Binnenin de SintRomboutstoren

met categorie:  

Vanaf volgende week worden de torenbestijgingen stopgezet voor werken waarvan niemand  blijkbaar weet hoe ze er uit zien !! Enfin, anno 2008 kon men de toren nog aanschouwen als toerist als volgt. Hopelijk vanaf volgende lente opnieuw !

((c) erroba)

In de Gazet van Antwerpen van vrijdag heeft Sven Van Haezendonck al een tipje van de sluier ogelicht.  Er komt een panoramisch (glazen!) wandelplatform op de top, - een zogenaamde skywalk... (de plannen ogen wel spectaculair... - al vrees ik (misschien onterecht) dat mensen met enige hoogtevrees wat zullen huiveren...  Maar het panorama van 360 graden zal schitterend zijn.

Een lichtprojecite vanuit de toren op het dak van de kathedraal: ook dat komt er, én digitale verrekijkers waarmee kan ingezoomd worden op de historische binnenstad.

Architect-scènograaf Koen Bovée (uit Brugge) won de door de stad uitgeschreven ontwerpwedstijd.

Aan de voet van de toren, in de hoofdingang van de kathedraal, komt een modern onthaalcentrum.  Voor wie de belimming fysiek niet aankan, komt er een alternatief met geintegreerde camera die je virtueel naar boven leidt.  Andere bezoekers krijgen een multimediagids mee.

Elke 7,5 minuten speelt de beiaard nu een deuntje - als het donker wordt zal dit ritme aangehouden worden door een lichtprojectie én wordt in een van e bovenste kamers een muzikale compositie gebracht van alle belforten in ons land.

De kosten worden geraamd op 2,3 euro.  Europa steunt met 150 000 euro. Toerisme Vlaanderen geeft 960 000 euro.

Men mikt op 50 000 bezoekers per jaar (!!)

NB: van een lift is er geen sprake meer...

Voor 2,3 euro mogen ze ook mijn appartement eens komen behangen...

:-D

De wandelgangen fluisteren dat men de 'sky-walk' niet kan zien van beneden.

Hmmm. Wat ziet men dan vanop die SkyWalk ?

Als ik de foto's van de toekomstige skywalk bekijk in de krant, moet men deze toch wel op bepaalde plaatsen junnen zien - Misschien niet érg opvallend, maar toch...

Het glazen pad wordt aangelegd op de zogenaamde askelder, een drietal meter hoger, met een wenteltrapje te bereiken, zodat men boven de muren kan kijken...  Maar de muren zijn niet overal even hoog, zodat het pad ook zichtbaar is tussen de 'openingen'...  God, ja, zonder de schetsen is het hier moeilijk uit te leggen.  Heeft iemand de foto's, of weet iemand hoe die hier kunnen geplaatst worden.  Dan is het duidelijker.

Ik denk dat de zichtbaarheid van die skywalk nog wel zal meevallen. Het is zo dat de wanden vermoedelijk uit glas zullen zijn. Dus van beneden zie je dat nauwelijks. Een eventuele onderliggende steunbalk zal door de grote hoogte en het perspectief vermoedelijk ook niet al te zichtbaar zijn; ik maak me dus niet te veel zorgen. Ik vraag me echter af hoe men het gaat klaarspelen  dit hele project tegen maart 2009 gereed te hebben. Persoonlijk heb ik zo mijn twijfels.

Terzijde: ik heb een veel grotere zorg dan de toren. Dat is namelijk dat gedrocht dat men wil neerpoten op de plaats van het afgebroken "snoepwinkeltje" aan de persoonsoek, schuin tegenover café "Melaan". Stond in de Gazet van donderdag dacht ik. Jullie weten dat ik niks tegen modern heb, maar wat die architecten daar willen neerpoten tart alle verbeelding. Staat als een tang op een varken. Niet het minste respect voor al wat er rond ooit werd gebouwd. Een blok lompigheid die op de koop toe nog schijnt goedgekeurd te kunnen worden door stedebouw. Al het werk aan de Melaan in één keer te grabbel gegooid. En het ergste is dat hetzelfde architectenbureau wel enkele mooie projecten heeft gerealiseerd (o.a. twee mooie aanpassingen van huizen in de merodestraat, hedendaags maar met respect en nu dit...  ik kan alleen maar het hoofd schudden van onbegrip). Zie op www.kennis-elegeert.be . Al vind ik daar geen "artist impression" van dit project op de Melaan maar de andere realisaties staan er wel in. Kijk en oordeel.....

