Doorsnede

met categorie:  

Af en toe zit je wat te suffen op het Internet en deze keer bekeek ik eens een aantal beeldjes ivm Mechelen in Google Afbeeldingen. En buiten de gekende huis-, tuin-en keukenfotootjes van de toeristen viel mij deze tekening op, die ingebracht was, in deze website, over een bezoek aan onze Toren.Een leuk inzicht in de doorsnede van de Sint-Romboutstoren. En we kennen wel de 6 niveaus van de Toren (Kraankamer, Smidsekamer, Klokkenkamer, Uurwerkenkamer, Beiaardkamer en Askelder), maar misschien zijn we nog een aantal kamertjes vergeten.

Is er nog veel meer te ontdekken en zo ja, welke kamertjes moeten zeker bezocht worden ?

En ook het wachttortentje intrigeert mij. Weet iemand meer ?

Wel, das vrij simpel.  Er was vroeger een torenwachter die met een hoorn alle gevaar moest aankondigen.  En die mens had een "abri" waar hij tegen de natuurelementen kon schuilen. Voor de rest denk ik dat de doorsnede voor zich spreekt en dat bij een geleid bezoek alle kamers worden aangedaan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de kraankamer en de askelder omdat daar de trappen zijn die naar de nooit gebouwde spits moesten leiden.

@Gimycko: een kamertje moet je zeker bezoeken: het kleinste! En dit zeker vôôr je de toren wil bestijgen!

U vraagt, wij toeteren.

en let even op de doorsnee van de askelder  (helemaal boven - een beetje raar voor een kelder)   daar zie je ook zo'n tredmolenkraan staan als die van de kraankamer - wel ietsje kleiner, maar het is er wel eentje!

 

en 't uurwerk ... ;-)

Ik heb me altijd gevraagd waarom een toren meer dan een kraan zou nodig hebben. Als je 1 kraan hebt kan je met behulp van katrollen elke last tot helemaal bovenaan brengen ? Ja toch ?!

Misschien diende dat tweede rad om kleine lasten naar boven te takelen, waarvoor niet zoveel mankracht nodig was.  Als je voor - pakweg - een emmer mortel het grote looprad moet in gang zetten, verlies je veel energie, alleen al om het rad zélf te doen draaien.

Peter, gaat die eerste kraan ook helemaal tot boven? Misschien was het veiliger het in 2 keer te doen ofzo? Liggen de kraangaten recht boven elkaar, van onder tot boven, of zijn de bovenste ten opzichte van de eerste kraan verschoven?

(lang geleden dat ik daar nog binnen ben geweest ....)

@Luc: "veilleur de nuit"? Die man werkte dus alleen 's nachts en als er overdag iets gebeurde moest iemand anders de toren opklefferen, de torenwachter wekken, waarna pas "alert" kon geblazen worden?

Rudi, ik kan verkeerd zijn, maar ik dacht dat de askelder zich net onder het platform bevindt Die tredmolen stond in de ruimte tussen de askelder en de klokkenkamer..

@jokke: bij daglicht hing er beneden aan het deurtje volgend kaartje: ' Bij brand zich wenden naar de Hete Patat ':-)