The Battle of Battel

met categorie:  "Terwijl de kerstlichtjes Battel versieren en een echte kerstsfeer proberen op te wekken, is er toch ook wat mis in het rustige gehucht.  Sinds enige tijd wordt het vredige Battel immers opgeschrikt door enkele incidenten.  Op enkele weken tijd werden zowel vensters van de kerk als die van het huis van CD&V oppositieleider Karel Van Butsel ingegooid.  In diens huis werden ook enkele bommetjes binnen gegooid.  Dat gebeurde ook bij de recente Chirofuif.  In de buurt van de kerk veroorzaken enkele jongeren ook nu nog steeds af en toe overlast, zeker als ze wat te veel gedronken hebben."

Voor meer info, klik hier.

Wat is er aan de hand ?

(Brug van Battel)

Hopla, 't is weer zover: die brave burger die dat artikel schreef verwijst weer naar ' de stijgende criminaliteit in Mechelen '! Ik had gehoopt dat die oude koe in de gracht bleef liggen maar nee, ze moest er zonodig nog eens uit. Zucht!

Blijkbaar krijgen de Regionale Reporters precies serieuze concurrentie.  Er is niet alleen deze blog maar tegenwoordig blijkbaar ook Burgerjournalistiek.

Effe inschrijven en schrijven maar - Blijkbaar moet je geen diploma meer voorleggen bij de Frut.

Onze Sven zal zijn borst serieus moeten gaan nat maken.

 @ Luc,

              deze feiten linken aan een oude koe in de gracht stoot de mensen tegen de borst.Het slechtste wat we kunnen doen is de andere kant opkijken zoals u voorstelt.U weet wat ik en met mij vele anderen hierover denken.

als die vijf jongeren gekend zijn dan is het toch niet moeilijk om ze (of hun ouders) te laten opdraaien voor de gemaakte schades........trouwens als ze teveel gedronken hebben dan is ook diegene die hun de drank verschaft (cafébaas?) schuldig en maken ze zich ook nog strafbaar wegens openbare dronkenschap. De politie moet dus optreden!

En wat is de aanleiding tot de rellen ? 

Pure frustratie ?  Verveling ?  Of misschien het feit dat morgen Battel wel eens in het oog van de storm zou kunnen terechtkomen ?

Ik meende zoiets vernomen te hebben dat er blijkbaar een soortement frustaties zijn aangaande de hoge brug in Battel (Afrit E19 - Gentsesteenweg) en als er binnenkort in de buurt een MegaStadion komt van Geel en Rood is misschien het kot wel helemaal te klein (Veel volk en misschien nieuwe Woonwijken).

Battel ligt nu al gewrongen tussen de Hoge Brug, de Vaart en Industriepark Mechelen-Noord (Blarenberg) en als morgen dan ook nog eens een stadion wordt ingeplant en nen tram voorbijraast is de rust wel helemaal voorbij.

Merkwaardig...  Nog hélemaal niks van gehoord; ik heb nochtans veel familie en vrienden in Battel wonen - en m'n dochters zitten ginds toch wel in het Chirogebeuren, en vertoeven regelmatig in jeugdhuis Joppe.  Bij navraag bij hen dateert de laatste chirofuif van april vorig jaar?  recente chirofuif?  Er was enkel op 29 november een 'Chiro-Baltel', georganiseerd door oud-leiding. Ik was daar ook, en heb niks gemerkt, of gehoord.

Zonder de feiten tegen te spreken - Het zal wel zo zijn; ik twijfel niet aan het journalistieke stukje - lijkt me het toch wel een storm in een glas water.  Pak de amokmakers aan, en maak er niet meer van dan het is.

De frustraties (??) rond het Mega-stadion (in de 'buurt'??) lijken me er al hélemaal bijgesleurd te zijn...  Wat heeft dit in godsnaam met Battel te maken??

Waarschijnlijk gaat het om een paar niet te tollereren lostaande incidenten -  niet méér en niet minder.  Van 'rellen' spreken is op z'n minst sterk, stérk overdreven.  Battel is nog stééds even vredig als het altijk was.

Misschien een aanleiding om de Burgerjournalistiek even onder het licht te houden.  Blijft de vraag of deze ook serieus gekleurd kan zijn naargelang de persoon die een artikel schrijft en of de professionele journalist zijn bronnen moet kunnen voorleggen aan bv een eindredeacteur.  Want ja, er gebeuren wat criminele zaken in Mechelen, maar blijft de vraag waar deze burgerjournalist de cijfers haalt dat de criminaliteit in Mechelen zou stijgen.

