Mechelen maakt lawaai ?

met categorie:  

(bron GVA)

(foto Markec)

De uitbaters van Bar Popular op de Mechelse Vismarkt zijn met een petitie gestart om de klachten wegens overlast tegen hun zaak aan te vechten. De buren van het Hof van Villers, een seniorenresidentie, morren omdat het café hen slapeloze nachten bezorgt.

In enkele dagen tijd hebben al bijna 300 klanten de petitie 'Red Bar Popular, Red de Vismarkt als uitgaansbuurt' ondertekend. Uitbaters Lale Kanmaz en Gert Pauwels openden hun zuiderse kroeg in de lente van 2007, maar ze voelen zich geviseerd omdat hun bejaarde buren klagen over nachtlawaai.

(...)

Toch beweert ze niet van slechte wil te zijn. "Wij hebben duizenden euro's geïnvesteerd in geluidsisolatie. Zo beschikken wij over driedubbel glas en een deursas. Wij hebben zelfs onze muziekinstallatie aangepast zodat ze de normen niet overschrijdt", geeft Lale aan.

(...)

Brouwerij Haacht, de eigenaar van ons pand, heeft destijds bij het Hof van Villers ook plannen opgevraagd. De brouwerij wilde de geluidsisolatie bekijken, maar er is nooit reactie op gekomen. Wij mogen niet vergeten dat de Vismarkt al decennia de uitgaansbuurt van Mechelen is. Hier was al een horecazaak voor het seniorendorp werd opgericht. Waar moet straks de jeugd in onze stad naartoe?"

Is samenleven met jongeren moeilijk ?

Heeft men te weinig respect voor de oude dag ?

Wat denken de bloggers er van ?

(Noot: Dit artikel zal bij ontsporing van reacties worden afgesloten :-)

Gratis oor dopjes uitdelen?  :-D

Ja als de normen niet overschreden worden... is dit een moeilijke zaak.

bestaat er wel zoiets als uitgaansbuurt in tegenstelling tot residentieel-  industrieel- en agrarisch gebied?

Met common sense zou ik zeggen die laatst komt laatst maalt zoals Zaventem, wie daar een huis koopt weet dat er lawaai zal zijn en heeft bijgevolg niets te zeggen zolang de normen gevolgd worden. wie daar al woonde voor het lawaai hebben wel iets te zeggen.

Het was er al een eetcafé voordien? Wil dat zeggen dat er nu een danscafé mag komen en later een mini-dancing?

werk aan de winkel voor de beleidsmensen denk ik.

Ze kunnen in het Hof Van Villers een beetje met de kamers wisselen.
De slechthorende bejaarden naar de kant van de Vismarkt verhuizen :-)
 
 
Nu even serieus.
Als de geluidsnormen niet overschreden worden en al het mogelijke gedaan is door de mensen van Bar Populaire, lijkt er mij toch niet echt veel aan te doen.
Natuurlijk is het wel zo dat de bassen van een muziekinstallatie, ondanks een goeie geluidsisolatie toch nog vrij ver hoorbaar kunnen zijn.
De jeugd is nu eenmaal rumoerig en dat zal altijd wel eigen blijven aan de jeugd.
Mensen op oudere leeftijd zijn dan weer kritischer en dat zal ook altijd wel zo blijven.
Het is een moeilijke situatie, maar als je net naast de uitgangsbuurt van een stad gaat wonen, loop je het risico om met lawaai geconfronteerd te worden.
Ik ben nog nooit in de Bar Populaire geweest, dus ik kan moeilijk oordelen over het volume van de muziek.
Zelf ben ik al op de leeftijd gekomen dat ik liever in een praatcafé kom dan in een café waar de muziek te luid staat om een goeie babbel te doen.
 
Een goeie isolatie-tip voor geluid : plaats tegen de muur houten kaders, gevuld met rockwool en overspannen met stof.
Dat kan wonderen doen.

Ik ben er nog niet in het weekend geweest, maar in de week valt het geluid er goed mee. Je moet luid spreken, maar je hoeft er niet te roepen zoals in veel andere cafés wel het geval is.

En ik ben ook van mening dat aangezien de Vismarkt al decennia lang een uitgaansbuurt is, de mensen die in die buurt gaan wonen hun kop moeten houden. Daar hadden ze maar op voorhand moeten aan denken.

