Noordschool, wie weet meer ?

met categorie:  

i.o. van elisabeth van rompuy:

Ik ben een studente geschiedenis uit Antwerpen en voor het vak 'geschiedenis en beeld' heb ik de opdracht gekregen een foto van de mechelse Noordschool uit 1936 te bespreken.

Nu ben ik via google op jullie site terechtgekomen en zag ik allerhande historische foto's en uitleg erbij en dus hoopte ik dat jullie mij misschien een beetje meer konden vertellen over deze Noordschool en de desbetreffende foto.

Ik heb de foto in bijlage toegevoegd, hij is afkomstig uit een archief van Spaarnestad.

Alvast bedankt!

Mvg,

Van Rompuy Elisabeth

De directeur van de Noordschool heette Velkger.
Naar hem is later de Velkgerstraat vernoemd.
Als ik me niet vergis was de Noordschool gevestigd op de hoek van de Kannunik De Deckerstraat en het Klein Begijnhof.
Op die plaats staat een standbeeldje dat Meester Velkger moet voorstellen.

Ha, is dat dan nu de circusschool ?

De Noordschool?  Daar weet ik bijzonder weinig van - buiten het feit dat de voornoemde J.B.Velkger leefde van 1808 tot 1886, en dat deze onderwijzer méér dan dertig jaar hoofd was van de Noordschool (en ook een tijdlang van de Zuidschool - waar ik ook al niks over kan vertellen).  Onder zijn impuls kende het stedelijk onderwijs een grote groei...

Het gaat dus om dit borstbeeld, in de Magdalenakapel, op de hoek van Klein-Begijnhof en Kanunnik De Deckerstraat:  gedenksteen 'Eeuwfeest der Noordschool - bestuurder Velkger herdacht'.

In 1822 werd de kapel door het stadsbestuur ingericht als 'arme school'.   In de volksmond werd 'Velkgerschool' verbasterd tot 'Vellekensschool'.

(cfr.Marcel Kocken)

(foto: Jan Smets)

De Noord school op den hoek van het  Klein Begijnhof en de Peperstraat  (Deckerstraat) ?Ik  heb daar nog naartoe gegaan ,in de vroege 30's ,Maar dat was toen een Bewaar school voor kinderen onder 6 jaar.

En bestaat er geen foto of tekening of wat van die school in de beeldbank? Misschien een tip voor onze studente?

Het is eigenlijk wel straf dat er naar die man, waar niemand echt veel van afweet, een straat vernoemd is.
De Velkgerstraat begint aan de Hombeeksesteenweg , kruist de Ridder Dessainlaan en eindigt aan de Mgr.Scheppersstraat.
Deze laatste zou aangelegd zijn in 1948, dus kunnen we vermoeden dat de aanleg van de Velkgerstraat eveneens uit die periode stamt.
Het is een ambetante straat om in te wonen, want telkens je je adres ergens moet zeggen, komt er steevast een "hoe ?" of een "wablieft ?".

Bij mijn weten was de Noordschool in de St-Janstraat  (midden de jaren '60 school voor buitengewoon-onderwijs geworden)

een van de leraars eind jaren '50 - begin jaren '60 was meneer TROMPET (echte naam) 

De Noordschool behoorde tot het  "Stedelijk Officieel Onderwijs"

De Noordschool was dus een Gemeenteschool evenals de Zuidschool in de Louisastraat   (waar de meest gekende onderwijzer de heer GULDENTOPS was. Hij was eind jaren '50 verbonden aan de jeugdvoetbalwerking van R.C. Mechelen)

De Ferre Uytterhoeven zal daar wel meer over weten.

Ik maakte de veronderstelling dat de Noordschool op de hoek Klein begijnhof met de Kan. De Deckerstraat was, omdat zich daar het borstbeeldje van JB (Jan Baptist ?) Velkger staat.
Eerder in de draad liet Louis weten dat hij daar naar school geweest was, maar dat het een kleuterschooltje betrof.
Dus trek ik, weer niet met 100% zekerheid, de conclusie dat het misschien een aparte kleuterafdeling van de Velkgerschool betrof.

 

lene van de Beurght..In mijn tijd ben ik naar school geweest naar de gemeente school in de St.Janstraat  ,juist naast Busleyden,maar ik heb nooit de naam gekent ,aleen "Gemeente School" Louis w.

Bij mijn weten waren er de "Noord-school", de "Zuid-school" en de "Centrum-school", maar dat waren gemeentelijke scholen. De Centrumschool was gelegen in de Schaalstraat (het schoûvegersstreutje).

Misschien was er in de Katholieke zuil eveneens sprake van deze benamingen !!!

Ik zal het eens vragen aan de Charel TROMPET, ik zie hem toch een van de dagen.

Beste mensen,

echt super bedankt voor al deze info!
ik was al een beetje wanhopig aan het worden aangezien er over de noordschool bijna niets te vinden is maar deze informatie helpt mij al een stuk verder!
dus als ik het goed begrijp was de noordschool een gemeentelijke school, samen met de zuid en de centrum school, en is J.B. Velgeker lange tijd de directeur van deze school geweest. juist?

