3D-ID

met categorie:  Tekening Gimycko

Het was een (bescheiden) poging van me, enkele jaren geleden, om de Binnenstad van Mechelen in 3D aan te maken. Vertrokken vanaf een scan van een wegenkaart en dan de buurten proberen weer te geven. Alhoewel de Dijle niet echt goed te onderscheiden is, vallen de straten wel goed zichtbaar uit. Het was een begin en het oogt allemaal nog wat kaal maar de technologie toen was nog niet zo schitterend.

Met de komst van oa Google Earth, Google Maps en Google 3D is natuurlijk al een pak meer mogelijk, maar om bv enkel de Binnenstad in (3D-)kaart te brengen is een enorme job.

Misschien is dit gegeven wel een idee, voor de Heren en Vrouwen Politici, om al die arme webmakers en webdesigners aan het werk te krijgen, want vermoedelijk zal op die markt de crisis nu of binnenkort ook wel toeslaan.

Leuk, denkt U, maar wat heeft de Mechelaar of anderen hieraan ?

Via zulk een project kunnen Mechelaars even digitaal binnenwippen in kerken en kathedralen, in musea en tentoonstellingsruimtes, alvorens dit alles IRL (In Real Life) te gaan bezichtigen.  Door enkel het klikken op bv de (digitale) Sint-Romboutskathedraal krijgen ze allerhande gegevens over bv bezoekuren, torenbestijgingen of gidstouren of ze krijgen een pak informatie over een standbeeld of schilderij dat in die ruimte aanwezig is.

Ook de toerist kan op eenzelfde manier Mechelen op voorhand verkennen (straten, pleinen, gevels) en... eens de smaak te pakken springt deze dan op zijn fietsje !  Een soort van volgende stap, als aanvulling op al die, reeds bestaande, prachtige Flickrfoto’s.

Een pak steden zijn, op deze manier, voor een groot gedeelte al in 3D-kaart gebracht (oa NY), maar ook onze Noorderburen zijn... goe bezig.  Hier een artikeltje over het onderwerp in het Algemeen Dagblad (AD) over Utrecht.

Allez, just an ID, maar misschien ziet ons Blauwbartje er wel (3D-)brood in.

(Misschien ben ik al een beetje ouderwets en vertelt straks iemand me dat Mechelen-3D al bestaat in Second Life)
@gim: véél groen in de stad, wilt ge iets zeggen? :-)

@ Luc :

Nee, hoor, dat was achtergrondopvulling.  Voor een meer gedetailleerde versie heb ik bouwplannen of blauwafdrukken nodig.  Lengte, breedte en hoogte moeten een beetje correct zijn, niet ?

:-)

Bescheiden poging of niet. Héél knap werk gimycko!!!

Ik vind er makkelijk m'n weg in. ;-)

@ Wout :

Als ik nog eens wat meer tijd zou vinden (verlof bv) zou ik sommige dingen meer in detail willen proberen, maar om elk hoekje, kantje en raam van een gebouw weer te geven...

Een mogelijkheid is wel om, op de buurtblokken, foto's te plakken, maar dat oogt niet echt realistisch.

Schit-ter-end...

Maak dat eens van Oostende, één kant grenst aan de zee, dus dat wordt makkelijker of niet?

In feite hebben die in Mechelen chance dat je net daar woont!

Dit is wel een mooie ! Qua huisvlijt kan dat tellen.

Om verder of meer gedetailleerd te gaan heb je echte kunstenaars nodig die 3D echt in hun vingers hebben (en er de tijd en geld voor hebben).  Misschien een project voor ons Blauwbartje, wat een mogelijke win-winsituatie zou kunnen zijn voor zowel de Stad Mechelen als voor al die (mechelse) webmakers, webdesigners en 3D-animatoren.

En waarom zou een stad daar geld in steken ?

@ Peter :

Om toeristen naar Mechelen te krijgen. Antwerpen is al volop bezig. Kijk eens hier !

Ik wil niemand ontgoochelen, maar die techniek bestaat al jaren ! Gooi even een DHM in een geschikte tool en combineer het met de lagen van TeleAtlas en het is in 5 min geflikt, ja ook al 5 jaar geleden !

Niets nieuws !

PS

Probeer eens ESRI ArcInfo met de 3D extensie en kom dan met een interessante topic.

 Het nut voor toerisme zie ik eigenlijk helemaal niet in.

De kwaliteit van de beelden is trouwens vrij pover, meestal zijn het niet meer dan wat lage resolutiebeelden die tegen blokjes geplakt zijn. De eerste de beste foto geeft een stukken beter gedetailleerd beeld. Je kan natuurlijk elk huis apart gaan tekenen en vervolgens fotorealistisch gaan renderen maar dan ben je voor heel Mechelen geen 5 minuten maar 5 jaar bezig met een heleboel mensen... en dan nog blijft de vraag: wat is het nut?

