'Sinte-Mette oep de kruk, gèft nen appel of e stuk, gèft een peir of een smeir...'

     

Twee gemijterden met lange baard staan op hun schimmel of 'kruk' gezeten, te drummen aan de Mechelse stadspoort, om de 'stede' in te nemen...  De uit Spanje komende Heiligheid is numeriek in de meerderheid met een legertje Pieten aan zijn eerbiedwaardige zij...  De andere, in zijn 'halve mantel' zou dus de duimen moeten leggen in 'normale omstandigheden' - maar: alhoewel we als Mechelaars hélemaal niks hebben tegen de heer Nikolaas - hij dient effe zijn geduld op de proef te stellen: want mijnheer Maarten mag als eerste gezwind de Dijlestad 'veroveren'.  Aan aloude Mechelse tradities wordt niet getornd.  Laat dit duidelijk wezen, beste Maneblusser...

(foto's: Jan Smets)

Nog zeven dagen scheiden ons van Martinus'feestdag, en alzo kunnen we ons best nu al gestaag voorbereiden.  In de Mechelse scholen worden al druk mijters geplooid, beplakt, geknipt...  En dat hoort zo.  Een échte Sint gaat de deur niet uit zonder waardig hoofddeksel.  Dit is axioma nummer 1.  Noteer dit.

Te tweede, dient men nu naarstig op zoek te gaan naar een statige mantel.  Begin dus nu te zoeken in de ouwe kleerkoffer op zolder, en diep er van tussen de mottenbollen het schoonste tafelkleed op.  Kleur of materiaal?  Géén belang.  Maar zorg dat de mantel past bij de eerbiedwaardige uitstraling van Sinte-Mette.

Een 'kabaske' is eveneens een broodnodig attribuut.  Zorg er voor dat  er voldoende plaats is voor de te ontvangen 'peir of smeir, den appel of een stuk'.  Het gebruiksgemak van dit kabaske is iets wat op voorhand best uitgetest kan worden.  Onthou dit goed.

Een baard is een niet verplicht onderdeel in de algemene enscenering van het gegeven, maar het verhoogt wel de aantrekkingskracht op de de 'deur-opendoende-uffrakes'.  Dus: toch maar overwegen/

'De kruk' is wat in ongebruik geraakt, wat we ten zeerste jammer vinden.  Maar...misschien kan de draagstoel weer in opmars komen?  Denk erover na - teken een technisch plan uit, en probeer het eens dit jaar.  Succes verzekerd!

Als laatste, maar zéker héél principaal, is het Sinte-Mettelied.  Het 'beschaafde' Sint-Maarten reed door weer en wind' kan.  Dit is getollereerd.  Maar het aloude 'Sinte-Mette-van de ruggenuchte' krijgt voorkeur.  Totaal verboden zijn 'de koeien hebben staarten...'.  Op straf van uitsluiting is dit lied te mijden!!

En dan kan het op 11 november 'Sinte-Mette' worden!  Van de Oude-Liersebaan tot aan de Hanswijkenhoek, van Stuivenberg tot Nekkerspoel, van Walem tot in Muizen: overal gaan de Sinte-Mettezangertjes op stap van deur tot deur...

In Battel en Hombeek maakt men er wat extra van.  Maar  ik laat het graag aan de Hoembekenaren en Batteleirs  over om hiervoor wat publiciteit te maken.

Als lid van het Sinte-Mettegenootschap, onder voorzittersschap van de weledelgeboren Rudi Demets, kan ik het niet nalaten om nu extra het jaarlijkse Sinte-Mettefeest in het Scheppersinstituut, aan te kondigen.  Kom je ook een kijkje nemen?  Die steun en sympathie zouden deugd doen!  enne... het is er gezellig, complexloos en hartverwarmend.  Dus...

Praktisch:  van 14 uur tot 17 uur in de mooie feestzaal van Scheppers op de Melaan.  Iedereen die er fraai uitgedost het échte Sinte-Mettelied komt zingen op de planken, begeleid door volksgroep 'Schuppenzot', valt in de prijzen!!  In de jury zetelt de bekende Mechelaar Marcel Kocken. 

