Amerika, Amerika

met categorie:  Nu Amerika (en Obama) op elke televisiekanaal te bewonderen zijn en Amerikanen in Europa de Inauguratie nauwgezet volgen (Brussel, Parijs, Londen, Berlijn, ...) vraag je je af of er ook Amerikanen in Mechelen wonen.   Misschien werkzaam in de Hoofdstad, maar woonachtig onder onze Toren (een rit van nog geen 25 km) en werkzaam in één of andere Europese of Amerikaanse Instelling.  Misschien als lobbyist of vertegenwoordiger van een firma.   And maybe he or she loves Mechelen.

Binnen de eigen werksfeer is het collegapark natuurlijk internationaal en een recente Amerikaan, die ons kwam versterken, promised to speak Dutch within a year.  Dus dat zit snor.

En ook in het verleden hebben Mechelaars geprobeerd om Americans naar Mechelen te krijgen, waaronder ons Jefke (Denyn).

Historiek

De maandagavondconcerten in Mechelen dateren voor 1892.  Het initiatief van deze zomeravondconcerten kwam van toenmalig schepen Theodoor de Coster.  Die ging er van uit dat een concert op een maandagavond heel wat meer belangstelling zou kennen dan de gebruikelijke bespelingen op marktdagen.  In zijn vurig enthousiasme voorspelde hij dat zelfs Amerikanen zouden komen luisteren.  Maar één en ander liep niet van een leien dakje. Aanvankelijk trokken de maandagavondconcerten slechts de aandacht van een handvol bevriende luisteraars.  Er was dus duidelijk nood aan een stevige propaganda.

Zo werd er in 1897 een "groote prijskamp voor beiaardspelers" georganiseerd.  Het werd een spetterend feest voor heel de stad dat twee dagen duurde en werd afgerond met een heus nachtfeest, met koren, vuurwerk en een briljant slotconcert door Jef Denijn zelf.  Toch hadden de Amerikanen nog steeds de weg naar Mechelen niet gevonden.

In 1909 leerde Henry de Coster, zoon van Theodoor (+1897) Jef Denijn kennen.  Hij zou de droom van zijn vader waarmaken en de Amerikanen naar Mechelen lokken.  Affiches en brochures werden via de ambassade naar Amerika verzonden.  Het was tenslotte de diplomaat William Gorham Rice, die als eerste Amerikaan enkele jaren later de maandagavondconcerten met zijn aanwezigheid vereerde.  In 1914 verscheen in New York zijn lovend boek over de "Beiaarden in België en Nederland".  Vanaf dan stroomden de Amerikaanse luisteraars naar Mechelen en hadden ze ook in de States de smaak voor de beiaard te pakken.

Uit Toren en Beiaard

Dus, mijn vraag aan de Bloggers : Heeft U een American Neigbour (Amerikaanse Buur) en spreekt die zo sappig Nederlands ?

We hebben al een American Mechelaar aka Louis Wyckmans. Misschien zijn er ook Mechelse Amerikanen ?

Beiaardconcert Mechelen door Alfred Ost

Jef Denyn wist zelfs geld van Rockefeller te verkrijgen ! Maar wie echt de Amerikanen tot hier wist te krijgen was Antoon Spinoy.

Spinoy zorgde voor het binnenhalen van grote Amerikaanse investeerders. Hij gaat voor twee maanden naar USA op handelsreis waar hij een etalage afhuurde in het financiel centrum van New York, om België (Mechelen) te promoten als land om in te investeren.

Door intens lobbywerk, fiscale voordelen, gronden aan een schijntje van de prijs, op bepaald moment zelf de bouw van fabrieken op kosten van de stad, komen Proctor & Gamble, en Dupont de Nemours naar Mechelen

@ Peter :

Al veel Amerikanen over de vloer gehad in de LunaLuna ?

Absoluut, toch wel een klein tiental. Enkele vergeet ik nooit:

 • Zoals de man die een internationale carrier had, woonde voor zijn werk aan de Ivoorkust en Sri Lanka, en die als vakantiebestemming een saai land zocht. Hij deed Wallonie in 2 weken, en kent het dus beter dan sommigen onder ons, en hij vond Mechelen fantastisch.
 • Of zoals eerder geblogd, de schrijfster van historische romans, die we meenamen naar het archief in Mechelen, en die een boek aan het schrijven is over Philips de Schone. Een 15e-eeuwse manuscript vastpakken was ... great !!

En wat meer is: nooit oppervlakkig mensen, altijd erg vriendelijk en geinteresseerd in onze cultuur.

