Oproep

met categorie:  

(Foto Jan Smets)

Ik kreeg daarnet een oproep van Dominique Vanhaute, de huidige torenwachter van de Sint Romboutstoren van Mechelen. Wie wil/kan er in zijn archieven duiken, en helpen met oude foto's van het torenuurwerkmechanisme ?!


Zoals u wellicht al vernomen hebt is de restauratie aan het uurwerkmechanisme binnen in de toren volop aan de gang. In 1980 tijdens de vorige renovatie zijn enkele onderdelen niet teruggeplaatst. Een zeer spijtige zaak ! De vorige renovatie was in een tijdgeest waarin enkel het strikt noodzakelijke werd behouden. Ik ben van een andere mening.

Van de ontbrekende onderdelen heb ik er enkele, de rest is achtergebleven in Nederland, zoek of zelfs niet meer bestaande. Enkele onderdelen zullen dus op traditionele manier gereconstrueerd worden.

Uiteraard zijn foto's uit het verleden van zeer groot belang bij zo'n  reconstructie, na het archief, de beeldbank Mechelen en enkele privé collecties zou ik graag nog een oproep doen,

Wie weet heeft nog iemand de ultieme foto liggen van het torenuurwerkmechanisme. Alles van voor 1981 kan van groot belang zijn. Verder is er het boek toren en beiaard met afbeeldingen van C Joosen. Ik neem aan dat buiten de 2 foto's genomen in de uurwerkkamer hij er wel meer gemaakt heeft. Heeft hij nog familie? archief?

In ieder geval bedankt om eventueel eens rond te horen.

Vriendelijke kerstgroeten

 

Dominique

Het is nog vroeg, dus Dominique zoekt alleen foto's van het uurwerkmechanisme zelf, hé?

Inderdaad Luc, heb het ondertussen wat verduidelijkt hierboven.

Ik vermoed dat Dominique op zoek is naar ongepubliceerde foto 's, die ik niet bezit, maar desalniettemin een poging met onderstaande foto uit ' Toren en Beiaard ' van Laenen.

Dit is idd een zeer interessante foto die ik tot in de details ontleed heb. Hier is het hand opwind mechanisme van halfuurslag en gangwerk op te zien. Dat zijn onderdelen die zoek zijn!

De foto is van C Joosen, hij zal er toen wel verschillende gemaakt hebben. Het is deze die meestal opduikt.

Tja Luc, dat is ook de enige foto die ik ook ter beschikking heb :-)

Maar misschien hebben anderen hier meer materiaal liggen ?

lNa een beetje zoekwerk deze foto gevonden.

Interessant!!!

Bedankt,

Dominique

 

 

Hier nog eentje.

Weet iemand wat de functie is van het soort ventilator (4 gekromde bladen) bovenaan ?

Ik ken er niet veel van, maar ik denk dat het een soort van demper is, om de rondddraaiende beweging wat te dempen, zodat het niet te hard versneld ? Maar Dominique weet daar zeker het fijne van.

Zeker,

De benaming is een windrem.

Het uurwerk v/d Romboutstoren heeft er 2. een voor de halfuurslag en een voor de uurslag. De windrem is de laatste schakel in de opstelling v/h slagwerk. Moest deze er niet zijn zou het slagwerk op hol slaan en ongecontrolleerd snel draaien en schade veroorzaken. Hoe langer de schroeven hoe meer wind er gevangen wordt hoe langzamer het uurwerk zal slaan. Het hangt natuurlijk ook af van de zwaarte v/d hamer. Windremmen zijn er in verschillende uitvoeringen, bij de rammel zijn het 4 eendjes die je mee of tegen de wind kan zetten om het juiste evenwicht te zoeken.

 

@Dominique: De bestaande tandwielen (van gietijzer ?) zijn zoals in bijgaande foto ook erg verroest. Dat schijnt het gevolg te zijn van het schilderen er van in een ver verleden. Hoe kan je dit terug oplossen ? Moeten er nieuwe tandwielen gemaakt worden, of is een bad in kokende lijnolie voldoende ?

