Kriskras door een Mechels jaar (1)

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Het jaar is tot op de draad versleten, en rafelt aan alle kanten.  En toch pluis ik het graag nog verder uit...

kriskras door een Mechels jaar - hier en daar laat ik wellicht een steekje vallen, en vergeet ik een loshangend draadje...  Maar vul het dan maar aan.

Er was zovéél.  Zoals ik reeds schreef, zal ik sommige nieuwsfeiten niet aanhalen.  Schiet niet op de pianist.  Ik probeer zoveel mogelijk toetsen te beroeren, en hoop dat je je herkent in de partituur.

Van schieten op de pianist gesproken...  Enfin, op de pianist werd er in Mechelen niet geknald, maar losse flodders in de lucht: nou dat kon wel!  Onze stad stelde immers officieel een kannonier aan.  En nee, écht, anachronistisch of niet: Marc Van Hooff zal voortaan met protocolair gebulder, Mechelse feestjes en ontvangsten  'opluisteren'.  Na een 'belleman' en een 'torenwachter', is met een 'kannonier' de Dijlestad weer rijp voor de Middeleeuwen...

De klok leek soms wel teruggedraaid.  Met grote sier en getooid met Habsburgse kant, huwde Aartshertogin Marie-Christine met een Belgische graaf Limburg-Stirum.  Blauwbloedigen strompelden over mekaars voeten - Liechtensteiners en Luxemburgers en andere adellijke discipelen trippelden op hoge hakken en rokkostuums ons stadhuis en kathedraal binnen.  Ze werden aangevuld met een aantal Coburgs, en het evenement werd natuurlijk voorpaginanieuws voor glossy magazines.  Koekendozenromantiek in onze stad!  Het was voer  voor elke rechtgeaarde royaltyfan.

Het was wel een kouwelijke grijze dag - maar ja, 't was dit jaar dan ook zelden stralend op klimatologisch gebied.  Er werd nooit zoveel gezeurd op Mechelaar Deboosere als nu...  Met Posse-Leest was het ook van 'dat'.  Leest leek met Pasen eerder op een ouderwetse Kerstkaart, en bezoekers en andere dikbillen en vette ossen rilden onder de striemende sneeuwstorm. 

Ook op Parkpop was het huilen met de pet op.  Onze voeten werden nat in de drassige botaniekgrond.  Toeschouwers lieten het afweten, en men vreesde zelfs dat de feestkas zou blut geraken door een tekort aan inkomsten!  Gelukkig waren de weergoden Maanrock beter gezind.  Soms was het wel wat bibberen geblazen op het mega-evenement.  Maar het viel tenminste niet in het water!

En 'in het water vallen' gebeurde haast wel met de Huygebaertlofts in de Katelijnestraat.    De werken werden stilgelegd.  De onderliggende vliet nam nog nét géén wraak op de bouwwerken - maar risico's werden niet genomen...

De Katelijnestraat werd flink onder handen genomen, en na maandenlang geploeter ligt de historische straat er weer netjes bij.  En dat stimuleert natuurlijk wel wat eigenaars om hun ouwe pand eens op te kalefateren.  't Is een voorzichtig begin.  Als straks dan ook brasserie 't Begijntje' van start gaat in de straat, lijkt deze toegangsweg naar de binnenstad helemaal in eer hersteld.  Voorzichtig begin...

Voorzichtigheid is steeds geboden.  Zéker op de Grote Markt, waar gevleugelde terroristen de terrasjesplakkers en cafébazen danig op de heupen werkten.  Nee, duiven kregen de wind van voren deze zomer.  Deze ongenode gasten werden niet gewaardeerd.  Ze verstoorden het vredige zomerbeeld.

Zomer?  Ja inderdaad: soms was het zomer - en soms was het warm!  Zo warm zelfs dat de Walemse 'naaktbossen' de internationale pers haalden! 

Zélfs in deze feestperiode hield Mechelen je warm.  Met deze nieuwe slogan zal onze stad voortaan de eindejaarsperiode inkleuren.

In Sauna Imelda in Heffen, werd het dan weer té warm.  Het overbekende complex ging haast volledig in de vlammen op.  Gelukkig stond onze brandweer paraat om de ramp te beperken.  Ja, op onze Mechelse spuitgasten kunnen we steeds rekenen - al vochten ze in het begin van het jaar een stevig robbertje uit met onze burgervader omtrent vervroegd pensioen.  Beide partijen hielden lang het been stijf in dit sociaal conflict.  Maar de gemoederen zijn bedaard.  Gelukkig maar!  Stel dat we in die periode een brandende toren hadden moeten blussen...