Goh, in (moet even diep in mijn brains tasten...) 1998 heb ik voor Telenet gewerkt, dat was toen pas opgericht, en de meerderheid waren Amerikanen die met hun expertise daar kwamen, en de voertaal in vergaderingen was Engels dus. Mij niet gelaten toen (en daarom werd ik er ook aangenomen), ik vond het heerlijk als Anglofiel om dagelijks met mijn collega's constant Engels te spreken en mee te smullen van Amerikaanse tradities, tijdens mijn verjaardag trakteerde ik op brownies, en zoals bv mijn baas tov mij die een M&M ventje op zijn bureau had staan, waar iedereen die er langs kwam, efkes dat handje op en neer deed om maar M&M's te pakken, en die met Halloween speciaal aan zijn familie in de USA vroeg om de zwart/oranje over te brengen. En als ze op waren, op welk moment dan ook, ik zat tegenover hem, zag de collega's tevergeefs met hun tas koffie, hopend op dat extraatje, wat dan leeg was, dan hing ik een post-itje aan dat M&M- ventje met "feed me" en jawel, de dag erna werd er onder hilariteit dat ventje aangevuld!

. Inmiddels zijn de Amerikaanse (en Australische) mensen van toen daar weer weg (maar ik heb met enkelen nog steeds contact), en is het bedrijf uitgebreid (en een blogger hier zal dit kunnen beamen),

@ Hanna :

En woonden die Amerikaanse collega's dan in of rond Mechelen ?

Inderdaad

ik heb er Chuck Carrol nog geweten, die toen CEO was

Een man, met een geweldige snor en cowboyboots, veel meer Nederlands dan goeiemorgen kwam daar niet uit maar twas wel ne fijne kerel, ik had er wel niet zoveel contact mee.

@ Marc VC :

En vierden ze oa Thanksgiving Day ?  Of 4th of July ?  Of (voor de Ierse Amerikanen) Saint-Patrick's Day ?

:-)

Nee, niks van dat al toen ik er was, maar dat was pas 2 jaar later dan Hanna, toen was de grootste massa weg.

 En in 't kort komt Obama op bezoek .Kunnen we nu zelf  niets meer de dommerikken. Erg, Erg en nog eens Erg.

@ Gim en Marc

- die Amerikanen woonden toen Antwerpen in een (kuch, chique) appartement dat Telenet had geregeld, maar soit, het waren hele fijne collega's, en ik moest zelf maar 10  minuten stappen of een paar minuten met de fiets

- In de tijden dat ik er was, werd er bij mijn baas thanksgiving gevierd,  heel traditioneel

- Ze waren allemaal verrast (op de afdeling) dat er daar opeens een Sinterklaas langs kwam op 6 december, ik heb hen toen moeten uitleggen wat de traditie was

- Enne Gim: SPD is echt wel Iers en niet Amerikaans!!! puur keltischi

- Marc, ik kan u hilarische verhalen en foto's van toen 'van in de beginning' doormailen maar das meer privé he.

 

 

 

 

GL

and your point is?

@ Peter, ge moet niet alles geloven wat ze U in Mechelen proberen wijs te maken.

Burgemeester Spinoy heeft inderdaad heel veel voor Mechelen gedaan en tal van buitenlandse investeerders en bedrijven naar onze stad gehaald; en inderdaad met belangrijke fiscale voordelen. Men vangt geen vliegen met azijn...

Maar wilt ge me nu eens één fabriek/bedrijf aanduiden dat met geld van de mechelse Stadskas/belastingbetaler opgericht werd?????

@ Hanna,

het zal 'as usual' wel iets met te linkse of te gekleurde mensen zijn. Een onheil waar wij ons compleet nog niet bewust van zijn in elk geval.

@Eddy: Het referentiewerk hierover geschreven is het boek Mechelen Bouwt, van Bart Stroobants, conservator van de Mechelse Musea.

Op pagina 185 van het boek lezen we:
- In december 1959 gaat de stad voor de vestiging van NV Burndy Corporations nog een stap verder in haar hulpvaardigheid. Naast het ter beschikking stellen van de bouwgrond tegen een voordelige prijs en het verlenen van fiscale voordelen, bouwt ze in haar opdracht zelfs de ganse fabriek. Hiermee treedt Mechelen in de voetsporen van Hasselt die dat reeds in 1955 deed. (...) Voor de bouw van de fabriek legt de stad maar liefst 15.000.000 BEF op tafel.

Als u meer wil weten dan raden we u bovenstaand boek aan, en/of uiteraard een gidstocht rond Mechelen in de jaren 50 door ondergetekende :-)

 @Wout & Hanna:

Hij moet hier ook zijn ding komen doen he, 't is een richtlijn van bovenaf, aanwezigheid op forums, stadsblogs, lezersbrieven, etc,..

