Art deco badhuis begint aan tweede leven

met categorie:  

Een artikel dat ik schreef voor StampMedia. Volgens mij is dit wat met onze "Ouden Dok" moet gebeuren en vermeld dat dan ook op het einde.

Voor een frisse duik kunnen Antwerpenaren vanaf 30 maart weer terecht in het gerenoveerde zwembad in de Veldstraat. Naast een zwembad zal het gebouw vanaf nu ook een hammam en een luxueus badhuis gaan huisvesten. 

 Foto: Gil Plaquet

Openbaar badhuis

Een badkamer in huis: het lijkt een evidentie. Wanneer het zwembad/badhuis in de Veldstraat echter oorspronkelijk werd neergezet was het allesbehalve dat en ondanks het feit dat in de laatste jaren veel huizen in Antwerpen-Noord gerenoveerd en van sanitaire installaties voorzien werden, zijn nog niet alle huizen ermee uitgerust. Daarom is er nog steeds nood aan het klassieke openbare badhuis en zullen er op vrijdag en zaterdag 4 baden en 4 douches, gerenoveerd in de oorspronkelijke stijl van de jaren ’30, ter beschikking staan.

Wellness

Bovenop dit alles krijgt het complex nog een extra dimensie: wellness. Naast het zwembad en de traditionele badkamers omvat het complex nu ook een hammam en een oosters badhuis met twee kruidenbaden.  Aansluitend werd ook de brasserie in een fris maar retro kleedje gestoken om na het zwemmen of kuren rustig met een glas na te kunnen genieten.

Tot in de tegels authentiek

Het uit 1933 stammende gebouw in art deco-stijl is het oudste nog bestaande zwembad in Antwerpen. Onder het toeziend oog van monumentenzorg verwijderde een tegeltikker zorgvuldig alle oude tegels om ze nadien te hergebruiken in het gerenoveerde gebouw. Het resultaat is adembenemend: de authentieke glasramen, tegels, trapleuningen en deuren doen de bezoeker zich, al is het maar voor even, in de eerste helft van de vorige eeuw wanen. Het heeft drie jaar geduurd om het geheel af te krijgen maar het resultaat mag zeker gezien worden. De hele operatie was een samenwerking tussen stad Antwerpen en Sportoase NV. Deze laatste zal het complex effectief gaan uitbaten.

Voorbeeldfunctie

Het project stelt een zeer mooi voorbeeld voor een gelijkaardige situatie in Mechelen. Daar werden nu bijna acht jaar geleden de deuren van “Den Ouden Dok” gesloten. “Verouderd en asbesthoudend”, klonk het. Meerdere initiatieven hebben sindsdien geprobeerd de renovatie op gang te krijgen maar tot op heden is er nog steeds niets concreets ondernomen. Zeker nu er tegen 2011 een nieuw overdekt zwembad komt aan recreatiecentrum De Nekker lijkt het erop dat het gebouw dat Mechelaars decennia lang van sanitair en zwemgenot voorzag nooit meer zal opengaan. Hopelijk toont dit Antwerpse voorbeeld dat het toch de moeite loont te investeren in de renovatie.

Op 28 maart kunt u tussen 11 en 18 uur alvast eens een kijkje gaan nemen in de Veldstraat te Antwerpen. Voor de officiële opening is het nog even wachten tot maandag 30 maart.

Meer info op http://www.sportoase.be/veldstraatweb/

© 2009 – StampMedia – Gil Plaquet

 

oei oei, Gil, jij durft... de Mechelaars zo de les lezen door hen Antwerpen als voorbeeld stellen ... denk je dat Bart en C° nu nog durven toegeven dat dit eigenlijk een goed idee zou zijn voor Mechelen ook... :-) ... nu zijn ze hun unique selling proposition kwijt ... en is die niet belangrijker soms dan de grond van de zaak (grijns)...

En toch en toch Gil, in Roubaix hebben ze er een Cultuurtempel van gemaakt een museum voor textiel. Waarom ook niet he.

Of wacht is, wat denk je van: een afgedankt expo-station als museum voor spoorwegen.