De Mechelse belleman is aanwezig in Romeins ornaat - er is kinderanimatie door 'Ludo's animaties' - er is een schmink-en knutseltelier..  Kortom: voor elk wat wils!

Enne: voor de hongerige zangertjes staan de heerlijke pannenkoeken te wachten...

Inkom?  Gratis!

Dt feest gaat door met de gewaardeerde samenwerking van de stad Mechelen, Radio Reflex en café-restaurant Intermezzo.

www.sintemette.be

Ik wéét dat de presidentsverkiezingen in het land van Uncle Sam nu misschien méér nieuwswaarde hebben...maar begin november is dit hét Mechels nieuws-bij-uitstek.  Niet?

Allez, de klein mannen gaan hun lol weeral niet opkunnen !

Goe bezig, Mechelen !

:-D

Effe met de voeten op de grond: wij geven nog altijd snoep/leo's e.d.. Kinderen durven, bij ons althans, bruutweg geld vragen of het hoeft niet. Zijn wij alleen?

Gelukkig nog niet meegemaakt...  Maar ik kan er in komen dat sommige brutaaltjes dit durven.  Het antwoord hierop zou kort en bondig zijn...

Op Sinte-Mette horen snoep, koeken, mandarijntjes, en weet ik nog wat...  Het gaat om de sport van het zingen en het 'verzamelen'.  Geld hoort hier niet thuis.  Laat Sinte-Mette dit ouwe, charmante en niet commerciële karakter behouden. 

Het is wél zo dat sommige jeugverenigingen (of andere, zoals hier in de buurt, de ouderraad van de basisschool Sint-Jozef-Coloma...) langskomen voor een goed doel, of om de werkingskas te spijzen.  Da's dan duidelijk - en dit kan best voor mij.  Maar verder...: nee... 

Als oorspronkelijke Aalstenaar in Gent werd ik altijd vreemd bekeken wanneer ik vertelde over Sint-Maarten, die langskwam op 11 november met snoep en speelgoed, in plaats van Sinterklaas.

En toen kwam ik naar Mechelen. En herontdekte ik Sint-Maarten, maar dan in een heel andere vorm! Mijn kinderen (die nog moeten komen) zullen niet op dezelfde manier Sint-Maarten vieren als ik vroeger deed, maar ik ben blij dat de mensen mijn grote jeugdvriend hier ten minste kennen, al wordt hij dan op een totaal andere manier herdacht...

Allee, Mechelen... We wonen eigenlijk in Sint-Katelijne-Waver, maar vlak tegen Pasbrug. Komen ze hier ook, de zangerkes? Moet ik snoep in huis halen? Ik zal het zekere maar voor het onzekere nemen...

 @ Blog,

                ik heb niet de pretentie om hier te spreken in naam van de Hombeekse Sinte Mette.Toch even meegeven dat het in Hombeek dit jaar reeds begint op 9 november.Uitzonderlijk zal de kerkdeur op die zondag nog eens geopend zijn voor de gelovigen.De heemkundige kring Hoembeka herdenkt dan zijn overledenen met aansluitend de zegening van de dieren.Op 11 november gaan dan de kinderen van deur tot deur hun liedje zingen voor een centje of wat meer want op 16 november is het kermis en dan komen die wel van pas.'s avonds op 11 november heeft dan onder regie van het Hombeekse Sinte Mette comite de jaarlijkse lichtstoet plaats met een afsluiter op de speelvelden Hombekerkouter.Dus zonder concurentie te willen doen aan het gebeuren in de stad zal Hombeek tonen dat het origineel steeds beter is dan de copie.Het hele dorp op stap.

Dit is géén copie GL; dit is gewoon 'anders'., en stoelt op een even oude traditie.   En verder: veel succes in Hombeek.

