VIA Mechelen ?Nu de (financiële) Crisis in alle hevigheid woedt, zowel lokaal als wereldwijd, kijkt de burger angstig wachtend naar zijn Verkozenen.  En ze hopen dat de Heren en Vrouwen Politici het heft in handen nemen.

De slogan, bij onze Noorderburen, is heden ten dage : “Handen aan de ploeg” en in ons eigen kleine Vlaanderenland probeert Minister-President Kris Peeters het met zijn “Vlaanderen in Actie” aka VIA.

Kris Peeters wil Antwerpse topregio

... De minister-president ziet voor Antwerpen een belangrijke rol weggelegd in zijn VIA-plan. 'Antwerpen in actie via Vlaanderen in Actie. Tegen 2020 moet Vlaanderen weer een Europese topregio zijn en Antwerpen speelt daarin een belangrijke rol. Het moet de slimme draaischijf van Vlaanderen worden. Investeringen in duurzame logistiek zijn dus onontbeerlijk, want we kunnen hier niet zonder de haven. We moeten de economische dynamiek proberen gaande te houden en waar mogelijk nog verder uitbouwen ...

Lees
hier het volledige artikel in het Nieuwsblad

En in het Magazine Vacature, van dit weekend, stond een artikel over de al bestaande of boomende kennisregio’s wereldwijd en in ons kleine Vlaanderenland :

’s Werelds grootste kennisregio’s

... Neem Leuven : met zijn 6.000 onderzoekers kan deze kennisregio zich verder ontwikkelen. Maar in combinatie met Eindhoven en Aken kan het nog sneller gaan ...


Allemaal goed en wel : Antwerpen en de as Eindhoven-Leuven-Aken, maar (waar) past Mechelen in dat rijtje thuis ? En welke troeven kan deze regio in de strijd gooien om a) uit de crisis te geraken en b) mee te gaan in de (toekomstige) “Vaart der Volkeren” ?

Geen paniek :-).

Mechelen ligt pal op, of beter : is de spil van de as Brussel - Antwerpen. Maar daarover wil Kris Peeters waarschijnlijk niks zeggen want Brussel is Vlaanderen niet, en dus buiten zijn territoire...

ik heb beroepsmatig erg veel te maken met de 'nieuwe driehoek', Eindhoven-Leuven-Aken. En volgens mij blijft dit beperkt to de drie centra,in volgorde van belangrijkheid: Eindhoven, Leuven, Aken. Daartussen is er niet erg veel te vinden om van een TopRegio te spreken.

De Vlaamse ruit is veel belangrijker dan deze nieuwe driehoek:

De Vlaamse Ruit behelst het stedelijk kerngebied in Vlaanderen, bestaande uit de grootstedelijke gebieden van Brussel, Antwerpen, Leuven en Gent..

Het gebied bestaat uit het verstedelijkte gebied tussen Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven. In dit gebied bevinden zich ook de stedelijke gebieden van Mechelen, Sint-Niklaas en Aalst, de kleinstedelijke gebieden van Asse, Beveren, Boom, Dendermonde, Lier, Lokeren, Sint-Katelijne-Waver, Wetteren en Willebroek. Het gebied is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld met ca. 830 inw./km². In totaal wonen er in het gebied 5,5 miljoen mensen (2000). Het gebied huisvest de tweede haven van Europa, de haven van Antwerpen, en het bestuurlijke centrum van de EU en dat van de NAVO, te Brussel.

Dus daar ligt Mechelen wel degelijk vrij centraal !

Als een consultant moet ik zowat overal in Vlaanderen zijn. Voor mij was de keuze voor Mechelen als woonplaats dan ook logisch. Zelfs in volle spits is de Vlaamse ruit volledig te bereiken binnen het uur met de wagen en liggen er naar de meeste plaatsen goede spoorverbindingen.

Ik durf wel eens provocerend te stellen dat ik alles in de Vlaamse ruit makkelijk kan bereiken en dat alles wat daarbuiten ligt nauwelijks de moeite is omdat het economisch niet veel voorstelt.

Inderdaad, aangezien Mechelen trouwens midden in de Vlaamse Ruit ligt is dit voor veel mensen de meest geschikte vestigingsplaats !

En laat ze verder maar nieuwe driehoeken uittdenken

En is het Land van Mechelen eigenlijk een kennisregio, want geen universiteit, maar wel een pak (hoge)scholen.  En bv de Tuinbouw-/Landbouwschool, op welk niveau zit die eigenlijk (Hoger Middelbaar - Hogeschool - Lange / Korte Type) ?

We hebben de kleinste hogeschool van België !