Onze toren...  Onze trots.  Hij wordt binnenkort nog méér een topattractie dan hij nu al is, want een heuse skywalk komt er bovenop de askelder.  Dit project zal klaar zijn als het cultuurevenement 'Stadsvisioenen' op 21 maart van start zal gaan.  Al twijfelt de oppositie er wel sterk aan ...

Mooie impressies kunnen we dan hebben van de stad aan onze voeten.  Marcel Kocken, ons ander cultuurmonument, pende weer een knap boek bij mekaar: 'Impressies van een stad'..., met uiterst mooie zwart-witfoto's.  Het zal bij menig Maneblusser onder de kerstboom hebben gelegen. 

Ik sprak net van 'Stadvisioenen'.  Ja, het nieuwe jaar belooft een toeristisch topjaar te worden.  450 jaar Aartsbisschoppelijke stad zullen ons de Hemel in Tegenlicht laten zien.  De laatste aartsbisschop is aan zijn eindsprint bezig.  Godfried Danneels stuurde zijn ontslagbrief reeds naar Rome, maar de Heilige Stoel houdt het antwoord nog in beraad. De kardinaal kan dus nog niet verhuizen naar de overkant van de Stassartstraat...

In de Hanswijkprocessie stapte hij ook dit jaar nog mee op.  Deze editie van de processie was een voltreffer.  Onder een stralende zon trok de historische stoet door het stadscentrum, en de kleurrijke processie lijkt ook meer en meer opgewaardeerd.

Ondertussen beierden de Mechelse kerken er op los.  En we hebben er wel wat...  Voor heel wat van deze godshuizen ziet de toekomst er beslist rooskleuriger uit.  Héél wat restauratiedossiers werden goedgekeurd, en veel broodnodige renovaties zullen dra van start kunnen gaan.  Hanswijk begint eerstdaags aan de werken, en Sint-Petrus en Pauluskerk liet met een 'proefstukje' al zien hoe schitterend de kerk er zal uitzien na de opknapbeurt.  In Sint-Jan is men al begonnen met de buitenrestauratie - én er werd een oude wandschildering ontdekt achter het orgel!  Héél groot nieuws was dit!   De OLV-kerk over de Dijle oogt ook weer veel mooier.  Alleen voor de Begijnhofkerk lijkt alles nog muurvast te zitten.  Jammer.  In de Hanswijkenhoek is er ook groen licht gegeven voor de vernieuwing van de Colomakerk.  Na bijna negen jaar zal men er ook kunnen beginnen... Nog even geduld.

In de schaduw van de kathedraal opende het Christelijk geïnspireerde Koraalhuis haar deuren.  En ook bij de Vrijzinnige Mechelaars zette men de deuren open...

Van de kerk belanden we bij haar heiligen.  De goede Sint kreeg een warm ontvangst aan de Haverwerf, en enkele weken voordien stond Sinte-Mette volop in het brandpunt van de belangstelling.  Het Sinte-Mettegenootschap zorgde er weer voor dat deze traditie de tand des tijds weet te weerstaan.  In Hombeek deed men er dan nog een schepje bovenop, en met een lichtstoet zette men Sinte-Mette volop in de schijnwerpers.

De beiaardschool zette de schijnwerper op een verloren gewaand panneel van de 'Wonderbare Visvangst'.  Onze stadsbeiaardier, Jo Haazen vond het stuk van het drieluik toevallig in Rusland.  Het blijft wel daar - maar een replica werd tentoongesteld in het museum naast de school.

Jo Haazen kwam nog in het nieuws dit jaar.  Hij was niet zo tevreden met de op stapel staande plannen voor een verhuis van de school.  Maar de verhuis zal er toch moeten komen bij de uitbreidings-en aanpassingswerken aan het Hof van Busleyden.

De voorganger van Jo Haazen, Piet Van den Broeck, stierf een paar maand geleden op hoge leeftijd.  Ook historicus Aloïs Jans ruilde het tijdelijke voor het eeuwige.  Oud-deken Wim Mariën vervoegde zijn vrienden in het hiernamaals.  De man die Mechelen verbouwde, Paul Willemen, stierf eveneens in 2008, en kunstenares Liliane Bergmans kwam om in een verkeersongeval...

Mensen en dingen die voorbijgaan...

De Euroshopping is ook bijna geschiedenis.  Het grijze complex dat veel te vaak als 'stadskanker' is bestempeld,wordt op recordtempo afgebroken.  En het Clarenhof zal opgetrokken worden op de vrijgekomen bouwput.  In een openingsceromonie met veel poeha werd in de Vleeshal door Somers en companen het startschot hiervoor gegeven.