Mooie reportage :-)

@ Gil

Je hebt duizend keer gelijk dat we in Mechelen krek hetzelfde MOETEN doen met onze oude zwemdok annex bad- en stortbadinstallaties. Helaas zijn wij niet meer in de mogelijkheid om ons zwembad te herstellen in de originele vorm want die hebben ze in de vijftiger jaren totaal omgebasteld naar de zwemhalle zoals ze er nu nog staat te verkommeren: LELIJK MODERN! In: www.beeldbankmechelen.be/ kan je genoeg materiaal vinden van hoe onze originele zwemdok er uit zag. Jammer maar helaas! De jaren vijftig hebben al dat moois op het stort van de modernisering gegooid.

Ik heb als oorlogskind samen met de ganse familie nog veel gebruik kunnen maken van de ligbaden rond, en de stortbaden achteraan het gebouw. Zwemmen kwam er tussen 1946 tot de eerste miskleunverbouwing die de ziel uit deze sociale gezondheidstempel rukte. 

Voor mezelf is al wat rond het eigenlijke zwembad ligt de moeite meer dan waard om daar ' iets ' mee te doen. Op dit eigenste ogenblik zou ik stellen: gooi dat zwembaddak eraf, plaats een glazen koepel in de plaats en maakt er een wintertuin van. Indien je de bodem van het zwembad wat egaliseert en de beton eruit kiepert dan is er misschien nog mogelijkheid om de zijgevel naar de keerdok wat open te trekken. Mensen die goed kunnen tekenen kunnen daar wel een mooi ontwerpje in vinden. Er is plaats zat voor alle mogelijke activiteiten buiten het zwemmen zelf. Het zou misschien een oplossing zijn om in de ( komende ) crisistijd een hoop vakmensen werk te geven ( zo is het trouwens in WO I gebouwd ).

... en nu een Googleprentje: laat je fantasie maar gaan!

Nog méér plaatjes van (schaarse) interieurelementen uit de glorieperiode van 'den ouwen dok' om mensen met fantasie op weg te helpen;  

(foto: Jan Smets)

(foto's: Koinsky)

Overigens: knap artikel Gil!

@Luc : Ikke gene lift tegen den toren, gij gene wintertuin in de zwemdok, en daarmee gedaan !!! :-)
 
 
Nu effe serieus, je mag zeggen wat je wil, die ouden dok ademt pure nostalgie uit met zijn speekbakken en zijn mooie tegeltjes.
De oudere Mechelaars hebben natuurlijk mooie herinneringen aan deze zwemdok, maar de jongere generatie heeft er zelfs nooit binnengeweest.
Sinds 1975 was er de nieuwe zwemdok in de Leliestraat en vanaf dan ben ik zelf ook niet meer in de oude dok geweest, omdat ik zelf van den Hanswijkenhoek was en de nieuwe toen plezanter was.
 
Is den ouden dok nog maar 8 jaar dicht ??
Dat leek mij langer.

 

Ik ben er in de jaren 80 nog elke vrijdag met school gaan zwemmen,

jaren aan een stuk.

In de nieuwe ben ik helaas niet welkom dus ga ik altijd naar Hofstade.

 @ Luc

De betonboeren hebben hun fantasie hier reeds lang laten werken.Nog even laten sudderen tot het nieuwe Nekkerbad open is en dan spreekt er geen mens meer over den ouden dok maar over    " residentie keerdok ".Zo simpel is dat.

@ GL :

Dat klopt !

Binnenkort wonen The Rich and Famous allemaal in Residentie Keerdok / Aoven Dok en wordt dat hele gebied de Mechelse Docklands genoemd.

:-)

of 't eilandje ?:-)

 't Schiereilandje zou kunnen.

Eerlijk gezegd ben ik echt wel benieuwd wat er de volgende jaren met dit gebied gaat gebeuren. Mercedes garage, slachthuis ... een nieuwe toekomst, ja, maar dan niet zonder het verleden te vergeten ?

