Samen sterk ?

met categorie:  

Enkele maanden geleden (eigenlijk meermaals) hadden we het hier op den blog nog over de hoge immobilien prijzen in onze stad. Deze prijzen swingen echt wel de pan uit. Enkele eenverdieners die hier op deze blog vaak aktief zijn, klagen dit dan ook terecht aan. Een woning verwerven wordt moeilijk.


Af en toe heb ik dan opgeworpen om samen met een aantal mensen iets te kopen, en op die manier de kosten te delen. Allicht was ik een beetje bevooroordeeld omdat ik reeds drie jaar met succes een auto deel met andere mensen, en omdat ik zie dat dat perfect werkt.


Maar wat schrijft GVA nu vandaag ?

De kans is groot dat het eerste samenhuisproject in Mechelen komt, pal naast het stadspark Papenhof. (...) “Het is een vorm van gemeenschappelijk wonen die een alternatief voor de huidige eengezinswoningen wil bieden”. (...)  “Deze projecten worden opgericht en beheerd door de bewoners zelf die expliciet voor deze woonvorm kiezen voor het sociaal contact en het samenhorigheidsgevoel.” Eigen aan zo’n samenhuisproject is dat er naast de privéwoonsten een uitgebreid aanbod is aan gemeenschappelijke voorzieningen zoals een tuin, atelier of knutselruimte, leefruimte met eetzaal en keuken, wasfaciliteiten en kinderopvang.

Iedere bewoner neemt deel aan het inrichten van hun woongemeenschap”, gaat de Mechelaar verder. “Elk betaalt evenveel als wanneer hij een rijhuis zou kopen, maar de voorzieningen die hij krijgt zijn omvangrijker. We mikken bewust op een mix van bewoners: jong, senioren, alleenstaanden en koppels met en zonder kinderen.

Meer info op www.cohousingmechelen.be

Wat denk de bloggers hier van ?

Wel Peter, ik was hier al een tijdje geleden via een andere site op die van Cohousing gebotst. Ze hebben op 13 december een info-avond georganiseerd in het zaaltje van café Melaan. :-)

Ik was er jammer genoeg niet aanwezig maar ben wel nieuwsgierig naar hoe het juist in mekaar zit en hoe ze het allemaal willen uitwerken qua praktische en andere zaken.

Melrose place àlà Malinoise

In Nederland bestaat dit concept al jaren, ik heb er op Nederlandse zenders de afgelopen jaren al diverse reportages over gezien.

Het is een keuze die je maakt natuurlijk, zowel op financieel als op sociaal vlak. Persoonlijk hou ik het liever op mijn eigen stekje, maar ik kan me wel voorstellen dat er vraag naar zou kunnen zijn hier in Mechelen.

Net zoals Hanna heb ik toch liever mijn eigen stekje... . De manier waarop ik het zou willen is helaas nog steeds niet betaalbaar voor mij op dit moment, maar wie weet....

zeg nooit nooit?

Wat niet wel zeggen dat ik tegen het idee ben van die "cohousing"... Ben, net zoals Filip, ook wel benieuwd naar hoe een ander praktisch dan in zijn werk zou gaan...

Er staat wel bij vermeld dat je evenveel betaalt als voor een rijhuis.  Je hebt dus wel een pak extra faciliteiten, maar eigenlijk is het niet goedkoper om zo een huis te kopen lijkt me.

Het lijkt me pas zinvol als de aankoop dan ook effectief goedkoper is al bij een gewoon huis.  Anders wordt het probleem van de dure woningen hiermee niet opgelost.

Een deel van de betaalbaarheid wordt natuurlijk wel opgelost, mensen die op zoek zijn naar een (half)open bebouwing, kunnen dit nu aankopen aan de prijs van een rijhuis. Dus voor hen wordt dit dan weer wel betaalbaarder.

Je heb natuurlijk gelijk dat de minimale kostprijs voor een huis niet verlaagt.

Sommige experten spreken van een vastgoedcrash in 2009. Misschien brengt dat wat soelaas ?

Daar zit ik nou op te wachten.  Want delen is wenen.  Die wooncommunes uit de Jaren 70 en 80 hebben het ook niet lang volgehouden.

