VLAM

met categorie:  Ons Kieken is vanaf nu een Erkend Streekproduct.

Dat is nogal wat anders dan die Sinjoren met... hun Handjes !

Goe bezig, Mechelen !  Aan tafel !

Uit de Gazet

Je moet in de" toys for boys" in Antwerpen maar eens naar een Antwerps handje gaan vragen!

Ik krijg in ieder geval liefst zo'n kieken op't bord. Kzal nog eens in de brouwerij moeten gaan eten

Onlangs at in in "de Mèt" een vidéeke ( koninginnehapje) met Mechelse koekoek. Ik moet zeggen echt lekker en het smaakte iets anders. Of het nu met echte Mechelse koekoek ws weet je niet. Ik denk eerlijk gezegd dat in goedkopere zaken de Mechelse koekoek een gewone kip is. Het toeval wil dat ik volgende dinsdag ga eten in de Carillon en het is niet onmogelijk dat ik hun recept uit de krant van vandaag daar probeer... Ik twijfel niet aan de oorsprong van het beestje in de Carillon.

 

 

vorig jaar in de fanterlok mechelse koekoek gevuld met witloof !!!

zààààlig !!!

Of in de Margriet !

Of in de Kraanbrug!

(foto: Jan Smets)

Goed idee Jan, ik ga morgen eens langs om ons exportproduct te proeven :-)

@Peter: Na sé, ik dacht je wou zeggen dat jij langs Salvotor ging gaan om dat ander exportproduct (= geen export, dat is te slap) te proeven :-)

 @ Gimycko

Is dit nu wat de oude Mechelse generatie (van rond 1900) een Loembètse keek noemden?

Een Loembètse zou volgens mijn gevoel een stevig, zwaar en goed uit de kluiten gewassen vrouwsmens zijn. Deze kip heeft er alle troeven op haar gepluimde poten voor staan. 

E famuis biesje!

@jef: interessant! Ik veronderstelde dat de oorsprong van ' loembèts ' kwam van het woord ' Lombardisch ' met de bijklank van ' onbetrouwbaar ' ( in de tijd van de Lombardische geldwisselaars ). Klopt dat in je ogen of heb je andere ideëen? Ik beaam dat we die naam ook gebruikten wanneer het ging over pyramidaal gebouwde volksvrouwen.

Om nog eens een steentje in de 'kippenpoel' te gooien. Mijn persoonlijk aanvoelen is dat we meer mechelse koekoeken verorberen dan dat er ooit gekweekt zijn. Enkele jaren geleden was ik op stap met iemand van het  Voedselagentschap en die man vertelde mij dat je, op je bord, een mechelse koekoek kan herkennen aan haar blauwachtige beenderen. De meeste van die beesten die mijn bord passeren zijn reeds ' beenderloos '. Dus ze krijgen van mij het voordeel van de twijfel, zolang het lekker is, maar kan iemand, de koks onder jullie, vertellen of deze blauwe stelling correct is?

@ Luc :

"Pyramidaal gebouwde volksvrouwen"...

Daar willen we graag een fotootje van als voorbeeld.

:-D

(Een Cola-fleske-figuur, dat kennen we allemaal !)

Stomme vraag misschien, maar kan iemand me vertellen waar de benaming "Mechelse koekoek" vandaan komt? Een kip is duidelijk geen koekoek, of legt dit beest haar eieren in het nest van een andere kip om zelf van het broeden verlost te zijn?

@ EvaM : Misschien vind je hier meer info...

www.mechelsekoekoek.com/

@ Jan

gij hebt ook altijd en overal uw fototoestel mee he ;o)

@EvaM: er zijn geen stomme vragen, alleen stomme antwoorden. Onze mechelse koekoek is voortgesproten uit een kruising tussen twee rassen waarvan me de naam op dit ogenblik ontsnapt. In ieder geval was het vederkleed van één van die twee, en dus ook van het resultaat, een soort camouflagekleur dat erg leek op dat van een koekoek. Heeft dus niks te maken met een koekoek buiten het vedergedeelte en de ' moonboots '. 

@ Luc

Dat Lombardische is juist maar of dat volk van geldwisselaars zo onbetrouwbaar was zal ik in het midden laten. Straks staat de Berlusconi aan mijn deur!

In alle geval staat er ons een fameuze haan en zijn eega op die harige poten vlak in ons wezen te staren. Zo vlug mogelijk opeten die gevederde reuzen met hun blauwe botten.

Volgens Marcel Kocken stamt deze kip uit onze contreien maar gekruist met de indische brahma en later met het Cochin-hoen en het chinese Lang-shanhoen. Voor verdere vragen, niet bij mij komen.

Heb het daarnet nog uitgelegd zie: Een Mechelse koekoek is niet Mechels en is geen koekoek :-) Maar wel erg lekker

Uit de link, die ik hierboven bijvoegde, mag ik begrijpen dat de term "koekoek" eigenlijk een kleurenterm zou zijn van de vederdracht van dit serieus groot uitgevallen (Mechels ?) kieken.

klopt gim

@gim: ge wilt ook alles weten hé! Het beest kwam uit de driehoek Mechelen-Londerzeel-Dendermonde. Ze bestonden ook nog in het wit en in het goud ( maar dat was duurder ). :-)

@ Luc : Kennis is Macht !

Ik heb nog een heel internet dat ik moet lezen en dan heb ik het nog niet over al die bibliotheken en boekenwinkels !

Ik denk dat ik tijd te kort zal komen in dit en het volgende leven !

:-)