@jan g.: point taken en inderdaad de originele elementen moeten zeker behouden blijven in de nieuwe functie. Uitbating als zwembad vind ik niet meer realistisch dus je moet er iets anders voor vinden en dat is nu net de uitdaging. Als ( ALS ) er asbestvervuiling is in dat zestiger jaren betonnen dak- en murenconstructie, dan moet dat weg en vervangen worden door ' iets anders '. Het regent er sowieso binnen bij iedere regenvlaag. Op dit ogenblik lijdt het aan de mechelse ziekte: laten staan tot het inzakt, en daar verzet ik me tegen. Op de zijlijn gaan staan en jammeren zoals G.L. is geen optie.

 Luc heeft weer te kort bij de fles gezeten.

Inderdaad Luc. Ik vraag me wel af hoever het dossier ondertussen staat. Er zijn door Monumentenzorg enkele studies uitgevoerd in verband met de stabiliteit en de kenmerken van deze bouw, maar het is de laatste tijd weer erg stil rond dit dossier.

@ Luc : Er is absoluut geen asbestvervuiling. Dit was een VLD drogreden om het voor de stadskas te dure stedelijke (!) zwembad -mana militari- te sluiten. Het geplande zwembad op de nekker wordt bekostigd door de provincie, door enkele randgemeenten en ook een beetje door de stad Mechelen. Dit is in geld uitgedrukt veel goedkoper voor de stad Mechelen. De extra ziekenhuiskosten door het toegenomen aantal vetzakken na de sluiting van een zwembad laat ik even buiten beschouwing aangezien het stedelijk ziekenhuis ondertussen ook al opgedoekt werd, zo dacht ik.

Betreffende de 'Mechelse ziekte' zoals Luc ze noemt : ik vind toch dat de huidige bevoegde schepen Karel G betreffende de oude zwemdok nog wel wat krediet verdient . Vergeet niet dat hij op amper 2,5 jaar beleidsvoering toch al enkele zeer uitmuntende prestaties op zijn palmares heeft staan : 1) plaatsing van een signalisatiebord autodelen, 2) toegekeken bij boomplanting door Mechelse Vrijwilliger Goran, 3) medewerking bij candid camera opname Vinci Parking Grote Markt, 4) toegekeken bij boomplanting door een oud meke, 5) plaatsing luchtpomp aan de zeeridder, ...

 Luc, de valies vol en ik sta liever langs de lijn dan hoog van den toren blazen.Wie het schoentje past trekke het aan .

Erg interessant SMT. Blijft natuurlijk de vraag wat de nieuwe bestemming wordt van het gebouw.

 Gim, bedenk nog eens een andere uitleg want er zijn nog lezers die niet geloven dat het ding met de grond gelijk gemaakt wordt.Weg " oaven dok ".Het kan natuurlijk zijn dat ze links of rechts een torentje laten staan zoals op de Liersesteenweg.En ge weet dat er eens ene voorstelde om dat te gebruiken als pispaal.

Als smaakmaker kan je je onderstaande foto wel voorstellen in onze dok. Een eigentijdse versie ( uit M&L nov 1991 ) zou zeker niet misstaan.

 

@ Peter : Misschien het Jan Van Cant Museum ?  ;-)

Das een idee, subsidie-dossiertje indienen ? :-)

Voor mij mag het opnieuw een zwembad worden en ik zal de eerste zijn om er een baantje in te gaan trekken, als ik van Koen Anciaux tenminste ne short mag aandoen, want in een zwembroekske sta ik ni zo goed :-)

Maar als het niet zo is en het wordt afgebroken, zal ik er ook niet van wakker liggen, hoor.

Ik zou het gewoon spijtig vinden.

 

Voorlopig blijft het dus dat van hierboven speciaal voor onze Louis in de States.Maar nu dat ge er mij doet aan denken zullen we het dossierke eens opnieuw moeten bovenhalen.

Als ik de foto's van de antwerpse zwemdok bekijk in de gazet van de Sven, hiersie:

http://albums.gva.be/publish/default.aspx?aid=1390

dan is die van Mechelen toch iets anders !

 

 Jokke, nu moet ik u gelijk geven.Het was een pracht van een bad maar ze hebben het laten verloederen.Waarom dat is een goeie vraag want daar zit juist zoveel asbest in als die expert op papier heeft gezet . Hm. Zo kunnen ze de halve stad afbreken.

