Wiske

met categorie:  Ze heet misschien wel Marie-Louise, maar iedereen kent ze als Wiske. Ze is de vriendin van Suske en ze woont bij haar Tante Sidonia. En daar zit geregeld ene Lambik wat te koekeloeren, die lang geleden ene Jerommeke heeft binnengepakt (Willy Vandersteen heeft er wel een zootje van gemaakt).

Hun avonturen zijn 4 keer per jaar te bewonderen in alweer een nieuw album en terwijl geregeld het hele zootje, via de Teletijdmachine van ene Professor Barabas, in het verleden ronddwaalt is het verhaal van De Circusbaron, uit 1954, één van de pareltjes uit de reeks. Dus dat schreeuwde voor een Musical, binnenkort te bekijken in de Antwerpse Stadsschouwburg.

Vermoedelijk is dat hele zootje (We kunnen moeilijk spreken over een familie) blijkbaar wel geboren en getogen in België (Buiten Jerommeke : Hadden ze die niet opgepikt in een kasteel in Schotland, toen hij nog in een berenvel rondliep ?) en sommige Antwerpenaren zullen declareren dat deze bende van Antwaarpe is.

Maar Wiske is duidelijk van Mechelen !

En nu heb ik het effe niet over dat getekend meisje met haar haarpijlen rechtop en vastgehouden met een rood strikje, maar de actrice, die Wiske speelt in de Musical van De Circusbaron want dat blijkt ene Liesbeth de Wolf (21) uit Mechelen te zijn !

Liesbeth is precies... goe bezig !

hallo,

ik ben dus die ene Liesbeth De Wolf... ik hoorde via via dat er hier over mij gesproken werd. Hihi, wel leuk dit te lezen!

En ja hoor, dat Wiske komt uit Mechelen... :)

Nog heel veel liefs

Liesbeth  ( Wiske)

Tsja, Wiske, als je met je gezicht in de Krant van onze Sven komt te staan (GvA), dan bestaat de mogelijkheid dat je ook op de Blog verschijnt.

Ondertussen je profiel eens bekeken op Netlog... dat ziet er goed uit : een leuke Mechelse Meid !

:-)

Enne... hoe kom je in zo een Superproductie terecht ? 

Wiske /  Liesbeth woont bij mij in de straat, en 't is een toffe madam !

 @ Gimycko

Ik meen uit mijn geringe Sus en Wisstripkennis te weten dat Jerom er in opdook in de strip van De Dolle Musketiers. Speelde dat verhaal zich in Schotland af of in la douce France? Ben ik mis?

@ Jef :

Ik plaats hier effe de link van het verhaal en inderdaad... in de Dolle Musketiers verschijnt Jerom voor de eerste keer.
Ik moet nog effe het artikel doorlezen ofdat dat gebeurde in Schotland of Frankrijk.

Link

 De beste link steekt hier in mijn kast, en dat is het album zelf.
Daarin is Jerom in eerste instantie het 'geheime wapen' van een boze hertog, hij komt uit een kist tevoorschijn en alvorend beste vrienden te worden met de bekende protagonisten uit deze stripreeks klopt hij ze eerst eens goed bij (lacht). Jerom blijkt tevens verslaafd aan anijs, of het hier echte anijs is of Pastis, daarover blijft Vandersteen nogal vaag.

@ Sint :

Ik geloof dat het verhaal van de Drie Musketiers nog is getekend in de oude stijl door de enige echte Willy Vandersteen (Stijl als in bv De Zwarte Madam).  Heel verschillend van de stijl van vandaag of van den tijd dat Vandersteen onder de invloed stond van Hergé (In die "tussenreeks" had Wiske geen strikje en in die verhalen speelt Suske niet mee omdat die teveel gelijkenis had met Kuifje).

Correct me if I'm wrong.

 Awel, (lacht) in 'De Bronzen Sleutel', het album dat ik nu vastheb en zowat een der best getekende* uit heel de serie is -de Willy moest harder werken van Hergé- doen Suske en Wiske allebei mee, samen met Lambik. Van de rest van de bende geen spoor. 

*(=mijn mening, komt niet noodzakelijk overeen met die van anderen)

Ter info: vraag mij niks over sus en wis van na '85-'86, want sindsdien heb ik geen enkel nieuw album meer gekocht of gelezen. Ik lees eigenlijk zo goed als geen strips, misschien een stuk of 10 per jaar hoogstens.

@ Sint :

Ik volg nog enkele reeksen : Sammy, Jeremiah en Largo Winch.

Van die laatste reeks is het nieuwe album gestart in GvA, dus binnenkort spring ik binnen bij Marc Huwé (Comic Strips) in de Hoogstraat.