Er werd en wordt nog méér gebouwd.  De paterskerk wordt omgeturnd tot exclusief hotel, en voor 1 mei zou het lint voor dit nieuwe hotel moeten doorgeknipt worden.  Laat ons afwachten...  Er is nu ook beslist dat het oude Sint-Elisabethziekenhuis zou verbouwd worden tot hotel.  Ja, nog steeds zijn er bedden tekort voor het groeiend aantal toeristen.  De 'Drie Paardekens' zal dan ook een nodige aanvulling worden.  Diederik Beele verbouwde ondertussen de verdieping boven zijn apotheek op de hoek van OLV-straat en Vijfhoek om tot aparthotel.

Enne...aan Mechelen zal een nieuwe gids worden gewijd. Capitool is bezig aan dit project.  Ook dit werd dit jaar bekend.

Een aparte belevenis was de sightseeing door 'Mahal' door RWINA.  Op eigenzinnige wijze gidsten deze jongeren ons door 'hun' stad.  En dit was een unieke gebeurtenis.  Op TV toonde de ploeg van RWINA een baanbrekende humoristische serie.  Hier en daar was het niet steeds top-TV, maar de aanzet en het idee werd wel gewaadeerd.

In de Mahatma Gandhiwijk, dat ook op de stadstour lag, werd voor de zoveelste keer de gesmaakte Global Fiësta ingericht, gefocust op Afika.  En in Tivoli kleurde OtterTrotter de wereld mooier in.  Multicultureel samenleven, soms moeilijk, maar het kan...  Lichtjes tegen radicalisering probeerden een dijk op te werpen tegen een fakkeltocht tegen islamisering.

In de kinderraad werd Soumaya, een meisje met Marokkaanse roots, verkozen tot nieuwe burgemeester.

De kinderraad viel met een zelfontworpen 'kindvriendelijk horeca label' in de prijzen.

Kindvriendelijk is ook de nieuw ontworpen Karmelietentuin, die de Heihoek er groener en aangenamer laat uitzien. 

Ja, zo wordt een Stad steeds meer om te zoenen.  En laat dit dan nét de slogan zijn waarmee Mechelen probeert zijn inwoners te sensibiliseren voor méér netheid op straten en pleinen.  De zoenende lippen vielen alvast op!

Een jaar lang Mechels nieuws...

Kriskras door een Mechels jaar...

Ik besluit graag dit eerste deel van dit overzicht.  Binnenkort grasduin ik verder in het nu bijna voorbije jaar...

Als hoogtepunt van 2008 wil ik dit detail uit een foto van onze Jans nomineren.Hoe die klein, met volle inzet en goesting, het Sintemettelied ten berde brengt is gewoon geweldig !  Ze legt er duidelijk hare hele ziel in !

:-D

Volledige foto zie hier

Bedankt JanS voor jouw eindejaars-show... ik heb er van genoten... 2009 lonkt !

Merci voor het verhaal JanS!

Beste Jan,

Een zéér mooi overzicht! Bedankt voor alle energie die je hierin hebt gestoken!

Gewéééldig Jan,bedankt  om ons nogeens te doen denken wat voorbij is.Ik wacht al op het tweede deel.

Jackie

Komt er morgen of overmorgen aan!  ;-)

bedankt voor de appreciatie.

@ Jans : Ze zijn hevig, zenne !

Of ze hebben allemaal een kort geheugen.  En in dat laatste geval is het misschien aangeraden om de vorige bladzijden van deze blog effe te doorlopen.

Just an ID

:-D

Mooi gedaan,Jan

En gebeurde buiten de St Mettestoet in Hombeek en Posse Leest niets in de buitenwijken en de dorpen van Mechelen dat vermelding verdient in het Mechelen van 2008?

Is deze blog toch nog steeds een centrumblog? 

een beetje wachten he Homor, er komt nog een tweede deel van deze post en misschien vindt Jans nog wel stof genoeg voor een derde...

@ Homor:  De Hombekenaars zijn ook zelden tevreden ;-)

Héél regelmatig maak ik in een post gewag van de mooie Mechelse dorpen  en wijken (topics over de plantjesdag Hombeek, Posse-Leest, Sint-Albertus Muizen 100 jaar, over de Sint-Lambertuskerk in Muizen, den Hanswijkenhoek, Battel...).  En héél regelmatig deed ik al een oproep naar bloggers uit die wijken en dorpen...  Waar of niet?

Ook hierboven maak ik gewag van enkele activiteiten uit 'die contreien' (Colomakerk, Sinte-Mette-Hombeek, Posse-Leest, brand in sauna Imelda Heffen, de Walemse 'naaktbossen'...)   Maar toch schiet je nog graag op de pianist.  Tja, de beste stuurlui staan aan wal.  Ik kaats de bal terug en vraag jou om aanvullingen over al wat in Hombeek aan de hand was in 2008.  Ik wacht in spanning op jouw reactie.

