Dead horses don’t dance...

met categorie:  De dagen zijn kort en de nachten zijn lang en er is weeral geen bal op de TV. Dan zit je gewoon je tijd te doden met suffen of surfen of googlen op het Internet en in verkoopswebsites.

Je tuurt in Belgische, maar ook in buitenlandse verkoopswebsites, op zoek naar een foto of een beeld, dat je nog niet had of kende van Mechelen en je gebruikt verschillende zoektermen : Mechelen, Malines, Mecheln of Mechlin.

En, af en toe, ontdek je weer een vergeten pareltje, alhoewel...

Deze (hierboven) vond ik op een Spaanse eBay, opgedoken met de zoekterm Mecheln en met volgende titel : WWII Foto Belgien Flandern Mecheln Beute Geschütz LKW.

België – Vlaanderen – Mechelen : dus dat zit goed. En het blijkt een tafereel uit Wereldoorlog II. Behalve de term Beute Geschütz LKW zegt me weinig of niets.

En ook zijn er weinig aanknopingspunten, die me zouden kunnen helpen om de juiste locatie te bepalen, maar misschien zijn andere Mechelaars slimmer of knapper als ik. Iemand enig idee ? En is het in Mechelen ?

Even ter info :
Ik ben geen Rarara-rakker of Fotoquizzer, dus dit is GEEN Rarara en ook GEEN Fotoquiz.

:-)

Linkje voor de Prentenfreaken

Beute betekent prooi of buit en LKW  Lastkraftwagen.  Gelet op de dode Jolly Jumper, in dit geval blijkbaar ten prooi gevallen aan geschut dat op een vrachtauto gemonteerd stond,

Het is maar een gok, maar zou het kunnen dat het geschut in de Leopoldstraat staat en we er naar kijken vanuit de Colomastraat ?

Het huis, rechtaan, is vermoedelijk dit...

Maar het hoekhuis, met oude man, klopt niet (Blokelementen op voorgevel), maar dit huis op de hoek van Leopoldstraat met Colomastraat kan misschien van een recentere datum zijn...

(Foto's Gimycko)

Zeg Guy, waarom linkt ge naar die brave mijnheer uit D-99734 Nordhausen naar Ebay in Spanje? Die verkoper is in het bezit gekomen van een reeks foto's van een brave preflickr die zowat gans Belgie doorkruist heeft!

Maar, maar zoek eens op Ebay.de naar object 140286554835 en ge vindt dezelfde foto met als tekst: WWII Foto Belgien Flandern Gent Belg. Geschûtz zerst..

 wat dus duidelijk bij deze foto hoort! en de foto van Mechelen daar hebben we het raden naar waar die LKW "Beute" gamaakt werd! 

 

Dat huis lijkt er in elk geval sterk op.  Als ik me niet vergis was dat het huis van Dr Bellens, en het is best mogelijk dat het huis dat links op de oude foto stond nadien in het andere werd geïntegreerd.   Het hoekhuis lijkt me idd van veel recentere datum.

En met wat goede wil zie je links achter het dode paard tramsporen en er reed een tram door de Leopoldstraat.

 @ Gim,

               kijk nog eens goed waar die balkon zit.

@ Jokke : de link naar eBay.de (Duitsland)

Link

La même chose ?

Tramsporen zie ik niet maar wel dat er op de rol PFARAD = FIETS staat geschreven

Potvermille Guy, als ge in uwen link naar ebay.de op zoeken 140286554835 invult kom je bij die foto van Gent!

@ Jokke :

Ik heb eens rondgekeken in de boutique van de verkoper en inderdaad, dezelfde foto, nu met beschrijving Gent.  Heel bizar of gewoon iemand met een stuk in zijn voeten !

@Gimycko: Dokter Bellens zal met zijn "P"f(h)ar(r)ad naar Gent gereden zijn hé !!!

@Gimycko: Dokter Bellens zal met zijn "P"f(h)ar(r)ad naar Gent gereden zijn hé !!!

Euhm, wat is de relevantie van dit item?