We zijn wat aan het afwijken van de toren, maar kom  ;-)

Ik heb de maquette van het nieuwe project op de Melaan ook gezien, en eerlijk gezegd: mij bekoorde het wel (tja, da's smaak hé...).  Het snoepwinkeltje is natuurlijk onvervangbaar - da's jammer, maar ja...het is weg en komt nooit meer terug.  Maar het project dat men er nu wil realiseren, kan voor mij althans wél.  Ik denk dat het de vormgeving van de nieuwe melaan mooi volgt, en denk dat het een mooi staaltje is van hoogwaardige moderne architectuur.  Zo'n kleine maquettefoto zegt natuurlijk niet alles - maar ik geef het zéker krediet.   't Is natuurlijk weer moeilijk 'klappen' zonder de foto erbij...

Terug naar de toren: ja, misschien ziet men weinig van het glazen pad van beneden, maar al die bezoekers op dat pad zijn natuurlijk niet transparant  ;-)  Dus opvallen zal het zeker wel.  Of het storend zal zijn?  misschien niet...  Maar te zien zal het zeker wél zijn.

Beste Jans, ik had het niet over de vormgeving met de huidige melaan maar over het feit dat het dakgedeelte zo lomp is en volledig de daklijnen van de er naast liggende panden (hof van Villers ) breekt. Daar zit mijn grootse wrevel. Maar ik snap het wel hoor. Met zo'n hoog recht dak kan je een bijkomende flat creeëren en dan brengt het project meer op. Snappie? Voor mij is dit onaanvaardbaar. Allemaal schuine daken en dan plots een rechthoekige knots daartussen! Trouwens, dat verhaaltje in de krant van de weerspiegeling van de Melaan in die glazen wanden wil ik nog wel eens zien in praktijk. Wat ik zo pijnlijk vind is dat er iets verder op de hoek van de drabstraat (Lorette) één bepaald pand absoluut moet blijven en gerestaureerd worden (let wel: daar ben ik het mee eens) en dat men dan 20 meter verder een volledig onaangepast gedrocht laat neerpoten. Sorry, snap ik de ballen van.

Ja Rudi, ik kan je ergens wel volgen.  Alleen, niet in de vergelijking met het pand op de hoek van de Drabstraat.  Da's natuurlijk een historisch gebouw, en dient beschermd. Op de plaats van het jammer genoeg afgebroken snoepwinkeltje staat nu niks, en de lege kale plek schreeuwt om 'invulling'.  Iets totaal nieuws kan voor mij wel - maar misschien zou ik méér plannen moeten zien van de nieuwbouw.  Nu lijkt het voor mij wel kunnen.  Maar ja, 't zal weer een balanceren op een slappe koord worden.  Ik snap jouw waakzaamheid wel hoor, maar jouw vroegere pleidooien voor moderne architectuur in de historische binnenstad herinnerend, verbaast het me wel dat je deze keer niet zo positief denkt over de plannen.  Maar goed, misschien zie ik het wel verkeerd...  Enfin, het houdt de discussie wel levendig!   ;-))

Ik heb gisteren ook het artikel gelezen rond het huis aan de Melaan. Helaas begrijp ik alweer niet hoe dat gedrocht ooit een bouwvergunning kreeg. En ik hou zo van hedendaagse architectuur.  Ik stel voor dat de architect zijn huiswerk nog een keer over doet, en dat monumentzorg dit niet vergunt !