(foto Jan Smets)

Het eerste wat bij mij opkwam dat het een 'luchtrem' moest zijn om weerstand op te wekken bv. om speling en rammel in de raderen op te vangen. Maar daarvoor draaien die niet snel genoeg, bij nader inzicht. Het gaat dus om het slagwerk. Dank !

Via google het torenuurwerk van de Sint Nicolaaskerk te Utrecht gevonden, daterende 1581-1586 (Rijksmuseum Amsterdam) dat eveneens zulke windrem heeft.

Uurwerk lijkt een beetje op dat van de Sint Romboutstoren ?

http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_assets/NG-731?lang=nl&context_space=aria_catalogs&context_id=Term_00020704_nl

Re: gietijzeren tandwielen.

Gietijzer is een materiaal dat nogal roestbestendig is wegens het hoge gehalte aan vrije grafiet in de structuur (lamellair grijs gietijzer).  Ik zou er niet direct met chemische middelen tegenaangaan wegens de gelaagdheid van het materiaal, maar eerder denken aan oppervlakkig zand- of kogelstralen met grid dat niet te hard is voor het gietijzer (abrasie vermijden) maar wel de verflaag afschuurt. 

Of kokende lijnolie toepasbaar is weet ik niet, het mag in ieder geval niet de vrije grafiet in het gietijzer uitlogen.

Re: gietijzer

Volgens wat ik zie op de foto is de staat van het gietijzer in orde. De porositeiten zijn normaal en komen voort uit het gietwerk (zandvormen) en de gelaagdheid van het materiaal 'grijs gietijzer'. 

De tanden hebben ofwel gedeeltelijk slijtage opgelopen ofwel werd de vorm handmatig aangepast omwille van een perfecte ingrijping met het tegenwiel (pennen ?).

Als bescherming kan na restaureren bv. een transparante polyurethaanvernis  worden toegepast zodat het natuurlijke aspect behouden blijft.

@Aossa: De tanden werden allemaal met de hand gemaakt en hebben deze specifieke vorm. Ik denk niet dat er van slijtage sprake is. Verder heb ik van Jozef Op de Beeck (horlogeriemuseum) gehoord dat deze tandwielen aan het roesten zijn van binnenuit door een onoordeelkundig schilderen er van. Van gietijzer weet ikzelf weinig (mijn kennis metaalkunde en ternaire diagrammen is momenteel erg roestig)

Re: gietijzer, roesten van binnenuit.

Heb ik nog niet van gehoord.

Grijs lamellair gietijzer is zogenaamd 'eutectisch gietijzer', smeltpunt bij 850°C en heeft normaal een fijne structuur van perliet. Perliet is goed roestbestendig tenzij het onzuiverheden bevat van bv. fosfor, gebruikt vroeger voor dungietbaarheid van weefgetouwstructuren. Hiermee waren nogal wat problemen bij recuperatie van schroot afkomstig van oude weefgetouwen. Wanneer er in de smelt teveel koolstof aanwezig is dan zijn er in de gietijzerstructuur ook extra uitscheidingen van vrije grafiet, deze komen aan de oppervlakte gemakkelijk los.

Waarom het gietijzer van binnenuit zou roesten weet ik niet. Heeft het met reactie van onzuiverheden te maken en waarom dan met verf (zink- of loodverf ?).

Mogelijke verklaring dat de aantasting is gebeurd tijdens voorbereidingen van het schilderwerk (salpeterzuur ?)

Specialisten gietijzer zitten aan het WTCM in Zwijnaarde (nabij universiteit Gent).

En er zit duidelijk ook ne specialist, hier op den Blog !

:-)

Kan onze Alfred (Ost) hier helpen ? De eerste tekening is misschien een hulp.


We hebben het over smeedijzer.