Ja, 't wordt hoe langer hoe mysterieuzer want voor zover ik weet is een Duitse fiets een "Fahrrad"

 

En in Gent wonen spuiters, dat is geweten! Daar woonde zeker ene die zijn fiets op het einde van de 1e WO kwijt was geraakt, en nu door die aanduiding "P Farad" aan de Fritzen duidelijk wou maken dat ze hunne drahtesel daar konden parkeren. Dit alles met de louche gedachte eentje te "lenen"!

@Filip: dat er in Gent een huis staat op de kruising van de Leopold- en Colomastraat!

@ Filip : Geen relevantie.

Als dit inderdaad in Mechelen is, dan hebben we weeral een oude foto bij in ons archief.

 Mij lijkt het helemaal niet dat huis in de Leopoldstraat te zijn.

de 'ondersteuning' van het 'balkon' in de eerste zwart-wit foto komt niet overeen met de recentere. In de eerste foto véél groter dan in die met de rode pijl.

Tramsporen zie ik al helemaal niet.

Zou in Mechelen kunnen zijn maar zeker ben ik daar niet van.

Wie ook eens kijkt op de verso van de kaart,

ziet daar een datum en plaatsnaam.

Die zijn geschreven in het Sütterlin-schrift,

een Duits type handschrift dat tot WOII in voege bleef,

en tegenwoordig zeer moeilijk leesbaar is.

Handen aan de knoppen dus, en puzzelen maar...

De enige die dit mysterie kan oplossen is de brave ziel die de foto gekocht heeft voor de ronde som van EUR 3,51!!!

 Gezien het tempo waarmee de moffen in eerste instantie door België trokken ( bijna zo snel als toen ze 4 jaar later moesten gaan lopen, haha ) en rekening houdend met het feit dat er toch enige tijd tussen foto nemen en ontwikkeling verstreek kan ik er wel inkomen dat de fritz in kwestie op den duur niet meer wist of het nu in Mechelen of in Gent was.

 Maar of dat nu relevant is? Pfff, van eender welke ouwe foto kan je zeggen dat hij ergens in Mechelen getrokken is zeker? Let er wel op de er toevallig geen eiffeltoren op de achtergrond staat he (lacht)

Opschrift op de blaffetuur: PHARER ? (pastoorshuis dus, waar men geestelijke bijstand kon krijgen).

Merk ook aan beide huizen  de naamplaten. Zijn die te ontcijferen ?

Huis met verdiepte inkomsthal heeft links (rechts op de foto) een lege advalvas in de inkom.

Notarishuis misschien ?

 Eureka, ik hem het.De nieven titel veu da Mechels feuljeton oep den TV.

Ne pastoer oep ne velo is oep viziet boa doktoor Bellens mè in den hoofdrol Luc vis en pardieus.We zuuke nog iemand veu de vrauvelijken hoofdrol.

@ GL : En wat wordt het ?  Nen thriller ?

:-D

 Me kunne d'r nog va maake wa me wille.Alles es ope

@ GL : Oké, wat hebben we ?

Ne pastoor, nen doktoor, Luc V. en Luc P. en één of twee dooie paarden.  't Is oorlog, dus er zitten Duitsers in 't verhaal en een oude man met pet en snor.  Dit alles speelt zich af in a) Mechelen of b) Gent en er komen vrouwen in voor, dus er is plaats voor een romance.

Laat uw fantasie eens werken.  Maar de titel bekt al zeker : Dead horses don't dance...

:-D

 @ Gim,

               dienen ouwe staat da nie allien, neust heum sta nog iene.En zen paop mag nie meespele zekkersEn den die vraove mè da kind.En wie zèter da da pied doed is, het kan oek slaope.En den die droa rakkers dain 't midde van straot, meuge die oek meesspele of moete we daveu en vergunning hemmme ?

@ GL : Alles kan en alles mag (Zie Moord in den Hanswijkenhoek).

Behalve zou ik er nu eens niet ons Blauwbartje bijhalen, want het verhaal speelt zich af in Wereldoorlog II.

Dus : Begin maar en geeft er een goei lap op !

:-D

@ Gim,

              ik kan niet alles tegelijk.Meewerken aan het script en gaan zoeken bij Google en WIKI.We zullen zien dat we geen hulp kunnen krijgen.

Misschien kunnen die oude mannen hier ook hun partieke spelen.En onze Yankee ?

@ GL : Begint met een openingsscène...

