Whisk(e)y

met categorie:  Voor zij die geregeld Goesting hebben, en het Genot vinden, in een goei glas Whisk(e)y, kunnen van nu af aan oa terecht in de Geitestraat in Mechelen.

Want de nieuwe eigenaars hebben, naast de Italiaanse producten, hun assortiment verder uitgebreid met zestien soorten Schotse Whisk(e)y’s.

Als Non-Connaisseur blijkt er ook een Mechelse Whisk(e)y te bestaan : de Gouden Carolus Single Malt.

En dan nog enkele vragen aan de Connaisseurs:

  • Wat betekent "Malt" ? Betekent dit hetzelfde als de term "Blend" en is dit het samenvoegen van meerdere types Whisk(e)y’s?
  • Heeft de smaak en kleur van dit edele vocht oa te maken heeft met het soort vaten waarin deze Godendrank “gerijpt” wordt?
  • En wordt Whisk(e)y nu met of zonder E geschreven?

En het edele vocht wordt lyrisch bezongen in vele liedjes, waarvan Whiskey in the Jar het bekendste is, hier uitgevoerd door de Dubliners.

Met dank aan het artikel van Carmen Carnier, uit de papieren editie van de Gazet van onze Sven

Waar kunnen deze mensen terecht ?

De naam en het adres van de zaak staan (lichtjes) verdoken in de tekst !

:-)

Goe, alllez we hebben weer wat geleerd :-(

Wat wil je nu eigenlijk zeggen ?

 

De Goesting staat al geruime tijd te koop, en doen nu ook Whisky ?

Ik kan / mag hier niet volle bak reclame maken, maar het is een interessant onderwerp, want het heeft een Mechels randje / nieuwtje, nl de Gouden Carolus Single Malt.

Is die nog (terug) te koop ?

Ik heb iemand nog een fles beloofd.

Ikzelf drink niets dat sterker is dan Oude Graanjenever ...

@ Peter :

De zaak bestaat blijkbaar nog en het assortiment is door de nieuwe eigenaars uitgebreid met oa Whisk(e)ys.

Yep, Gim..

Goed nieuws, goed nieuws ! "De nieuwe eigenaars, die de zaak herdopen naar "Goesting & Genot" gaan een hele reeks Schotse whisk(e)ys aanbieden!! " Zo meldt het artikeltje van Carmen Carnier in de GvA althans....    YES ;-)

En idd, ook de Mechelse...
Er komen ook degustatieavonden... Mmmmm..

 

De spelwijze WHISKEY - WHISKY volgens "onze taal":

"n het Nederlands is de spelling whisky juist. Die vorm staat onder meer in het Groene Boekje (2005) en het Witte Boekje (2006); de variant met -ey staat daar niet in.

De grote Van Dale (2005) vermeldt zowel whisky als whiskey, en maakt daarbij een betekenisverschil dat op het Engels gebaseerd is. In het Engels komen namelijk beide schrijfwijzen voor; de keus voor -y of -ey is afhankelijk van het land waar de whisky vandaan komt. Whisky uit Canada en Schotland heet in het Engels whisky, en die uit Ierland en de Verenigde Staten whiskey.

Nederlandstalige whiskykenners zullen dat verschil in het Nederlands waarschijnlijk handhaven, wat in 'vaktaal' wel voorstelbaar is. Buiten vaktaalbeschrijvingen is het onderscheid niet relevant en kan het best consequent één vorm worden gebruikt. Whisky heeft daarbij de voorkeur: die vorm komt van oudsher het meest voor in het Nederlands.

Whisky wordt niet in elk land op dezelfde manier gemaakt, zodat een spellingverschil ook een verschil in ingrediënten en productiewijze kan betekenen (en dus in smaak)."

 

@ Markec :

Mooi ! Mooi !  We hebben hier duidelijk te maken met een Kenner !

Dus kan jij ons misschien helpen ivm Malt, Blend en de Kleur van deze Godendrank (de houten vaten ?)

:-)

Gim, ik noem mezelf zéker géén kenner hoor. Hou het maar op liefhebber ;-)
De deslundige uitleg laat ik dan ook graag aan anderen over...

Gouden Carolus whisky in geschenkverpakking, met glas, enz..., voor net geen 35 euro...  Ik ben daarstraks in de nieuwe (overgenomen) zaak binnengelopen.  Buiten het whiskey-assortiment, is er nog véél ander lekkers te verkrijgen.  Leuk adres.  Dat was het, en is het nog.

@ Jans :

Haha, alles hebben we hier in Mechelen !