Wat er in de krant staat dat de klachten voornamelijk van één bepaalde persoon komen kan ik volgen want ik meen hem te kennen. De meest vrolijke Frans is dat nu ook weer niet. Ik heb hem al een hele tijd geleden zijn beklag horen doen omdat hij inderdaad vlak naast de bar popular woont. Maar wie ben ik om te oordelen of hij nu gelijk heeft of niet. Maar de teneur dat men inderdaad moet beseffen waar men gaat wonen als je je aan de Vismarkt vestigt kan ik wel volgen. Zover ik weet is er een gelijkaardig probleem met één van de naaste buren van café Melaan. Hoe de situatie daar vandaag de dag is weet ik echter niet.

Het leukste is dat die "oudjes" de eersten zijn om te zagen dat het zo "stillekens " is in de stad en dat er geen mens op straat loopt, maar dan wel op hun achterste poten gaan staan als er wel eens wat meer lawaai is.

Trouwens ook in de flats van Lamot zitten er enkelen die ook beter terug in de stillere buitenbuurten zouden gaan wonen. ook die hebben nooit beseft waar ze terecht gingen komen.... 

Als zaakvoerder en eigenaar van Bar Popular ben ik blij dat de eerste reacties op Mechelen Blogt genuanceerd positief zijn. Ik ben zelf een Mechelaar in hart en nieren en regelmatige lezer van Mechelen Blogt, en wil graag een antwoord geven op alle vragen of onduidelijkheden omtrend deze zaak.

@ Lieven. Het is er voorheen niet uitsluitend een eetcafe geweest. De vorige zaak, Kookabura, had naast een keuken ook geregeld het uitgangspubliek over de vloer tijdens het weekend. En doorheen de jaren zijn er verschillende zaken op onze locatie geweest. Een wine bar (erg kort welliswaar) een italiaan (nu zit den Enzo aan de Wollemarkt) en verschillende cafes. Als we ver genoeg teruggaan was het zelfs de legendarische mechelse zaak "De Verloren Zoon" waar ik zelf mijn eerste pintjes pakte, nu zo'n 25 jaar geleden.

@ Jan Goovaerts. Bedankt voor de tip voor de geluidsisolatie. Maar ik vrees dat we al beter geprobeerd hebben dan glaswol. Bij de verbouwing door Brouwerij Haacht is de gemeenschappelijke muur met het Hof Van Villers ontdubbeld en de lege ruimte is gevuld met piepkleine rubberen korrels. Erg duur, maar de beste geluidsisolatie beschikbaar. Verder hebben we geïnvesteerd in het onafhankelijk laten ophangen van de speakers met een duur verensysteem, een nieuwe geluidsinstallatie met begrenzer en een geluidssas aan de voordeur.  Samen goed voor een pak meer dan 10.000 €.

@ Liesbet & Lieven. We vinden inderdaad ook dat de eigenaars van het Hof Van Villers op voorhand wisten in welke buurt ze hun seniorenflats gingen uitbaten en daar beter rekening mee hadden gehouden bij de verbouwing van hun pand (zoals dat langs onze kant is gebeurd). Ik denk echter dat dat niet is gebeurd, want bij eerder overleg hebben wij onze plannen laten zien, langs hun kant weigeren ze echter de bouwplannen te laten inkijken aan de bouwdienst van Brouwerij Haacht. Wat spijtig is, want wellicht voor een duurzame ooplossing zou kunnen zorgen voor beide partijen.

@ Rudi. Dat het over slechts één iemand zou gaan kan ik niet met zekerheid bevestigen. Wel dat het maximaal over enkelen gaat (2 a 3) die systematisch de politiie bellen vanaf 1 uur. De daaruit volgende boetes voor overlast (250€ per keer) maken het erg moeilijk om te overleven op de vismarkt. Bij de laatste metingen, na aankoop van de nieuwe geluidsinstallatie, kregen we zelfs een boete bij een meting van 87 decibel, terwijl de norm 90 decibel is. De uitleg was dat het blijkens de klacht dan toch "objectief" te luid was volgens de diender van dienst (ik dacht altijd dat dat label dan "subjectief" zou zijn na een meting :-) ).

Wat er ook van weze, Bar Popular is niet enkel populair in zijn uithangbord. We hebben bijna 600 leden op onze facebook group ( http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=31290466741&ref=ts ), een optin bestand op onze mailinglist van 350 adressen en meer dan 300 enqueteformulieren na 1 week. Waarmee we willen aantonen dat de enkele klagers vanzelfsprekend hun rechten hebben, maar dat de stem van honderden Mechelaars ook gehoord moet worden in deze.