Iets in den trant van :

"Het was donker en kil en nat in de loze straatjes in Mechelen.  Het was tegen Kerstmis aan en twee schimmige figuren, gekend als Luc P. en Luc V., strompelden zeiknat naar de hoek van de Coloma-en de Leopoldstraat.  Opeens ontwaarden zij het silhouette van een Duits Soldaat..."

Enz.

:-D

 @ Gim,

                wa komt da achter zeik, ik kan 't ni goe leze

 Gim,

          ik ben nog steeds niet klaar met de inhoud van de foto.Oorlog en iedereen staat daar doodgemoedereerd bij.De oude mannen met hun pijpjes.De vrouwkes laten hun patatten voor wat ze zijn.Moet die kleine niet naar school ? Wie bind er nu toch een paard achteraan een kannonwagen.En wat ligt al die rommel daar op straat.

Zolang we dat allemaal niet geklaard hebben kunnen we aan het draaiboek niet beginnen.Voor die vrouwelijke hoofdrol had ik gedacht aan ons Jo.

Ons Jo ?

 Of hemme die slummerikke eule eige pjet afgeschote ?

@ GL : Ge geroakt er precies ni ôôt, hé.  Geddet zwaor te pakke !

:-D

't Was ourlog en da d'adde de mense geweite.  Alleman ad vuil oenger en toon datter e paar vraove na de rantsoeneiring wouje gaan vè uile bonnekes te kraoge, were z'aangesprouke dui e paar Deutse soldate dee da ta just mè uile pjeit en uileze caisson passeirde. Ze vroge an di vraove na wa da ze ginge en toon da ze da d'oerde van die groeten oenger, repe ze: "Gnädige Frauen, warte, wir sollen Ihnen ein guter Beefsteak geben".  Dajoep schoute z'uile pjeit doet.  Aove Feilix ston en betsje veider teige ne meur te luine en sloek van 't verschete bekan z'n paop in.  "Amai" docht 'm vanonder z'n klak, " wa geun me nao nog allema meimake? iest goeie ze nen oep roemmel oep den oek teige de grond en nao schete ze begot uile pjeit nog doet.  Ma k'oup da ze mao oek e stukske geun geive want m'n maag pleikt bekan teige m'nnen ruggegraat van den oenger.  't is nao ma t'oupe da doktour Bellens tôôs is, dan ka die da pjeit koumen ôôtbiene" .............. 

@ Roger : Ni slecht - Nen echte Oorlogsthriller in 't plat Mechels !

Dademme woa hie nog ni g'ad !

:-D

 

 @ Roger,

                   ik doecht wel da d'r iene zoa komme heuleppe.Ma ik paos da die kloeffekappers heule oage pjet hemme oepgehange en wa zal menier pastoer da van zegge.Oephange mag toch allien mè de koor rond den boak.Ma allee we zulle het aan Gim veulegge.Het es heum da mu beslisse.

 Allee seg, goale kunt en bekke voets zonder moa e.'k geun efkes na den deutsen TV koake.Ze geun 't da nog es emme over de krieses en over de slag van Lissabon.'t schent das ze davan in Brussel wé e stukske geun oepneme.

Luc V. addat allemoal gezien en ao zei da ge e pjeit ni moet ôôtbiene, mao fileiren zoeas ne vis.

