en over een fenomenaal geheugen beschikken aangaande KV of Racing.

Maar onze Louis USA mag natuurlijk altijd helpen.

:-)

 Wat de foto van Racing betreft tip ik op dezelfde periode, oorlogsjaren dus met vooral één bekende , de Jang Haemers die verschilende jaren uitbater was van het clublokaal onder de tribune.Pikante anekdote, de Jang werd levenslang geschorst om een arbiter ........De racingers zullen het mij niet kwalijk nemen.De geschiedenis moet zijn recht hebben.

@G.L. die Jang van U heette wel Franço!s Hamers. Hij was een grootnonkel van me en heeft jaren Café Franço!s opengehouden, tegenover Racing-stadion. Naast Meubelen Van de Put...Maar dat van die arbiter enz. dat is wel juist!!!

Beide foto's dateren van +/- 1931. Dus een heel stukje voor WO II.

@ Eddy Luyten, Ik heb altijd gehoord dat Hamers Jean heette en zijn dochter Jeannine sprak toch nooit over een François....  In het Racing gedenkboek staat hij trouwens steeds vermeld als J. en Jean Hamers.

Het was op 11 april 1948 op Cercle Brugge dat Hamers, toen kapitein van de ploeg, arbiter Pierre Theunen een ferme peer verkocht  en daarom levenslang werd geschorst.  Daarna heeft hij jarenlang het chalet van RCM opengehouden.

@ Gimycko: De oude foto van RCM situeer ik tussen 1930-1935.

Bij oud-speler Gaston Giraud (die zowat 30 jaar Café Breugel in de Hallestraat uitbaatte) had mijn vader 's maandags en 's zaterdags zijn vaste stek.  Daar was immers het supporterslokaal van "De Racingboys" en Dôôre Nouwens, een goede vriend van mijn vader, was er ook vaste klant.

Dôôre heeft begin jaren '30 met de nationale ploeg nog in Uruguay  gespeeld.  Zo'n reisje moet  in die tijd wel een hele belevenis geweest zijn.

Monne, de broer van Gaston Giraud hield (geloof ik) het café op de hoek van de Katelijnestraat met de Centjesmuur open.

En een toemaatje: toen ze in '48 kampioen in 2e nationale werden, bepaalde het reglement van de KBVB dat de maximumpremie die de spelers mochten krijgen 42.000F/seizoen was.  Voor die habekras doen de huidige spelers hun nestels zelfs niet meer vast... 

 Eddy, luister voor één keer eens naar mij en lees wat Roger schrijft over Zjang Haemers.Het zal mij altijd bijblijven hoe die man destijds in zijn lokaal ons pippejoentjes leerde beleefd zijn.Hij deed dat vadelijk zonder roepen of tieren.En wij van de Malinois keken daar naar op.

 Roger, den Dôôre Nouwens is die later niet verzorger van de eerste ploeg geworden ?

@G.L. " leerde beleefd zijn............zonder roepen of tieren" ;-D)))

éRoger enG.L. ge hebt gelijk, ik doe asse op mijn hoofd. Ik verwarde met een andere Hamers. Schoenmaker blijf bij uw leest zou ik zeggen; voetbal is eigenlijk niet mijn dada...

 Jos, toegegeven ge zult er korter bij zijn dan ik maar toch even rekenen.

Den Bert is geboren op 28 juni 1917 en was 16 jaar als hij in de eerste ploeg debuteerde.Dan zijn we al in 1933.Volgens mij ziet hij er op deze foto toch ouder uit dan 16jaar.De waarheid zal zoals altijd weer ergens in het midden liggen denk ik.Maar ik geef ootmoedig toe dat ik ernaast zit wat oorlogjaren betreft.

Het lijken weer echt de oorlogsjaren met die stoorzender van hierboven.

@ Eddy, we zullen dat met zekerheid niet vertellen bij de Mechelse preken maar dat het zaterdag niet zal vermeld worden vanop die appelsienkist kunnen we niet garanderen. 

@ Roger Kokken

Het cafe op de hoek van de Katelijnestraat en de G Gezellelaan heette "TRAM" en idd.

Monne Giraud heeft dat jaren opengehouden.

Gaston Giraud en zijn vrouw Els hielden idd. cafe Breugel open, dat gelegen was juist naast De Keizerin op de Grote Markt.

Daar was ook de verzamelplaats van de taxichauffeurs die er rechtover hun standplaats hadden.

@ G.L.: bij mijn weten is Dôôre Nouwens nooit soigneur geweest.  Ik vermoed dat je verwart met Pierre (Pitje) Claes.

Hierboven: de Racingstoet in 1948.  2e van links: mijn vader en uiterst rechts Gaston Giraud.  Mijn moeder (met witte linten op de hoed) staat rechts achter mijn vader.

 Roger, wie ben ik om u tegen te spreken.We kunnen er mischien nog een kwiske van maken.Waar deze foto is getrokken en ter welke gelegenheid.Allé Racingers.

Kijk, den tram.

G.L.  Die foto werd genomen in de Consciencestraat tijdens de Racingstoet door 't stad n.a.v. de kampioenstitel in 2e in 1948.  De tramsporen waren  die van lijnen 1 en 2 die van het station respectievelijk naar de Racing en Pasbrug voerden.

Bedankt Roger voor den uitleg en een brokske geschiedenis.Zo iets daar hebben we wat aan.

@ Eddy, als die asse nog op je hoofd ligt, mag je ze er nu terug afhalen :-)

Bij Gaston Giraud kwam ik regelmatig als jonge gast in café Breughel. Twee sympatieke mensen en zijn madam serveerde toen al "pommes alumettes", dunne frietjes een lekkernij.

Gimycko,Die laatste foto van FCM.staat mij bekent voor.maar er zijn en paar spelers waar ik de naam van vergeten heb ,Louis

 Vermits Louis gevraagd is, hier gaan we dan maar.

Laatste foto van Malinois hierboven dateert uit 1951.

Bovenste rij van links naar rechts : Lembrechts , Coppens , Denteneer , Laureyns , Andries en Volkaerts.

Onderste rij van links naar rechts : Van de Driesch ( e ) , Weemaes , De Cleyn , Heymans en Wijns.

In orde Jos Nijs ?

@Louis Wyckmans: geheugen nu opgefrist?

@ Roger Kokken

 

Hij heette Jan Hamers (mijn grootvader - geboren in 1911), maar hij werd Jean genoemd.

En hij had de Nederlanse nationaliteit, reden waarom hij (volgens mijn grootmoeder toch) niet meer in de nationale ploeg mocht spelen.

 

@ Nathalie, ha, dan is uw mama wellicht Jeaninne die in 1961 in de 1e Grieks-Latijnse van 't Lyceum 91% behaalde en nadien in Gent aanvankelijk voor doktoor heeft gestudeerd en er een vriend had die "Miko" heette  :-)