Voor hen die "den ouwen dok" niet gekend hebben...   Tot 1955 heb ik me tijdens het schoolzwemmen nog in de kleedhokjes op de galerij omgekleed.

Juist Roger, maar die dok is reeds in de jaren 50 aangepast, neen ? Weg met die grote ijzeren overspanningen :-)

Al het ijzerwerk en de galerijen werden in 1955-1956 (dacht ik)  afgebroken.  Het plafond werd verlaagd en het zwemdok kreeg dan een blauw geverfde "hemel" met  spots.  Waar voordien een koord de "afsluiting" vormde tussen het kinderbad en het "diep",  werd er nadien een tussenmuur gebouwd.

 

Even het geheugen van de mensen opfrissen.Reeds sinds midden de negentiger jaren onder bewind van de heer Bervoets werd door het Vlaams Belang in de gemeenteraad aangedrongen op dringende reparatiewerken aan onze zwemtempel.Reeds toen bleven de ingrepen beperkt bij lapmiddelen en was het duidelijk dat men er vanaf wou.Uiteindelijk heeft men moeten sluiten wegens te gevaarlijk.In de jaren die volgden hebben wij nog verschillende keren " den oaven dok " geagendeerd met het verzoek een degelijk dossier te openen.Dit telkens op aanvraag van verenigingen en individuele burgers.Helaas zonder gevolg.Het was den asbest, het was de kuip die lekte, het was de verwarmingsinstalatie die rookte, het was van alles en nog wat.De echte reden heeft men nooit willen toegeven.De betonboeren en projectmannetjes.Maar we zullen op verzoek nog eens een aanloop nemen.Dat is wat anders dan aan de zijlijn staan hé Luc. 

Het is een oud gebouw, en de enige grandeur die het ooit uitgestraald heeft bestaat enkel nog op een paar verbleekte zwart-wit foto's. Jammer doch helaas.

De echte reden waarom het kot beyond repair is, die ken ik toevallig wel: het is op, versleten en bovenal kost het in onderhoud stukken meer dan een nieuw zwembad. En daarbovenop komt nog eens dat er op de plaats die het krot inneemt een mooi woonproject kan ingeplant worden, of al zetten ze er een winkelcentrum, who cares, alles is toch beter dat wat het nu is.

Mij zul je ook niet horen zeggen dat alle oude gebouwen tegen de vlakte moeten, maar het tegenovergestelde -tegen elke krocht een plakske van beschermd monument nagelen- is toch ook wel verre van ideaal.

Het is tevens mijn overtuiging dat men is staat is daar iets in de plaats te zetten dat het huidige op estethisch vlak vele malen overstijgt, en dat daarmee een zogezegde 'betonboer' stinkend rijk wordt he, awel: het weze hem of haar van harte gegund.

@g.l.: uw ploeg 15 jaar geleden iets ' laten agenderen ' is niet hetzelfde als er nu iets voor doen. ' We willen op verzoek nog wel eens een aanloop nemen ', op die manier zult ge niet veel zieltjes ronselen. Een brief schrijven naar sinterklaas zal meer effect hebben.:-)

 Luc, wat hebt gij tegen mensen die " luisteren naar " en " zich inzetten voor " Jan Modaal in deze stad.

@g.l.: ik heb niks tegen mensen die luisteren en zich inzetten voorde gewone man, op wie doelt ge eigenlijk?

Christophe,

Dit "krot" is een beschermd monument en dat hoort het ook te zijn. Elke architectuurstudent(e) zal je dat bevestigen. Ik zal hier geen onderbouwd exposé afsteken waarom, dat vind je wel elders. En: een woonproject, ok, er is genoeg ruimte in de omgeving voor een woonproject for the rich and famous (de poenpakkers maw). Kom nu niet aandraven met de apologie van de betonboeren, die kunnen we missen als de pest.

Frans

 

 

En toch is het juist wat Christophe zegt, om gebouwen te behouden moet je steeds weer aantonen dat het de moeite is om het niet af te breken. En dat doe je met agrumenten.

Als er niet voldoende mensen overtuigd zijn van het nut van het behoud van het gebouw dan mag je het zeker vergeten.