Efkes een ippotees over dieje fotto: as ge wilt kan et ook zo in de fulleton gebrookt wurre : De mund moa 1940, een belgisch pelton trekt af me uile kannon 75mm. Ze zoan efkes gestopt in Mèchele, en ze bedisketeire wa ze noa moete doon. Den Deuts is veule dichterboa dan da ze geiren adde. Wa na gedaan? Et bluft spekkeleire, mor et kan gerust zoan, dat dee manne gedoecht emme, da goat ier nie veroat, met die pjeire en da kannon, en dannog met da ziek biest dat dor vanachter mei loept. Wettewa, we late da kanon ie schoen staan, en woa kussen ier oens schup af. Zoegezeed, zoegedaan. Ze goeie pak en zak teige de grond daar oep den hoek - Iest nog da ziek biest afgeschoute; dat de vaaiant er nie van kan proffeteire, en dan : alleman de bos in. Ondertussen was er al wa (vroa)volk komme zeen, en vanoagens de oave Felix, me zoan poap. En die Belge oep de vlucht adde geloak : de Deuts wàs dichteboa, zie: dor zen z'al. Een iel troep - de vroave en oave Felix rap na binne, want ze kunne wel schoen zinge, mor ge wèt mer noeit. Die Deutsers bezeen dat daar ielegaar, maar zemme persees gienen toad, iel dieje troep is al rap weer deur, just twie man bluft er achter, veur da kannon en die muneesse te bewake, da kan altoad nog diene ! Et volk is ondertusse weral boate gekomme, en ze zien die Deutse nog wegtrekke, langs 't hôôs van de Felix, 't zen rappe mannen, dat is zeiker : nog dezelfden dag zen de "Pioniere" dor al, (da's geloak onze "génie") veu da allemol mei te pakke. Die hemme mier toad : ienen eit er zelfs een kodakske boa, en trekt wa fotto's van de "Beute". En dan wurdt alles weral rustig, den ourlog is gepasseerd, er wurdt allien nog wa over gelammeerd - oupeloak koume die erme Belgische piotten d'er eive goe van af !

De belgische soldaten zaten al lang binnen in de baro van de Fons en de Fik, die mannen van d'assurance oep de foto met die rouje paol. Ze waren ant discuteren over da vried aksedent daje just veu gat hadde mé heuleze "deu sjevo". En Gekke Griet - kende ze nog, de zuster van die ambetante gardevil, dieda me bèter oot dees verheultje hauve want die dou niks anders dan ambras make - Gekke Griet die haddet alleumaa  zien gebeure en ze zei tegen de Fik "Die manne kwame volle vittés ôôt de Colomastraat gereije, het was roud licht, ik hem eur eu fotooke van genome (nvdr: zie bewijstuk hierboven: de tweede gekleurde foto) en ze reeje zoe rap da giel heuje gerau 't onderste bovenste sloeg).

Ondertusse waren de Fritskeus die de brave belskeus achtervolgden heule boekskes aan het bove hale oem te zienhoe dasse neun belze deu sjevo konne depannereu, ma ze konne ni goe an da tiekeninkske ôôt. En obergefreiter Hans hat just nog Gekke Griet ba de Fons zeen binnewippe en ze was daa rapper bôôte dasze doecht.

"Haben Sie papieren mit" vroeg den Hans aan ons Griet. "En hedde gau  eun kartonne flôôt?" vroeg ons Griet.   

 Ja Benny, me zulle da veu legge an de jurie en den kumme probere da subsides veu  te kroage.Die kregde seworig toch veu alles en nog wa.Me zulle an Gim vroage um e goe woreke te doen.Meuge Luc V en Luc P van oa meespele ?

 @ Gim,

               ze kome goe binne.De subsiede pot zal rap lèg z'n.

Gim,

         goa zè me ôôk ne galjaar zenne.As ie werk es zèdde goa weg. Wa zitte nao, in Meutsel ?

e vroagske, ik verschiet d'r van da me diene Clement ie nog ni gôôrt emme, diene van de raddejo da mè z'n liekes van Bob Scholte en Rudi Schurreke.Diene kant pertang ôôk gôô oatlegge.

Gekke Griet liet in de pleuts van heure pas da fotooke zeen, en darroep zag obergefreiter Hans nateurlak die joenge gast staan die bena ant roed licht was. "KIe sé?" vroog den Hans, die wilde laten hoere dat eum eun betteke Frans sprak, aan ons Griet. En ons Griet dee geire heur schoenste Frans bovenheulde "keske je vous, ensjanté de faire votre Konaunesaus"

Da verstond den Hans na is nikske van en ha reep eur Hauptgefreiter Karl-Ludwig bau. En terwaul dassant parlementére waarre in welk land dasse vandaag zaatte, want twas allemaa nogal rappekeus gegaan vu die brave deutskeus, was die joenge gast al lank ribbedebie weg en zat heum al lank in de Prof, gewetwel da cafee over de staasse..

Nog wa over diene foto:

Da pjeid heid en floschke en heid wa keutels late vallen.

Diene andere roemel links op de foto, da wa dage nie meugt parkere, zijn presies kitzakken en zemme die daar geleid um met hun geweir te gaan achterliggen.