De uitstekende reeks van Storm is spijtig genoeg overgenomen door een andere tekenaar en niet meer van het niveau van de oude tekenaar (naam ontsnapt me effe).

Maar van de oude Sus&Wis-reeks blijft de Circusbaron één van de besten (zowel tekeningen als verhaal).

 Als kind dus wat sussen en wissen maar sinds midden jaren '80 eigenlijk enkel nog franstalige strips, 't is begonnen met Astérix, dan Fluide Glacial en nu Cauvin, Gaudelette en Larcenet, en dat 10-tal boekjes dat daar jaarlijks van verschijnt haal ik in de Rue Du Midi, want hier in Mechelen zijn ze enkel te vinden in vertaalde versie, en dan gaat ongeveer 75% van de humor -die in veel gevallen in de taal zit- gewoonweg verloren.

Gymicko, de uitbaters van de COMIC STRIPS in de Hoogstraat zijn Marc en Kristien VAN HAMMEE en niet HUWE !

Gim,  Suske speelde in AL de tussenreeksen, beter gekend als "de Blauwe Suskes en Wiskes", telkens mee.

Die reeksen verschenen ook in het weekblad Kuifje, dat ook in Wallonië verkocht werd  (Tintin) .  Omdat Hergé vreesde dat de Walen die 'boerse' tekeningen van Vandersteen niet zouden smaken, moest die zijn Suske en Wiske aanpassen, wat dan ook prompt op de eerste pagina's van "Het Spaanse Spook" gebeurde.

De "Blauwe" reeks bevatte oorspronkelijk 8 blzn meer dan de "Rode" reeks en na de herdruk werden die dan ook gewoonweg weggelaten.  Van "Het Spaanse Spook" heb ik drie verschillende versies, zowel qua tekst als tekeningen.

@ Roger :

Van bv De Kaartendans zou nog wel eens een Musical van kunnen gemaakt worden.  Ook een goed verhaal en prima getekend.

@roger: Ik begin te beseffen dat jij van alles een verzameling hebt ...

Postzegels ook ?

Idd Peter, meer dan 1400 strips en België in postzegels volledig.

Van strips gesproken...  Een paar jaar geleden kreeg ik de kans, om samen met een aantal andere tekenaars mee te werken aan een strip over Aarschot.  Bedoeling was dat elke tekenaar een ander Aarschots verhaal of legende in een aantal pagina's uitwerkte.  Dit werd gebundeld in een mooie uitgave, en verkocht tijdens een stripbeurs.  Het was tof om hier aan mee te werken, en toen heb ik even gedroomd om ook in Mechelen zo iets te proberen...  Verhalen zijn er genoeg ('Opsinjoorke', ' de Maneblussers', 'Jan Kadodder', 'Sinte-Mette'...).

Maar practisch...  Alleen is dat moeilijk te verwezenlijken.  Misschien, ooit?  Wie weet, ziet iemand die dit leest  dit ook wel zitten, en kan de bal beginnen rollen...  Wie weet?

@ Jans : Er is al De Kleine Postruiter van de opvolgers van Willy Vandersteen.

@ Marc:

Marc Van Hammee is zelfs huisarts enkele honderden meters van mijn woonst ;) (ik wil enkel zoveel mogelijk info in 1 blogartikel proppen)

Hallo,

sorry voor de late reacite...

Wel, hoe ik erin ben geraakt... Surfen op het internet!

Ik ben altijd al in de ban geweest van musicals. En heb ook voor een artistieke richting gekozen op school. En dacht "waarom mijn kans niet wagen!?"

En uiteindelijk na de 2e ronde kreeg ik het fantastische nieuws dat ik de rol van Wiske mocht vertolken.

Groetjes,

Liesbeth

En...ik wens je hier proficiat mee Liesbeth!Een grellig groepke – LOL – maar qua typecasting zitten ze er boenk oep !

De gelijkenis met de echte stripfiguren is wel verbazingwekkend.

:-)

Typecasting is een van oorsprong Engels begrip voor het verschijnsel dat een acteur zo geassocieerd raakt met een type rol (bv. held,slechterik, dokter, sexbom), dat hij of zij herhaaldelijk in soortgelijke rollen wordt gecast.

Typecasting kan het gevolg zijn van een sterke identificatie van het karakter van de acteur met de gespeelde rol. 

bron: Wikipedia.

Ja.. getypecast worden als Lambik of Jerom (lacht) 't is een schoon compliment, werkelijk.

@ Wiske / Liesbeth :

Zoeken ze nog iemand die Doctor Krimson kan / wil / mag spelen of doet die niet mee in het Stuk ?

:-D