Hier een fraai voorbeeld van een "beschermd monument" (Begijnenconvent)

(foto R. Kokken)

Jamme Roger, dit pand is in een recent verleden van eigenaar veranderd! Er is trouwens nog een stukje van de affiche van de notaris te zien op uw foto!

Dit zou alleen maar beter moeten worden, tenzij dat het nu in handen zou zijn van die fameuze eigenaar op den hoek van de Markt-Koeistraat!

@ Jokke, Dan is de nieuwe eigenaar blijkbaar niet erg gehaast  om dat beschermd monument terug de nodige luister te geven.  De foto dateert van 31.05.2008...

@Roger: hoeveel kilo papier zou men moeten versmossen om van de commissie van "Schandlappen en complimenten" de toelating te krijgen één nagel uit die voordeur te mogen verwijderen?

Wat ik ook eens graag zou weten:

Wie zijn die zgn. 'betonboeren'? Kan mij iemand één voorbeeld geven van zo een persoon die vandaag actief is als betonboer en waar men die activiteiten of het resultaat ervan kan gaan bekijken?

Net achter de oude zwemdok is er een actieve betonboer. Superhandig toch !

aan de ene kant wordt er volop gezaagd dat "de stad" teveel geld uitgeeft aan vanalles en nogwat,  aan de andere kant wilt men dan dat "de stad" onnoemelijk veel geld uit gaat geven om 1 monument op te knappen .... 

Als er betonrot in het gebouw zit, en als de kuip inderdaad lekt, zal het er onder en rond die kuip ook niet echt gezonde beton zijn. Renovatie is dan gelijk aan afbreken en opnieuw opbouwen.

Staat er vandaag toch een artikeltje in de de Standaard over den Dok zeker ... Schepen Geys vertelt dat ze nog niet weten wat er mee aan te vangen. Merkwaardige timing. :-)

Bouwsels kunnen ontworpen worden door architecten of ingenieurbureaus. Om het simpel te houden nemen we aan dat de architect iets stevig én mooi tracht af te leveren. Een ingenieurbureau levert stevige dingen af en als het tegenzit, zonder de minste fantasie. In dat laatste geval spreken we over betonboeren. De enige vraag die zij stellen is ' hoeveel kubieke meter beton het mag zijn '.

Luc, dat is de dikste kul die ik hier al gelezen heb, maar als je werkelijk overtuigd bent van je eigen gelijk, geef dan eens twee voorbeelden:
1: een mooi en stevig bouwsel van een architect.
Waarom is het stevig, Waarom is het mooi en Wie is de architect.
2: een stevig bouwsel zonder de minste fantasie van een ingenieursbureau. 
Waarom is het stevig, Waarom is het fantasieloos en Welk ingenieursbureau?
Schiftingsvraag: Noem 1 betonboer bij naam.

Allez vooruit, ik ben eens curieus. Als ge niet kunt antwoorden moogt ge ook rond de pot draaien (lacht).

Katrientje,

Vermits het hier om een beschermd monument gaat, hoeft de stad daar geen gigantisch bedrag in te investeren. Er bestaat ook nog iets als subsidies voor beschermde monumenten.

Ik heb overigens de indruk dat jij dat gebouw nog nooit van binnen hebt gezien. Het behelst véél meer dan de zwemkuip alleen. Dat weerhoudt je er niet van als "deskundige" en kenner van dit dossier naar voren te treden. Mensen met zo'n kennis over bouwkunde en beton, daar is veel vraag naar...

@FransG: Heeft er iemand de stabiliteitsstudie kunnen inzien ? Want die is wel degelijk gemaakt.

@christophe: ik zal beginnen met de schiftingsvraag: Bureau Arcadis. Ik heb er geen prentjes van maar wat zij zinnens zijn met de R6 rond Mechelen valt niet onder de noemer: sierlijk. Je krijgt een verhoogde snelweg ( max. snelheid 120 km/u ) van de E19 tot over de spoorweg Antwerpen - Brussel. Drie openingen: Antwerpse steenweg, Lierse steenweg en daar tussenin een doorsteek voor de fietsers. Steek je licht maar eens ergens op. Iedereen heeft allang zijn handen met Vim gewassen want de R6 is een gewestweg en ' daar kunnen we niks aan doen '.

