Mechelse kaartenmakers

met categorie:  

Joseph Jean François Graaf de Ferraris, een hele mond vol, leefde van 1726 tot 1814, hij was generaal van de Oostenrijkse artillerie, en veldmaarschalk in de Oostenrijkse Nederlanden, én vrijmetselaar. En hij zorgde voor een zeer nauwkeurige collectie kaarten: De Ferrariskaarten.

Tussen 1771 en 1778 leidde hij op last van keizerin Maria Theresia en keizer Jozef II het opstellen van de zogeheten Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, aan de hand van opmetingen en waarnemingen ter plaatse. De opmetingen zelf werden uitgevoerd door de leerlingen van de “Ecole des mathématiques du corps d’artillerie des Pays-Bas autrichiens de Malines”. In Mechelen dus !

De gebruikte schaal was 1:11.520 (vgl. de hedendaagse stafkaarten van het Belgische Nationaal Geografisch Instituut, die op schaal 1:10.000), wat leidde tot een werk van 275 kaarten van 0,90 × 1,40 m, met de hand getekend en ingekleurd, en nog twaalf delen handgeschreven commentaar in het Frans.

De kaarten werden tussen 1965 en 1976 heruitgegeven door het cultureel fonds Pro Civitate van het Gemeentekrediet van België als Kabinetskaarten van de Oostenrijkse Nederlanden opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (Koninklijke Bibliotheek van België). Buiten hun historische waarde als eerste topografische kaart van België, is de de Ferraris-kaart zeer populair bij natuurbewegingen wanneer ze willen refereren aan de oorspronkelijke toestand van een gebied.

En er is goed nieuws ! Deze kaarten zijn online beschikbaar.Om de gedigitaliseerde Kabinetskaart te raadplegen kijkt u best eerst via de website van het Nationaal Geografisch Instituut (zoekportaal Kabinetskaart) even na op welk kaartblad het gezochte toponiem te vinden is. Met dit kaartnummer kunt u terecht op de webstek van de Koninklijke Bibliotheek van België waar u in de digitale catalogus het gewenste kaartblad selecteert. Via de URL volledig onderaan opent u de digitale kaart, die in hoge resolutie is ingescand en tot op ware grootte te raadplegen is.

(Bron Wikipedia, archeonet, met dank aan Tijl Vereenooghe)

Bedank voor deze info Peter!  Het zien er erg knappe kaarten uit...  Ik ga eens wat opsnorren binnenkort!

Ik heb er, een tijdje geleden, nog een artikel aan gewijd op de Mechelse Wikipedia...

@peter: da's goed nieuws. Ik had me de papieren versies nog aangeschaft een aantal jaren geleden maar die zijn toch ook niet echt 100 %.

Die Oostenrijkse Nederlanden is ook leuk voor de "landsgrenzen" van toen. Zo liep "Limburg" zelfs nog achter Maastricht door tot in Duitsland. En boven Blanckenberghe ligt "L'Ecluse".

via de website van het Nationaal Geografisch Instituut even na op welk kaartblad het gezochte toponiem: 91, Mechelen

de URL volledig onderaan opent u de digitale kaart: http://mara.kbr.be/kbrImage/ferraris/1616747.imgf

geeft momenteel helaas als resultaat: Connection refused by XLserver on 'localhost:7711'!  ;-(

overbezet misschien?

 @ kazamel en jans

Ik ben in hetzelfde bedje ziek als jij kazamel. Ik krijg ook steeds: 

Connection refused by XLserver on 'localhost:7711'! 

Ik ben nochtans zeer benieuwd naar al het moois wat hier aan kaarten in te vinden is. Jammer maar helaas!

jans - Heb jij ondertussen al resultaat bij het opsnorren?

Allee, dan ligt het toch niet aan mijn PC, want gisteren kreeg ik diezelfde melding en zonet was het ook al "ballekes"...  Kan natuurlijk zijn dat men daar de server in het week-end aflegt en dat men momenteel "de brug" maakt.  Misschien woensdag eens opnieuw proberen...

Inderdaad, later nog eens proberen :-(

Back in business!

Mooie resultaten ! Knap scanwerk.

http://mara.kbr.be/kbrImage/ferraris/1616747.imgf

Ik val bijna achterover van de detailweergave!! Nog van dat.

zie nu ook http://cff2doc.googlepages.com/ferrarisall.html voor een interface om gemakkelijker de verschillende kaarten op te roepen...

Bedankt Tijl.

Dit zijn prachtige kaarten en zoals hier al gesteld worden ze geregeld gebruikt als historisch ijkpunt bij natuurstudies. Eigenlijk is deze daar niet erg geschikt voor. Men refereert namelijk naar een periode op het einde van de 'Kleine IJstijd' waardoor de klimatologische omstandigheden duidelijk verschillend waren van wat we nu meemaken.

Het is wel boeiend om er in rond te navigeren en gekende plaatsen op te zoeken. We hebben ons landje aardig verkl$**$t !

Deze kaarten zijn gedrukt bij het Gemeentekrediet nu Dexia, in de jaren 60 en begin70.

denrik

@ Henri :

Toen ze, bij Dexia, nog geld hadden, I presume ?

:-D

 Het Gemeentekrediet had toen nog veel geld !

 Met de inkomsten van Kasbons, dat was vroeger een belegging zonder risico !