We vinden echter niet dat "wie laatst komt laast maalt" indachtig de klagers totaal geen recht van spreken hebben. We vinden alleen dat beide partijen hun best moeten doen om de zaak op te lossen om vreedzaam samen te leven. Wij hebben al een heel stuk van die weg afgelegd. Ik vrees dat om de laatste morzelf onvrede weg te nemen er ook verbouwingen nodig zullen zijn langs hun kant van de gemeenschappelijke muur.

We vinden tot slot ook dat er plaats is voor een uitgangsleven "intra muros" in een stad die het label "levendig" opgekleefd wil zien. En als ik me niet vergis was dat een oproep in een eerdere verkiezingscampagne van burgemeester Somers. Het is dat of aanvaarden dat de weekendongevallen de hoogte ingaan, als de jeugd het uitsluitend moet gaan zoeken in verre dancings.

Zoals gezegd antwoord ik graag op alle verdere vragen, ook de minder positieve. Op deze blog, of via mail op gert.pauwels@telenet.be

Ja, 'samen'-leven in een stad is niet eenvoudig....  Maar ik geloof dat met praten en compromissen sluiten, wat goeie wil en tollerantie, véél mogelijk is.  Of het nu gaat over lawaai van horecazaken, hangjongeren, skaters...  Ik ken het specifieke 'probleem' niet - maar een vergelijk moet toch mogelijk zijn....

Two is company, three a crowd...

Zoals ik kan lezen heeft men bij Bar Popular al het mogelijke gedaan om de overlast tegen te gaan.

Het geluid volledig wegfilteren is onmogelijk en wanneer is geluidsoverlast hinderend ??Wat voor de één storend is wordt door de ander als niet storend ervaren.Je hebt altijd mensen die niks kunnen verdragen.Je vraagt je dan af wat ze eigenlijk in een drukke stad komen zoeken.Als je naast een fabriek gaat wonen waar 24 op 24 bedrijvigheid is, kan je moeilijk gaan eisen dan men 's nachts ophoudt met werken, lijkt me.Ik vraag me ook af op welke grond er beboet kan worden als de decibelnorm niet overschreden wordt ?Het oordeel van de dienaar der wet lijkt me hier toch niet echt betrouwbaar, aangezien de ene een beter gehoor heeft dan de ander.

@ Jan G : Daarvoor bestaan Decibelmetertjes voor, hoor.

:-)

Interessante discusie. Helaas weinig commentaar vanuit de "andere" kant. Ik kan zeker begrip opbrengen voor overlast problemen van de buren. Maar door de info die we hier krijgen lijkt lijkt het dat Bar Popular toch vrij stevig in zijn schoenen staat.

Onverdraagzaamheid is een groot woord, maar soms lijkt het wel of de verschillende generaties het niet al te goed met elkaar kunnen vinden binnen een stad. Jongeren zorgen soms voor wat oudere generaties "overlast" noemen. Wat in mijn ogen niet zo is, als jongere hebben we allemaal onze vrijheid nodig gehad. Vrijheid om gek te doen, te skaten, te dansen, te spelen, ... Als je dat gaat afnemen creeer je een benauwde sfeer voor jongeren en zullen frustraties en negatieve energie zegenvieren. Als we allemaal wat toleranter zouden zijn tov alle andere generaties dan zou het leven veel eenvoudiger worden. Ik begrijp de mensen van het Hof van Villers ntl ook. Ik zou zelf ook niet willen wonen naast een lawaaierige bar, maar dat kan al eens gebeuren als je aan een uitgangsbuurt in een stad gaat wonen. Bezint eer ge begint.

 

Rspct

 

Ik ben 23 en ik denk dat ik dus als 'jongere' ook mijn zegje moet doen. Sinds het ontstaan van den bar kom ik er wekelijks. Supporter van't eerste uur.
Mijn standpunt is dus misschien niet geheel objectief, maar ik denk dat ge zelfs als trouwe klant de ganse zaak nuchter moet bekijken.
Eerst en vooral; in Mechelen is er nergens een café zoals den bar. Op vlak van sfeer, op vlak van inrichting, en zelfs op vlak van 'volk' (als je zoiets als mensen al kunt veralgemenen tenminste). Het zou dus spijtig zijn moest de bar verdwijnen, of pluimen verliezen omwille van de gekende redenen.