Als er dan toch zo veel gebeurt in Hombeek, waarom schrijf je daar dan zelf niet wat meer over Homor ? Ik zal het niet doen, want ik ben daar niet van op de hoogte en kan daarover dus niet met kennis van zaken schrijven.

Enfin jouw post over de stadspartijen was alvast een goede aanzet.

Hoy hier de wijk Pennepoel (t'Bergske) Mechelen Noord. Wie heeft onze prachtige Kerststal al gezien?? Hij staat er nog tot 7/1/09, Op 6/1/09 is er het jaarlijks 3 koningenzingen,deze maal opgeluisterd mét muziek  ,de gekende fotograaf én muziekkant Luc Perdieus en nog een maat zullen ons dit jaar muziekkaal begeleiden.Allen daar heen (t'is veu een goe doel zenne)

 @ Jans,

                Nu overdrijft ge toch vind ik.Wij kunnen ook heel tevreden en dankbaar zijn.In de zomer 2001 toen de vuiligheid in het dorp en rond de kerk 1 meter hoog stond vroeg ik heel beleeft aan de burgemeester om er bij hoogdringenheid iets aan te doen en tegelijkertijd maatregelen te nemen dat dit niet meer voor herhaling vatbaar zou zijn.En ja er kwam iets op gang, zij het sputterend.Ge moet nu in de zomer eens komen kijken, de brave stadswerkers lopen mekaar voor de voeten.Men denkt reeds eraan om een vaste ploeg te instaleren in het dorpshuis.Mooi zo.Toen ik in datzelfde jaar het voorstel lanceerde om de trein terrug te doen stoppen kon de burgemeester zich niet inhouden van lachen.Onlangs de kranten gelezen ? Natuurlijk ben ik hem dankbaar voor de overname van dit prachtig idee.Hm.Veiligheid in het dorp ? Heeeel weinig problemen.Een wijkagent met pit en karrakter en regelmatig de patrouille aan de kerk en aan de put.Als ge maar een beetje doordrukt is dat allemaal te realiseren.Ik denk dat Hombeek niet meer dan dat verdient.

Allez, Louis, ik zie U niet direct naar 't Stad van Mechelen verhuizen !

"Oembeik tot in de kist" (of zoiets) ?

:-D

@ Gim,

              goe gezien Gim.Af en toe eens mijn gedacht komen zeggen en een pintje drinken volstaat al voor mij. 

@ GL :

En wat is het verschil tussen iene van Oembeik en iene van Mechelen ?  Zijn die van Oembeik schoner of zijn ze slimmer ?  Werke ze hetter of profitere ze mier vant leive ?

Wat maakt Oembeik zoe uniek ?  Allez, zeg het is !  Wa zitter in Oembeik in de grond ?

:-)

 @ Gim,

               Opener en tolleranter.Realister en bescheidener.Geduldiger en gelatener.

Ik wacht geduldig op het vervolg van het aangename jaaroverzicht. En ja, Hombeek zou zelf wat actiever op deze blog kunnen zijn.Ik zal mijn best doen. Want  zoals "GL (niet gecontroleerd) " - zou dat dan nodig zijn? - de Hombekenaar omschrijft, is juist, maar soms is hij erg ongeduldig, maar dan met reden.

@ GL :

Oemmet in ien woord te zegge : die van Oembeik zèn... cool !

:-D

Ik denk dat G.L. zich beter eens zou laten controleren. (grapje)

@gim: met zo 'n weer is iedereen cool, daar is niks aan. Maar allez, blijkbaar zijn we hier van een tof Mechels jaar verzeild geraakt in een overzicht van de laatste jaren in Hombeek. Met de opgesomde eigenschappen van de doorsnee Hombekenaar kan ik gerust leven maar waar zitten die dan?

 @ Gim,

               die afaire van da ( niet gecontroleerd ) mutte moa toch es oatlegge.Moane grôôteva ê moa GOOVAERTS LOUIS genumd en da ben ek fier oep.

 @Luc,

             de doorsnee Hombekenaars kunt ge vinden aan de Zenne bij Wiske, in den bruine vis bij Jan, in het bruin cafe bij Leona, in 't Idee bij den Hans en in de Live Style bij Vicky.Eén voor één aanraders voor een gezellig Hombeeks babbelke.

[on topic]: Heeft er al iemand de officiele kannonier aan het werk gezien?

Nee, ik heb hem nog niet bezig gezien...

En de laatste dagen zéker niet - tja, 'Kessemis is den tijd dat ze ni schieten', hé...