Lucifer

met categorie:  

Brouwerij "Het Anker" neemt de productie van "Lucifer" over van brouwerij Moortgat uit Breendonk. De brouwers hopen al in het voorjaar het bier aan de consument te kunnen aanbieden. "Lucifer" is een bitter, blond bier van hoge gisting (8,4%).

Alweer een verrijking van het toch al niet zo slechte gamma Mechelse bieren. Cheers!

(bron: De Morgen, GVA en HLN)

VerDUVELd!  't Anker boert goed!

Ik denk niet dat ik ooit een Lucifer dronk, maar ... het is zeker een aanwist voor de brouwerij... En dat allemaal binnen de stadswallen ! :-)

Amai ! Dat is wel groot nieuws.... Aangezien ik wéét hoé lekker 'Lucifer' is, hoop ik natuurlijk dat we dat snel zullen kunnen nuttigen in menig Mechels café én dat de typerende smaak behouden blijft ....

Benieuwd en dorstig !

He Bloggers,hebben julie nog niet genoeg bier? Nu hebt ge den DUVEL en zijn Kozijntje LUCIFER..IK weet wat den Duvel kan doen maar Lucifer heb ik nog niet gekent  (ik denk niet dat die er was de laatste maal dat ik in Belgie geweest ben),Drink er maar eentje op mijn gezondheid. Louis  W.

In alle eenvoud frons ik mijn wenkbrauwen: hoe kan één brouwerij een product van een andere overnemen? Verschillende watereigenschappen, hopculturen en weet ik veel. Kan iemand mij helpen verstaan?

@Luc, ge hebt gelijk, voor dat die Lucifer eventueel  'identiek' zal zijn ,gaat er nog aardig wat water door de Dijle vloeien. Inderdaad zijn er tal van kleine details die een brouwproces beïnvloeden....Denk maar aan Hoegaarden, weg en nu terug ter plekke...

Dus voor de liefhebbers: snel nog echte Lucifers van Duvel gekocht, om later te kunnen vergelijken met de Lucifer van 't Anker...

@eddy: wat mij natuurlijk niet zal weerhouden om een snuifje originele lucifer tot mij te nemen.:-)

Aan mij is het niet besteed, want ik ben hoegenaamd geen bierlip.

Eén goed Palmke of een Elephantje wil er wel eens ingaan, maar da's dan ook alles.

Mij opgevallen zondag in de 7e dag:
In een Belgisch restaurant in Washington aan Capitol Hill serveert men Carolus!
Amerikanen blijken grote fans te zijn van Belgische bieren.

Lucifer is een zeer goed bier. Een serieuze aanwinst voor het Anker. Enkel spijtig dat men de erfenis van Liefmans, dat toch een zeer goed gamma had, zo aan het uiteenrukken is. Hopelijk blijft de smaak intact.

@Jan G,geen bierlip?? En is PALM géén bier?:-D

Lucifer van Duvel is ook niet de originele Lucifer. De originele is van Br. Liefmans. Duvel Moortgat heeft Liefmans na hun faillisement opgekocht, vooral voor de fruitbieren. Het Liefmansbiertje Straffe Hendrik heeft DM al eerder aan Br. De Halve Maan verkocht. De Dentergemse site van Liefmans zullen ze waarschijnlijk behouden vanwege de fruitbieren, de site in Oudenaarde is - dacht ik ondertussen al - verkocht.

De verkoop houdt meestal het recept en de naam in.

Benieuwd hoe Het Anker dat allemaal gaat commercialiseren lees verdelen, want voor zover ik kan beoordelen is de distributie niet bepaald hun sterkse kant. En hebben zij echt genoeg capaciteit om dat er bij te nemen?

Enfin, geen slecht nieuws al bij al, maar ik vind het toch wat vreemd.

Voor mij hoeft het anker zijn lucifer geen 100% exacte kopie van het origineel te zijn, als ze het kunnen verbeteren door er een mechelse draai aan te geven, waarom niet?

Het zou ook wat onnozel zijn de zogezegde echte lucifer te willen brouwen wanneer iedereen toch weet dat dit niet meer het geval kan zijn. In dat opzicht is het behouden van de naam evenzeer wat raar, zou een "stekske" niet beter zijn?

@Jackie : Met "geen bierlip" bedoel ik dat ik ze niet met de liter binnengiet.
Ik drink zo goed als nooit meer dan één biertje per avond en ik heb zelfs raar of zelden bier in huis.
Het is zelfs 14 jaar geleden dat ik nog eens zat geweest ben.
Ne Leffe met grenadine is ook lekker in de zomer.
(Nu ga ik alle Leffe-liefhebbers op mijn dak krijgen omwille van de grenadine) :-)

@Jan Goovaerts: als niet-Leffe-liefhebber durf ik zelfs zeggen: "beikes, grenadine" !