De roest ,de wielen niet alleen, het hele uurwerk inclusief chassis zijn de laatste 30 jaar enorm gaan roesten, zelfs de toen nieuw geplaatste onderdelen zoals elektrische opwinding etc zijn eveneens geroest. Dit heeft slechts te maken met weinig of geen onderhoud. Bovendien zijn de klimaatomstandigheden in de uurwerkkamer sinds 1981 helemaal veranderd ten nadele v/d installatie.  De roest is echter oppervlakkig en gelukkig is er geen putcorrosie. Voor 1981 waren de wielen niet geschilderd, dat weten wij 100% zeker na een grondig onderzoek.
Het uitzicht v/d smeedijzeren wielen was mat roetzwart zoals gebruikelijk.
Het blijft mij ook een raadsel waarom de wielen destijds geschilderd werden.
We gaan dit dus even terugdraaien.

Dominique

 

Bedankt voor de verduidelijking. Smeedijzer dus ! En roest. En binnenkort niet meer :-)

@ Peter,

                ge hebt me dan toch uit mijn winterslaap gehaald.

Op 25.3.2006 om 13.52 u schreef de Sven op deze bladzijden het volgende : " ja,dat is het atelier van de familie Michiels.De man bewaart ook overblijfselen van het oude torenuurwerk van sint Romboutstoren.Zo'n twee jaar geleden ( 2004 ) schreef ik nog een artikel om dat uurwerk in ere te herstellen.Einde citaat.

Misschien eerst eens op de korenmarkt gaan navragen vooraleer schepen Nobels zijn kop weer op hol te jagen.De Mechelse belastingbetaler kan er alleen goed bij varen.

Toch een prettig einde jaar en een voorspoedig 2009 aan iedereen.

Hallo G.L., de beste wensen. Maar zoals u ongetwijfeld weet is de familie Michiels uiteraard betrokken met de renovatie van het uurwerkmechanisme, en later ook het torenuurwerk met de wijzer.

Bedankt voor de input, maar Dominique heeft het over het torenuurwerkmechanisme, en niet over het torenuurwerk. Van het torenuurwerk liggen er inderdaad stukken bij Michiels.

 @ Peter,

                 vooraf moet ik bekennen dat ik geen " torenkenner " ben.Het is meer dan vijftig jaar geleden dat ik boven was.Ik heb me wel ruim de tijd gegund om eens rond te kijken op buitenlandse websites.Bijna overal zijn deze " dorsmolens " vervangen door electronische aandrijfsystemen wegens de grote onnauwkeurigheid en gebrek aan onderdelen.Ik neem dus aan dat het mechanisme in onze toren eveneens werkloos is.Moeten we die oude raderen, stangetjes en wieltjes dan weggooien?Helemaal niet natuurlijk.Wij moeten dit koesteren en plegen voor de toekomst.Wat we echter niet moeten doen is daar veel geld insteken.Wat die roest betreft, dat heeft natuurlijk te maken met de omgeving.Kou en vocht zullen hier natuurlijk een negatieve invloed hebben.Ik ken natuurlijk niet de preciese taakomschrijving van Dominique maar ik denk dat met een paar vodden en een pot olie reeds veel te bereiken is.

Blijkbaar is dat spelleke van die klok nog niet gedaan. Ik vond het een leelijk ding en was blij dat die er niet meer was. Wat het mekaniekske betreft, wie zal over twintig jaar in het stadhuis nog uit nostalgie met een XT-pc willen werken? (een oud type cpu van voor de pentium). als je zonodig toch een klok op de toren wil waarom dan geen digitale letters met laser op de toren schrijven?

@ Lieven :

Geeft ons Blauwbartje geen ideeën, zenne !

:-D

@G.L. en Lieven: Leuk dat jullie de nieuwe technologie omarmen. Het oplappen van het torenuurwerkmechanisme is echter niet duur, en is een enorme impuls voor een bezoek aan de toren, maar dan moeten jullie wel zelfs eens een keertje komen kijkenom julli er zelf van te vergewissen.

(en ik wil jullie gerust zelf rondleiden)

 @ Peter,

                 nog één keer.Heel dat ding is op zichzelf functioneel waardeloos omdat het nog in geen duizend jaar de juiste tijd zal aangeveven.Dat heeft het vroeger niet gedaan, vandaag niet en nooit vanzeleve.Dit moeten we aanvaarden punt uit.