Misschien een vraagje voor onze Sven.

Gim: ik werd door de redactie van het "nieuwsblad" via 'n e-postje gevraagd om de rubriek mechelsnieuws voor mijn rekening te nemen (moest daartoe m'n kandidatuur stellen etc), heb echter niet meegedaan omdat ik me daartoe niet geschikt vind (feiten zijn voor mij feiten en ik zou die dus brengen zoals ze zijn).

'n vriend noteert uit één krant alle gegevens over "criminaliteit" en dit al verscheidene jaren en 'k zal eens naar zijn statistieken vragen......

Tiens tiens, niet verzwijgen natuurlijk, als enkele balorige Battelenaren ruiten gaan ingooien. Maar dat een journalist als Lode Tooten dit nu wereldkundig moet maken ? Iedereen die iets de wereld in stuurt moet natuurlijk zijn bronnen checken, niet ?

Verder ben ik, en samen met mij veel mensen in mijn omgeving benaderd om 'Mechelen nieuws' voor het nieuwsblad voor mijn rekening te nemen. Zelfs een huidige schepen, wiens naam ik niet ga noemen, heeft serieuse druk uitgeoefend op Mechelen Blogt, om met het nieuwsblad in zee te gaan.

We hebben daarop gekozen voor een onafhankelijke route, hopenlijk vindt ons lezerspubliek dit ook !

Wat leuk, ik heb ook een job-mailtje gekregen van Het Nieuwsblad :-)
Laat Mechelen Blogt maar gewoon zijn onafhankelijke koers varen.
We zijn wij goed bezig.
 
Het enige waar ik voor pleit, is een soort gedragscode voor politici.
Of ze nu blauw, rood, groen, geel, bruin of appelblauwzeegroen zijn, maakt me niet uit, maar reclame of stemming maken, hoort alleen thuis in verkiezingsdrukwerk.

Lang leve de politieke onafhankelijkheid van deze Blog !

En dit onderschrijf ik volledig Peter!

Maar er roert wat bij de kranten.  Het 'ronselen' van schrijvers op Mechelenblogt is al een tijdje aan de gang...  Met alle sympathie voor de plaatselijke pers: ik blijf liever 'm'n ei leggen' op Mechelenblogt.

Kranten en Mechelenblogt - twee verschillende media - perfect naast mekaar mogelijk, met elk zijn eigenheid.  Kruisbestuiving is tof. 

Ik heb persoonlijk wel wat vragen bij 'burgerjournalistiek' in de kranten.  Hoe denken trouwens de journalisten hier zélf over?  Tast dit niet hun beroepseer aan?  Op Mechelenblogt zijn we er als 'amateurs' ook mee bezig 'ongeveer' - maar dit is dan wel een specifiek medium, en heeft niet de pretentie om krant of regionale TV te beconcureren.

Enfin...er beweegt toch wat bij de schrijvende pers.  De blogwereld is ontdekt, en wordt gevolgd en soms...innig omarmd... (en soms, net het tegenovergestelde...)

Nee hoor: leve de krant, en leve Mechelenblogt.  Maar géén versmelting graag.  De onafhankelijkheid voeren we graag hoog in het vaandel. 

Daar ben ik het roerend mee eens, Jan.
Van niemand afhankelijk zijn en nooit moeten knikken of toegeven, is de sterkte van de blog.
Journalisten zijn we niet.
Wij zijn maar amateurkes die af en toe eens een berichtje schrijven voor deze blog.
Beroepsmatig zou je met tijdsdruk en deadlines zitten en blijft het lang niet zo leuk.
Nu schrijft ieder over de dingen die hem interesseren en dat maakt het plezant en interessant.
 

 

@ Jans :

In Amerika heeft het Internet de Kranten voorbijgestoken aangaande nieuwsgaring door lezers.  En werkende in de Grafische Divisie van een fotobedrijfke in Mortsel weet ik dat alles is gedigitaliseerd tot aan de drukpersen toe.  De marketeers vinden hun weg naar forums, blogs en krantenwebsites en morgen kunnen we de papieren gazet ook in het museum steken.