 

Het zingen van Sinte-Mette stopt zo ongeveer aan Pasbrug...  Misschien nog nét over de grens met SKW? 

Liefst zingen ze het hele (Mechelse) lied uit, want met "wit lint, zwart lint, ik ben de gever zijne beste vriend" zal het niet lukken om een deur open te krijgen.

:-D

Ik vrees dat GL in al zijn Hombeekse bewijsdrift de bal mis slaat. Het is namelijk op 9 november dat er de jaarlijkse viering in zijn gemeente plaats heeft. Dat staat zwart op wit te lezen in de streekkrant ( katern van stadsinfo Mechelen ) waarin drie feesten worden aangekondigd. Eén van Battel - één van Hombeek en één van Mechelen - Sinte Mette Genootschap. En daarin spreek men van een Hombeekse lichtstoet op zondagavaond 9 november vanaf 17.30 u. Dat de kindjes dan nog op 11 november gaan zingen in Hombeek lijkt me logisch. En ze zijn ook welkom bij ons, waarom niet. Sinte Mette heerst in Mechelen  (en dus ook in Hombeek, want dat  is ook Mechelen dacht ik)

@leezz: wij wonen ook in de wijk Pasbrug en ik zal maar bekennen dat sinte mette hier hoe langer hoe minder gezongen wordt. Op 12 nov zal ik hier zeggen hoeveel groepjes er waren en hoeveel brutaaltjes.

@ Rudi :

En om wat uur worden de mantels doorgesneden ?...

(...Om aan de armen te geven...)

:-D

@gimycko: just veu dat eum beloofde an z'n vraa datem koekebakke zou !

Een goeie, zenne, Jokke !

:-D

En als wij niks kregen zongen wij op het einde ;  Oeg oos; lieg oos, da zit n girrige pin in oos... Het is bij mij al heel lang geleden.

 @ Jans en Rudi,

                                jullie hebben den dikste maar ik heb de langste.Dat is nu eenmaal zo met betweters.Debat gesloten.

zucht...

Geniet in Hombeek.  Ik gun het je.  méér nog: ik hou van dit stukje Mechelen, en hoop dat het een succes wordt.  Net zoals ik hoop dat het in Battel gezellig wordt, of in den Hanswijkenhoek, of in Leest, Muizen of waar dan ook in ons Mechelen.  Ik begrijp écht niet waar je leest dat ik een 'concurrentiestrijd' meen te moeten aangaan, of met wélke reden je me als 'betweter' denkt te moeten bestempelen.   Deze post gaat over een fijne traditie die wij behouden willen zien: een stukje complexloze Mechelse volkscultuur.  Maar voor de zoveelste keer lees jij méér tussen de regels.  Waarschijnlijk voel je je héél gelukkig met spijkers op laag water te zoeken.  Ook dit plezier gun ik je - maar weet dat het zo langzamerhand  lachwekkend en zélfs meelijwekkend overkomt.

een door jou 'betweter' genoemde.

Off-topic :

Ik wil de grootste zijn
Ik wil de grootste zijn
Ik wil altijd de grootste zijn
Ik wil de grootste zijn

Ik wil de knapste zijn
Ik wil de knapste zijn
Ik wil altijd de knapste zijn
Ik wil de knapste zijn

De aarde als zuster
De zon als m'n moeder
Een frisse knaap
En geen decadent loeder

Ik wil de mooiste zijn
Ik wil de mooiste zijn
Ik wil altijd de mooiste zijn
Ik wil de mooiste zijn

Geen band met de mensen
Een ziel in de bossen
Een ziel die het Zweterig Zijn
Komt verlossen

Ik wil de grootste hebben
Ik wil de grootste hebben
Ik wil altijd de grootste hebben
Ik wil altijd de grootste hebben

Ik wil de grootste zijn
Ik wil de knapste zijn
Ik wil altijd de mooiste zijn
Ik wil de Grötste haben

Raymond

@ Luc, ja die centjes.... dat hebben wij ook al meegemaakt en we geven die alleen aan verenigingen die zouden komen zingen! Ook wij geven dus Leo's, marskes, enz.