En nu speciaal op verzoek: effe rond de pot draaien: tja, wat is mooi? Voor de ene is dat .... blablabla... ;-)

 Christoffe, wat ben ik u dankbaar dat het eens door iemand anders gezegd is.

@ FransG, Het opnemen voor " den oaven dok " siert u.

En waarom moet hij nu verdwijnen ? Omdat loftjes verpatsen veel meer opbrengt dan kinderen laten zwemmen.En betonboeren hebben helemaal niets met beton te doen maar met profijt en gewin.Punt ander lijn.

 Voilà, nu weet ik tenminste wat een betonboer is, namelijk; een aannemer van grote infrastructuurwerken waarbij gebruik gemaakt wordt van beton, een mengeling van cement, zand en kiezelsteentjes. Men kan natuurlijk autostrades in art-deco stijl gaan aanleggen maar voor mij hoeft dat niet echt, verder rij ik liever over beton en asfalt dan over kasseien dus wat mij betreft: hoera voor de betonboeren!

En dat die mensen schandalig veel Winst maken..... wel, des te beter zeker want als ze verlies maken vertaalt zich dat meestal in een stijging van de werkloosheid. Ik werk zelf ook het liefst bij een werkgever die winst maakt, maar allez soit, dat zal wel aan mij liggen (lacht)

fransG, je hoeft niet te schimpen, ik geef grif toe dat ik dat ding nooit van binnen heb gezien, ik heb em zelfs nooit open geweten.  Maakt dat wat uit? Ik reageerde met ALS op het feit dat er gezegd werd dat de kuip lekt, dan mag er voor mijn part binnen nog een gigantische bibliotheek staan! En "deskundige en kenner"... tja, kan er ook niet aan doen dat ik in die materie ben opgegroeid eh, ik hou al sinds ik kan kruipen eenmaal meer van bouwwerven dan van barbies. Daardoor weet ik wel iets meer dan de doorsnee mens, maar nergens heb ik beweerd een kenner of deskundige te zijn. Gelijk ik al zei, ik heb alleen ALS gezegd.

Subsidies dekken een deel van de kosten, de rest zal toch ergens anders vandaan moeten komen.

Katrientje, ALS  ik eerlijk en objectief mag zijn als deskundige en als kenner moet ik u melden dat fransG nog uiterst zacht en lief is in zijn bewoordingen jegens u. Uw geleuter over iets wat ge niet eens ooit in 't echt gezien hebt doen me echt besluiten dat schijtwijven gelijk gij eigenlijk nooit hadden mogen leren schrijven. Den blog zou voor Ubermenschen zoals ik veel minder enerverend zijn mocht hij gespeend zijn van jouw oeverloze prietpraat  ;-)

Grellig, toch, die grote (uber)menschen !

Als ik SMT goed begrijp is deze blog eigenlijk alleen voor Idiots Savants en niet voor Blue Collars (en vrouwen).

;-)

Intussen op het Nieuwsblad:

MECHELEN - Het oude zwemdok aan het Rode Kruisplein staat al 8 jaar leeg. Toch heeft de stad niet meteen concrete plannen met dit beschermd gebouw.

Het oude zwembad aan de Veldstraat in Antwerpen werd vorig weekend met veel pracht en praal heropend. Maar ook Mechelen beschikt over zo'n mooi zwembad, alleen staat het al acht jaar te verkommeren. Het zwembad dat in 1924 zijn deuren opende, werd in mei 2001 gesloten.

'Het is niet zo dat het verkommert', zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys (SP.A). 'Het is een beschermd gebouw en wij onderhouden dat.' Enkele hoogdringende herstellingen zijn gedaan en binnenkort wordt een aannemer aangesteld om de zwam die begint te ontstaan in de muren tegen te gaan. 'Concrete plannen over de bestemming zijn er nu nog niet', vervolgt Geys, 'maar er zijn enkele pistes die we kunnen nemen. We wachten af hoe de plannen voor het Keerdok zullen evolueren. Meer kan ik hier nu niet over zeggen.'
(...)
De stad heeft volgens Bertrand een verantwoordelijkheid als eigenaar om het zwembad een nieuwe invulling te geven. Hij hoopt dat de stad dit art-nouveaugebouw niet zomaar van de hand doet en vervangt door een winkelcomplex. 'Ik hoor geruchten over plannen met het Keerdok waarbij men ervan uitgaat dat alles platgegooid kan worden en er een winkelcomplex kan komen', zegt Bertrand. 'Maar niet alles wat op dat Keerdok staat, zoals de betoncentrale, is eigendom van de stad, dus ik weet niet hoe ze die plannen willen realiseren.' (kvm)