Het moet wel proper opgekuist worden en goed ingevet zodat het daar nog duizend jaar kan blijven staan.Geld kunnen we daar echter niet meer aan uitgeven en de stadsgidsen zullen al andere fabeltjes verkocht hebben zeker.Sorry.

@Peter, Top !

wanneer spreken we af?

maar verwacht niet dat ik zomaar van idee zal veranderen :-)

Ik heb geen ambitie om te bekeren, heren. :-)

@ GL :

Een klok die stilstaat is juister dan een klok die voor of achter loopt.  Die stilstaande klok duidt 2x per dag het juiste uur aan, een klok die 1 of 2 seconden voor of achter loopt geeft nooit het juiste uur aan.

:-D

 @ Peter,

                 hoe noemen ze dat, de handdoek werpen ?

 @ Gim,

               daarom moeten ze er met hun fikken afblijven voordat het helemaal uit mekaar valt.

@ G.L en Lieven,

Het uurwerk mechanisme zal in de toekomst weer de rammel starten, daar is het omstreeks 1550 voor geplaatst. De wijzerplaten zijn pas later gekomen en hebben met deze renovatie niets te maken.
Het uurwerk zal dus zeker niet  functioneel waardeloos zijn.
Wat het op tijd lopen betreft, men heeft in de loop der tijden allerhande aanpassingen gedaan met redelijke resultaten. Door deze eerder gebruikte technieken uit te pluizen en te bestuderen heb ikzelf enorm bijgeleerd.
Vandaag zijn we echter zo ver dat het mechanisme tot op enkele seconden na zal juist lopen. Dit zonder het uurwerk elektronisch te manipuleren/forceren.

Dominique

"de rammel" speciale naam. Als die wijzers maar niet meer de toren komen ontsieren

@ Beste klokkensteller,

                                           met u kan ik klappen.Of die rammel nu ne minuut vroeger of later  begint zal toch worst wezen als hij maar op tijd stopt.Wat de effectieve tijdmeting betreft is met vaststaande zekerheid bewezen dat die mechanisch niet realiseerbaar is.Punt ander lijn.Dus is het zinloos om daar nog belastinggeld in te steken.

U, als jonge idealist heeft de brutte pech dat u de Zjang Manders zaliger niet heeft gekend.Dat was een halve eeuw geleden een zeer bekwame leraar op de Melaan.Die wist van tandwielen alles en dergelijke vedetten zijn er nu blijkbaar niet meer.

Maar toch dat ding goed onderhouden a.u.b.

@G.L.: Ik heb weer met groot medelijden gelezen hoe je weer het laken met vaststaande zekerheid helemaal naar jouw kant hebt getrokken. Hoe je het zinloos vindt om belastingsgeld aan erfgoed te besteden. Dat ervaren vaklui als Dominique zich niet kunnen meten met uw Zjang Manders. Je lijkt erg op je eigen wens: ' als de rammel maar op tijd stopt '.

[off-topic] @G.L.: Niet willen bekeren, betekent luisteren naar argumenten van anderen zonder de eigen argumenten te willen opdringen. Heeft niets te maken met de handdoek in de ring werpen. Ik ben erg verdraagzaam wat betreft andermans mening. Ik hoop G.L. dat u na de interventie van Dominique zal inzien dat juist-lopen op enkele seconden nauwkeurig ruim voldoende is voor het beoogde doel.

[on-topic]

@Lieven: Ergens in de lente, als de toren weer open is ? MIsschien een blogbestijging van maken ?

@all: Erfgoed van dit kaliber bewaren vind ik een must ! Dit torenuurwerkmechanisme is erfgoed van een groot kaliber, en wat mij betreft mag daar best wat belastinggeld naar toe gaan. Verder ben ik voorstander van het terughangen van wijzerplaten, maar ik heb geen problemen met mensen die er een andere mening op aanhouden.

@ Luc en Peter,

                             het is toch te doorzichtig iemand woorden in de mond te willen leggen die niet uitgesproken zijn.Men moet af en toe ook eens de realiteit onder ogen durven nemen. 