Van fruit zijn we teruggekomen sedert jaren al. Een dertig jaar geleden woonden wij in de A.Geudensstraat en mijn echtgenote zou voor de "gezondheid" zorgen door mooie grote appels te geven. Later stelden wij vast dat de appels in de goot belanden.... dus.

Besluit, de snoepers zijn welkom en de "materialisten" kijken dan maar sip...

is het wel verantwoord omdie klein gastjes op te zetelen met al dat snoepgoed ? Slecht voor de tandjes en de BMI :-)

 

Dan moeten ze naar de tandarts om de gaatjes in hun tandjes te laten vullen en als ze daar flink zijn dan krijgen ze achteraf een snoepje :-)

,-)

tja...  Als ik aan mijn 'Sinte-Mette-zingen-kinder-periode' terugdenk...  Ik deed het méér voor de sport, voor zoveel mogelijk bij mekaar te zingen.   Want een grote snoeper was ik niet, en het snoepgoed verdween in de kast, en een jaar later zou het gebruikt kunnen worden voor...de Sinte-Mettezangertjes...

Maar inderdaad, er zullen op 11 november al wel eens wat Sinte-Mette-indigesties kunnen optreden...

@ Gimycko:  größte !
 

En wil je een affiche aan jouw venster hangen om de zangertjes te verwelkomen, én...hierdoor misschien ook het voortbestaan van deze oeroude Mechelse traditie te ondersteunen?

Een paar jaar geleden tekende ik deze, en ze kan nu ook gedownload worden via de site  www.sintemette.be

@ Jans :

Hebt gij van uwe 'Sinte-Mette-zingen-kinder-periode' geen fotooke ?

:-D

Wel, van alle dingen die ik in mijn jeugd heb gedaan (en dat waren er begot veel) .... Sintemètte ben ik nooit gaan zingen. Ik was daar toen veel te verlegen voor (Verastenhoven zou zeggen "te beschroomd") 

Sinte Mette wordt inderdaad niet overal gevierd.
Een 15-tal jaar geleden maakte ik programma's voor een Lierse radio en op 11 november had ik het over de kinderen die Sint Maarten gingen zingen van deur tot deur.
Even later kwam de programma-leider mij duidelijk maken dat dit een gebruik was dat men in Lier helemaal niet kende.
Daar gaan de kinderen net na nieuwjaar wel Nieuwjaarke zoete zingen, iets wat men in Mechelen dan weer niet doet.
 
Ik weet nog goed dat wanneer wij vroeger gingen zingen, bij de meeste mensen een handvol niknakken in 't kabaske gegooid werden of een grabbel sugus chickskes.
Wie slim was ging in de buurtcafé's zingen, daar kreeg je meestal geld en had je een groter publiek dan wanneer je van deur tot deur ging.
 

 

@Roger Kokken: Te "beschroomd"? Je maten wilden niet meer dat jij altijd op de kruk zat en dat het verlegen mannetje al de "langenasem" stiekem in zijn eigen zak deed verdwijnen, zeker?

IN 1955 toen mijn ouders juist hun nieuwe woning hadden betrokken was mijn moeder vergeten snoep in te kopen voor Sinte Mette en dus loste ze dat op met aan ieder kind dat kwam zingen vijf frank te geven......resultaat: ze kwamen quasi met busladingen zingen!

Een jaar later gaven we terug snoep en fruit en hadden we uiteindelijk nog maar een hondertal zangertjes (mijn moeder hield jaarlijks de statistieken bij).

In mijnen "jonge tijd" was de oogst van het Sintemettezingen in den Hanswijkenhoek altijd een stuk minder dan toen we, enkele maanden later, Nieuwjaarkezoete gingen zingen in Heist od Berg, waar onze nonkels en tantes woonden.

