Nacht van de open kerken

Volgende maand gaat de langverwachte 'culturele lente' van Mechelen in, waar we met Stadsvisioenen, het 450 jaar bestaan van het Aartsbisdom Mechelen in de verf zetten.  Een schitterend programma zal van 21 maart tot 21 juni Maneblusser en buitenstaander proberen te verrassen.  De stad heeft er werk van gemaakt.

Ook de Mechelse kerkgemeenschap draagt zijn steentje bij om het gebeuren te vieren.  En...al duurt het nog een héle poos: noteer het alvast met stip in jouw agenda: Op zaterdag 30 mei, op de vooravond van Pinksteren, wordt de 'Nacht van de open kerken' georganiseerd.  Ik ken een aantal mensen die deze nacht in mekaar hebben gebokst, en het moet gezegd: het oogt fraai!    

                                              

        

De historische kerken van onze stad zetten hun deuren wijd open: Sint-Rombouts, Katelijne, Leliëndael, Hanswijk, Sint-Jan, Katelijne, Begijnhofkerk, OLV-over-de-Dijle...  Maar ook de Heilig-Hartkerk in de Adegemstraat doet mee!  Ook kunnen we over de drempel bij het Pastoraal Centrum (vroeger Groot-Seminarie...) én het Passantengasthuis in de Keizerstraat (nu Protestantse kerk).

Het volledige programma en méér praktische info kan je vinden op de website die voor deze gelegenheid is gemaakt:

www.nachtvandeopenkerken.be

Sowieso is het een unieke kans om het indrukwekkende patrimonium van de Mechelse kerken te bewonderen (zoals ook de unieke muurschildering in Sint-Jan, enz., enz.)

Maar daarbuiten bulkt het programma van héél boeiende dingen.  Er is poëzie, en powerpoint, klank-en lichtspel en bibliodrama...

Er treden heel gevarieerde koren op, zoals een solidariteitskoor, het Assyrisch koor (weet je wel: 'Mechelen aan de Tigris'...)...  Ook is er wereldmuziek...

Er is een tentoonstelling over 'gekleurde samenleving', en een reportage over 'te voet naar Compostela' in het Passantengasthuis...; een beeld-en woordspel rond armoede...

En wat dacht je van een beiaardconcert, een Pinksterwake, een Taizéviering, medidatie?

Ook zal er een panelgesprek rond 'geloof, hoop en liefde' plaatsvinden.  Annelies Beckx organiseert deze babbel met  een trits bekende Vlamingen.  Het programma komt nadien op het kleine scherm...

Je ziet: teveel om op te noemen...  Raadpleeg de bovenstaande site maar voor méér bijzonderheden.  Ook kan je zogewenst contact opnemen met het Koraalhuis, op de hoek van de Schoolstraat, dat alle dagen van maandag tot zaterdag open is van 9u tot 12u.  Telefoneren kan ook op nummer: 015/291 900

Een (vroeg) verwittigd mens is er twee waard!  ;-)

               

               (foto's: Jan Smets)

Jans (en al die ander Flickrfotografen) gaan het druk krijgen !

Ze waren nu al amper thuis en 2009 wordt nog hectischer !

:-D

En zaterdag is het dan zover... 

Ik heb begrepen dat er in de binnenstad van Mechelen 8 kerken zijn. Graag had ik geweten hoeveel kerken er in heel Mechelen te vinden zijn.

Met dank en vriendelijke groeten JP Van Lierde

@ Van Lierde,

                          ik denk dat monsenieur Leonard dat  kortelings zal duidelijk maken want ik denk ook dat er nogal wat Mechelaars zijn die dat niet meer weten. Ik denk zo uit het vuistje dat het er vijftien a twintig zullen zijn. 

Beste JP, laat je niet overweldigen door de kennis van ' monsenieur ' G.L. Ga gerust eens kijken op volgende link ( kijken onder ' parochies ' ) en dan heb je alle info bij de hand:

http://www.kerkmechelen.be/

@Van Lierde, indien ge de kapellen meetelt welke bij de parochies horen, komt ge aan 23 katholieke eredienstgebouwen. Maar er is natuurlijk ook nog de kerk van het diocesaan centrum. En er zijn er tevens nog enkele 'buitengebruik':-)

Dus GL zit er nog niet zover naast, tot spijt van sommige "deskundigen"...

Tiens,  op de website van 't stad vind ik niets terug van de rubriek "religie en vrijzinnigheid" zoals die weergegeven wordt in de papieren Infogids 2009-2010!

En op de website kan je nog altijd lezen "De huidige aartsbisschop is Godfried Danneels (sinds 1980)."

De deskundigen hebben weeral werk!