Ik heb hier nooit woorden in iemands mond gelegd, wie het schoentje past ... :-)

Als ik het goed begrijp zijn we het eigenlijk eens over de restauratie van het torenrammelmechanisme, alleen mag het voor mij wat kosten en voor anderen mag het dan weer niets kosten ...

Re: Zjang Manders ?

Was dat voor den tijd van Den Donder en Den Astrid ?

NB. wat er over tandwielen geweten is staat in boekskes, maar voor deez mute vooral naar penvertanding gaan kijken (ook puntvertanding of Triebstockvertanding genoemd).

Als er liefhebbers zijn wil ik daar wel eens een boekske over opendoen ;-)

 

 @ Aossa,

                   dat was aanvang der jare vijftig.De tijd van Vermandere.

@ Dominique

Vermoedelijk zal dit bij de opzoekingen over het hoofd gezien zijn, maar het foto-archief van kunstfotograaf Constant Joosen wordt in het stadsarchief bewaard. Een aantal van de originele glasplaten, gebruikt voor "Toren en Beiaard" van Laenen, hoort daar ook bij.

Een kleine selectie uit deze Verzameling C. Joosen is op de Regionale Beeldbank Mechelen gezet.  Je kunt gerust langskomen in het stadsarchief om alvast de catalogus te bekijken. Deze bestaat in digitale vorm. Je kunt langskomen tijdens de openingsuren van de Algemene Leeszaal of op afspraak op een moment dat u beter past.

Van stadswege ondersteunen we mee het dossier van de Sint-Romboutstoren.
Waar mogelijk bieden we dan ook graag een helpende hand.

@dominique: als dat geen mooi aanbod is dan weet ik het niet! Succes!

Beste Willy,

Collega,

Ik ben enkele maanden geleden al eens in het archief komen kijken en navragen. Ik heb toen  enkele belangrijke beelden kunnen inkijken.  Niet de verzameling  van C. Joosen.

We zien mekaar snel.

Dominique Vanhaute

En zo komt via Mechelen Blogt het stadspersoneel dichter bij elkaar  .... 

Succes er mee !

@ G.L 

We zijn van plan een test te doen met de rammel/speeltrommel die op de oude historische beiaard aangesloten is of men vandaag nog in staat is de melodieën en uurslag/halfuurslag tijdens de nachtelijke uren te tolereren.
Uit historische hoek gezien klinkt de rammel en de half/uurslag ' s nachts over de binnenstad.

Ik moet hier wel meteen vermelden dat de oude beiaard beduidend minder luid klinkt dan de (huidige elektronische Eijsbouts) beiaard uit 1980 die we vandaag gewend zijn.


Meteen een goede manier om even te polsen,
Mechelaars uit de binnenstad, wat zouden jullie er van vinden om de rammel tijdens de nachtelijke uren te laten doorlopen?
Vooraleer een oordeel te vellen, hou er rekening mee dat onze voorouders niet anders gewend waren. Anderzijds is het geen enkel probleem om de mechanische installatie met de moderne technieken tijdens de nachtelijke uren stil te leggen.


De rammel en uurslag die ' s nachts doorlopen, is het patrimonium?  moeten we het behouden, of juist niet?

Het is iets om over na te denken.

 

@klokkensteller: als kind heb ik jaren op de Melaan gewoond, en heb van de nachtelijke rammel, van wat men nu de oude beiaard noemt, geen waarneembare trauma's overgehouden.

Hedentendage op de vesten wonend, dus nog net binnen het zendbereik van de rammel, (als de wind het toestaat en de nachtelijke temperaturen wat aangenamer zijn, zodat we terug met open ramen kunnen slapen) zal ik zeker niet in mijn nachtrust gestoord worden!!!