Natuurlijk kreeg ge altijd een heel pak snoepgoed meer als ge dan bij de tantes of nonkels voor hun deur stond te zingen met het onnozel melodietje : "Wit lint - Zwart lint - Ik ben Tante Angèle hare beste vriend".  Want misschien was ik wel hun favoriet neefje.

:-D

Gimycko: mouwveger!

Waarom moet dat sintemettefeest in Hombeek beginnen met een heilige mis; zijn allleen katholieke kinderen welkom?

 

DJ: Sint Maarten is een heilge van de katholieke kerk en die heiligen werden en worden op hun feestdag gevierd met een Mis die niemand verplicht is bj te wonen.

Verder zijn zeker en vast ALLE kinderen in en buiten de kerk welkom om hun liedjes te zingen van deur tot deur, en niemand is verplicht aan ALLES mee te doen.

En straks de Sint, de Kerstman en de 3 koningen en voor jullie het beseffen staat alweer de paashaas voor jullie deur om zijn eieren te verpatsen.

't Zal weer snel zomer zijn !

:-D

wat is feitelijk de uitdrukking  de ruggenuchte in het lied van st.mette

@Anoniem: een vorig item in onze blog kan misschien soelaas brengen op deze levensvraag: http://www.mechelenblogt.be/2005/10/sinte-mette

 @ Blog,

                eind goed, al goed.De mijters en de mantels kunnen weer worden opgeborgen.Einde van de week ieder met zijn kindjes naar de tandarts en de paardemolen op de Hombeekse kermis zal volgende zondag een tandje kunnen bijsteken.De lichtstoet voorbije zondag in Hombeek trok meer dan vierhonderd deelnemers en vandaag kon je in ons dorp over de zingende kinderkopjes lopen.Dus de Hombeekse Sinte Mette is nog lange niet dood.IK hoop dat het in scheppers even goed geweest is zodat we hier volgend jaar opnieuw een beetje kunnen discuteren.

Even vermelden dat Jans zijn eerste foto's van Sinte Mette in Sceppers gepubliceert heeft op zijn Flickr-pagina en ze zijn, zoals we gewoon zijn, weer bijzonder geslaagd.
Mooie reeks portretten, Jan.
Zelf ben ik er spijtig genoeg (weeral) niet geraakt.

 @ Jan Goovaerts

                                 ik kon mij niet meer houden na uw zoveelste hint dat uw roots in Hombeek liggen ( liggen ? ).Ik ben dan ook eens gaan kijken in mijn stamboom.We gaan hier niet open en bloot onze voorouders opvoeren maar ik had toch graag van u geweten waar uw voorouders die cafe hadden op de Hombeeksesteenweg en waar zich de voorouderlijke woning dan wel bevond in Hombeek.Kwestie van te kunnen spreken over het vijfentwintigste of het zevenendertigste knopsgat.

bedankt Jan!  ;-)

(en ondertussen is een verslag gemaakt voor deze blog met een selectie van de vele foto's die ik maakte. De andere foto's zijn de volgende dagen te bekijken op Flickr...)

En GL, IK discussieer niet over Sinte-Mette hoor.  Fijn dat het in Hombeek leuk was.  Zoveel te beter.  Als lid van het Sinte-Mettegenootschap kan ik alleen maar bijzonder opgetogen zijn hierover.  Het gaat hier NIET over een concurrentiestrijd, maar om dezelfde ijver om de oude traditie in ere te houden. 

Probeer weer niet de 'roet' in het vuur te gooien (al deed ik dat vorige jaren wel, denk ik)

Ik vind dat trradities moeten opgevolgd worden, en dat als kinderen hier met Sinte Mette worden opgevoed, dat dit in ere moet worden gehouden.

Langs de andere kant, er is nog altijd de Sinterklaas - concurrent - blijkbaar hiervan.
Mijn familie is - met Nederlandse roots - van kinds af aan opgegroeid met de oerNederlandse 'pakjes-avond', en mijn zus ging toen wonen in Oost-Vlaanderen, wou de traditie voortzetten, en opeens belandden ze in een streek waar het op 11/11 al een soort van Sinterklaas is. Met als gevolg, haar kindjes krijgen op 11/11 hun kadootjes (want je kunt toch niet achterblijven bij je klasgenootjes) en nog eens op 5 of 6/11 van geliefde oma en opa. Toch wel complex vind ik.  Heeft iemand hier een visie over?