Dat dan het verschil tussen (gediplomeerde) journalist en vrijblijvende amateurschrijver heel dun wordt, dat is dan maar zo.  Mooi voorbeeld, en dan aangaande de beelden, waren de beelden van onze Gil over de brand op de Wollemarkt.  Bloggers en Flickrfotografen zijn sneller bij de crime-scène dan de gereputeerde journalisten.

The times, they are a'changin...

En toch: laat me mijn vertrouwde ochtendkrant maar lijfelijk betasten bij een geurende kop koffie - het intiem geritsel - het parfum van de drukinkt... Nee, ik wil haar niet missen. Maar laat me ook de toetsen van het klavier beroeren van m'n intieme vriendin Mechelenblogt. ;-)) Ik kan niet kiezen - ik wil een amourette met de twee behouden.

:-D

@ Jans :

Het "parfum" van drukinkt riek ik (bij wijze van spreken) 24/7.

Enne... al dat papier is slecht voor het milieu (behandelingen met oa loog en recycling).

Bottom Line : Het is zo 20ste-eeuws.  Het wordt dus tijd dat we a) de verbrandingsmotor en b) het papieren boek / krant achter ons laten en dringend andere middelen gaan gebruiken : Forum-en blogservers en... digitaal papier !

Enige wat we dan nodig hebben : Content (Of inhoud in het goed Nederlands).  En dat is de toekomstige taak van gediplomeerde journalisten en amateurschrijvers.

 

Dat zal dan wel de toekomst zijn...  En da's handig en niet slecht.  Maar laat me mijn 'gazet', en m'n boek in het licht van de leeslamp in mijn knusse zetel.  Gooi dit alles liefst niet in 'de vuilnisbak' voor een koud computerscherm (dat toegegeven, ook mij genegen is).

@ Jans :

Welkom in mijn wereld van miljoenen kleuren, gevormd door 4 basiskleuren :

Cyaan - Magenta - Geel - Zwart

(Colors by Gimycko)

Maar een beetje klinisch toch he ... Gim

Neen, laat vooral de national beroepspers een belangrijke functie hebben. Niet zozeer om het knisperen van het papier dan wel om de beroeps-eer, en de professionaliteit van aanpak ... Referenties, checken van bronnen, achtergrond... wij als amateurs moeten dat allemaal leren !

en crisissen in gang zetten omdat enkele gokkers hun centen verloren hebben, want de pers sprak en het werd crisis

Daarin wil ik Lieven bijtreden.
Crisis is het pas wanneer we aan het einde van de maand geen eten meer op ons bord liggen hebben.
Crisis is het niet als we een flatscreen-tv, een computer, een gsm, HDTV, enz... hebben.
Da's geen crisis, da's verwend zijn en verhangen naar luxe.

Voor mij ook nog altijd graag een papierenkrant maar dit lag gerust een burgerkrant zijn. Vandaag is er meer dan ooit nood aan een objectief en tegelijk kritisch medium. Persberichten allerhande worden vaak klakkeloos overgenomen zonder de nodige vragen of opmerkingen.

Kranten moeten vandaag  goed in de markt liggen, lees verkopen.  Hoeveel vakjournalisten lopen er nog rond op de diverse readacties? Tot voor kort hadden kwaliteitskranten diverse “specialisten” in dienst.  Deze worden systematisch niet meer vervangen en zo houdt men alleen nog “allrounders” over die flexibel inzetbaar zijn. Journalisten die zelf helaas dikwijls  amper begrijpen  waarover of wat zij  schrijven, laat staan dat ze dan nog duiding zouden kunnen geven.  En laat die duiding of kritische vragen nu net datgene zijn wat een meerwaarde biedt voor veel krantenlezers.

 

@ Freddy :

Onderzoeksjournalistiek kost geld !

Is het de bedoeling om alle artikels die in de kranten staan en van dichtbij en veraf met Mechelen te maken hebben, op de blog te zetten??

Ik snap ook de link niet tussen het feit dat de jongeren van Battel zelf waren en de 'stijgende criminaliteitscijfers' in Mechelen.

@gimycko, als lezer betaal ik voor een krant? Artikels waarbij je als lezer op je honger blijft zitten hebben toch weinig zin? En als een krant morgen geen meerwaarde meer heeft, waarom zou iemand ze dan nog kopen? Vandaag is het dikwijls al zo dat de titels van de artikels niet meer door de journalist zelf gemaakt worden. En wat krijg je dan? Een titel die dikwijls wordt tegengesproken door het artikel zelf, maar al diegenen die alleen titels lezen zijn er wel mee weg. Dit kan je toch nog moeilijk ernstig noemen.