@Cohousers, in een appartementsgebouw wonen komt zowat overeen met dat idee; met dat grote verschil dat iedereen apart woont, dus geen gemeenschappelijke ontmoetingsruimten (behalve inkom en gangen). Een basisakte regelt deze vorm van "cohousing" of zou dit moeten regelen. Maar één enkeling kan het soepje wel aardig zuur maken. Ieder zijn meugje, maar ......delen wordt dus dikwijls .... wenen!

Kan wel, maar ik deel toch al die jaar een auto, zonder geween, integendeel.

(wel goede afspraken maken, en goede contracten opstellen !)

Niets geitewollensokken, maar economische realiteit.

@Peter, ge moet geen appelen met citroenen vergelijken. Alleen gebruikmaken van een gemeenschappelijke auto, of samenwonen ganse dagen zal wel een verschilleke geven zeker. En ge draagt de kousen die ge wenst; daar zijn nog geen reglementen over.

Ook weer juist, maar om nu meteen een slogan als: "delen is wenen" te lanceren, dat is wel erg kort door de bocht. :-D Tja ...

@ Peter :

Een tijdje geleden gaf een professor (op de TV) de perfecte uitleg waarom delen wenen betekent.  Hij zag zijn 2 kleinkinderen spelen en toen beiden naar eenzelfde speelgoedje wilden grijpen, zei diegene die het snelste was : "Mine" ("Van mij").

Daaruit begreep hij  wat voor een wezen de Mens is en dat bv het Communisme (met oa hun Kolchozen) gedoemd was te mislukken.

i see, but i donot agree. :-)

"Ieder zijn eigen auto" bvb. die voor 90% van de tijd staat te roesten (rusten) voor je eigen deur is een niet efficient inzetten van de middelen. Zonder communist te willen spelen, is het delen van een dergelijk voertuig gewoon een efficienter inzetten van middelen.

Kies ikzelf voor een samendeelproject ? Niet op de manier zoals hierboven is uiteengezet, maar wel door een deel van ons huis open te zetten als Bed en Breakfast ... En ook dat werkt !

En waarom zit dan in 90% van de auto's in de file 1 persoon ?  Ook niet efficient, maar de Mens is nu eenmaal een beetje egoïstisch.  Een kwalijk trekje, misschien, maar blijkbaar niet onnatuurlijk.

En hopelijk geeft dat deel Bed en Breakfast nog voldoende privacy.

Hopenlijk he ... :-)

@Peter, ikzelf hou ook regelmatig een "bed en ontbijt" open, maar dan voor vrienden en/of bekenden. Alles op en aan, maar zonder "eindnota"....

Maar ieder zijn systeem natuurlijk!

Delen kan in veel gevallen ook 'verrijken'.  Zonder me te willen uitspreken over de haalbaarheid van dit initiatief of de moeilijkheden die het ene of gene 'deel-project' met zich kunnen meebrengen, denk ik toch wel dat we ons in de toekomst dringend moeten beraden hierover.  Moeten we ALLES ALLEMAAL hébben.  Auto, grasmachine, vakantiehuisje, gourmettoestel, tijdschriftabonnement,  tuin, speelgoed ...  ik zeg maar wat me lukraak voor de geest komt...  Kunnen we sommige van die dingen écht niet delen?  Moeten we dan écht zonder nadenken mee in die tredmolen van steeds maar méér consu-meren?  Consu-minderen kan ook wel.  Iedereen moet maar voor zichzelf uitmaken waar het kan.  Ik spreek me hier niet over uit.  Maar we moeten er ons toch bewust van zijn dat het niet zomaar ongebreideld verder kan zoals we nu bezig zijn.

't Is een mooie denkoefening.  Of het realistisch is of niet...  Een goeie aanzet tot bewuster leven en delen is het alleszins.

(en néé, ik ben absoluut ook geen communist...  ;-))

@ Jans : Commercialising killed the Cat (Not Curiosity).

Natuurlijk willen we en moeten we alles hebben want we worden 24/7 platgebombardeerd door reclame !

Tja, al trap ik ook vaak in de val - 't is toch wel eens goed dat we ons af en toe bezinnen over dit alles. 

Ik vraag me vaak af of onze kinderen nog diezelfde welstand kunnen opbouwen als onze generatie of de generatie hiervoor.  Initatieven als het bovenstaande, of auto-delen, zijn mooie denk-(én doe-)oefeningen in de goeie richting.

@Eddy: Doe ik ook hoor. Maar het leuke van het openhouden van een gastenkamer is dat je heel wat mensen tegenkomt van heinde en verre, en dat je hen onze schone stad Mechelen kunt tonen.