Onze opdracht bestaat er ook in om de foto 'historisch te duiden', zijnde verklaren wat je op de foto ziet. zouden de mensen die op deze school gezeten hebben misschien een beetje kunnen vertellen over de gang van zaken daar? bijvoorbeeld over de meesters, hoe de lessen eraan toe gingen, de toenmalige klederdracht om naar school te gaan en nog van die leuke weetjes!

hartelijk bedankt!
Van Rompuy Elisabeth

Even duidelijk, Elisabeth, het is niet Velgeker, het is VELKGER.

Ik ben ook even in mijn fotoarchief gedoken en ik vond nog een foto van het borstbeeld op de hoek van Klein Begijnhof - Kan.De Deckerstraat.

Veel succes ermee.

@ Elisabeth

Hierbij enkele foto's van  de Centrumschool (Schaalstraat) tijdens en vlak na WO I.

Zo kan u een idee vormen van de toenmalige kledij.

Noordschool : Van Hoeystraat

Centrumschool : Schaalstraat

Zuidschool : Louizastraat

Directeurs van de Noordschool o.a. : Dhrn. PANIS, PEETERS, PUBLIE.

wat mij ook is opgevallen zijn de prentjes op de muren van de klaslokalen. als ik mij niet vergis lijken dit religieuze taferelen te zijn. maar Iene van de Beurght vermeldde dat de noordschool tot het stedelijk onderwijs behoorde. op deze scholen werd toch geen godsdienst gegeven? of zit ik op een verkeerd spoor?

@ Elisabeth Bij mijn weten werd er in de stedelijke scholen WEL godsdienst gegeven!!!

Jos heeft 100% gelijk

In de 50-tiger jaren was het zo dat er van zedenleer geen sprake was.

Om 8u30 begon het school met + - 30 minuten godsdienst.

De kinderen van bv. vrijzinnigen kwamen pas tegen 9u00 naar de school.

Zo was toch de gang van zaken in de gemeenteschool van de Leuvensesteenweg

nu ben ik ook nog het een en ander tegengekomen over de sint-jansschool. was dit de opvolger voor de noordschool of een compleet andere school in de buurt? klopt het dat ze daar nu nieuwbouwwoningen aan het zetten zijn?

Dit gaat over een heel andere school Elisabeth.  Lees hier meer over in deze post:

http://www.mechelenblogt.be/2007/10/mariaschool-en-sint-janshof-bijna-geschiedenis

@ Jos Nys,

Hehe, op elk van die oude foto's staat "Rikske Flos", een niet al te snuggere die in de jaren 50-60 aan den "bazaar" in het Borzestraatje op de fietsen paste.

(onderaan in het rechts gedeelte)

@ Roger

Juist gezien Roger. Het is inderdaad "Rikske Flos" Rik Van der Heyden.

waren die twee scholen dan zo dicht bij elkaar? want de uitgang van de sint-jansschool was toch ook in de van hoeystraat? wat is er dan met de noordschool gebeurd?

Jos Nys, kunt ge me eens een berichtje sturen, want ik ben je e-mail adres kwijt.

Greetz

Beste

de noordschool was vroeger en ik spreek uit mijn tijd in de st-jansstraat te mechelen

en de directeur was toen Mr peeters en later Mr tonoyer ik spreek van de jaren 60

 

wie kent nog mijnheer trompet, (zijn echte naam) , leeft deze school meester nog ?? hij woont ergens in battel , en ook Gilda de bal heeft school gelopen in de noordschool, het was een wonderbare tijd, mijnheer de Bie die les gaf aan het zevenste en het achtste, rust op het kerkhof van de grasheide .en ja mijnheer tonoyer heb ik ook nog gekend, en mevrouw Toen en jufrouw Leenknecht. vele leerlingen van de jaren zestig zijn ons reeds ontvallen.

@ Willme

Mijnheer Charel Trompet woonde inderdaad in Battel, op de Baron Empainlaan tot hij naar "Home Battenbroek" in Walem verhuisde waar hij op 80-jarige leeftijd overleed op 6/10/2009.

bedankt jos voor deze inlichting,  spijtig ik had deze toffe  leraar graag nog eens ontmoet, maar wist eigenlijk niet hoe. tot ik deze blog ontdekte en het spijtige nieuws van U ontving. enkele jaren geleden werd hij nog in de bloemen gezet door oud leerlingen georganiseerd door greta van hool , maar ik lag toen in het ziekenhuis. de noordschool is mij altijd bijgebleven als een heel mooie tijd uit mijn jeugd , ik herinner mij nog de oud papierslag waarvan met de opbrengst  een film projector werd aangekocht en een microscoop , elke woensdag werd dan een film afgespeeld , de inkom was vijf frank, allemaal georganiseerd door mijnheer trompet. hoe hij mee voetbal speelde op de koer, de schoolreizen enz. ik wordt nu echt overmeesterd door nostalgische  herinneringen .