@ Jan G :

Lang geleden dat ik nog ne Leffe heb gedronken.  Geen slecht biertje, maar toen we nog schoon en jong waren heb ik eens ne Leffe te lang in de zon laten staan, achter het caféraam van Café Babbits op de Vismarkt (Eind Jaren 80 - Nu Cirque). 

Awel, ne warme Leffe is ni te zôôpe !  Nèmt da ma van mao aan !

Buiten, af en toe ne goeie Carolus, kan ik ook ne goeie Kriek smaken.

@ Jan G: als grote bierliefhebber durf ik nog meer dan Jokke: grenadine (of 't is al eender wat) in bier?? Heiligschennis!! ;-)

Wifried Delaet.toen ik in Los Angeles woonde kon ik ook Belgisch Bier kopen gelijk Duvel,Rodenbach,Gueuze en Trappist,maar ik was altijd onder de indruk dat het bier  hier  niet zoo sterk was als in Belgie,Ik heb Duvel in Belgie gedronken en dacht dat het sterker was,Heb gij ook dat gedacht.Louis W.

Persoonlijk vind ik bier aanpassen naar eigen smaak aanpassen niet zo'n heiligschennis. Bij geuze werd al eens meer grenadine gegoten, lambic werd zoeter gemaakt met bruine suiker (faro), en in de taverne van de brasserie d' Achouffe kun je biercocktails krijgen: lachouffe met crème de cassis en Macchouffe met porto.

Daarbuiten is de smaak van bier ook afhankelijk van bepaalde maatschappelijke trends. Veel bieren zij in de loop der jaren een stuk zoeter geworden. Vergelijk de Carolus triple, maar met de toison d'or, die het toch moest vervangen. Een echt bitter blond bier werd gemist in het assortiment van 't Anker. Bij de echte bierliefhebber vielen de bittere bieren de afgelopen jaren terug meer in de smaak.

Misschien kunnen ze er inderdaad en Mechelse draai aan geven, want echt hetzelfde bier maken zal moeilijk zijn. Ik kijk er al naar uit om ne Nekker te proeven! Hopelijk doet het dan zijn naam geen eer aan!

Bitter blond in het Anker is een Hopsinjoor ?

Wel, Louis, toen ik begin jaren '80 eens in LA en Las Vegas was heb ik daar vele dingen gedaan, maar geen Duvels gedronken. Wat ik wél kan zeggen is dat ik ook precies denk als ik in Frankrijk of Zwitserland een Duvel drink, tiens, dat smaakt precies anders. Is dat nu maar een gedacht of niet, ik kan daar geen zinnig antwoord op geven. Ik zie toch moeilijk anders dan dat bij Duvel alles uit hetzelfde vat komt, zoniet hebben ze dubbele installaties nodig en dat lijkt mij toch niet realistisch.

Wel.Willy dat is wel moeilijk te geloven,daar hebt ge gelijk in.Ik heb daar ook Gueuze Lambic gedronken en dat smaakte wel goed ,zelfs mijn Amerikaanse vrouw vond it goed,She liked that cherry taste.

Soms, Louis, denk ik dat iets anders smaakt omdat de lucht anders is, begrijpt ge? Naar het schijnt gaat het grootste deel van de smaak via de geur, en als de lucht die ge ademt anders is aan de zee dan in de bergen kan dit misschien de smaak beïnvloeden. Uw vrouw heeft een goede smaak, mijn vrouw zaliger dronk dat ook zeer gaarne.

Als ik sebiet thuis in mijn fauteuil een Duvelke nuttig zal ik dat doen op jullie gezondheid, dat is beloofd!

Spytig Willy,mijn vrouw HAD een goede smaak,maar zij is op 22 Nov,2005 gestorven.Louis PS,maar drink er eentje op mijn gezondheid want in18 Juli word ik 82 jaars oud..

Voor die Belgische bierkens mag men in Amerika wel enkele dollars ophoesten..  In een winkel aan Fisherman's warf in San Fransisco verkocht men onnoemelijk veel buitenlandse bieren.  Een flesje Rodenbach kostte er in 1996 meer dan 5 dollar (en dat was dan nog de winkelprijs)  'k Vraag me af wat een Duvel of een Carolus  dan wel mogen kosten wanneer men die in een of andere zaak gaat nuttigen.