@ G.L.

dat 'sinte-mette' gevier in Hombeek en Mechelen is echt competitie voor u he? Wie is de echtste en wie is de beste.

Met alle respect maar ik vind dat een beetje kinderachtig.

 @ Jans,

                zo had ik het toch ook begrepen en heel fijn dat we het over de doelstellingen eens zijn.Wat is er mooier voor een volk dan de trouw aan zijn zeden en gewoontes?

 @ Wout,

                 uit uw tussenkomsten blijkt dat u geen respect voor anderen kunt opbrengen.Einde citaat.

@ G.L.

kijken naar de toekomst? En alle consequenties daarvan aanvaarden?

 @ Hanna 1

                     Gimycko heeft dit reeds  kortelings laten doorschemeren.Dit is nu eenmaal de consumptie maatschappij die ons die gang van zaken opdringt.

@ G.L.

Ik kwam niet met suggestieve opmerkingen over 'vreemdelingen' en dus 'anderen'.

Heb je helemaal zelf gedaan.

U hebt mij geen enkele les over respect voor 'anderen' te leren heer G.L. Geen enkele.

 

Toch leuk, hé ?  Die "grote mensen"...

:-D

Zoals ik eerder stelde, ben ik mijn stamboomgegevens kwijtgeraakt door een computercrash en mijn eigen dommigheid om geen back-up te maken.
Daardoor ging ongeveer een dik jaar onderzoek verloren.
Als ik me niet vergis, waren het mijn overgrootouders die van Hombeek naar de Hombeeksesteenweg in Mechelen verhuisten om er een café te gaan uitbaten.
Het betrof een echtpaar Goovaerts-Janssens, als ik me niet vergis.
Van Goovaerts ben ik zeker :-), Janssens niet helemaal.
Zij hadden een zoon, Achiel Goovaerts, die later in de Geerdegemstraat ging wonen.
Dat was mijn grootvader.
Hij ging, nadat hij zijn gezin in de steek liet, opnieuw aan de Hombeeksesteenweg wonen, in de Velkgerstraat nr.3.
Zo'n 15 jaar geleden ben ikzelf ook in de Velkgerstraat verzeild geraakt, zonder te weten dat mijn grootvader daar gewoond had.
Dat heb ik pas later te weten gekomen.
Ik woon echter aan het einde van de straat en hij woonde aan het begin ervan.
Toch is het een bewijs dat de wereld eigenlijk heel klein is.

 

@Jan,idd.Zo staat mijn wagen geparkeerd in de garage waar onze Amerikanse-Mecheleir samen met zijn broer een garnierderij had in de M.Sabbestraat. Maar Mechelen is dan ook kleiner dan de wereld hé. :-D

@nen echte: ha zoe, de Louis is dus de uitvinder, oorzaak en grondlegger van het Vinci-isme alhier? De aanrichter van onze parkeerellende! Ge moet hem eens vragen dat hij zijn aandelen in Vinci-park niet verkoopt!

Jokke...,hij heeft die geruild voor Fortis aandelen(de stommerik).Neeje Jokke ik stuen  ni onder de grond zenne.:-D

Gaston Lagaffe zal zijn aandelen in Vinci niet zomaar mogen verkopen zenne, Jokke! We hebben het genoeg gezien in het nieuws de laatste dagen: Handel met voorkennis is verboden! (lacht)

@SintNetels (niet gecontroleerd): het ging hierboven wel om de amerikaanse Louis! Niet proberen ruzie te stoken hé, zeker nu de andere beloofd heeft dat het "goed geweest is zodat we hier volgend jaar opnieuw een beetje kunnen discuteren."  ;-)))