Uitbater gezocht

met categorie:  

(Bron GVA)

Het Mechelse stadsbestuur herneemt binnenkort zijn zoektocht naar een concessiehouder voor het molenhuis bij de ingang van de Kruidtuin.

(foto Nelly)

Na een periode van drie maanden had zich (...) geen enkele kandidaat gemeld die het (...) pand een nieuwe invulling wou geven. Voorlopig denkt Mechelen er niet aan om de voorwaarden voor een concessie bij te sturen. (...) 

Wie durft ?
En wat voor zaak kan daar werken ?

Ik hoop dat er snel iemand gevonden wordt...  Een eetcafé misschien?  't Ligt strategisch goed, vlakbij de Hogeschool en vlakbij theater 't Arsenaal...  En met een terras, gezellig aan de Dijleboord.  Nee, ik geloof best dat het succesvol kan wezen.  Dus...durvers...   ;-)  Ik wil er deze zomer best een Gouden Carolus drinken!

Ik hoop echt dat men hier vlug een bestemming/ uitbater voor vindt... bij voorkeur een horeca-zaak. Want zoals Jan zegt: de liggin enzomeer.. En ook ik zou er graag een Carolus, om maar iets te noemen, willen drinken.... in een zomers zonnetje...

Een hotel... restaurant.. Café... of een koffiehuisje? Of een combinatie van dat alles?
Maar 'Horeca' lijkt me de meest aangewezen bestemming....

Maar wie neemt die handschoen op? 

misschien zijn de voorwaarden voor de concessie gewoon niet ok?

Hier valt zeker iets van te maken, maar als er niemand zich aanbied gedurende drie maanden moet je daar dan misschien het probleem gaan zoeken?

Ik denk dat de toekomstige horeca zaak het zal moeten hebben van de wandelaars in het park. Vermits men nog planen heeft om den botaniek te ' herschikken ' zie ik nog niet direct een invulling. Neem als vergelijking de chalets in het Vrijbroekpark: daar heeft men dan toch ofwel de wandelaars of de sporters. Of de studenten er een studentenkroeg van willen maken, betwijfel ik want daar zal het een beetje te nieuw zijn. Dus het wordt iets voor de durvers, op die locatie is nog nooit een café geweest en dan kan je niet terugvallen op cijfers van vroeger. Aan de andere kant heeft het alle troeven: parking op de vest, veel groen en rust én water. 't Rivierenhof in het klein.

Lijkt me inderdaad moeilijk. Of mikken op studenten (maar die hebben niet veel geld dus moet je een erg grote omzet draaien), of mikken op het betere publiek en veel togegevoegde waarde (e.g. een sterrerestaurant), maar dat is dan weer een hoog risico.

Enfin, ik hoop dat de stad de lat niet te hoog legt, want een molenhuis dat werkt is beter dan een leegstaand molenhuis, en leegstand kost ook geld.

Wordt het ook geen aanlegplaats voor de toeristenbootjes ? Ik heb namelijk binnenkort een waterwandeling :-)

@peter: eigenlijk is de bouw van een aanlegsteiger op die plaats een goed idee. Je kan er de mensen oppikken die hun wagen op de vest achterlaten. Je maakt de toer en als eindstop neem je de Lamot en je kan weer vertrekken met andere mensen. Dus twee oppikplaatsen; altijd een win-win situatie. Voor de aanlegsteiger zal natuurlijk de dienst der Zeeschelde weer zijn zegje willen hebben.

Het probleemgeval nu terug heropenen zonder de condities voor de geïnteresseerden te wijzigen, zal weinig zoden aan de Dijledijk brengen, vrees ik. De kandidaat-uitbater moet over een zeer zwaar budget beschikken alvorens de eerste dranken te kunnen serveren! De stad stelt slechts een gesloten ruwbouw ter beschikking. De volledige binnenafwerking zoals electriciteit, verwarming , sanitair, bevloeringen, binnendeuren enz. vallen voor rekening van de kandidaten. En dan nog even een aangenaam interieurke ontwerpen...Kortom de rendabele top ligt een tikje hoog, zelfs voor brouwerijen!

Vorige reactie omvat alles vind ik.
Men stelt: "wie durft", maar om te willen durven moet je ook kunnen durven natuurlijk ;-)

Wat kost de uitbating ? Waarom wordt dat geheim gehouden ?

 Peter,

            vraag eens eerst wat de afwerking gaat kosten die door Eddy werd beschreven.Dit nog vooraleer ge Jans iets kunt serveren.Je zou als kandidaat uitbater moeten gek zijn om in dergelijke valstrik te trappen.Wat bij de beeindiging van de huurovereenkomst ? Moogt ge dan alles terug uitbreken.Een projekt om u tegen te zeggen.

Je moet dat niet als geheim houden zien, maar als het openhouden van de onderhandelingsmarge :-) . Bij dergelijke deals staat er nooit een prijs op voorhand vast. En al zeker niet als het om een casco pand gaat, waarbij de eventuele uitbater zich dan ook nog eens aan de erfgoedregels zal moeten houden. Mogelijkheden genoeg om nog een aardig potje te negotiëren dus.