Er moet oek wat te beleiven zen gewest links buiten de photo want de vrouven kijken die richting out en oek de drao gemutste moffen staan mè hun voorste in die richting... de Feilix mè klak en paup was mier geintresseerd in den photgraph ...

De Jokke, die hee iet mè die maffe Griet, want ao kan er ni over zwaoge...

Misschin issem gevalle veu eur schoen oege...

:-D

Hauptgefreiter Karl-Ludwig en obergefreiter Hans dan ma oep eu soekkeldrafke na de staasse. Daa ston de wiselwachter van den tram die ze hiel beleifd aanspraken met "Herr Straßenbahnknotenpunkthinundheinschieber" 't geen da de Sjaurel koleirig mokte want ha was al ba jien wisselwachter ieste klas, tgeen da diel wa mier was dan ne simpele strassenbahn-knotenpunkt-hin-und-hein-schieber!

En de Sjaurel dee dat heum het in Keule hoorde dondere en trok na den "Train Bloc" oem zeun emoosses, en zeunne teen uren deust deu te speule;

Hoera !

De Jokke is terug !

:-D

@Gimycko: als we de Luc C. terug aan het schrijven konden krijgen hé, want ik geloof dat die zijn vingeren verstuikt heeft bij zijn antwoord op die anonieme die zo hard riep!

@ Jokke :

D'er hangen hier inderdaad een pak Anneke's rond, hier op den Blog.  En zouden die allemaal Oniem noemen ?  En An Oniem... dat is zo anoniem, hé !

:-D

BTW : Het verhaal vlot niet echt.

@ Jokke, hilarisch dat ge er Gekke Griet bij betrok, en trouwens, ze kon hare pas niet laten zien want die was gestolen in dat andere moordverhaal ;o)

@ Hanna : Hoe gaat dit verhaal eigenlijk verder ?

:-D

@ Hanna : Gelieve het woord Apsjaar NIET te gebruiken, want dat is Antwaarps !

:-D

Toen de Sjaurel in café "Train Bloc" nog ni goe over de deureupel was kreeg heum al t'hoere van Anneke Oniem, dee van boven Antwaarpe is "Gaase Apsjaar, veigt au vooten af, veur dagge binne komgt", want ze moest alle daage eur café gekeust hemme veu dat heure vent Luc P. (nvdr. uit te spreken als Luc Peu Punt maar in geen geval als Luc Pee, want dat is neun andere die me misschien nog kunne beezegeu in een ander histooreukeu)  ôôt zeunne nest was.

@ Jokke :

Had Anneke Oniem ni te doen met Lukske Vis.  Ge wèt wel, dieë maat van Lukske P.  En ik doecht dadie Duitsers oek al aant loenke ware naor Anneke.

Da was daa precies een serieuze aonaoverao...

:-D

Allee, we zèn nog altoad in de Leopoldstraot, paossek.  Want bao da veurig verhaol zaten ze oep nen ikke en ne goa int Stad en in Effen.

 wa hedde gelle na allemaa tege de Luc, da es toch oek ne mecheleir.

@ GL :

Over welke Luc heddet nao ?  Dieë die, in den oorlog, fotookes aont trekke was of den dieë die gere pladaos fileirt ?  Want ik geloef dat dieë foto van hierbove wel is ne kie van ons Lucske zoa kunnen zèn en oem de plezante ôôt te hange heedem deroep geschreve da da in Gent is.

Giene gewoene, zenne, de Luc !  Ao doecht iet te flikken !

:-D

Kem zoe e gedacht dat die twie Duitsers oep Lukske Vis aont wachte zèn, gewoen oem da pjeit te kunne fileiren.  tis oorlog, de mense emme hoenger en as ge zoe een ferm griet as Anneke Oniem wilt binne doen, dan kunde dat best mè een schoen stukske pjeirefilet en tis in de sjakosj, hè ?

 @ Gim,

                da mè die Lucce mutte moa toch e's iest oatlegge.Den iene zè goe bezig en den andere wil a afschiete.Kleur bekenne é.

Deu Sjaurel was al eun bekke krikkel ma dien Apsjaar van Anneke was eur te veul aan: "Apsjaar,  Apsjaar, en sebiet nog strassenbahn-knotenpunkt-hin-und-hein-schieber zekerst?"  riep heum "waddedde gaule allema geete? Oek neu goeije morreuge zeulle!"