Roger,wij hadden hier in Jeffersonville ook een grote winkel waar ge van alle europese biertjes kn kopen ,gelijk die dat ik tervoren genoemd .ook verschillende soorten van Trappist.maar gelijk ge zegt,de prijzen waren ongelooflijk,Die winel is hier niet meer,Ps Wat is Wiite Hoegaarden?daar heb ik nooit van gehoord.

louis, ken je Celis white? Pierre Celis is de "vader" van de witte van hoegaarden. In het heel kort: Hij is naar de VS getrokken en heeft daar een versie van "zijn" hoegaarden gebrouwen, de Celis White.

Naar mijn mening: véél lekkerder!

 

@ Roger: zoek eens op ebay  naar bier van West Vleteren (6, 8 12) ... dát is pas bij prijs!

 

@ Björn: ieder zijn smaak natuurlijk, maar waarom dan een gueuze drinken en er grenadine bij kappen omdat em te zuur is in plaats van een ander bier dat wél al zoet is van zichzelf? Kan niet zeggen dat je geen keuze hebt he, alleen al in Belgische bieren ;-)

Het is dan ook iets dat vroeger meer gedaan werd, toen de keuze niet zo uitgebreid was en op zich verschilt het dan niet veel van de commerciële kriek. Persoonlijk drink ik ook de geuze omdat de zure smaak zo uniek is. Trouwens zelfs bieren worden zelfs gemengd!

Ik raad iedereen aan om eens een bersalis te proeven een mengeling van bieren van de brouwerij oud beersel en de loterbol.

Of een vicardin -> van vicaris en girardin

(als je van gueuze houdt, vind je deze misschien ook wel lekker) ;-)

 

Liefmans Breweries is ontstaan uit een fusie van br. Liefmans in Oudenaarde en br. Riva in Dentergem. Br. Riva had wel verschillende bieren : Lucifer, Vondel, Cardor, Dentergems witbier en Brugse Straffe Hendrik om er maar enkele op te noemen.

In het begin van de jaren '90 was er een samenwerking tussen br. Riva en .... br. Het Anker, louter om de verdeling van enkele Mechelse bieren: Toison d'or en Mechelschen Bruynen (zie Belgische bieren en brouwerijen 2003, deel 4 blz. 101 - uitgegeven door de biervereniging "Guilde des Tâte-bière" uit Lustin  

Misschien moeten we het brouwen van Lucifer door br. Het Anker bezien als een wederdienst tussen twee brouwerijen die in het verleden nauw hebben samengewerkt.

Katrientje,het eenige dat ik hier zien in de Market Is " Belgian style '\Witte Hooegaarden' ik zal er eens naar zien wie de brouwer is.Louis

@ Louis

Het bier Belgian Style "Witte hoegaarden" zal zeker geïmporteerds zijn door een Amerikaanse verdeler maar het bier zal wel degelijk gebrouwen zijn door INBEV in zijn vestiging in Hoegaarden

@ Louis:

Het heeft gesmaakt, spijtig van dat te horen van uw vrouw, ik weet wat het is, het overkwam mij ook.
Gefeliciteerd met uw komende verjaardag, en hopelijk doet ge er nog genoeg jaren bij zodat ge in de 3 cijfers eindigt, ik wens het u van harte!

Bedankt Willy,Mijn Hartspecialist zegt dat ik een sterk hart heb en dat ik wel 100 jaar oud zal worden (maar ik denk dat Hij mij goed wil laten voelen) maar ik denk dat ik niet graag 100 jaren oud wil worden,tegen dien tijd kunt ge voor uw eigen niet meer zorgen,en ik wil geen last zijn aan iemand anders,Ik had juis 3 mensen van mijn kerk over,die hebben de sneeuw en ijs van mijn Patio en driveway komen opkuisen , het heeft hun  2 huren geduurd,ik weet niet wat ik zou doen zonder mijn Kerk,want ik heb hier echt geen Familie.

ik heb een liefmans-lucifer in de kelder staan, tegen dat die van Het Anker uitkomt, zal ik ze eens naast elkaar proeven. Tenzij ze alleen de naam gebruiken en niet het recept natuurlijk, maar dat zal ik dan ook wel snel genoeg proeven.  

Hoewel dat ook niet 100% zeker is, want die van Het Anker gaat dan een jonge zijn, die van Liefmans is al enkele jaartjes voorbij zijn botteldatum .. (vervaldatum volgend jaar, dus wss. in 2005 gebotteld)