@ iedereen: Ik heb met veel belangstelling dit item gelezen. Veel commentaar ga ik er niet op geven. Ik vind dat ik daar ook niet geplaatst toe ben. Maar dat bloggers, en ik ben er zelf ook een beetje een, altijd sneller zijn dan journalisten vind ik de waarheid een beetje geweld aandoen.

1. Ik merk nog steeds dat veel van de nieuwsitems hier gerecupereerd worden van nieuwssites en uit kranten. En daar heb ik helemaal geen bezwaar tegen. Wel integendeel. Zoals Jans het stelt: wij kunnen elkaar versterken.

2. Bijgevolg doe ik geregeld inspiratie op voor een artikel dankzij Mechelen blogt. 

3. Bij de brand op de Wollemarkt was Gil er inderdaad snel bij. Als ik goed geïnformeerd ben, was hij toevallig in de buurt en maakte hij de foto met zijn gsm. Hij heeft daar niet alleen op deze blog erkenning voor gekregen, maar ook in de krant. Mekaar versterken dus! Hij is in GvA gebruikt bij het verhaal van de ober die dakloos was geworden door die brand.

4. Er zijn ook vele andere voorbeelden. Ga eens na wie na de brandweer eerst ter plaatse was bij de brand van Lord Nelson, sauna Imelda, BBS,... Ik ken het antwoord. Dat heeft alles te maken met contacten. Zijn burgerjournalisten ook bereid om 's nachts uit hun bed te komen? Ik heb niks tegen bloggers. Verre van zelfs. Maar gaan wij straks opnieuw dulden dat de plaatselijke afdelingsvoorzitter van partij X of Y burgerjournalist is? 

5. Ik vind dat Mechelen blogt vooral zijn eigen koers moet blijven varen.  

Tussen pot en pint wil ik hier graag eens dieper op ingaan. Maar een ding is duidelijk: dit is wederom geen zwart-witdiscussie.

@ Sven :

Hoelang blijft de (knisperende) papieren krant nog bestaan als drager van informatie en nieuws ?

Just2know

:-)

@ allen, ik vind dat de blog gewoon de blog moet blijven zoals het vroeger was .... een gezellige groep Mechelaars die van hun stad houden en de passie erover delen, en af en toe eens een blogmeeting doen waar het on-line contact wordt omgezet in IRL-contact.

@ Hanna :

Jij bent duidelijk één van de oudgedienden, want je zit al meer dan 3 jaar op de Blog.  Was het vroeger beter en wat is er ondertussen verandert ?  Is het de goede of de slechte richting ingegaan en wat verwacht je nog voor de toekomst ?

Blijft de vraag of er na zoveel jaar nog goede verhalen zijn want zonet smijt ik een artikeltje op de blog over Zieke Lieden en blijkbaar had oa onze Leyander, een jaar geleden, al zoiets ingediend.

En nu we foto's kunnen inbrengen, niet enkel in artikels, maar ook in replies, misschien eens vragen aan de Blogmasters of de mogelijkheid kan gecreëerd worden om bv ook filmpjes in te brengen en of dit een meerwaarde kan zijn voor de blog.

Rondspringende en geelogende smiley's zou ik nu en in de toekomst willen blijven vermijden, want anders wordt het hier een echt mannekensblad.

Ik geef Sven groot gelijk in zijn stelling.
Laat journalisten hun werk doen en laat ons, amateurkes, maar gewoon doen wat we graag doen.
Ieder zijn job en de schoenmaker blijft best bij zijn leest.
Ik hou mijn hart vast als zomaar iedereen, zomaar eender wat zou kunnen gaan publiceren in een krant.
Als je al ziet dat zelfs beroepsjournalisten met beide benen tegelijk in de musquito-grap van Sint Netels trapten, moet je niet vragen hoe die laatste zich gaat amuseren als de kranten met burgerjournalisten zouden gaan werken.
 
