LogeVoor zij, die houden van geheime clubjes, kunnen tot 19 oktober hun hartje ophalen in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum in de Guldenstraat, waar een tentoonstelling loopt over meer dan Tweehonderd jaar Vrijmetselarij in onze regio.

Blijkbaar bestond er in Mechelen, in 1772, al een Loge (La Constante Fidélité) en heden ten dage zijn er blijkbaar 5 bekende Loges.

Voor zij die meer willen weten over geheime clubjes kunnen, net als ik, het boek "Geheime Genootschappen, Mythe, Macht en Werkelijkheid" van Klaus-Rüdiger Mai lezen (Gekocht in ‘t Forum - Ben het net nu aan het lezen), ze kunnen de tentoonstelling bezoeken en vragen stellen of effe in de Wikipedia piepen, alhoewel dit een serieus dik artikel is.

Veel weet ik er (nog) niet over, maar een eerste indruk, na een kwart van het boek te hebben gelezen, lijkt dit alles een beetje op een Rokersclubje voor Mannen (en of Vrouwen), die “werken” aan een Mysterieus Ideaal. En om dat Ideaal te behalen moeten ze een aantal cirkels door (Knecht, Meester, ...) met het gebruik of uitvoeren van een aantal geheimzinnige rituelen.

Het lijkt allemaal een beetje op een Rotary, waar de Haut Finance elkander treffen en elkanders rug wassen om er uiteindelijk beter van te worden. Ze zijn niet allemaal religieus of politiek geïnspireerd, maar we kennen allemaal de perikelen rond de P2 in Italië. En er waren niet alleen de groepjes Skull and Bones van George Bush en John Kerry, maar ook de Tempeliers, Rozenkruisers en Katharen.

Misschien zitten er Vrijmetselaars tussen de Bloggers en kunnen of willen ze hun licht laten schijnen over deze (duistere) materie.

Openingsuren Tentoonstelling

In onze straat is er een tempel van die mannen

(en vrouwen)  -  ze geven gene last, alleen van tijd wa minder parkeerplaats,

die dan tijdelijk wordt ingenomen door duidelijk meer dan modale wagens.

Het gaat er niet geheimzinnig aan toe, maar wel discreet.

 

@ Floris Van de Bloem :

En is dat dan een deftige bedoening (Jasje, dasje, ...) of komen ze daar aan in een soortement (Purperen ?) Vrijmetselaars-pijen ?

Geheimzinnig?

Draai het om.

Wie zou graag hebben dat Jan en Alleman constant toegang heeft / moet hebben tot zijn / haar privéleven?

 

@ Wout :

Dus... Logebroeders beschouwen elkaar dus als familie en net als bv Clanvorming mag er niet of amper binnen gekeken worden ?  En wat is dan dat Mysterieuze Ideaal ?  Een ideale Mens, Clan of Staat ?

Ooit ben ik eens uitgenodigd geweest bij de Sint-Lucasgilde (Olivetenhof), waar na een maaltijd mij enkele boeken cadeau werden geschonken (Vermoedelijk als leerling van de Grafische Afdeling van den TSM).  Het leek een beetje op een Gathering van Oud-Drukkers en vermoedelijk deelden zij informatie over het Vak aan elkander uit.

Maar een Beroepsgilde is niet direct te vergelijken met een "geheime" Genootschap.

@ Gim,

familie zou ik niet zeggen.

Maar ik ben wel lid van groepjes waarvan ik niet wil dat iedereen er toegang toe heeft. M'n vriendenkring bijvoorbeeld. Die mensen kies ik heel zorgvuldig. En er is geen procedure. Ik beslis alleen. Erg ondemocratisch.

Wat ik wil zeggen is dat ik begrijp dat er verenigingen zijn waarvan het lidmaatschap gelimiteerd is. Op basis van achtergrond, gemeenschappelijke overtuigingen, whatever, ...

 

@ Wout : Je eigen "Sekte", dus ?  Of zoiets...

:-)

Misschien kan ik een Rokersclubje opstarten, want die mensen hebben het tegenwoordig zwaar te verduren onder de constante druk van al die Gezondheidsgoeroe's.

Misschien kan ik dit groepje "De Gezonde Rokers" noemen.  Alleen bekt dat niet, maar mijn Latijn is een beetje roestig.

@ Gim

Je grapt er 'as usual' omheen.

het is toch normaal dat er clubjes bestaan die niet iedereen willen toelaten?