Waarom zouden we, in godsnaam, naar Antwerpen of Brussel moeten ?

:-D

@Gimycko: om bv. nog eens met de tram te konnen rijden! ;-)

En in het meest recente nr van Whiskypassion staat overigens een mooi artikel over onze Mechelse potentiële whisky. Naar mijn smaak is hij nu nog veel te jong, ik kijk uit naar de bottelingen van de flessen die langer op vat zullen gestoken hebben.

 

60/365 Belgian distillery of my city in Whisky Passion Magazine

@ Jokke :

In Mechelen hebt ge... de Paardentram !

Een ritje door Mechelen met de Paardentram en dan afstappen aan Brouwerij Het Anker voor een glas Mechelse Whiskey.  Moet zekers kunnen !

Enfin, just an ID voor het Nieuwe Mechelse Toeristische Zomerseizoen.

:-)

(Paardentram a/d Centjesmuur - Foto : Gimycko)

't Is pertang simpel. Whisky is een beschermde benaming voor de schotse variant.

Al de rest is whiskey.

En om het allemaal nog een stuk ingewikkelder te maken, hier de verklaring tussen Whisky, Whiskey en Bourbon.

Nu nog het geheim van Malt, Blend en de kleur / smaak proberen te verklaren.

@ Gim,

om eens het verschil tussen een echte stad en een groot dorp te ervaren? :-)

@ Wout :

Je bedoelt vermoedelijk dat Gehucht aant Scheld (echte stad) in vergelijking met Mechelen (Groot dorp) ?

Pff, ik ben er vrijdag nog wezen zijn en ja, het is allemaal een beetje groter.  Maar bv dat Justitiepaleis alleen al is er ver over en enkel puur bombastisch.

Terwijl hier allemaal Maneblussers wonen, wonen daar 2 volkeren : Sinjoren en Pagadders.  En alhoewel ik de echte Sinjoor (groot bakkes - klein hartje) nog kan pruimen, is de naijver van de Pagadders, tov alles wat niet van Antwerpen is, hemeltergend.

De enige reden om beide steden (Antwerpen - Brussel) te bezoeken is om nen nieuwe hoed te kopen, want ONS klakkenhuizeke is in Mechelen verdwenen en vertoeft nu daar.

Gelukkig moet ge voor ne goeie whisk(e)y niet meer naar den andere kant van de wereld, maar gewoon naar de Geitestraat.

 TIP: Ik heb al eens ooit lovend geschreven over YamieYam, het restaurant op de Veemarkt.

Voor de Wiskyliefhebbers: ze hebben er een serieuze reeks Whiskies op de kaart staan. 

En heel lekker eten, én de beste cocktails, én heerlijke espresso, ristretto, enz. enz.

We hebben er geen aandelen, maar mijn sympathie voor Yamieyam is echt groot! :-)) Top!

mvg.

De schrijfwijze (whisky of whiskey) is afhankelijk van de herkomst van de drank; uit Ierland en de Verenigde Staten afkomstig is het whiskey, uit Canada en Schotland is het whisky.

Wat me opvalt is dat op je post van 'soep' er 2 en op die van whisky al 20 reacties zijn. :-)


 Wat betekent "Malt" ? Betekent dit hetzelfde als de term "Blend" en is dit het samenvoegen van meerdere types Whisk(e)y’s ? 

Een Blend is inderdaad een 'gemengde whiskey' van verschillende distillerijen enz. Dat mengen kan met verschillende redenen gebeuren (prijs, smaak-continuïteit,...) . De single malt is whisky van een enkele distillerij van een enkel type mout. Is de fles het product van een enkel vat, wordt deze 'single cask' genoemd.

-Heeft de smaak en kleur van dit edele vocht oa te maken heeft met het soort vaten waarin deze Godendrank “gerijpt” wordt ? 

De kleur is in grote mate afhankelijk van het rijpingsvat dat gebruikt wordt. Er zijn grofweg twee categorieën: de lichtere (bourbon vaten) en de donkere (sherry vaten). Dat uit zich ook in de smaak.

-En wordt Whisk(e)y nu met of zonder E geschreven ? 

Of het nu whisky of whiskey heet, dat verandert de smaak niet ;-)

Toch leuk, die Blog !  Er zit altijd wel een Kenner in de Zaal !

:-)

  Wat betekent "Malt" ? Betekent dit hetzelfde als de term "Blend" en is dit het samenvoegen van meerdere types Whisk(e)y’s ? 