(foto GVA)

Zie ook artikel http://www.gva.be/Antwerpen/2800/artikel.asp?art={3E444F4D-822F-4823-9E42-9FBA40809811}

 

Verder sluit ik me graag aan bij Rudi. Dit stuk stad is een havenwijk ...Spitse daken, opslaghuizen, oud en nieuw. Daar zou ietwat architect toch rekening mee houden, neen ?

By the way, aan het andere eind van de Melaan staat er  nog een nieuwbouw aan te komen, Acht appartementen EN een ondergrondse parking. t wordt daar druk aan de Melaan.

@ Eddy,

               ik heb altijd al gedacht dat er aan dienen Nobels wat aan was.Eerst zijn concertzaal met 1500 plaatsen en nu n'n aquarium boven oep den tore.Is da familie van dienen Stevens?Ze gaan toch wachten zeker tot die parking af is want als het tegen valt zijn we alles ineens kwijt 

Bedankt voor het posten van de foto Peter.  Dat 'klapt' gemakkelijker.  ;-)  Ik ben wel eens benieuwd hoe andere bloggers denken over het ontwerp...

 

NB.: GL, gek dat je Eddy van antwoord dient, terwijl deze niet eens op deze topic reageerde...

 Enerzijds vind ik dat gebouw daar nu niet bepaald... euh.. een geslaagde inplanting zal ik maar zeggen, anderzijds vind ik het wel positief dat men eindelijk meer en meer blijkt af te stappen van beperkende en betuttelende regeltjes genre 'alle huizekes moeten dezelfde dakskes hebben'

@Rudy en Peter, het voorstel past inderdaad niet in het prentje en de logica is soms ver zoek. Dit kan en op de hoek Markt/Merodestraat doet men zo moeilijk.

Het Melaanproject zou er bij winnen moest men inderdaad de dakhellingen van de omgeving respecteren ipv. nu die blokkendoos. Maar Rudy zal wel gelijk hebben met die extra-verdieping. Als dit gerealiseerd zou worden.... een gemiste kans temeer.

 Het glazen panoramisch toevoegsel op de toren vind ik een zeer goed idee, het doet niks af aan het uitzicht van de toren en qua toeristische attractie is het een schot in de roos.

@G.L. dat "aquarium" op de toren zal wel van onbreekbaar glas zijn, en moet dus tegen het vallen kunnen!

@ Jans,

               ik wou Eddy enkel uit zijn middagdutje halen.A propos, dienen Nobels zat die twee jaar geleden ook mee in dat bootje ?

Dat denk ik ook wel Sint...

Maar, oeps, over het Melaangebouw sta ik precies alleen in mijn voorzichtig-positieve beoordeling...  ;-)

Mij lijkt het een mooie eigentijdse aanvulling op de mengelmoes van stijlen op de Melaan:  een vleugje eclectisme, een snuifje art-nouveau, een gotisch restant van een vroegere kerk, een negentiende-eeuws schoolgebouw, een schoolvleugel uit de jaren zestig, een modernistische kapel, 'historiserende' geveltjes uit de jaren zeventig, een in de jaren tachtig verbouwd 'Hof van Villers', een postmoderne stadsvliet met blauwe lichtjes en strakke bruggetjes...  Al wat er nu staat is ook een soms bruusk negeren van vorige stijlperiodes.  Ik wil nog ergens het argument van het schuine dak volgen - maar ik begrijp niet zo goed waar men hier moeite heeft, met iets waar men geen graten ziet zoals het Huis van de Mechelaar, de Lamot, de Zeeridder...  Ook deze gebouwen gaan soms in tegen bestaande daklijnen en andere 'stijlen' van de straat waarin ze staan.    Nee, het mag er wezen volgens mij (al begin ikzelf wat te twijfelen aan m'n 'goeie smaak' nu ik voorlopig alleen sta met mijn mening...   ;-))

@ Jans :

Misschien komt het omdat de gebouwen, die jij opnoemt, ingeplant zijn LANGS de straatlijn (en daardoor wat opgaan in het geheel van stijlen), terwijl dit ingeplant wordt op het "einde" van een straat en het een soort eye-catcher wordt, waardoor iedereen "in his face" een waardeoordeel heeft - pro of contra.