Voor luie 'Couch Potatoes' die denken dat ze in het Louvre geweest zijn omdat ze ooit eens een virtuele kijk hebben genomen op hun computer zal het wel het-van-het zijn, daar twijfel ik niet aan, haha, als het niet op 'tinternet' staat bestaat het niet zeker.

Denk je nu echt dat er 1 toerist meer naar eender welke stad gaat komen omdat een of andere nerd een huizenblokske en een kasteeltje in povere 3D getekend heeft?

Maar wat houdt u zelf eigenlijk tegen om eraan te beginnen? Waarom niet, immers:
-Je gelooft er blijkbaar in
-De basis is al gelegd, getuige uw voorgestelde werk
Gewoon verder doen en op een dag is het af en misschien win je er wel een prijs mee en dan kom je in de boekskes en op tv.

Ideeën zat blijkbaar, daar zal het niet aan mankeren, maar je bent niet alleen, iedereen heeft ideeën hoor, maar er zijn nu eenmaal mensen die hun hersenspinsels daadwerkelijk uitvoeren aan de ene kant en aan de andere kant heb je ook zo'n soort van orakels die het ene ID na het andere baren alsof het niks is ( en meestal is het ook niks, maar soit ) en die dan bovendien nog eens de pretentie hebben van te denken dat er een hoop mensen zijn die niks te doen hebben en die dankbaar staan te dringen om al die ID-kes te mogen uitvoeren. Maar zelf er eens aan beginnen, ho maar, neen neen, dat gaat niet hoor, nee wel, daar hebben ze dan meestal ofwel geen tijd voor ofwel geen geld ofwel geen tijd én geen geld, hahahahaaaha. Jaja, zo werkt dat "Het probleem is dat ik wel goeie gedachten heb, maar ze zijn te duur en te tijdsrovend om door mezelf uitgevoerd te worden", 1 woord heb ik daarvoor: luiaard.

Voilà.

Mechelen in 3D: loop even naar het spoorwegmuseum  op de Leuvense Steenweg!

Een foto van onze Jans vind je hier: http://www.flickr.com/photos/16283292@N00/2617798127/

Geef mij maar het schaalmodel op ware grootte ! De echte stad.

In antwerpen zijn ze daar al een paar maand mee bezig. Heb ik ontdekt bij het googelen naar een oude kennis die er blijkbaar mee bezig is.

http://ekeren.skynetblogs.be/tag/1/3D

Overbodig werk. Binnen enkele jaren doet men dit automatisch ... gewoon enkele (duizenden) fotokes nemen, en het 3D model wordt berekend.

Eyetronics bvb doet dit al.

Wat me wel stevig interesseert is een virtuele wandeling kunnen maken doorheen de stad ten tijde van bijv. Margaretha van Oostenrijk. Dan komt ge met foto 's niet toe maar toch zou het moeten kunnen mogelijk gemaakt worden.

Ja, ja met nen toren die nog maar half af is ... (sic) :-)

Enkele andere mogelijkheden :

Nog te bouwen nieuwe (Mechelse) Wijk...

Interieur van nog te bouwen nieuw (Mechels) Klein appartement

(Tekeningen Gimycko)

Dat nog te bouwen project zou ik "Atlantis" noemen.

Tof appartementje, wel erg netjes. ;-)

Je maakt prachtige tekeningen Gimycko, ik ben alvast fan.

@gim: 't is wel schoene tapiplein! ;-)

Ik loop al een tijdje rond met het idee om 3D computermodellen te genereren van Mechelse monumenten.  Hiervoor heb ik enkel schaalmodellen nodig.  Wie heeft iets dergelijks voor bruikleen?

Preview van een mogelijke renovatie van een Oude (Mechelse) Wijk...

(Tekening Gimycko)

Heel knap gedaan, dat stadsplan in reliëf. Maar of het ook enig nut heeft?

@ Roger :

Gewoon een bezigheidstherapie van een couch potato.  We amuseren ons.

:-)

Iets moois hoeft niet persé nuttig te zijn in de betekenis die u er aan geeft.

Het maakt me blij naar de tekeningen te kijken, de kleuren, de fantasie, en een moment van blijheid heeft ook zijn nut, toch?

Ik moet zeggen jullie blog want er zijn hier vele bloggers is een prachtige met verschillende stijlen, meningen, prachtige foto's, en dan die kleurige Gimycko's, die maken het af.

Prettig weekend Mechelen. Groeten uit een zonnig Oostende. Suzanne.

 

In Antwerpen zijn ze al een heel eind op weg !

Nu Mechelen nog !

Antwerpen in 3D