"Geen concrete plannen met het gebouw" :-) Geestig. Is het niet algemeen geweten dat leegstand de grootste garantie biedt op een snel verval ? Naar mijn bescheiden mening heeft een stadsbestuur dat een gebouw moedwillig gedurende 8 jaar laat leegstaan een vrij concreet plan met desbetreffend gebouw.  

Indien ik mij niet vergis is den dok het eerste en sinds 2001 ook nog steeds het enige gebouw in gans de wereld dat ooit mana militari werd ontruimd wegens 'asbestgevaar'. Dringende evacuaties van dergelijke gebouwen worden wereldwijd eigenlijk alleen ondernomen bij brand, instortings- of ontploffingsgevaar. In Mechelen dus ook bij ne zwemdok waar wat veilig verpakte asbest in zit. Werelduniek ! Uiteraard nadat er voor het eerst in de geschiedenis van de stad een schepen van veiligheid was aangesteld die in zijn vrije tijd ook een niet onaardig grondspeculant was. Vraag maar aan baron Michel. 

Soit, nadat dit 'levensbedreigende asbest' wreed alijs werd verwijderd ( Persbericht : "Mechelen Noord is terug veilig" ) was het vervolgens het aloude truukje dat gebruikt werd om een gebouw in definitieve leegstandpositie ( vervolgens verloederingspositie en binnenkort afbraakpositie ) te brengen : "Laat ons voor de veiligheid eens een stabiliteitsonderzoek uitvoeren en dit uiteraard middels een openbare aanbesteding waarbij de laagste bieder de opdracht krijgt toegewezen !" Altijd prijs ! Nen deftige ingenieur houdt zich immers niet bezig met zulke zever en de goedkoopste bieder der zwakste ingenieurs kan niet anders dan op veilig spelen en een stabiliteitsprobleem detecteren zoniet wordt hij niet voor 'vol' aanzien en kan hij in 't vervolg naar zulke opdrachtjes fluiten. Zo simpel is het.  

Slotbedenking : Indien de toenmalige schepen van veiligheid wat minder met de 'veiligheid van de burger had ingezeten' en wat meer met zijn eigen gezondheid had ingezeten, t.t.z. wat meer was gaan zwemmen, zou hij dan nu nog geleefd hebben ?

Dat weet niemand. 

 

MECHELEN - Het oude zwemdok aan het Rode Kruisplein staat al 8 jaar leeg. Toch heeft de stad niet meteen concrete plannen met dit beschermd gebouw.

 Dat is nu net het (in mijn ogen) wraakroepende aan het verhaal : dat de stad er na 8 jaar leegstand nog steeds geen concrete plannen mee heeft. Een beschermd gebouw overleeft maar bij de gratie van een bestemming, een goede bestemming. Betonrot, asbest, stabiliteitsproblemen of wat weet ik allemaal : dat is het niet wat een gebouw de genadeslag geeft hoor. Dat zijn slechts 'randfactoren', daar bestaan technische oplossingen voor. En subsidies. De crux is : is de politieke wil er eigenlijk wel om dit gebouw een bestemming te geven of niet ? Doe er nog eens 8 jaar van onzekerheid, twijfel, gebrek aan consensus, en het probleem lost zich vanzelf op.....

Overigens ben ik van mening (ceterum censeo etcetera :-) ) dat dezelfde 'politiek' bedreven wordt op de Tinelsite : er mag dan wel enerzijds een stukje holocaustmuseum zijn dat massa's aandacht (en overigens ook controverse...) krijgt, er wordt anderzijds over een globale visie op de héle site  onzedig gezwegen :-( .... en ondertussen verloedert het Predikherenklooster verder...