Probeer als atheist maar eens lid te worden van de Katholieke Kerk, Of als christen lid te worden van de vrijzinnigen? Als Racinger tot een KVM-fanclub of omgekeerd. Als niet-roker toetreden to een rokersclub...

Snap je wat ik wil zeggen?

Wout

@ Wout : Ik grap eromheen "as usual", maar...

Ik begin jou ervan te verdenken een soortement (loge)broeder te zijn, want in je vorige replies licht je erg weinig op van de sluier en hou je het allemaal een beetje wazig en / of mysterieus.

Correct me if I'm wrong

:-)

Als jullie maar beseffen dat de grond van iedere loge een ' kerkfabriek ', letterlijk dan, is. De driehoek en de passer werden gekoesterd door de meesterbouwers van de kathedralen. Vooral omdat zij elk hun eigen afmeteingen, ' maatstaven' koesterden. Een bakker of een kok geeft zijn geheimen niet prijs; awel zo was dat blijkbaar in de vroege middeleeuwen ook. De Keldermansen waren ' vrijmetselaars ' avant là lettre. Al het gedoe van vandaag vindt daar zijn oorsprong, niks mis mee als het maar voor het goede doel is.

@ Luc :

Maar blijkbaar niet geliefd bij Koningen, Keizers en Dictators, want blijkbaar werden de Vrijmetselaars, door de eeuwen heen, door deze figuren altijd met een scheef oog bekeken.

@ Gim

Nee hoor. Geen logebroeder.  ;-)  Was gewoon een bedenking die ik maakte. Soms wil een vereniging wat controle op wie ze wel of niet toelaat. En dat snap ik.

(btw, post was wat scherp zag ik net, was niet zo bedoeld - Soms weet ik niet wat denken van je aparte gevoel voor humor. :-) ).

Als Floris Van de Bloem hier even zijn straat zou willen vermelden, kunnen we de Flickrfotografen eens naar zijn straat sturen om te kijken of hun Tempel  een winkelhaak en een passer boven hun ingang hebben.

:-)

 Als die mensen niet jan en alleman toelaten tot hun vereniging dan is dat hun goed recht, ik zie daar totaal geen enkel bezwaar in.

Trouwens, dat een paar gemaskerde heren getooid in een voorschoot mekaar wat zitten af te trekken in een geheime tempel waavan de deur op slot is... euh... voor mij moogt ge daar wakker van liggen hoor, maar ik heb er in ieder geval geen last van.

En dat degene die een ander zijn frisko eens afzuigt op een promotie kan rekenen, hahahaha, dat doen ze zelfs bij de politie!

Aha, de Sint kent de keukengeheimen van de (Mechelse) Loge !  Welwelwel...

:-D

 Kijk, we kunnen er hier nu een stukje mee lachen he, maar ik zal u een concreet voorbeeld geven: als er iemand u vraagt of ge niemand kent om een plafond te schilderen, of iemand die een auto kan repareren of iemand om afdelingshoofd van een kleine firma te worden... waar gaat ge dan eerst kijken? In 't eerste beste café waar ge niemand kent? Een annonceke aan 't prikbord van de kleine GB? Strooibriefkes op de markt? Hmmm... ik denk het niet he: de EERSTE plaats waar ge uw licht opsteekt is het selecte clubje genaamd 'uw naaste vriendenkring', en that's it. Punt.
En die vrijmetselmannen doe gewoon net hetzelfde, akkoord, een beetje beter en op wat hoger niveau, maar dat lijkt me wel logisch he? Ze zijn dan ook al een tijdje langer bezig.

En ik ben er vrij zeker van dat ik van die mensen weinig last heb en er waarschijnlijk nog nooit door 'opzij gezet' ben, want, eerlijk gezegd: 't is boven mijn niveau (lacht) 

Ik denk dat geen enkele Vrijmetselaar het beter kan zeggen wat Vrijmetselarij eigenlijk allemaal inhoud dan onze eigen Sint Netels !

Voorwaar een gerespecteerd Blogbroeder, die Sint !

Meer van dat !

:-)

@sint: groot gelijk! Ons kent ons. Maar dat geldt evengoed voor de vogelepik als voor biljartclub. En die hebben ook allemaal hun eigen t-shirt of kentekens. Hoe ging dat liedje van Johan Verminnen? ' Ieder met zijn hymne, ieder met zijn vlag, .... '.