Remembrance

met categorie:  

Sint Rombout

Het is weer die tijd van ’t jaar : Op donderdag herdenken we de geboorte van het Kindeke Jezus. En alhoewel de Wetenschap zonet bewezen heeft dat Jezus blijkbaar is geboren in de maand Juni en in het Jaar -2, doet dat niets ter zake, want een kerstboom, kerstballen en kerstverlichting in de langste dagen van het jaar... dat gaat niet. Misschien wel een interessant gegeven voor de mensen down under (Australië – Nieuw Zeeland), maar allez...

En voor de nitwits onder ons : we herdenken in deze periode ook NIET de Verjaardag van de Kerstman, want dat is maar een copie van Sinterklaas, die werd opgesmukt door een frisdrankengigant uit Atlanta – USA.

En binnenkort hebben we de Stadsvisioenen : een herdenking, gestoken in een cultureel jasje, ivm het 450 jarig bestaan van Mechelen als Aartsbisschoppelijke Stad.

En elke herdenking is goed voor een feestje, een samenkomst en... een herdenkingsmunt. En omdat Mechelen nu eenmaal een enorme geschiedenis heeft zijn er in de loop der tijden wel een pak herdenkingsmunten uitgegeven.

Feiten en feesten, maar ook HMZHW (Het Mechelen Zoals Het Was) werden, in de loop der eeuwen, vastgelegd door tekenaars en schilders, fotografen en in Munten en bankbiljetten. En bij bijzondere gelegenheden kwamen daar ook de herdenkingsmunten bij.

Geregeld worden er te koop aangeboden en een aantal heb ik al keurig in een lijstje gegoten op de Mechelse Wikipedia. En onlangs was het weer prijs. Hierbij heb ik een klein lijstje gezet met leuke, verfijnde en memorable herdenkingsmunten.

Mocht iemand een vraag hebben naar de relevantie van dit artikel : wel, er is er geen.

Just2letUknow.

En misschien een reden voor de Bloggers om, op hun zolder of in hun kelder, op zoek te gaan naar oude herdenkingsmunten die den Bompa of de Bomma hebben weggestoken. Een bezigheidstherapie misschien voor deze donkere dagen, nu er toch geen bal is op de TV, behalve... herdenkingen over het voorbije jaar !

Biljartclub 1954

Dodoens 1979

Gouden Bruiloftsmunt van de Stad Mechelen 1947

Horlogeriemuseum 1989

In Fide Constans

Kardinaal Mercier

Kardinaal Sterckx

Koninklijk Racing Zwemclub Mechelen

Louis Neefs - Klokken in de wind

Kruisboogschutters 1912-1913

Nekkerspoel Veejaarmarkt 1957

Sint-Romboutskathedraal

Tassis 1968

Veeprijskamp 1882 Mechelen

 @ gimy

Die penning met "IN FIDE CONSTANS" is dat een politiebadge? Waarmee ik bedoel een onderdeel van hun uniformversiering.

Als jij al die medailles en penningen thuis bewaart dan moet je toch even de fundamenten van je woonst laten nakijken.

En alhoewel de Wetenschap zonet bewezen heeft dat Jezus blijkbaar is geboren in de maand Juni en in het Jaar -2,heeft de wetenschap ook bewezen dat Rumoldus niet in het jaar 775 is gestorven, maar allicht ca een eeuw vroeger. Daar gaan we dus met onze tijdrekening. Niet zo erg natuurlijk ... :-)

@ Jef : Ik geloof het niet, alhoewel de verkoper weinig tot niets informatie aan de foto toevoegde.

Ivm het gegeven, hierboven, over Santa Claus (of is het Satan Claus ofwel de Kerstman) : zonet, op de Kerstmarkt op de Groete Mèt, strompelde iedereen over een vers opengetrokken blik Kerstmannen, die allemaal rondliepen met een logo van... die frisdrankengigant uit Atlanta - USA op hun muts.

Grellig gewoen !