Wat de blog betreft, zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is en zijn we over de grote lijn heel goed bezig.
Ruzie wordt er nauwelijks gemaakt en er is nog niemand de kop in geslagen. :-)
Af en toe valt er al eens een woordje, maar dat komt in de beste huishoudens voor.
Je leert nieuwe mensen kennen op de blog en die nieuwe mensen worden vrienden.
Het is leuk zoals het is en we evolueren mee met de tijd.
 
Niet alle artikels zijn interessant, maar da's normaal.
Zoveel mensen, zoveel ideeën en zoveel meningen.
Je leest wat je interessant lijkt en de rest sla je over.
 
In ieder geval, wat mij betreft, een spannend, maar veilig jaareinde.
Voor de meneren ne pol en voor de madammen drie kuskes.
@ Jan, Jan,ik geef u groot gelijk.Het zou maar al te saai zijn als we hier allen hetzelfde verhaal zouden opdissen.Nu wat die " burgerjournalisten " betreft.Het is GVA zelf die mensen heeft aangeschreven om zich hiervoor kandidaat te stellen.Wanneer ze nu merken dat dit de verkeerde kant zou kunnen opgaan scheelt er toch wat met hun langetermijnvisie. Het voordeel is echter dat nu meningen kunnen verkondigd worden die anders geen daglicht zouden zien, tenzij men de filter van de censuur opnieuw zou plaatsen.Ik denk dat ik daar geen tekening moet bijmaken.

Guy, hier in Jeffersonville hebben wij maar 1  decent gazet,ik lees het elke morgen,maar het bijzonderste nieuws zie ik op mijn PC,dit newspaper hier is ,wat wij hier zeggen "een dag te laat,en een dollar te kort"In grote steden gelijk Los Angeles is dat wel een groot verschil,Ik zien het Belgisch nieuws 2 maal perdag op VTM.want ik denk dat de gazet hier niet weet waar Belgie gelegen is.Louis uit de USA

@ Jan Goovaerts: voor zover ik weet heb ik nooit iets geschreven over mosquito's. Maar inderdaad anderen hebben dat wel gedaan. Overigens, over zo'n zaak is het moeilijk om te achterhalen of iets waar is. Dan blijf ik er liever met de handen af. Ik moet bewijzen hebben. In dit geval zou dat op z'n minst de eigenaar van die mosquito geweest zijn. Overigens, de bal is aan het rollen gegaan toen Gennez hierover een persbericht heeft verspreid.

@ G.L.: Ik heb niks tegen burgerjournalisten op zich. Maar dan moet hun informatie wel gecheckt worden door journalisten.

 @ Sven,

                dat met dat checken gelooft ge toch zelf niet.Hierover bestaan niet het minste spelregels en in een rechtstaat die zichzelf ernstig neemt moet het recht op vrije meningsuiting 100 % kunnen spelen.En hier nijpt het schoentje een beetje in dit landeke.Natuurlijk hou ik ook niet van scheldpartijen, verdachtmakingen, valse beschuldigingen en dergelijke zaken meer.Maar wat rechtbanken en rechters in deze bananenrepubliek de laatste jaren reeds hebben uitgespookt stemt tot nadenken.

@Sven : Ik heb niet gesteld dat jij in de Sint zijn (zeer geslaagd) grapje getrapt bent.
Ik weet dat er één of meerdere journalisten ingetuind waren, maar wie precies, geen idee.
Als het bericht aannemelijk lijkt, kan ik me best voorstellen dat sommigen het nalaten om te checken of de info klopt, maar zoiets wreekt zich op termijn.
 
@GL : Wat het al dan niet checken van nieuwsberichten te maken heeft met vrije meningsuiting is me een raadsel.
Er mogen geen spelregels bestaan over het checken van bronnen, maar een journalist die zichzelf respecteert en zijn job au serieux neemt, zal niet zomaar het eerste het beste op papier zetten, denk ik, nee, weet ik wel zeker.
 
Even een rechtzetting, ik ben, net als de andere bloggers hier,  NIET aangeschreven door de GVA maar door het Nieuwsblad.
 
 

 

 @ Jan,

              dan zijn er dus al twee kapers op de kust GVA en Nieuwsblad.Nu nogmaals over dat checken.Wanneer men " burgerjournalisten " vraagt iets te schrijven voor hun krant dan moet dat door niemand gecheckt worden want in dat geval zet men de deur wagenwijd open voor censuur en negatie ( weigeren van berichten van bepaalde mensen ).Het is niet het een of het ander maar alles of niets.