 @ Hanna

Sinds wanneer hoeven de G.L.'s (GEBAKKEN LUCHT) van deze wereld een reden te hebben om het leven van hun medemens te verzieken?

@ SintNetels

Jij zit er bónk bovenop met je duiding.

@ GL. (alhoewel ik me afvraag waarom ik nog de moeite doe)

Zennelucht, tast die het brein aan?

Op eens op de vraag van blogger in te gaan: Ik denk dat er wat Amerikanen zitten in 't DPC, om voor beiaardier te leren.

 Die paar keren dat ikzelf met amerikanen in contact gekomen ben, waarvan 1 keer in Mechelen zelf, heb toen samen met die mens een fietstochtje door Mechelen gemaakt, een beetje voor gids gespeeld, moet ik zeggen dat dit steeds positief was. Het clichébeeld van de oppervlakkige té enthousiaste amerikaan kan ik dus zeker niet bevestigen.

@Suzy: net zoals er mechelaars in de States zitten (of zaten) die hier aan de beiaardschool afgestudeerd zijn en naar de States trokken om daar hun beiaardkunst uit te oefenen!

En voor de echte Amerika-Lovers :

Alan Jackson – Chattahoochee

Yiehaa ! Start the InLine-or Squaredancing !

:-D

@ Peter, dat ga ik eens natrekken bij een ex-ingenieur van Burndy die er van in het begin bijwas. Alleszins dank voor de informatie.

Ik wacht nog op een reactie van onze Louis USA !

:-D

@Gimycko: die is sneeuw aan het wegscheppen voor zijn deur!

Hey Eddy , hou me op de hoogte ! :-)

en hier een Mechelaar die ff al dit alles heeft gelezen, gereageerd heeft, berichten genegeerd heeft, 'soit' zegt en in april naar haar familie voor een weekje in NY trekt!

@ Jokke : Hahaha !  Goed mogelijk !

@ Hanna : Some girls have all the fun !

:-D

Wel Gimycko.Hier  heb ge mijn reactie.Het was hier in de States een grote feestdag,Wij zijn eindelijk van Georgie af geraakt,Obama is.  een Afrikaanse ,Amerikaan,hetgeen mij niets kan schelen,Maar wij hadden een verandering noodig.mischien kan hij Amerika terug de Glorie en steun van de andere landen terug geven,Ik heb hem mijn stem gegeven.In mijn opinion( voor wat het waard is) hij kan, en ik wil hem de gelegeheid geven.Verwacht niet dat hij dat in een paar maanden kan doen,na alles dat George verwoest heeft zal het wel een beetje duren,Het ras betekent voor mij niets ,daar zijn goede en slechte mensen tussen ,juist gelijk tussen de blanken,As for me.God bless our President en de USA,. Dat is het opinion van een trouwe Mechelaar,De Louis.

 Hé Jefke, ne slechte nacht gehad zeker.Ik ga de moeite niet doen om uw boekske te openen.Ik ga er zelfs een strikske omdoen maar ik weet nog niet welke kleur.

Spoken as a Real American, Louis - Hahaha !

But still embracing the Mechelen Roots !  Mooi ! Mooi !

Dus, gij moet nog vele jaren verslag doen vanuit Amerika !  Your are our reporter in the States !

Keep up the good work !

:-)

GL.,een vraag.zijt gij tegen iedereen dat NIET blank is ? Dit is de 21St  Century,Is het niet tijd dat wij met iedereen over de baan kunnen?

Of Spinoy een goede burgemeester geweest is laat ik in het midden omdat ik daar toen nog niet over nadacht.Wat toen wel werd verteld is dat hij een slogan had die luidde " Kapitaal is diefstal ".Er deden toen geruchten de ronde dat hij bij zijn overlijden wel 400 miljoen oude Belgische Franken zou hebben achtergelaten.Dat heeft toen ook een paar stemmen gekost aan de partij.Dit verhaal zal onze Louis waarschijnlijk ook niet vreemd in de oren klinken.En in Antwerpen zat er naar het schijnt nog ne straffere, heel de linker oever was zijn eigendom.

Dus ?

En wonen er Amerikanen in Oembeik, GL ?  Werkvolk of bazen van bij Proctor & Gamble of Dupont de Nemours, misschien ?

Louis, ik denk dat gij in gedachte nog leeft in het Mechelen anno 1950.Ik ga u het hedendaagse Mechelen niet beschrijven uit angst hier nogmaals uitgescholden te worden.Maar als ik u zeg dat de teller van autoinbraken in één week op meer dan zestig staat dan is er fundamenteel toch iets verkeerd in onze stad denk ik.Mag de waarheid dan niet meer gezegd worden.