Een Blend is inderdaad een 'gemengde whiskey' van verschillende distillerijen enz. Dat mengen kan met verschillende redenen gebeuren (prijs, smaak-continuïteit,...) . De single malt is whisky van een enkele distillerij van een enkel type mout  (malt). Is de fles het product van een enkel vat, wordt deze 'single cask' genoemd.

-Heeft de smaak en kleur van dit edele vocht oa te maken heeft met het soort vaten waarin deze Godendrank “gerijpt” wordt ? 

De kleur is in grote mate afhankelijk van het rijpingsvat dat gebruikt wordt. Er zijn grofweg twee categorieën: de lichtere (bourbon vaten) en de donkere (sherry vaten). Dat uit zich ook in de smaak. De lichte is veelal zachter van smaak.

-En wordt Whisk(e)y nu met of zonder E geschreven ? 

Of het nu whisky of whiskey heet, dat verandert de smaak niet ;-)

 

 Woeps, een eerste berichtje dubbel posten geeft geen goede indruk....

Vor de mensen die meer over whiskey willen leren: 13, 14 en 15 februari is het Whiskey Festival in Gent.

@ Pelle :

Je kunt altijd jouw eigen reply bijwerken op een later tijdstip, hoor.  Dan krijg je geen dubbeltjes of doorslagjes.

:-)

De gebruikte mout is ook van invloed op de whisky, heb ik me toch laten vertellen (beetje zoals bij bier)

 @Katrientje: inderdaad. De smaak hangt van heel veel facoren af. Wist je dat veel distillerijen bij het vervangen van onderdelen van de ketel er de hamer bij namen om de ketel dezelfde blutsen te geven. En dat ze het onderdeel dan eerst even laten liggen, om er zeker van te zijn dat er ongeveer even veel spinnewebben in hangen? Kwestie van alle factoren die de smaak kunnen veranderen uit te sluiten...

@ Pelle, ja inderdaad. net zoals dat whisky (en bier) uit nieuwe vaten gemengd wordt met hetzelfde uit oude vaten, om geen al te groot smaakverschil te krijgen.

Veel bierbrouwers die vaten gebruiken, gebruiken ook geen nieuwe vaten, maar kopen die op van wijnboeren of whiskydistileerderijen, juist om het specifieke "gebruikte" aroma, wat een nieuw vat uiteraard nog niet heeft.

Whisky of whiskey zit in de lift. Noteer een interessante winkel in de Boucherystraat, het wijnwinkeltje Pinart. Naast lekkere wijnen ook een keuze aan whisky/whiskeys en ander gedistilleerd.

Maar ook bij restaurant d'Hoogh is er keuze zat van dit product net zoals in de Baron van Zon en het Ankertje aan de Dijle. Enzovoort, enzovoort.....

En voor diegenen die eens iets anders willen proeven, raad ik Knob" aan, een Bourbon met een lekkere smaak maar wel 50° !  Hopelijk verkopen ze die daar ook in de Geitestraat, alhoewel... het is geen Schotse whisky .  Maar ze verkopen die misschien bij Windels op de IJzerenleen.

Wil je aan een goede, democratische prijs lekkere single malts proeven dan kan je ook terecht in de Hanekeef.

Op de leuvensesteenweg in Muizen is er nog een whiskywinkel met meer dan 800 soorten whisky uit stock leverbaar.  Je kan het gamma bekijken op www.whiskystore.be

 

deze site al gezien ? www.whiskyandspiritsonline.com bovendien massa's flessen open in de winkel waaraan deze site gelinkt is, Pin'Art in de D.Boucherystraat in Mechelen, proeven vooraleer te kopen is de boodschap ;-)

Bedankt voor de tip, Roger!

Roger,
Ik ben eens gaan kijken naar die site www.whiskyandspiritsonline.com. Daar staan meer dan 1000 whisky(e)s online. Bestaan er dan überhaupt zoveel soorten?
 

de kleur komt in grote mate door karamel die wordt toegevoegd. dus worden we een beetje voor de gek gehouden, dit heeft gelukkig geen invloed op de smaak, maar een dubbel wood zullen ze donkerder kleuren dan een jonge lichte whisky. smaak komt natuurlijk van het mouten als dit met turf gebeurd krijg je een jodium smaak. dit is per regio verschillend, ook een 2e rijping op b.v. sherry vaten geeft extra smaak.

Bob, jouw opmerking dat alleen Schotse Whisky zonder "e" aan het eind wordt geschreven is deels juist. Ook de Canadezen schrijven "whisky" terwijl hun mashbill, recept, meer op dat van Bourbon lijkt dan op Schotse Malt whisky.

Met vriendelijke whisky liefhebbers groet.