Maar het is een veeg teken dat er zich nog niemand heeft aangediend. Best mogelijk dat "de crisis" daar voor iets tussen zit. Persoonlijk, moest ik in zoiets geïnteresseerd zijn, ik zou me niet laten afschrikken door een te hoog gelegde lat, want die wordt wel naar beneden gepraat bij het zoeken van een compromis. 

Overigens niet zo slim van de stad om er zo meer naar buiten te komen dat er zich werkelijk nog geen enkele kandidaat heeft gemeld. Het ware beter geweest als het niet zo bloot in de krant had gestaan.

... of erger nog ... op Mechelen Blogt :-)

Als ik het goed heb is het dus geen openbare aanbesteding of veiling, zoals bij de standplaatsen van fritkoten :-)

Gewoon genoeg (te veel) betalen en het is in orde :-)

Value is what a damn fool will pay for it : -) .

... or not :-)

En toch hee... Ik zie in die platgetreden uitdrukking een dieperliggende, deels filosofisch-ontologische en deels economisch-wetmatige waarheid : waarde (value) is er niet op voorhand, maar wordt op het moment van de transactie gecreëerd door het feit van de transactie zelf. Dus geen transactie, geen waardecreatie.  Enfin, peter, dit is eigenlijk praat die vlotter loopt bij wat Gouden Carolussen in de gelagzaal van een watermolen :-) .

Ofwel worden er in dit land van meer reglementen dan inwoners zulkdanige eisen gesteld van : dit mag je en dat mag je niet en dit moet je zus en dat moet je zo, dat de potentiële uitbaters al bij voorbaat afhaken en zich liever niet aan zo'n avontuur wagen, al hebben ze genoeg poen .

@Jansenius: Klopt, doen we zeker een keer, stuur me maar een email en dan spreken we af. :-)

@Peter en jansenius, het gaat hier niet over wat men wil of kan betalen, maar over wat men werkelijk moet investeren alvorens het eerste biertje op de serveerschaal staat! Dit houdt dus de volledige inrichting in, nutstoestanden inclusief. En dat geeft inderdaad een nogal aardig kapitaaltje om te investeren. En daar valt dus weinig over te leuteren en daar bovenop komt dan de huurceel....

De rendabele top ligt inderdaad nogal hoog, maar voor de geïnteresseerden: er is geen geheim aan verbonden. Het dossier kan door iedereen aangevraagd worden;

Ik weet niet hoe het er nu aan toe gaat in de horeca-wereld, maar is het niet de brouwerij die de inrichting voorziet ?
Misschien was er eerst beter onderhandeld met enkele brouwerijen ?
Allez ja, achteraf en vanaf de zijlijn is het altijd gemakkelijk, natuurlijk.
 

 Dus eigenlijk gaat het hier gewoon om een ruwbouw die te huur staat?
Ja, dan verschiet ik er eerlyk gezegd niet van dat er na drie maand nog geen kandidaat is opgedoken.

Met de krisis heeft dat volgens mij niet veel te zien, een slechte deal is een slechte deal, krisis of geen krisis. Maar natuurlyk, nu bekend geraakt is dat 'het toch niet verhuurd geraakt' via de pers zou het wel eens kunnen dat de eerste kandidaat die zich presenteert een beetje meer noten op zyne zang gaat hebben dan normaal.

Eddy Luyten, ken jij de voorwaarden? Staat daarin dat de huurder heel de inrichting zelf moet bekostigen? Of kan het zijn dat men gewacht heeft met de inrichting tot de bestemming gekend is? Het is namelijk nog duurder om de boel als café/taverne in te richten en dan de boel weer af te breken omdat de huurder het eigenlijk als restaurant wilde uitbaten.

 

De inrichting moet inderdaad door de huurder betaald worden.

Ziehier een bijdrage van een werkelijk geïnteresseerde die er voor avonduren een jazz-kroeg in zag, "jam-sessions" voor gevorderden, met overdag een aanlegsteiger voor de replica van de boot (prauw) die binnenkort terug naar Mechelen-brusselpoort komt, overdag en in ochtenduren een besloten hengelaarsclub, die zal concurreren met Parkpop en andere aktiviteiten in den Botaniek  :

een budget van bvb 400.000 Euro (investeringen + concessievergoeding) gespreid over 12 jaar (+ 2 * 3 jaar verlenging) zou "peanuts-borrelhapjes" zijn als men als hardwerkend creatief  zakenman met een hart voor Mechelen tenminste de zekerheid had over verlengingen doorheen de opeenvolgende politieke formaties.  En wat zijn in hemelsnaam "eigenaarherstellingen die in principe ten laste vallen van de stad" ?

Mechelen op de kaart zetten met een Jazz-club midden op de lijn Brussel-Antwerpen ?

Yes, we can !  Bvb als de Mechelse Horeca een orgaan opricht en hoofden, relaties en centen bijeenlegt voor een "gentlemen's clubhuis" vooraleer zonevreemde kwasten   De beste stuurlui zullen aan de Dijlekant blijven staan ?