Gim, ik zou het niet weten.En als het zo zou zijn geen enkel probleem in zoverre dat ze niet moeilijk doen.

@G.L. Onze Louis, kent de situatie in onze stad goed genoeg om niet te moeten geloven in je stemmingmakerij :-)

@ GL :

Er valt toch wel wat te beleven in Oembeik, hoop ik.  Het is toch geen slaapdorp ?

:-)

Chance dat niet elke Mechelaar een bange blanke man is.

En nu komt het verhaal van 1/4 van de stemmen,

wel dan is er nog altijd een meerderheid die het wel plezant vind om hier te wonen.

Gim, ik geloof dat we hier met ne stoorzender zitten.

Grellig toch, die Grote Mensen.

Ge start een leuk artikeltje over de vraag of er eventueel Amerikanen in Mechelen wonen en voor ge het weet zit ge weeral in de politiek.

Ge probeert dan om er ne vroeng aan te geven om allles terug op de rails te krijgen en dat lukt niet.

Grellig toch, die Grote Mensen.

:-)

Enfin, ik kan dan zo stilaan opmaken dat er amper of geen Amerikanen in Mechelen wonen, wat niet zal kunnen gezegd worden over de grotere periferie rond Brussel.

 @ Gim,

               Oembeik is nog geen slaapdorp maar kortelings gaat het een worden.In enkele weken gaan de deuren onheroepelijk dicht tot het einde van het jaar.Onze wijkagent kan zijn matrak van nen halve meter dan uitlenen.

Mea Culpa Gym

uwe post erna had ik niet gelezen,

 

Mea Culpa Gym

uwe post erna had ik niet gelezen,

Jij blijft op andere topics gelukkig wel altijd bij de zaak he

 

@ Marc VC :

Gelukkig kunnen we erom lachen.  Want dat is hetgene dat we moeten doen : Blijven lachen !

En soms is het hier hilariteit-ten-top !

Enfin, een pak gezelliger hier dan op die andere MechelenBlogt van het Nieuwsblad waar geen kat op reageert.  Dus hopelijk blijft deze blog nog een tijdje bestaan en worden de reacties geregeld ergens opgeslagen zodat ze over 100 jaar nog eens goed kunnen lachen !

:-D

 @ Gim,

               dat zal met die BLOGS van GVA en HLN niet veel beter zijn zeker en wat dat opslaan betreft, dat is minder belangrijk.Er is ooit al zoveel opgeslagen waar geen mens nog naar omkijkt.

@Gim= Het is tegenwoordig zo goed als onmogelijk om nog een topic te starten, zonder dat het in politiek gekonkel vervalt. Ik denk er sterk over om de post-er van de topic verwijderrechten te geven op alle reacties op zijn/haar post.

@peter: je hebt mijn steun. Het moet dan ook onder de rubriek INFO / redactioneel gestipuleerd worden.

Peter, als ik 1 opmerking heb over Mechelen.blogt dat is het net het ontbreken van de mogelijkheid om commentaren op de eigen posts te verwijderen.

Het zou ons een hele hoop zever en vroegtijdig afgesloten posts schelen.

En voor er iemand 'sencuur!' roept: Uw vrijheid van meningsuiting eindigt waar die van een ander begint, dus: wen er maar aan. 

Wat denken de andere er van ?

@ Peter : Gevaarlijk precedent !

In the Land of the Free and the Home of the Brave is Vrijheid van Meningsuiting het Hoogste Goed.

Een tijdje geleden beledigde ene Walter zo goed als elke Blogger.  Na een soortement van gemeenschappelijk weerwoord van een pak bloggers heeft deze persoon het uiteindelijk opgegeven.

Zorg ook in dit geval voor het nodige weerwerk, geef er ne vroeng aan, lach ermee of negeer hem of haar.

Want zelf rechter spelen wordt natuurlijk moeilijk : wat kan/mag en wat kan/mag niet, want de Grondwet van de Blog is met een klik te raadplegen, maar heeft iemand al die reglementen eigenlijk al gelezen ?

De Blog is ongeveer hetzelfde als lullen/discussieren aan den toog.  En als serieuze of plezante gesprekken worden onderbroken door bv politiek kan je enkel zorgen voor het nodige weerwerk, geef er ne vroeng aan, lach ermee of negeer de hobbit.

 1. De rechter is hier duidelijk diegene die zijn nek heeft uitgestoken om een post te schrijven. Ik ben zeker dat hij dan streng en rechtvaardig gaat oordelen.
 2. Vrije meningsuiting blijft. Je kan namelijk zelf een artikel maken.
 3. Er moet wel nog een spoor overblijven denk ik dat er een reactie is verwijderd.
 4. En Gim je hebt zelf ervaren dat er een vroeng aangeven niet echt efficient is in deze post.