Grote projecten vragen spreiding in de tijd, gespreide toewijzing van budgetten, meerjarenplannen enz. Dat vind ik allemaal begrijpelijk.

Maar ik vind het onbegrijpelijk dat er na 8 jaar leegstand voor het zwemdok - en ?? 20+ ?? voor het Predikherenklooster - nog steeds geen visie is van waar het naar toe gaat. Ware dat geen schone opdracht geweest in het kader van Stadsvisioenen : ontwikkel een visie/visioen voor deze beide sites (grijns) ...

PS : lap, ik zie dat ik rapper moet typen, want ik ben ondertussen langs rechts voorbijgestoken door een Ubermensch die dezelfde munitie afschiet :-) ...

 

Neem me niet kwalijk, ik wist niet dat je hier geen posts mocht plaatsen met ALS, en eveneens wist ik niet dat je hier geen posts mocht plaatsen als je niet (cum laude)afgestudeerd bent in die materie.

Maar dat neemt niet weg dat je mij geen schijtwijf moet noemen! Als je de blog zo enerverend vind voor u, "mijnheer", sodemieter dan gewoon op!!

Trouwens ... gij kent mij absoluut niet, dus nu spreek jij over iemand met nog véél minder kennis van zaken dan ik deed. Oftewel de pot verwijt de ketel .... 

@untermensch: 'doen me echt besluiten dat schijtwijven gelijk gij eigenlijk nooit hadden mogen leren schrijven. '  Wat bedoel je eigenlijk in normale omgangstaal?

En daar heeft Jansenius een punt !

Dat het allemaal nog niet is uitgeklaard op beide sites, dat is mogelijk. Maar dat er geen plannen zijn, dat kan er bij bij moeilijk in. Verder denk ik dat het stabiliteits-studie-scenario van SMT misschien wel eens dicht bij de waarheid zou kunnen zitten.

Mensen ook niet vergeten dat den dok al lang niet meer een art-nouveau/deco gebouw is zoals vele mensen willen geloven. Na de verbouwing in de jaren 50 was het oorspronkelijk ontwerp al erg mismeesterd.

Enfin, wie van de stad heeft het lef om hier een studie op de blog te zetten, of om ons op weg te zetten ?

 We gaan dat hier eens proberen te sussen sè.

Beweren dat " den oaven dok " niet meer te redden is, is natuurlijk klinkklare onzin.Daarvoor moet ge maar eens naar al die doe het zelf zaken trekken om te zien wat daar alles te krijgen is.De vraag is of ge hem wel wilt redden en hoe.En als ge hem niet wil redden laat hem dan zolang verkommeren tot hij vanzelf invalt.Dit noemen ze lange termijn strategie en daarin zijn in deze stad enkelen zeer bedreven.

Ondertussen zijn er in deze stad zovele kinderen die niet eens meer aan een wekelijks zwemuurtje toe zijn omdat stappen naar de vaart te ver is en de overheid het busvervoer niet meer wenst te betalen.Degene die dan toch nog kunnen gaan zitten vaak als haringen in een doosje.Een schande is het als men bekijkt hoeveel geld aan andere rotzooi over de balk wordt gegooid.

 

Wie had ooit nog gedacht dat ik G.L. gelijk ging geven ...

Ge hebt gelijk G.L. !

 Waarvoor dank Peter

Da's nog eens een waardevolle tip van G.L.: we sturen het stadsbestuur naar den brico en we laten ze ' den oaven dok ' redden. Dat ik daar zelf niet op kwam. Wat zwemmen in de vaart betreft: in Oostende is men nog op zoek naar ' onderdelen ' van die springer. Goeie tip! ;-) 

Luc, het mag ôôk na den Hubo zèn zenne, kweste van an gien konkurrense vervalsing te doen.En as ze geun meugde mee veu met 't karreke te roaje.Ma ga noa ma iest oa pap oatete.

Uebermensch is niet alleen gezegend met een waanzinnig hoog intellect, maar  blijkbaar ook met een scherpe pen die zelfs de vrouwen niet meer ontziet...  Bovendien werd hij dan nog geboren met drie levers :-)