Plaats dit op den hoek van de Grote Markt met de Merodestraat en na een tijdje went iedereen er wel aan, maar op deze plaats... als een tang op een varken.

 @ Jans,

                als het om de smaak gaat denk ik dat er niet veel medeburgers apetijt zullen krijgen bij het aanschouwen van het huis van de Mechelaar en de zeeridder.Wat Lamot betreft denk ik dat de meesten hun ogen sluiten als ze voorbij rijden.Meer gaan we daarover niet vertellen.

Ik denk het tegenovergestelde Gim.  Als dit ontwerp op de hoek van Markt en Merodestraat zou komen te staan, is dit voor mij de spreekwoordelijke tang op die viervoeter.  Op de Melaan kan het voor mij dus wél.  Maar enfin, daar kan je natuurlijk nog tot in eeuwigheid over twisten.  Smaak is persoonlijk - en daardoor is er natuurlijk 'geen gelijk' te halen natuurlijk.  Hoeft ook niet trouwens.  't Is meer een aanvoelen dan een dogma.

Ieder heeft het recht om iets mooi of niet mooi te vinden.  De zeeridder en Lamot zijn voor mij geslaagd - Het Huis van de Mechelaar haalt voldoende. 

Ik smaak gotische verticale lijnen en de zweepslag van de art-nouveau.  Ik hou van de zwierigheid van de barok, maar weet ook hedendaagse hoogwaardige architectuur te appreciëren.  Maar dat is het nu net: wat voor mij 'hoogwaardig' is, kan voor de ander 'gebuisd' zijn, en omgekeerd...  Er zijn géén axioma's in waarderingscijfers voor kunst en architectuur. Er is alleen soms een 'breed of smal draagvlak' voor een publieke opinie...

@G.L.: wanneer gaat ge terug dodoke doen? Vlug hoop ik! Als ik uw interventies lees dan weet ik weer direct waarom men vroeger het ambacht van mestrapers nodig had.

@de mensen: Waren het geen Belgen die een glazen platform staken boven de Grand Canyon? Als het dezelfden zijn dan mogen we gerust zijn en net zoals Rudi zegt zullen we er geen last van hebben, van beneden gezien. En dan het Melaan bouwsel, tja. Gisteren had ik een babbel met de architecte van de Brugse OCMW en het onderwerp was ' hoe weinig kansen moderne architectuur krijgt in een middeleeuwse stad ' en zij prees Mechelen omwille van het Lamotgebouw. Als ik Rudi hoor dan denk ik ook aan het ovale huis Nel in de Rik Wouterstraat, dat is ook een bouwsel waarbij je de wenkbrouwen fronst maar het heeft iets. Wanneer in de jaren 1920 op de IJzerenleen opeens een modernistisch gebouw ( pas gerestaureerd ) opgetrokken werd dan sprak heel de buurt schande want dat hoorde niet in die straat met ' historiseerende gevels '. Geen kat die er nu nog bij stilstaat. Om terug naar de Melaan te keren is mijn mening dat je die moderne uitdaging moet aangaan. De vliet is aan die zijde van de Melaan-straat modern opgevat en kan ' voortvloeien ' in een hedendaags gebouw.

Wanneer je de huidige en volgende generaties architecten in hun keuzes zou beperken tot klassieke invulbouw dan gaan we niet veel geïnspireerde ontwerpers overhouden. Kijk eens op de Mechelse steenweg ( SKW )op het einde van de R6 naar de hedendaagse omkadering van het Hooghuis. Voor mij liever een hedendaagse architectuur dan een nepklassieke gevel. Maar ... respect voor alle meningen.

@Jans: De stijlen die jij opnoemt staan niet eens in eenzelfde foto met het nieuwe gebouw, Art-deco/gotiek, zie je niet staan samen met het gebouw, expostijl dan weer wel. Maar kijk eens naar de gebouwen in de *directe* omgeving er van ? Er naast, aan de overkant ? Hoe gaat het nieuwe gebouw daamee in dialoog ?