@ Peter : Als reactie op opmerking 4...

Inderdaad, maar je ziet hem dan wel (denkbeeldig) kronkelen aan de "andere kant van de lijn".  En ergens wacht je dan hoe die andere zal reageren.

En als je dan de daaropvolgende reply leest, is het soms hilarisch of een regelrechte dooddoenertje.

En dat vertelt dan veel over de hobbit !

:-D

 ... en als dat niet helpt verwijder je gewoon de storende en/of beledigende commentaar.

Ik denk dat iedere blogger volwassen genoeg is en voorzien is van genoeg gezond verstand om geen misbruik te maken van deze optie.


Ik heb het volste vertrouwen in de mensen hier.

Op KnackForum heb je daar de ForumMaster die eventueel dingen verwijdert of je Off-Line zet (voor een tijdje of for Life) en op Elsevier.nl zie je geregeld de vermelding : "Deze commentaar werd verwijderd".  Dus ook hier de ForumMasters of WebVerantwoordelijken die ingrijpen.

Ook hier kunnen we het overlaten aan de ForumMasters of Webverantwoordelijken (met de BlogGrondwet in de hand) of de Indiener van een artikel zelf rechter laten spelen.

Maar zolang er geen benen worden gebroken zou ik zeggen : "Leven en laten leven".  En voor de rest : Dollen met de hobbit door verbaal weerwerk.  Geen gezucht of gekreun, maar zijn of haar replys pareren met woorden, zinnen en spitsvondig weerwerk !

Try to be the bigger person !

 Ja, dat 'denkbeeldig kronkelen', ik zie het zo voor mij (lacht)

Wat mij betreft is het niet nodig om reacties van Trollen à la G.L. en consoorten te verwijderen.  Gewoon niet op reageren!  Maar sommige bloggers kunnen het niet laten en beginnen telkens weer een polemiek.  Tja, dan zoek je het zelf, hé.

Echt beledigende woorden mogen wel verwijderd worden, maar dat laat ik dan graag over aan de moderatoren.

En Gym, zulke trollen willen juist 'gepareerd' worden.  Ze vragen niet liever dan dat bloggers reageren.  En eerlijk gezegd, veel spitsvondigheden heb ik hier nog niet gelezen. 

De meeste zever ontstaat wanneer het gaat over politiek gemotiveerde of gerelateerde opmerkingen. Het mooiste zou zijn dat op die specifieke opmerkingen niet zou gereageerd worden. Ik moet toegeven dat dit niet altijd lukt en in plaats van op de bal te spelen wordt gemakkelijk de speler getackled. Zoals Peter zegt: ' ne vroeng ' geven lukt niet bij iedereen en altijd. De bloggers zelf ( topic-owners in het schoon vlaams ) hebben wel genoeg verantwoordelijkheidsgevoel om te beslissen wanneer het de spuigaten uitloopt en de belastende ( en dat gaat verder dan ' storende ' ) commentaren eruit te gooien. Anders vrees ik dat, zoals tot op heden het geval was, regelmatig scheldpartijen de kop opsteken en dan haken er telkens mensen af en dat is nu net niet de bedoeling

@Gim: BlogVerantwoordelijken hebben noch de tijd, noch de goesting, noch de GOD-allures om alles in bekijken en/of dan in te grijpen. :-)

Zolang de persoon die de post start ook de noodstop voorhanden heeft om zijn post ook af te sluiten zie ik niet direct een reden om reacties te verwijderen. Het leven zoals het is, zonder opfraaiingen en opsmukkingen. En laten we eerlijk zijn, het is niet dat we onder een lawine worden bedolven - misschien dat dit met de aanloop naar de verkiezingen een hoogtepunt zal bereiken om dan snel weg te smelten.

Eigenlijk moet ik de schrijvers van politiek getinte reacties bedanken, want ze geven ons een glimp van hun gedachtengoed, wat vaak veel meer zegt dan de officiele partijlijn. En dus wordt het uiteindelijk doel van hun aanwezigheid net datgene wat hun ondermijnd.

Verder vind ik dat al bij al we het vrij netjes houden, een voorbeeld voor veel forums.

Houden zo zou ik zeggen

@koen: Het is ook niet de moeite om te veel tijd aan Trollen te besteden. De enige manier om ze te pareren is niet reageren. Gewoon straal negeren. Als ze iemand persoonlijk zwaar beledigen, gewoon ingrijpen.

 Je kan de post inderdaad afsluiten, waarmee om het zo te zeggen iedereen 'gestraft' wordt, ook degenen die nog een ernstige reactie wouden geven en dat niet meer gaan kunnen omwille van 1 of 2 trollen.