Hebben jullie intussen al de voorbereidingen genomen voor die ene seconde dat het jaar 2008 langer zal duren? Of zullen we voortaan moeien leven met "het mechels kwartier en één seconde" ? ;-)

Wel Klokkensteller, ik ben minder enthousiast. Ikzelf zal er gerust aan wennen, maar als we gasten hebben in onze gastenkamer, zal dat allicht moeilijker vallen. Die hebben veel minder tijd om er aan te wennen, en het zal hun nachtrust verstoren denk ik.

Maar misschien klinkt het allemaal zo luid niet ? Even uittesten zou ik zeggen.

 @ Klokkensteller,

                                  waarom ge mij daarover aanspreekt begrijp ik niet goed.Wij Hombekenaars hebben sinds lang reeds onzen eigen rammelaar op de E19;

@G.L.: Dominique spreekt u aan omdat ge er zelf over begonnen zijt: ' Of die rammel nu ne minuut vroeger of later  begint zal toch worst wezen als hij maar op tijd stopt '. Nog niet iedereen weet dat ge in Hombeek leeft.

@ G.L.

 

Het was een reactie op een eerder bericht waar je zegt "als hij maar op tijd stopt"

 

Vroeger liep hij dus 24uur

Toen was er geen nachtuitschakeling zoals nu bijna overal het geval is.

D

 

 Beste klokkensteller,

                                       zou het geen goed idee zijn ? Gij hebt nu tussen de feestdagen toch ook een beetje tijd zeker om aan de mensen eens in 't kort uit te leggen hoe dat het daar in den toren alles in zijn werk gaat.Hoe wordt  dat ding aangedreven ? Hoe gaat dat met den beiaard ? Hoe wordt het juiste uur in 't oog gehouden.Alles dingen die de  mensen op den begane grond niet weten.En zij zouden dan moeten oordelen over al of niet geld inpompen.Ik denk dat de valse rammelaars er dan wel zouden van tussen vallen.Als ik mij niet vergis zitten hier op den blog nog mensen die er iets vanaf weten.Het is maar om niet in het Nobelssyndroom te sukkelen.

Zoals Peter al zei, even uittesten.

Alleen vraag ik me af, als je zoals een aantal hier in de buurt van de toren woont, en je met het raam open slaapt (vooral in de warmere maanden), wat dan het aantal decibel zal zijn om je wel of niet uit je slaap te houden met een klok die elk half uur luidt...  Ik wil bv niet na een slapeloze nacht elke dag opnieuw groggy op kantoor verschijnen (en mijn werkgever ook niet).

@G.L. wat bedoel je met een Nobelssyndroom?

@ G.L.

Ik zal u daar een eerlijk antwoord op geven.


Ik ben destijds door de stad aangesteld als Torenwachter. In de eerste plaats voor het onderhoud v/d toren en herstellingen/onderhoud  aan de beiaardinstallatie. Als uurwerkmaker voer ik  naast deze taak de renovatie aan de oude installatie uit. Als het om zware stukken gaat  met hulp van collega's stadspersoneel. Er komt geen externe firma aan te pas. Kostprijs, zo goed als niets.
De stad Mechelen is bij mijn weten de enige in Vlaanderen die een vast iemand heeft voor het onderhoud van toren en inwendige Machinerie, als ik het zo mag uitdrukken.
Om mijn taak als torenwachter/uurwerkmaker goed te kunnen uitvoeren zoals mijn voorgangers in de tijd dat alles nog mechanisch was moet eerst alles op punt gesteld worden.
De beste manier om te conserveren is dagelijks gebruik en onderhoud, elk verdacht geluidje meteen horen en ingrijpen.

Wat de werking betreft, binnenkort is alles te vinden op de website ook met foto's.

 @ Luc,

              die vraag had ik verwacht maar eerder van Gim dan van u.In twee woorden maar:" laten we het maar kopen en als het geen kunst is zullen we er kunst van maken ".Zo a la dien kunsttrap aan de Brusselpoort.

@G.L.: dat is tenminste een eerlijk antwoord: met je ondoordachte statements lok je reacties uit. Als ge persé de brandtrap van Brusselpoort in de schoenen van schepen Nobels wilt schuiven i.p.v. die van de brandweer, dan staat het u vrij om die opinie te uiten, maar zeg dat dan van de eerste keer.

