Winterse stad

met categorie:  

Deze dagen kan je schitterende winterse plaatjes maken!  En die kans om onze stad,  bedekt met een sneeuwtapijt ,te vereeuwigen, krijg je niet alle jaren.  Daarom ben ik er ook al een paar keer op uitgetrokken om deze witte wereld vast te leggen.  En...ik was niet alleen - dat kan je merken aan de grote oogst van beeldmateriaal op Flickr.

Deze foto nomineer ik graag als foto van de dag.  Hij toont ons een sprookjesachtig Mechelen - een tikkeltje irreëel zelfs...  Mooi Ghislain D.!

(foto: Ghislain D.)

'Breugheliaans van kleuren' - zo las ik in een commentaar op Flickr.  En inderdaad, 't is waar: defoto heeft een patina als  de doeken van deze oude meester.   

 

En...?  ademt het niet diezelfde 'warm-bruine' wintersfeer uit?  Zou dit Mechels decor niet mooi kunnen fungeren als achtergrond voor een Breugheliaans thema?                               

De winter denkt er voorlopig nog niet aan om op te hoepelen...  Ik verwacht me dus nog aan een karrevracht ijzige foto's...

Benieuwd...

 @ jans

Het is zoals de koninklijke scout heer  Wilfried Martens zou zeggen: " Nogal evident hein?"

Als je schoonmoeder Mayken Verhulst in Mechelen woonde en je als Pieter Breughel deze stad af en toe eens bezocht dan is het inderdaad evident dat je die kleuren in je schilderijen opneemt. Allez, daar kan ik inkomen!

Breughel schildert dus in 'Mechelse kleuren' - 't klinkt leuk om het argeloze toeristen op de mouw te spelden (?)   ;-)   

Mooie foto,het is reeds lang geleden dat ik Mechelen nog zoo gezien heb (ik remember 1939 en 1947 ) de mobilizatie en mijn tijd in het Belgisch leger.Louis

En wat moest je doen toen je in het Belgisch leger zat, Louis ? 

Fighting, scrubbing the floors or excercising firepractice ?

En was je soldaat, onderofficier, officier ?

:-)

Louis, mobilizatie ? Hebt ge ook aan het Albertkanaal gezeten om ze tegen te houden ? Louis weet ge dat is bijna 70 jaar geleden.

 Gim, ik pôôs da Lowie in de keuke gestoan hey, diene kan zoe sappig vertelle hé.

@ GL : Hahaha...

:-D

 Gim, zoa onze Lewie na 't lof zoan, we hôôrem ne mie. :-D

est nau goe me dien D

@ GL :

Ik hoor dat ook geregeld van ons moeder : 't Lof.  Dat was meestal op zondagachternoen, zei ze, en dat was iets in de Kerk.

Maar legt dat nu eens serieus uit wat dat feitelijk was ?  Een extra Mis of zoiets ?

 Gim, gij denkt weeral dat ze dan den overschot van 's morgens kwamen opeten.Waar uw moeder van verteld dat was dus na de groten oorlog.En ik denk dat " lof " een afgeleide is van het werkwoord " loven " , eren, dankbaar zijn dat het allemaal voorbij was.Ik heb hier toch eens verteld van dat paterke uit Boom die een week lang met zijn preken de kerk van Hombeek liet vollopen.Wel, dat was ook in dien tijd.Daarna zijn er andere filosofen aan de macht gekomen die vonden dat dit alles niet meer nodig was en dus werd dat met dat loven afgeschaft.En nu zijn er weer andere aristocraten aan de macht en wat die nog alles gaan afschaffen weten we nog niet.Tot het nog eens groten oorlog wordt.

@ GL :

Allez, in the old days was het 6 dagen werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, voorafgegaan door de Vroegmis en 's Zondags, in de voormiddag, de Hoogmis met achteraf nen drink in het café bij de Kerk en in den achternoen nog een Loven en Prijzen van Onze-Lieve-Heer in de Bijkapel.

De Good Old Days waren precies goed gevuld.

Boos !
Knerpt de sneeuw
Bij elke pas.
Protesterend
Bij de schending
Van wat éven
Smetteloos was...
 

Wit!
Smetteloos wit.
Alles vervagend tot z'n essentie.
Grote vlakken onaangeroerd
In blank, zwart en goud-oranje.
De bomen, naakt en scherp
Afstekend tegen het fluweel
Van de sneeuw
Die glinsterend,schitterend,
Verblindend bijna,
Alsof de bodem gloeit,
Kraakt en kreunt onder mijn voeten.
Ik zie de oranjerode zon
Zopas nog oppermachtig
Nu teruggebracht,
Verzwakt tot een loze belofte
Van warmte
De schaarse tekens
Van leven
Maken het alleen-gevoel
Alleen maar intenser
En doen me hunkeren
Naar alle vormen
Van thuiskomen.
  

 

 

Mooi, mooi, Leyander !

En je hebt precies de Kleurtjes en de Letterhoogte-instellingen ontdekt !

:-D