Zoals het nu is denk ik dat er mensen afhaken eerlijk gezegd.

Glimpen op gedachtengoed heb ik ondertussen al veel meer dan genoeg gekregen, het begint zelfs al wat afstompend te werken.

@ Omar :

Daar geef ik je volledig gelijk.  Naar eenvolgende verkiezing toe gaan we nog kunnen lachen.  Binnenkort Europees en Vlaams, maar straks Nationaal of Stedelijke Verkiezingen.  En dan zullen we onze borst kunnen natmaken, want naast de replies van geregistreerde hobbits, zullen we hier overspoeld worden door An Oniemen en Niet-Geregistreerden.  En dan Shit will hit the fan en kunnen we onze lol niet meer op !

Enfin, het wordt nog een leuke eeuw. 

Misschien kunnen we de little grey cells eens laten werken en zorgen voor een PNMC.  De USA had een PNAC, een Plan for a New American Century.  Dus misschien moeten we hier eens werken aan een Plan for a New Mechelen Century.  En daar hoort de Blog en MechelenMapt zeker bij.

Just an ID, natuurlijk.

:-) 

Ik heb het al eerder gesteld, ik ben tegen elke vorm van politieke propaganda op de blog, van welke strekking ze ook moge zijn.
Wat GL hier al maanden doet is het bekladden van zijn tegenstanders, met als uiteindelijk doel er zelf electoraal beter van te worden.
We zien dat op Nationaal vlak gebeuren en nu ook op stedelijk niveau.
Het is nu eenmaal een tactiek, eigen aan deze politieke partij.
Ondanks diverse vragen van meerdere bloggers, blijft GL volharden in de boosheid en blijft hij diverse mensen treiteren met zijn propaganda.
Ik heb niets tegen GL persoonlijk en ik heb niets tegen het VB, maar ik heb wel iets tegen ongevraagde politieke propaganda, van welke strekking dan ook.
Dat het ook anders kan, bewijzen de andere politici die af en toe een reactie plaatsen op een artikel.
Mijns inziens zou er een soort van blog-raad moeten gevormd worden, die kan reageren op klachten in verband met het gebruik van de blog.
Waneer meerdere bloggers klagen over het gedrag van één van de medebloggers, kan men de betrokkene erop wijzen dat  hij/zij zijn/haar blog-gedrag dient aan te passen.
Word daar geen gevolg aan gegeven, dan kan de IP simpelweg geblokkeerd worden.
En neen, dat is geen censuur, of geen beknotting van de vrije meningsuiting, maar een middel om de blog leefbaar te houden.
 1. Ter info, afspraken bestaan hier
 2. En ja, we krijgen de laatste tijd veel klachten.
 3. En ja, we hebben de persoon in kwestie op de hoogte gebracht.

 

Misschien kunnen we ook aan enkele hobbits vragen om zelf eens één (of meerdere) artikels te plaatsen.  In goed Nederlands en met foto's en goed onderbouwd en kijken hoe de reacties daar op zijn.  En aan de hand van de inhoud krijgen we dan een soort staalkaart van hun denken over Mechelse Items, aangaande vanalles en nog wat.

Aan de hand van de reacties of het aantal replies kunnen we dan eventueel een (persoonlijk) waarde-oordeel vellen.  Niet alle artikels van mijn hand zijn hoogstaand (sommigen zeggen hier geregeld dat Gimycko serieus aan het zeveren is, wat -soms- ook zo is), maar alzo probeer ik de boel, hier, wat levendig en niet-te-serieus te houden.

Meer artikels van meer bloggers moet dit alles hier doen opleven, want anders begint de Blog te lijken op een Berthoudersclubje van Ingewijden.

 • De eigenschap van trollen is dat ze niet ingaan op argumenten, en ook geen artikels plaatsen.
 • 3000 hits per dag, is meer dan ingewijden hoor :-)

Wedden dat al die Mechelse Amerikanen nu in hun vuistje lachen, bij het lezen van dit heen-en-weer.  Misschien vinden ze ons nu wel een ongeregeld zootje.

Enfin, ik probeer hier weer ne vroeng aan te geven om dit artikel terug op de sporen te krijgen.

:-D

Zoals Netels zegt, een topic afsluiten daar straf je iedereen mee. Het ' selectief afval verwijderen ' zal vermijden dat iedereen weer op zijn paard kruipt en de temperatuur overmatig stijgt. Dus iedere blogger neemt een plstieken zakje en verwijdert de drollen die zijn / haar topic bevuilen. ' een Blog om te zoenen, hou ze proper '

@ Luc : Dat is een nieuw artikeltje waard !