Versta me niet verkeerd, ik ben geen voorstander van (banale) invularchitectuur maar de geslaagde moderne gebouwen in onze schone stede houden rekening met de directe omgeving, of met het historisch verleden.

Tussen haakjes zowel LAMOT als Huis van de Mechelaar vind ik wel geslaagd. Lamot is ronduit schitterende architectuur.

Wat de inplanting van moderne gebouwen betreft denk ik dat Mechelen goed bezig is. Het is geen dode stad met nepgeveltjes, maar een plaats waar moderne architectuur kan. Dit kaveltje is echter een gemiste kans. het had bvb schitterende kunnen aansluiten bij de loften ernaast, Bvb een oud en een nieuw gedeelte, met een knipoog naar elkaar. Deze kavel is volgens het artikel een moeilijk dossier. En dat is een understatement.

Al bij al doet de foto van Erroba mij nostalgisch denken aan onderstaande Ost prent

knap

Een schitterende plaat. Als ik ooit die toren nog op ga, dan weet ik dat ik mijn fisheye mee moet nemen! ;o)

 @ Luc,

              hebt ge nu alles gezegd wat ge moest zeggen ?Het lijkt er wel op dat gij akties hebt in al die stadsvernieuwingsprojecten, wat een woord zeg.

@GL. Als Mechelaars hebben we daar allemaal 'akties' in. Het is in ons aller belang dat we kwalitatieve architectuur projecten hebben voor dit soort vernieuwbouw.

En 't is nu ook niet dat over de volledige lengte van de Melaan geen enkel plat dak te vinden is ook niet. Het conservatorium, Scheppers,.. 

Let ook  op het kleine gedempte binnengebied waar eens de Melaan doorliep. De gebouwengordel is U-vormig rond de loop van de Melaan, en dat is of je het nu wil of niet, ook een blikvanger. Ik weet niet of de achtergevel van het nieuwe gebouw daarmee rekening houdt ...

@ Peter, we moeten oppassen dat we geen appelen met peren vergelijken.Het gaat niet over de kwaliteit van de architectuur laat dat duidelijk wezen.De vraag is of de Zeeridder en het huis van de Mechelaar in hun huidige uitvoering kaderen naast het historisch stadhuis. Het volume van Lamot verstoort dan weer de rust langsheen de historische binnendyle. Dit is mijn mening en ik denk dat ik daar niet alleen mee sta. Als ik dat dan vergelijk met de normen en regeltjes die de burger soms worden opgelegd bij verbouwingswerken stemt dit toch tot nadenken.Dat gaat soms tot de kleur van ramen en deuren.

Een gebouw dat een dialoog aangaat met de omgeving moet die omgeving volgens mij niet copieren, maar het kan dankbaar gebruik maken van kenmerken van de omgeving.

Het spiegelglas van het huis van de Mechelaar bvb. is schitterend. Het reflecteert de Keldermansvleugel, en op die manier cijfert het gebouw zich weg.

Ik ben benieuwd wat het huis aan de Melaan als inspiratiebron heeft gebruikt ?

...een beeldhouwwerk  op de salontafel van de architecte heeft de inspiratie geleverd...

Ik hou wel van deze discussie.  Het bewijst dat Mechelaars niet ongevoelig zijn voor wat wordt neergepoot in de binnenstad.  Ik volg de argumenten van Peter wel, en daar zit wveel waarheid in - en toch, ik ben eerder geneigd om m'n fiat te geven...  Goh, ja, is er wel een 'gelijk' in deze zaak?  misschien moeten een aantal partijen toch nog eens bij mekaar zitten om tot een 'vergelijk' te komen.  ;-)

Misschien kunnen argumenten en tegenargumenten wel leiden tot een aangepaste versie?

@Gastblogger: vergeet uw vuurvliegjes niet mee te nemen :-D