De Lucpeupunt was eur wakker van geweurre en ha riep na beneeje "Waddisdadallemaa da beneeje, 't is persies oorlog mé aulen lawaut!"

Nao begraoppek oe da pjeit is gesteurve : dieë ee nen attak gekrege van al de lawaut ! tzal nog ni zèn : smorgensvroeg oep den hoek van de Leopoldstraot en de Colomastraot.  Da was gewoen een aod biest en da ee vapeurrekes gekrege van al da gekrès van da volk en da geroep van die duitsers.  Ge zou veu minder.

Een grellige buurt, zenne, dao aon de staase !

:-D

 @ Gim,

               veu vandaag ge me d'r mé stoppe want Jans ègget nie gèrre.

@ GL : Kreuptin ao bed ?

:-D

 @ Gim

                 en wie komt er mau onderstoppe, de tsjeve toch nie zekers.

kzal Anneke Oniem roepe !  Ist goe ?

:-)

@ Gim,

              ' k zen vennèr oat men bed gekomme.Me mutte voetsj doen mè ons feuljeton want anders zemme ons subsides kwoat veu tees jaar.

Kan iemand van de Mods dit topic naar de speeltuin-sectie verplaatsen of afsluiten aub?

Dacht niet dat dit een soort 'Studio 100 Blogt' was.

(Bon, Ik maak me alweer niet populair.)

Ik spreek geen Mechels helaas (ook al woon ik hier (eerst op kot, erna als bewoner) 14 jaar) , dus kan ook geen bijdrage leveren in het Mechels dialect. Sorry.

Mannen, niet vergeten een deel van de subsidie te bewaren voor het maken van onderschriften.....

@J.T. onderschriften opgemaakt in het Sütterlin-schrift, ?

En de driedubbele bodems in een bijhorend brochuurtje?

@ Wout :

Sorry, de bal is aan het rollen en de Bloggers zijn niet tegen te houden...

:-D

 @ Gim,

               kunde goa diene sûdderlin alfabet es van de Googel hale.Ik hem er giê verstand van of m'n vindere zen te dik.Dên kunne me es zeen wa da oep diene vollet stoat.

@ GL : Ge ligt er snachts wakker van, ni ?

Ge ligt te woelen en get et zwaor te pakke, hé !

Awel, daddis wa ze serrewoureg nen blogvirus noeme !

:-D

 An Jokke muttek toch ôôk nog eets vroage.Danne sûdderlin komt da van sudderre, zôô lichtekkes kôôke ? Ik pôôs da umda die letterkes allegoar zu in ien gekrôôpe zen.As me dien alfabet muste kunne ontcoaferre dann kon ons Hanna ie meschin ôôk en betje vollege.

 @ Gim,

               neeè wa da goa poast is ni wau.Ik pak moan vitamine, as ge vesteut wa 'k wil zegge en dan ist allien moan vroa nog die moa hôôrt sneurke.

 Inderdaad, eens de bal aan het rollen is zijn de 2 bloggers niet meer tegen te houden...

't Is nemie wat gewést is en tsal noet nemie weurre gelakkas dat was.

Heren, kunnen jullie per email verder doen, dan hoeven we dat allemaal niet meer mee te lezen. Met dank,

Allez, Peter, op deze manier worden de Jokke (die op zen blokke) en de Louis (aka G.L.) nog dikke vrienden !

:-D

@Anna: 'ge sprekt geen Mechels'

'Tis nogtans gemakkelijk: nemt na het beschaafde Nederlands woord 'kolen'

Nen Mecheleir heit het over 'koele' asem het over de legume heit en over 'koole' as het em over de steenkole heit ...

 

@Hanna & An Oniem van 14:58

as heum het nie over "hulle" hei!

 Peter,

            as ge wilt kunne me oa mescheen ôôk nog e rolleke geve

een duidelijke variant van het Mechels spreekwoord "het pjeid neu den Bruul sleure" 

[url=http://y3iula0v0xe29wxl.com/]r1t7onyfx6jjw2f4[/url] [link=http://3ta1wq400vhu7lt9.com/]25k378wukvogzei3[/link] bcnciqzqiohsy7kl http://1pd4qaxy3qf6ys37.com/