:-)

Niks houdt ons trouwens tegen om de mogelijkheid ongepaste reacties te verwijderen na een aantal maanden te evalueren uiteindelijk.

In de verkiezingsperiode kunnen we ons traditioneel verwachten aan een hoop politici die plots bloggers blijken te zijn, maar even traditioneel vangen we die ook op met een paar topics specifiek op hen gericht en waar ze hun ei kwijtkunnen, en de koekoekseieren die worden netjes verwijderd. Zo denk ik niet dat de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt, en evenzeer belangrijk: zo krijgen mensen de mogelijkheid om eens géén propaganda te lezen, wat ook wel eens fijn kan zijn. Onze postbussen zullen er al vol genoeg van zitten.

zeg, weten jullie wel dat jullie nu al ettelijke posts bezig zijn over trollen vanwege 1 hobbit hier in het spel? Als ik die hobbit  was, zou ik nogal lachen zenne, met al die aandacht  ... "opzet meer dan 100% geslaagd"

Niet te serieus worden, hé, Mister Netels !

:-D

 @gim:

Dat is het 'm net: de lol was eraf.

Wel, dan wordt het tijd voor een nieuw (en misschien netelig) SintArtikel !

:-)

@Katrientje: de hobbits van deze wereld mogen weten dat hun vuilspuiterij slechts kortstondig de oppervlakte zal bereiken. Goed gezegd hé :-)

 Soit, bij deze is mijn mening hieromtrent bekend.

Ik weet geen pasklare oplossing.  Maar ik kan me het beste vinden in de reacties van Koen en Omar.  Ondanks het feit dat 'onze trol' me danig op 'het systeem' werkt, weet ik niet of verwijderen van reacties wenselijk zijn.  Het gaat wat in tegen mijn standpunt over 'vrije meningsuiting', hoe verfoeilijk mij soms de boodschappen ook lijken.  Het is iets anders met beledigende of leugenachtige reacties.  In dat geval kan  (én moet) dit weer wél (met verklaring waarom iets werd verwijderd).  De werkwijze om 'mijnheer trol' eerst een vriendelijke aanmaning te sturen, om zijn 'werkwijze' te veranderen, is een goed idee.  Blijft hij dan nog volharden in de boosheid, dan zou ik overwegen om het de toegang tot de Blog te ontzeggen.  Het afsluiten van een post door de blogger van het artikel, moet kunnen volgens mij.  Het verwijderen van reacties... Ik blijf het er toch wat moeilijk mee hebben.  Ik zal er nog eens diep over nadenken...   ;-)

He bloggers,wat scheelt er met julie,tegenwoordig draait alles into politiek.ik houd niet veel van politieke gesprekken,dat is een goede gelegenheid om uw beste vriend te verlieren,waar zijn de bijlagen van de oude ,plezante tijd in Mechelen,en GL kan wel gelijk hebben,mischien denk ik teveel aan dien oude tijd,Notice dat ik niet zeg "de goede tijd",maar wel plezante tijd.Wij vermaakten ons met simple things.dat was erg plezierig,maar nu is dat allemaal verdwenen,zelfs hier in de States.Wij denken veel te veel aan geld,en vergeten te LEVEN en plezier te hebben,Ik ben niet rijk,maar ik maak het beste met wat ik heb.mischien is dat de reden dat ik mij zoo goed voel en zooveel vrienden maak.Ik leef mjn lijf dag by dag,en zorg niet over morgen,en elke avond dank ik God dat ik er weer een dagje aan mijn leven heb kunnen bijvoegen,Mijn beste Groetjes aan iedereen.Louis

Da's mooi Louis!  Dat is de visie van de optimist...  Je mag een dagje ouder zijn, je mag wat problemen hebben...  Het mag niet allemaal rozegeur en maneschijn zijn: maar je bent blij dat je leven mag, en genieten van vrienden enzomeer.

Da's 't goeie leven.  Maar ja, niet iedereen is zo ingesteld.  Maar ach: Mechelen is nog best 'plezant' hoor - ondanks het feit dat sommigen dit niet zo zien.  Maar ja, dat staat dan maar voor hun.

Eveneens de groetjes uit de Maneblussersstad aan 'onze' Louis in Amerika!

Je hebt in elk geval een succesvol onderwerp aangesneden, zoveel reacties,  ik zei het al, je bent the best!

Seeg Sjosjian: dat is nu eens mooi liefdesgedicht sé!

Wat een (eigenlijk) nutteloos artikeltje op een blog allemaal teweegbrengt !

Tis ni te doen - Tis ni te doen !

Grellig, gewoen !