Als je de bar op de Vismarkt gaat plaatsen in het perspectief van uitgaan in Mechelen, moet ge stellen dat het samen met plaatsen als de Mille - en zelfs den Akker als oudgediende - gezorgd heeft voor de heropleving ervan.
Ik herinner jullie aan enkele jaren geleden. Toen was het Mechels uitgaansleven niet bepaald om naar huis te schrijven, lees: lichtelijk dramatisch. Zowel op vlak van reputatie als op vlak van effectieve mogelijkheden om een stapke in de wereld te zetten.
Op dit moment heb ik (en ik spreek niet enkel uit mijn naam) de indruk dat Mechelen echt (terug) leeft. En da's toch datgene wat Bartje en de zijnen beloofden na te streven, enkele jaren geleden.
Probleemkes/nachtlawaai van zatterikken en ander weekendgedruis zal je nooit tot nul kunnen reduceren. Als ge dat wilt bereiken, kunnen ze beter een avondklok invoeren, alle gekheid op een stokske natuurlijk.

Anderzijds begrijp ik natuurlijk ook het standpunt van onze oudjes, ik zou ook niet staan springen om op mijnen ouwe dag rond een uur of twee al daverend uit m'n bed te vallen van de muziektrillingen. Al veronderstel ik dat het zo erg wel niet zal zijn, maar goed.
Ik kan bevestigen dat de bar echt wel kosten noch moeite heeft gespaard om op eigen houtje dit soort ambras te vermijden. Nieuwe ruiten, een tweede deur om een soort 'kokereffect' te bekomen, nieuwe geluidsinstallatie en de boxen die op de bovenverdieping amper opstaan, hoewel een hele hoop klanten dit niet bepaald prettig vinden of liever anders zouden zien/horen.
Feestkes als weleer heeft de bar de laatste tijd minder gehad denk ik en ik durf te veronderstellen dat dit de zaak echt wel een stuk omzet heeft gekost. Uiteraard zijn er even goed mensen die rustig een glaasje willen komen drinken en al die drukte niet behoeven.
Maar dat doet niks af aan de discussie natuurlijk.

Waarschijnlijk allebei wat water bij de wijn doen en misschien moet de stad hier maar eens even serieus in tussenkomen? Al zal het moeilijk zijn om met 2 winnaars uit de strijd te komen denk ik...


Als nieuwe werkkracht in den Akker ben ik waarschijnlijk ook niet de meest objectieve getuige, maar...

Ik kom van Leuven, waar ze al jarenlang moeite doen om te studenten (de grootste veroorzakers van overlast aldaar) te sensibiliseren omtrent nachtlawaai. Het is daar voortdurend een geven en nemen geweest. Ik woon nu sinds enige tijd in Mechelen, en ik kan eerlijk zeggen dat ik de Vismarkt een oase van rust vindt als het op lawaai aankomt. De Mille, den Akker en Bar Popular liggen vrij ver van elkaar, waardoor de mensen zelden lang op één plek blijven staan, en de muziek beperkt zich vrij goed tot de gebouwen zelf. De muziek in Bar Popular staat luider dan in een gemiddelde loungebar, zoveel is wel zeker, maar zolang je aan eenzelfde tafel kan zitten en slechts iets luider moet praten om elkaar te verstaan zonder je stem te moeten forceren, lijkt het me dat de muziek zeker niet overdreven luid staat.

Ik wens Bar Popular aldus nog veel succes, en hoop dat ze in de seniorenresidentie de jeugd van tegenwoordig ook hun best wel rustige verzetje gunnen. Het zou alvast van goede wil getuigen om mensen die minder tegen "laweit" kunnen te verleggen naar de kamers aan de andere kant van het pand.

Groeten, Mammi.

Ik wens de uitbaters veel succes. Uit ondervinding weet ik dat de politie wat overlast en bijbehorende overlasttax betreft nogal met verschillende maten en gewichten werkt .... Blijkbaar hangt het altijd alleen van de dienstdoende agent af om te bepalen wat overlast is. Wij hebben aan de andere kant gestaan (echter geen café-lawaai) en werden gewoon vierkant uitgelachen. Als er dan toch iemand kwam kijken konden ze er nooit iets aan doen, en klacht indienen was volgens hen onmogelijk. Tja, waar sta je dan .. Voor ons was dat het gerecht. Helaas, want het is nooit leuk als het zover moet komen, maar het heeft wel geholpen.

Ik hoop dat het voor jullie zover niet hoeft te komen, dat er wat meer inschikkelijkheid van de tegenpartij komt.

 

Kan je ze geen oordopjes kado doen? ik weet wel een goed merk ;-)