Zoals de Amerikaanse dame die een historische roman aan het schrijven was over Filips de Schone, of het Poolse koppeltje dat er een weekje Vlaanderen had uitgekozen met hun kindje, of de Mechelaars die aan de andere kant van de kathedraal wonen en die zelf een gastenkamer willen beginnen en dan eerst eens kwamen kijken, of sommige FLICKR fotografen die speciaal voor de stad en het fotograferen langskwamen, of ... enz., enz.

Neen, Eddy, delen verrijkt ...

(en wat de eindnota betreft, ik ken geen enkele Mechelse B en B die het doet of blijft volhouden omwille van de eindnota's)

@ Jans :

Als ik het hoop speelgoed zag dat die klein mannen van mijn zussen hadden de voorbije jaren, ge werd er gewoen mottig van !

Nu dat het crisis is (en dit voor de volgende 20 jaar) zal het inderdaad VEEL minder zijn.  Ik beklaag diegenen die binnenkort een job moeten gaan zoeken.

Met dit alles hoop ik ook dat prijzen van de huizen in elkaar klappen want 650.000 euro voor een appartementje op het Sint-Romboutskerkhof, getekend door ne zatte architect (weet je nog ?), is er voor mij nog altijd DIK over !

En er zijn er al 2 van verkocht he Gim ...

Djeezes !  En zijn er al verkocht van de La Linia-Blok in de OLV-straat (ik dacht ook 650.000) ?

Of van de Karkasloften in de Oude Postzegeldrukkerij (Dat was nog meer, niet ?)

Mea culpa, mea culpa, een dikke fout van mijnentwege.
Het appartement, op het Sint-Romboutskerkhof, kost niet 650.000 maar 925.000 euro.
Dus, voor diegenen, die niet geleden hebben onder de bankcrisis, klik foto want het staat nog 73 dagen en 4 uur te koop.

 Dat samenhokken hadden wij vroeger toch op de Liersesteenweg,daar waar nu die blok van Telenet staat.Het was vier maanden op proef en dan bekwamen we een definitief adres voor veertien maanden ergens achter de Rijn.Ik heb er in dien tijd niet te veel weten bijtekenen.Het is mischien daarom dat ze het afgeschaft hebben.

Ik zie dat je gecontroleerd bent, goe gedaan G.L.

@ Gim, rekening houdend met de oppervlakte (500m2 plus terras 180m2) is de vraagprijs toch normaal. Het gaat hier om het volume van 5 gewone appartementen. En die kosten toch ook vlug 200.000 eurokes. Of niet?

 Danke Peter, gij hebt een neus voor goeie dingen.

@ Eddy : Geen idee, maar effe deze berekening...

(500m2+180m2)x3,5m hoogte = 2380m3 lucht.

En als ze boven U het frietvet door het WC gieten en het blijft op uw hoogte hangen, kunde gij nog afdokken. 

@Gim; goed gevonden, maar toch niet goed genoeg...... De aflopen zijn normaal gemeenschappelijk en dan moet ge met uw frietvet meebetalen! Saluu en nog een goed jaar en een goede gezondheid, en weinig frieten, want dat is niet goed voor uw bloedsamenstelling kwestie van te vettig. En als die leidingen verstopt geraken, ja dan, moet ik ook meebetalen ondanks dat ik geen medeeigenaar ben!!!!

@ Gim,

              en wa blefde den mè da foan stof da in de loecht zit 

 @ Eddy,

                en als er nu zo'n vijf boven mekaar staan?Moet den onderste dan voor die vijf opdraaien ?Amaai mijne frak als die allemaal frut bakken.

@G.L. (gecontroleerd sinds 31/12/2008 22:45) dat fijn stof is vanaf morgenvroeg geen probleem meer!

 Jokke,

             goa zit zekkers oak in de midde jurie da ge da zôô goe wet.

@G.L. (gecontroleerd sinds 31/12/2008 22:45) Ik zit niet in de "midde jurie" maar omzeggens in 't midden van de stad, gelijk den Eddy; maar die laatste is schijnbaar toch meer eigen met de gewoonten van stadse mensen dan gij, zulle!  

 Jokke, diversiteit noeme ze da.Ma allez, vreuger wir al es gezei " die wôônt in 't stad " - neie die wôônt oep de vest wir dan soems geantword.