:-D

 @ Het Volkstribunaal,

                                         ik heb vandaag een beetje rondgekeken in het verleden van dezen BLOG en eigenlijk moeten vaststellen dat de geschiedenis zich steeds herhaald.Ook de personages zijn standvastig dezelfde.Vandaar dus niets nieuws.

@ Gim,

              als inleider van dit thema zou ik u willen vragen vast te stellen wie als eerste dit debat opende met een verborgen politieke agenda.Wie zondenvrij is werpe de eerste steen.

 En in 't kort komt Obama op bezoek .Kunnen we nu zelf  niets meer de dommerikken. Erg, Erg en nog eens Erg.

Yes we can! Yes we can!! ( dixit Obama )

Eigenlijk feitelijk heeft dit mij wel aan het denken gezet.

Er wordt hier de laatste tijd enorm veel kul verkocht.
Teveel naar mijn goesting eigenlijk.

Het plezier is er al lang af, wat mij betreft hoeft dit eigenlijk niet meer.
Het gros van mijn artikels is ondertussen al in de digitale vuilbak verdwenen en een nieuwe post ga ik niet meer aanmaken.
En af en toe zal ik nog wel eens reageren, eventueel om mee kul te verkopen met de rest.

Amuzeer ulder, ik heb wat anders te doen.

Ja Sint, daar kan ik inkomen ... 't is schoon geweest.

Sint,

Het kind niet met het badwater weggooien, hé.  Maar ik kan je gedeeltelijk wel volgen.  De stroom aan banale artikels en dito reacties leiden er bij mij ook toe dat ik minder blog-fan ben dan voorheen.  Soms lijkt het hier eerder een forum van een bende pubers die hun frustraties en verveling via hun pc een nieuwe invulling trachten te geven.  Ik doe met al die triviale artikels wat ik doe met de reacties van GL & co: niet lezen en zeker niet op reageren. 

Maar gelukkig maken kwaliteitsvolle bijdragen zoals die van jans veel goed.  Ik blijf dus - ondanks alles - af en toe een kijkje nemen.    

Mijn beste Sint: ik heb respect voor je beslissing.  Maar het is toch wel godgeklaagd dat een paar (?) bloggers leiden tot zo'n drastisch besluit!  Laat ze verdorie niet lachen in hun vuistje!  Ze hebben de boel al genoeg verziekt, en willen niet liever.

Vluchten helpt niet.  Biedt weerwerk!!  Je kan het!  en velen kunnen het!  Laat de kwaliteit bovendrijven, én post!!  Met goeie posts verdring je de 'onozelheid' en 'verkramptheid' terug waar het hoort:  naar de marge van dit stadsblog!

Nee hoor: ik ga er nog stevig tegenaan.  Mechelenblogt moet de 'plezantste praatbarak' van Mechelen blijven.  Geen trol, zeurpiet, 'Groot Licht', of wat dan ook, gaat me het plezier van het bloggen afpakken. 

Gelukkig zijn de meeste bloggers positief en goed bezig, met kwalitatieve topics en reacties.

Ik ga door!  omdat Mechelen het verdient om een tof stadsblog te hebben!

Tot spijt van wie 't benijdt!!

enne Sint, ik  versta, maar betreur jouw beslissing.

Komaan mensen, Sinten, Koenen en wie dan ook!  Niet afhaken, want dan is het hek van de dam!   Hoe meer we ons laten ontmoedigen en verdwijnen, hoe erger het wordt.  Weet dat er nog vele fans zijn van dit stadsblog.  Ga er mee tegenaan!!

 Zeg, ik ga niet dood en af en toe zal ik wel eens een reactie plaatsen he!

Het is je geraden!!!   ;-)

durf niet weg te blijven!!

Een ludieke en soms gedurfde noot van Dhr.Netels is een goed tegengewicht voor het negativisme, vind ik.
Gaas blijven geven, Sint !
Wie gaat er anders zorgen dat iedereen gaat zoeken achter ne musquito ?  :-)
 
 

He mannen,Als een Mechelse Amerikaan trek ik niet veel aan van dat heen en weer gekakelt gelijk enkele oude kiekens.,Ik vind er een beetje plezier in.,van tijd vind ik het meer plezierig dan de Comics in ons Zondaggazet. gelijk wij hier zeggen "IT'S TIME,GROW UP" LouisW.

@ Louis : Hahaha !

:-D

Op het fora van expatica zitten wel wat Amerikanen die werkzaam zijn in belgie, mss kan je daar zien of er een paar in het Mechelse wonen

http://forum.expatica.com/Belgium-f204.html

en

http://www.allesamerika.nl/forum/index.php

 

 

 

 

Hoera !  The Americans vinden Mechelen "cosy" !  

Artikel

Of zoals onze bovenstebeste Noorderburen zouden zeggen : Gesellug !

;-)