 Oprecht antwoord torenwatcher.Dat uw taak door alle Mechelaars naar waarde wordt geschat bewijst de goedkeuring van uw aanstelling door een unanieme beslissing van de gemeenteraad.Dat u het allemaal niet in detail weet wordt u ook niet kwalijk genomen.Helaas gaan hier soms stemmen op die denken dat ze het wel weten.

Ook voor u een voorspoedig 2009.

 @ Luc,

              dat wij Hombekenaars een beetje schalkser, losser en Uilenspiegelachtiger met de dingen omgaan had u nu toch al langer moeten weten.Toch een voorspoedig 2009.? Standbeeld en zelfportret van Hombekenaar G.L. aka Tijl Uylenspiegel ?

:-D

Voor wat het aspect geluidsniveau betreft: de klokken van de oude beiaard klinken heel wat zachter dan die van de nieuwe. De kunst van muziek programmeren voor een automatisch klokkenspel bestaat erin om de muziekarrangementen niet te zwaar te maken: melodie voornamelijk in de hoge tonen en in de begeleiding zeker niet te veel grote basklokken gebruiken. Luister maar eens naar de beiaard van O.-L.-Vrouw-over-de-Dijle: zelfs in de gebouwen rond de toren kan je hem binnen bijna niet horen als de ramen toe zijn. 't Kan dus allemaal nogal meevallen.

 Verdomme Gim, ge zijt toch wakker.Alé het beste veu te neuste jaar éh.

Merci, Louis !

:-)

@G.L.: Van mij ook een voorspoedig 2009 als ge maar belooft dat ge dan zelf een topic leert plaatsen, indien niet zal ik u dat bij iedere reactie inpeperen tot wanneer ge het leert!;-)

 @ Luc,

              wanneer begint de les Luc?Wat dat beloven betreft, daar moete mee oppassen want dat heeft on Inge nu nog eens duidelijk gemaakt.Beloven is dat nog een fatsoenlijk woord.

@G.L.: Binnen één topic over een uurwerkmechanisme hebt ge nu schepen Nobels en Inge Vervotte bijgesleurd; kunt gij twee zinnen na mekaar zeggen zonder politieke inhoud op of tussen de regels? Ik ergerde me daar altijd aan maar dit gaat nu voorbij en ik vraag mij nu nog maar alleen maar af waarom je dat doet. Ik beloof dat ik niet meer kwaad zal worden maar ' Wat dat beloven betreft, daar moete mee oppassen want .... '.

@ Luc :

Voordat GL begint met zelf topics te plaatsen, moet hij eerst nog de smileys onder de knie krijgen !

Ni gemakkelijk, zenne !

:-D

@GL: Ik vind het net zo goed als Luc vreemd dat je bij elk topic ofwel politiek, ofwel Hombeek er bij wil betrekken. Wat mij betreft kan je gerust zelf items plaatsen over deze topics, als ze maar onderbouwd en met kennis van zake zijn.

Verder zou ik uzelf vriendelijk aanraden om je als gecontroleerd in te loggen. Meer dan één Mechelse politicus is hier in het verleden verdwenen van den blog omdat iemand zijn identiteit aannam, en in diens naam onzin verspreidde.

Hier rechtsboven kan je inloggen en zelf een loginnaam en paswoord krijgen.

Dat is een goed idee zie :-)

@ Peter,

                iemands identiteit aan nemen zoals u nu ? Als er niets anders achtersteekt, geen probleem.

In ieder geval, als je je registreert, hier bovenaan rechts 'inloggen', dan kan je van dat 'niet gecontroleerd' af geraken. Voorkomt problemen.

Beste,

Een heel late reactie. Zojuist had ik contact met mijn broer. Beiden waren wij op de Melaan omstreeks 1960. Wij zochten naar de echte namen van DEN DONDER: die noemde Van Aelst. 
Maar hoe was de naam van den ASTRID.

Hopelijk kan u mij nog antwoorden. Het zou me erg plezieren

met vriendelijk groet

Paul Embrechts E 64