 

Beste allen,

dit is idd een prachtig pand,met heel veel mogelijkheden,is er al een uitbater gevonden?Ik heb zeer veel ervaring in horeca,ik heb momenteel een horecazaak die heel goed loopt en ben eigenlijk aan een nieuwe uitdaging toe.

Wie bezorgt mij verdere inlichtingen?

Beste,

Ik heb enig ervaring in horeca en ik zou graag weten of de pand nog beschikbaar is.

mvg,

Touraj

Beste,

Als de pand nog beschikbaar is zou ik graag een afspraak maken om het te komen van dichtbij zien en de mogelijkheden overwegen.

mvg,

Touraj

Huidige stand

In feite komt het hier op neer dat het gebouw als karkas ( lege doos ) ter beschikking is van en alleen van de horeca. De binneninrichting is volledig voor rekening van de pachter. 

Voor gedetailleerde info best eens bij de dienst patrimonium binnen stappen.

Het feit dat het gebouw als ruwbouw verhuurt wordt verhoogt de kans op een huurder te vinden in plaats van te verkleinen ! Op die manier hou je namelijk alle opties open: restaurant, cafe, taverne, jazz-kroeg ... Komt er nog bij dat vaak een brouwerij (een deel) van de inrichting op zich neemt. Het is niet aan de stad om reeds op voorhand een contract af te sluiten met een brouwerij.

Op deze manier heeft de toekomstige uitbater zijn handen volledig vrij. Ook kwa inrichting (modern, klassiek ... ).

Als je alles al op voorhand gaat inrichten, contracten gaat afsluiten ... dan beperk je de geinteresseerden al enorm. En de dag van vandaag is het al moeilijk genoeg om een uitbater te vinden. Vergeet niet dat alles wat geinvesteerd wordt ook betaald moet worden. Niemand gaat het pand huren met volledig ingerichte keuken ( wat dus betaald moet worden) als hij een cafe of jazz-kroeg wil openen. Muizkeinstallatie is een ander voorbeeld ...

Ook de vraag 'wat kost de uitbating ' ... is een vraag waar je niet KAN op antwoorden! Hangt volledig ervan af wat je gaat doen: opnieuw cafe, restaurant, bar, ... welk type ...

Toegegeven, ik ben een leek  in die zaken maar .... Het kleinste kind zal toch begrijpen dat dit een " niet werkend " project is. Wie gaat dat nu in eigen regie muurvast inrichten, goed wetende dat ge de eerste 27 jaar geen pech moogt hebben of dat ge al uw centen kwijt bent.

Is "Mijn Restaurant" van de vtm niet geïnteresseerd ? Met die mensen moet toch een perfecte deal te sluiten zijn.

Geinteresseerd misschien wel maar zouden ze knollen genoeg hebben ? 

@ Anoniem, zou jij graag uw eigen faillisement aan uw eigen muur zien hangen ?  

Bovendien is de ligging een ernstige handicap voor ouder klienteel wegens ver van de parkeerplaatsen gelegen en laat het nu juist de "oudere" Mechelaars zijn die véél op resaturant gaan en over de nodige moneten beschikken......

Die ligging kan nog meevallen.

  • Is er geen parking aan de overkant ? De Ham ? s avonds is dat toch vrij ?
  • En als er nu eens een bootje ging naar LAMOT ?

Waterfietsen verhuren zou ik er in de zomer doen, waterfietsen in de vorm van zwanen! De uitbater moet er in ieder geval op staan een voldoende groot terras te mogen aanleggen in het park langs de Dijle. En graantjes mogen meepikken van alles wat in de Kruidtuin georganiseerd wordt. En idd waarom niet, een 20 min stopplaats afdwingen van het rondvaartboot die vertrekt aan de Lamot.

(foto Peter Meuris)

Inderdaad, een tijdje geleden zag ik deze zwanen reeds op de DIjle. :-D

En misschien een helikopter naar de skywalk  :-)) 

G.L., wel realistisch blijven he. ;-D

Ja Peter, die ja! Ziet er leuk uit als ze langs komen varen, en heeft ook iets unieks voor degene die zo'n ding huurt. Ben alleen bijzonder benieuwd hoe het verlengde Dijlepad gaat aansluiten op de Kruidtuin, want dat betekent dat de Dijle ergens gedwarst moet worden waardoor de klanten van de rondvaartboot een stukje zouden moeten klunen.

Neen, hoor geen dwarsing, einde Dijlepad eindigt aan de Fonteinbrug. en gaat daar de over op aan de kant van de Vijfhoek. Dan kan je de Fonteinbrug nemen om verder de DIjle te volgen langs den Botanique.

Peter, de parking aan de overkant (OLVrouw van de Ham) verdwijnt wanneer men daar zoals gepland de Dijle terug gaat openleggen.........dus......en de Raghenoplaats is toch 's avonds altijd bezet door buurtbewoners.

Daar had ik niet aan gedacht. Dan maar de VInci parking op de vest zeker, maar dat is al wat verder stappen.


Peter, realistisch zegt ge ? Ik wil hem kennen, de zakenman die zijn kop in die strop gaat steken.